Norr om stan

    
Årets sista vecka inleddes med en vacker vinterdag, strålande sol och några minusgrader. Snön kom redan igår kväll men det kändes tveksamt om den skulle stanna kvar. Men se det gjorde den.
För att verkligen se  hur det såg ut på snöfronten en bit norr om stan bestämde jag mig för att göra en kortare resa norrut. Med pendeltåget till Upplands Väsby, mina gamla hemtrakter. 
I och för sig var det inte snömängden jag skulle titta på utan jag skulle hälsa på en av mina bästa vänner, Eva, som tillfälligt är hemma från jobb och liv i ett betydligt varmare land och vi har inte setts sedan i sommar. Men idag så....Jättetrevligt att ses igen!
Efter att ha bott och arbetat i Upplands Väsby kommun i drygt 30 år så är det lite som att komma hem, när pendeltåget kör in på stationen. Men bara lite.
(Jag har ju fortfarande många vänner som bor här så då och då blir det en vända hit.)
 
 
Snön ligger kvar på kajen hemma hos oss och
Södermalm bjuder på vackert vinterväder.
Riktigt behagligt! 
 
Kommunvapnet med den korskrönta kyrkan ska påminna om
sammanslagningarna mellan de te socknarna och kugghjulen symboliserar
industrierna som kom till i början av 1900-talet.
 
Upplands Väsby kommun ligger 25 km norr om Stockholmoch peneltågen som går förbi här mot Märsta går varje kvart från Stockholm och med en resa på 25 minuter så är det ju ett pendelavstånd som är helt ok. 
Upplands Väsby blev till som kommun 1952 genom en sammanslagning av de tre socknarna: Ed, Fresta och Hammarby och hade då 7000 invånare.  När jag flyttade hit 1970 hade invånarantalet ökat till 20 000 personer och 2015 beräknades 45 000 människor bo i kommunen.
Att namnet blev just Upplands Väsby berodde på att stationen här hette så och haft det namnet sedan järnvägen mellan Uppsala och Stockholm byggdes mellan åren 1863 och 1866.
Kommunen har gamla anor och man vet att människor levde här ca 600 år f.kr.
Upplands Väsby låg då vi havet och befolkningen livnärde sig på fiske och jakt av säl och sjöfågel .
 
Vackert vinterlandskap i Upplands väsby idag och här ute är det alldeles tyst och stilla.
 
 Är man historiskt intresserad så finns förhistoriska bosättningar att se vid Runsa, fornborgen, och spår efter urinvånarnas begravningsplatser finns på flera platser inom kommunen i form av gravhögar och stensättningar.
Gravarna har ibland formen av ett skepp, som t.ex. vid Runsa, en av landets mest kända skeppssättningar.
Stationshuset i Upplands Väsby stod färdigt 1865 och det var runt stationen samhället växte fram.
Men det var i början av 1900-talet som industrierna kom med bl.a Optimus som tillverkade friluftskök, fotogenlampor och fotogenkaminer. Senare kom Gränges verkstäder som levererade mässings och kopparrör till Ottimus. Flera mindre industrier växte fram och så småningom flyttade marabou sin choklad tillverkning från Sundbyberg till Upplands Väsby.
Att kommunen växt och att invånarantalet ökat markant beror på läget och att många utländska industrier och fabriker valt att köpa mark och etablera sig här, ett bra läge melllan Stockholm, Arlanda och Uppsala och billigare tomtmark. 
Sedan några år tillbaka finns pendeltågsförbindelse mellan Upplands Väsby och Uppslala och med stopp på Arlanda vilket varit en stor fördel.
 
Jättetrevligt att träffa Eva igen.
 
Alldeles still är det när jag lämnar Evas hem och sakta går gemom skogen till pendeltåget.
Man kan knappast tro att det är 25 minuter från Stockholm.
 
Hemma! Och även här låg snön kvar i kväll.
 
 
Fia

Ja vilken härlig vinterdag det blev idag! Vi gick bl a till mitt utegym med barnbarnsfamiljen. Så roligt att läsa om Upplands Väsby, där bor en av mina bröder. Jättefina bilder bjuder du på som vanligt!
Kram
Fia

Svar: Vad roligt att höra att en av dina bröder bor i Väsby, för det är ju lite hemma för mig efter över 30 år där. Mysigt att träffa barnbarnen och att leka i snön i den fina vinterdagen. Hoppas nu snön stannar ett litet tag.
Kram från oss till er.


Ditte

Comsi Comsa


Idag fick vi verkligen en fantastisk dag, tog på mig sköna dojor och travade ut och fotade. (Kanske inte travade, snarare gick) :)

Jättefina bilder bjuder du som alltid på.

Kram på dig ❤️

Svar: Jag var glad åt att gå med dig idag och på så sätt fick jag ju både en tur i verkligheten till Väsby och en tur med dig och bloggen till Kungsan. Perfekt!Det var verkligen vackert i Väsby med den nykomna snön och så ljust.
Kram!
Ditte

BP

Upplands Väsby är ju nästan min grannkommun, så där har jag varit många gånger. Du kunde inte ha valt en bättre dag för din utflykt. Vädret var ju strålande i dubbel bemärkelse, vilket ju dina bilder också visar. Kul med lite historia om orten också.

Där finns förresten en riktigt bra konsthall också Väsby Konsthal på Optimusvägen. Kan jag verkligen rekommendera om du är konstintresserad. Dessutom serveras där världens godaste mackor och hembakade kakor under helgerna.

Svar: Jag var ofta i Täby när jag bodde i Väsby. Gick ju snabbt att köra emellan. Väsby konsthall har jag besökt många gånger men dock inte ätit där. Ska bli vid nästa besök. Det var en perfekt dag för en tur till Väsby och det var så fint med snön här i skogen och bara 10 minuters promenad från stationen. Givetvis var det jätterolit att träffa min väninna. Mycket prat blev det och många skratt.
Ditte

Ghugge

Men Ditte du är ju rena proffsfotografen, riktigt snygga bilder! Du är så social och utåtriktad, ständigt på väg...till någon vän, så häftigt! Kramis från mig!

Svar: Tack för dina fina fotoord....De värmer! Och jag tränar med kameran. Jag bor ju så till att dte är enkelt att träffa mina vänner och just Eva är nu bara hemma på ett kortare besök från Saudi där hon bor och jobbar just nu. Har verkligen saknat henne. Men i sommar ses vi igen. Så det blev ett kort möte idag.
kram!
Ditte

Ghugge

Men Ditte du är ju rena proffsfotografen, riktigt snygga bilder! Du är så social och utåtriktad, ständigt på väg...till någon vän, så häftigt! Kramis från mig!

Znogge

Vilka vackra vyer över huvudstaden!

Kram och god kväll från oss :D

Svar: Stockholm med omnejd var verkligen extra vackert idag. Önskar er också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Du har alltid något på gång! :) Och samtidigt fick vi lära oss lite om Upplands Väsby. Jag har varit där några gånger, i olika sammanhang, men inte jätteofta. Jag har gjort lite intervjuer där i jobbet och Peters ena bror bor där.

Svar: Det bev en jättetrevlig tur och det var så vackert där ute med snön. Ja, i och för sig var det fint här hemma också...Men en tur till Väsby är alltid trevligt. Efter drygt 30 år där så är det ju välbekant.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Underbara bilder som vanligt!
Förstår att du hade en trevlig dag med din väninna.
Har inte varit i Uplands Väsby, men det var en trevlig läsning om orten.
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Gokväll!Tack! Här var det en verkligt vacker vinterdag och ute i väsby kändes det som rena landet. Eva och jag hade verkligen trevligt och så roligt att ses igen. Senast vi sågs var i augusti...
Jag har ju bott länge i Väsby så det ärlite som hemma det också....
Kramar till dig också från oss.
Ditte

Marja

Vackra vinterbilder du kan bjuda på! Tänk vi har ingen snö... så tråkigt.
Ha det så bra under årets sista dagar! Kram!

Svar: Tack! Här har det verkligen varit en vacker vinterdag och skönt att snön tycks stanna även i morgon. Det blir så mycket ljusare och det är trots allt vinter och just nu är det -7. Önskar dig också fina dagar.
Kram!
Ditte

Geddfish

Jag beundrar dig och alla dina äventyr och kunskaper. En tillgång!
Och vackra bilder bjuder du alltid på.
Många kramar från mig här i det stillsamma Lidköping.
Natti natti.

Svar: Jag är nog inte den som sitter stilla så mycket och när jag är hemma i huvudstaden och mina vänner också är det så är det jätteroligt att ses. Idag var det verkligen en vacker vinterdag och snön måste ju förevigas.
Och jag tror nog att du sätter lite fart och piff på "Liköping".
Natti, natti.
Kram!
Ditte

Ama de casa

I Väsby har jag varit rätt mycket, då jag har kompisar som bor eller har bott där. Och en gång var jag där högst ofrivilligt då jag råkade hoppa på ett pendeltåg som inte stannade förrän det hade kommit till Väsby... Haha! Trodde då att ALLA stannade i Sollentuna :-)

Svar: Det fanns ett par snabbtåg som hoppade Sollentuna och jag tror det finns ett par än idag i rusningstrafik. Men säker är jag inte...Minns första gången jag kom till Väsby i augusti 1970 och strax skulle börja jobba där, tyckte det var världens ände. Jag bodde ju då i Solna och tyckte att 25 minuter på ett tåg kändes långt. Var ju van vid att vara i Stockholm med buss på 15 minuter högst...
Ditte

Ama de casa

sv: Haha! Aldrig i livet att jag springer, promenader är min grej :-)

Svar: Svar: Håller med dig, men jag hade en fundering på att vi kunde genomföra loppet i samlad trupp. Kanske Ami också hängde på....
Ditte

Eva`s blogg

Härligt att få följa med på dina turer oavsett om det är med benen eller båt eller cykel tack för det Ditte :) förstår att du hade en trevlig träff med din väninna :) precis som det bör...idag är det kallt här nere men ingen snö alla fall....önskar dig en fin dag kramen

Svar: Strålande sol här idag också , några minusgrader och vackert och ljust med snön som ligger kvar.Att ta en tur till väsby är alltid trevligt och igår var det extra roligt att träffa min väninna där.
Önskar dig en trevlig dag!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Så härliga bilder du visar på snö! Visst är det vackert! Jag blir glad av snö!
Som det brukar skriver du så att en är med på turen!
Glad att följa och få inblickar från en med utblick!
Stor kram!

Svar: Roligt att detkom lite snö för det är ju trots allt vinter. Och ute i Väsby var det så vackert. Snön den ligger kvar idag och det är några minusgrader och blå himmel så det blir en tur ut förstås. Att du följer med är extra trevligt.
Kram!
Ditte

Musikanta

Trevligt att få lite information om Upplands Väsby som bara är ett namn för mig. Eftersom jag varken har släkt eller vänner norr om Stockholm kommer vi aldrig dit utom på väg till Arlanda någon gång.
Roligt också att se dina vackra bilder från orten.
Kram från Ingrid som önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!

Svar: Upplands Väsby är ju en väldigt gammal kommun med mycket historia i sig och här ute är det en fin gammal jordbrukstrakt med flera slott och stora gårdar. Jag hade ju knappast varit söder om Slussen innan jag flyttade hit till kajen och hade inte tänkt attt jag skulle bo här, men så blev det. Är ju uppvuxen i Solna från 10 år och uppåt och gått i skolan i stan så Stockholms innerstad var mer bakant för mig.
Gott nytt år önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken vacker vinterdag det blev igår. Lika fin dag idag också.
Tack för infot om Väsby, har varit där några gånger, men det var bra länge sen.
Förstår att det var trevligt att träffa Eva igen.
Ha det så bra idag!
Kram!

Svar: Visst är det vackert med både snön, solen och ljuset. Så härligt!Strålande sol här också idag!
Jättetrevligt med en tur till vVäsby och extra roligt förstås att träffa Eva. En väldigt bra dag på alla sätt.
Och idag kommer William på besök och stannar tills i morgon.Verkligen jätteroligt!
Kram och trevlig tisdag önskar vi.
Ditte

Ami

Vad trevligt att ni kunde träffas igen :)
Och fast jag inte alls gillar snön ser det väldigt vackert ut!
Ha en fin kväll
Kram

Svar: Det har varit ett par vackra vinterdagar nu i Stockholm och det blir så mycket ljusare med snön. Att träffa Eva igen var jätteroligt och nu dröjer det tills vi ses. Men till sommaren så...
Här tillbringas kvällen med barnbarnet William och det är så mysigt.
Önskar er också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Anonym

Vilka härliga vintriga bilder du bjuder på idag! Underbart! Jag bor norröver, men har förstått att vintern även har hittat dit. Nu. Älskar värmen och solen. Precis som snön och kylan. Längtar efter att få spänna på mig pjäxorna och svischa ner för slalombackarna. Igen.

Kram❤️

Svar: Tack! Vad gäller längtan till backarna och susar nerför så gör jag också det. Tyvärr är inte skidåkningen i Stockholmstrakten så rolig, men det finns ju tillgängliga backar för en helgtur ganska nära och det är trevligt. Värmen gillar jag också och passar på att åka och möta den då och då också.
Ha det bra både i backarna och i sole och värme.
Kram!
Ditte

Malin

Vilket härlig inlägg om min hemkommun och ett bekant ansikte på min fd kollega. Och en trevlig dag verkar ni haft också. Får kanske försöka ses när du är i krokarna nästa gång?

Svar: Tack! Ja, Väsby är ju min gamla hemkommun och det är alltid trevligt att ta en tur dit. Att jag nu träffade Eva gjorde besöket än trevligare. Visst vore det roligt att ses vid tillfälle. Och det kommer en vår...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: