Förstaklass med poäng.

    
Det var lite tveksamt idag om vintern skulle stanna kvar eller inte så för säkerhets skull passade jag på att föreviga snön på Globen och lite begynnande is i kanalen.
Globen ska nu skuras  för första gången på 27 år ( Globen invigdes i februari 1989) och förhoppningsvis ska den återfå den ursprungliga mer vita, ursprungliga nyansen. Arbetet ska börja efter nyår och skall ske med hjälp av utanpåliggande, tillfälliga, hisskogar och lagom till Eurovision Song Contestfinalen ska Globen i princip vara i skick som ny.
(Vill någon läsa mer om Globen och en tur upp i den så har jag skrivit om det 3/6-2014)
 
Snön lyser vit på Globens högra sida och på den vänstra
 syns tydligt den mer silvergrå färgen.
 
Lite tendens till is på Hammabybkanalen i morse,
men nu på eftermiddagen är det +1 och isen är borta.
Kanske har den slussat vidare in i Mälaren...
 
Nu har jag varit mormor på heltid i nästan ett dygn när det yngsta barnbarnet William, drygt två år varit på övernattande besök. Verkligen jätteroligt! Precis som hos storebror Max är det mycket tåg, i alla dess former som gäller, liksom  flygplan, bilar, bussar lyftkranar och båtar.
 Vi bor ju perfekt för att se allt detta och oftast kan man göra det samtidigt. Så ibland blir det en aning splittrat, men alltid underhållande både för liten som stor. 
William skulle återlämnas i Uppsala och att ta tåget dit är bekvämt och väldigt praktiskt, särskilt om och när tågen går. Då är det en resa på 40 minuter från Stockholms Central.
Och inför dagen resa hade jag bokat förstaklassbiljett och av två anledningar; vare sig jag eller William har åkt första klass just på sträckan Stockholm - Uppsala och dels av sparsamhet. (Sällan jag är det...)
 
Briotåg  av trä är roliga.
 
Centralen i förmiddags kändes luftig, nyårsruschen hade inte kommit i gång.
 
Jag åker ganska ofta mellan Stockholm och Uppsala och skaffade mig för länge sedan ett s.k. priokort, ett poängsamlarkort. Men numer blir det sällan några poäng av den enkla anledningen att jag oftast köper biljetten i automaterna vid perrongen och där ges inga poäng. 
Ska poäng samlas köps biljetten i en automat inne på Centralen och där är det oftast långa köer.
Ibland har jag på ett "SJs resecentrum" laddat ett "regionaltågskort" (kan vara bra vid resor till Västers Strängnäs, Esklstuna...) med pengar och då fått poäng och fördelen med det kortet är att det går att "blippa"  på perrongen innan ombordstigning, vilket kan vara bra om man har tidsbrist.
Idag var det till största delen min ekonomiska sida som gjorde att det blev förstaklass. Jag hade poäng som skulle förfalla imorgon och ville förstås utnyttja dem maximalt. 
Tänkte att jag kunde boka en resa när som helst under dagen och betala med poängen. Icke! Poäng kunde bara användas på utvalda avgångar. 
Men visst hittade jag en lämplig avgång och det blev en kort och bekväm resa för oss.
Och nu har vi provat det.
Återresan tog jag som vanligt i andra klass. Poängen var slut så det blev biljettköp i automat.
 
Bekvämt var det och vi var de enda resenärerna i hela första klass.
 
 En glad William i första klass.
Han åker ju ofta den här sträckan i andra klass, men jag tror inte han märkte någon skillnad.
Skillnaden är att det är rymligare för benen, något bekvämare stolar, elkontakter vid varje plats
och att det finns singelplatser.
 
                                                                           
 
 
 
Gemsofmylife

Vilken Sötnos!!!
Jag tittar förbi för att önska dig ett riktigt
❤ Gott Nytt år finaste ❤
Kram Sanna

Svar: Ja, han är en riktig "going"! Så mysigt att vara med honom. Jag vill önska dig ett gott slut på 2015 och ett riktigt Gott Nytt År.
Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så stor och söt William har blivit. Var han ett halvår då jag såg honom för första ggn? Kommer inte ihåg.
Har ju också varit barnvakt idag mellan 07.00-15.00.
Jag var helt mör i kropp och knopp när jag kom hem.
I morgon ska det bakas tårta, då Gustav vill ha farmors tårta när han fyller 9 år den 1/1. Precis som de andra barnen med reservation för Astrid som blir 3 år den 20/1.
Vårt nyårsfirande blir i "lugnets" tecken. Vi ska vara hundvakter till vår hunds mamma o syster + en halvbror. Tur att det är jakthundar, så de bryr sig nye om nyårssmällare.
Önskar Dig och Bosse ett gott slut och ett Gott Nytt År.
Kram/A-K

Svar: William är verkligen mysig och har blivit stor nu och pratar hela tiden. Jätteroligt! Han var åtta månader när du träffade honom första gången, så tiden har gått. Nu är han ju drygt två år. Förstår att du var trött efter din insats idag....DEt blir lätt intensivt.
Klart att Gustav vill ha farmors tårta!
Här blir det också ett lugnt nyår. Är inte helt i form....
Skönt att det är jakthundar som ni passar, underlättar en dag då det smälls en hel del.
Bosse och jag önskar dig också ett bra slut och ett Gott Nytt År.
Stor kram från oss.
Ditte

BP

Kul att Globen får sig en ansiktslyftning efter 27 år. Vi kan väl tacka Måns och hans vinst i ESC för detta skulle jag gissa.

Här har det varit 3,3 plusgrader och hag hade hoppats på att de tre centimeter snö skulle försvinna. Det gjorde dom inte.

Förutom pendeltåg och Roslagsbanan har jag inte åkt tåg på minst 20 år. Förstår egentligen inte varför, då det är ett miljövänligt och bekvämt sätt att resa.

I ditt fall hade du ju dubbel tur. Å William hade ju hela vagnen för sig själv att kuta fram och tillbaka i. Utgår ifrån att du satt still;-)

Önskar dig ett 2016 som ska bli precis som du vill ha det:-)

Svar: Jag tar helst tåget till Uppsala om det är jag ensam eller tillsammans med barnbarnen som åker. Väldigt smidigt och bekvämt. Vad gäller dagens resa så satt William helt stilla på sin plats vid fönstret och titade ut på allt han såg och dte var mycket. Visserligen hade han kunnat röra sig idag i en tom vagn, men risken är då att han vill röra sig nästa gång då tåget kan vara fullt. Här har en del snö nu droppat av och isen på kanalen är borta. Men med plusgrader drar den nog sin kos.
Inför 2016 har jag några förhoppningar, men vi får se.
Positiva tankar har jag i alla fall.
Ditte

Tove Olberg

Fina William hos mormor så länge! Så härligt med 1:a klass resa för er:-) Det är guldtider med de små liven som blir stora så fort.
Bilden på Globen och det du skriver ger ju en del tankar på hur storstädningen utförs. Isbilden är jätteläcker!
Kram!

Svar: Det var så roligt att ha Wille här och det gick så bra. Han är så duktig med sitt tal och lär sig hela tiden nya ord och sätter ihop till treordsmeningar ibland. Nu ska jag ha koll på Globen och städningen av den och se om den blir vit.
Och isbilden blev nästan som ett litet konstverk....Det tar sig!
Kram!
Ditte

Anonym

Härligt med övernattning och kan förstå att ni haft det mysigt!
Vill önska dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Vi får möta det med nyfikenhet och fantasi! Kram!

Svar: Det var jättemysigt att ha William här på övernattning och han är verkligen lättsam och rolig. Jag önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År och visst möter vi det nya året med både nyfikenhet och fantasi. Jag gör framsteg.....
Stor kram!
Ditte

Geddfish

När jag såg överskriften, visste jag med en gång vad du hade gjort ;)
Jodå, jag har också ett SJ Priokort som man samlar poäng på, vilka "går ut" 31 december.
Så inför Gran Canaria hade jag beställt 1 klass Trollhättan - Kil ToR 8åkte då gratis). Men på ditresan hade de bytt ut det fina tåget till ett loktåg, suck. Men hem fick jag sitta alldeles själv och njuta 1 klass! Ingen skillnad på stolarna, men behagligt tyst.

Sött barnbarn du har, verkligen! Man vill riktigt krama om!!!

Önskar dig Ett Gott Nytt År 2016! Kram ♥

Svar: Oh, viket fint kort på dig som kom upp! Vad gäller Priokortet så förstår du ju eftersom du själv har det. Men nu är poängen slut och de hade annars försvunnit i morgon.
Bra att du fick till din första klass men trist att de bytt tåg. TYst var dte idag när vi åkte också. Skönt!
William är så fin och rar och det är mysigt att vara med honom och han är så rolig.
Passar också på att önska dig ett Gott Nytt År.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaLämnar ett avtryck trots att jag redan önskat gott nytt år, det blir så på bloggen att vi önskar det om och om igen som några papegojor hi hu..

Suverän bild på Globen...

Nattis å gott nytt år ... Nä nu skojade jag..,


❤️❤️❤️❤️

Svar: Skojar du? Näää....Vi lämnar ibland många avtryck och kanske har vi varit papegojor i tidigare liv. Vem vet? Jag ska i alla fall följa Golbens rengöring och se till att dte blir ordentligt gjort.
Natti! "Happy New Year" som omväxling.
Kram!
Ditte

Znogge

Frågan är om jag skulle våga mig upp på Glooben men vi kan oftast mer än vad vi tror :-)

Kram

Svar: Efter ditt besök i världens högsta byggnad så tror jag detta går bra. Och är det en vacker dag så är utsikten över Stockholm magnifik. Visst klarar vi mer än v tror....Kram!
Ditte

Kersti

Trevligt med barnbarnsbesök. Maken och jag reser med tåg till Malmö nästa vecka och då 1:a klass. Det var inte så mycket dyrare så vi slog på stort.
Kul att de ska göra rent Globen den börjar se lite skabbig ut i alla fall på nära håll. Jag minns invigningen med fyrverkerier och ljusspel. Men jag har ännu inte åkt upp på toppen. Trots att jag går förbi nästan varje dag har det inte blivit av.
Kram

Svar: Att ta en tur med "Skyliften" upp i Globen en klar och vacker dag är trevligt och utsikten är verkligen magnifik. Att ha William här är så mysigt och det är extra roligt nu att se hur både han och språket utvecklas, dte händer mycket nu. Och han är verkligen med på det som händer.
Trevligt med en tur till Malmö och det brukar vara både mer bekvämt och lugnare i första klass och ibland är prisskillnaden marginell. För oss blev det en kort tågresa men väldigt trevlig.
Gott Nytt År önskar jag dig.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Gud vad söt William är! Förstår att han har "extraknäckt" som modell!

Ja, Globen behöver ett lyft. Vi har "hängt" mycket där genom åren eftersom vi bodde ett stenkast ifrån i Gamla Enskede. Ja inte i Globen så mycket utan mer i köpcentrat. Dessutom gick sonen på dagis, förlåt förskola, i det som då var nedersta våningen på Globen hotell. Förskolan var ett litet föräldrakooperativ och hette Globenkulan! Många tyckte att det var konstigt med en förskola utan traditionell "gård" men de var ute mer än vad de är är på de flesta förskolor just därför och tillbringade större delen av dagen utomhus i närbelägna grönområden och parker. Förskolans logotype var en "globenkula" och eftersom Globen avbildas både här och där i tidningsannonser, på bussar etc trodde sonen att hans dagis var mycket omskrivet: "Titta! Mitt dagis!" sa han så snart en bild på Globen dök upp. ;) När södra länken började byggas blev det dock för stökigt att vara kvar i lokalerna och lotsa barnen i all byggtrafik så då flyttade Globenkulan till Enskede och då var det dags för sonen att börja "nollan". Numera är ju också hotellparken borta då man byggde nya arenan.

Jörgen och jag önskar dig och Bosse ett riktigt gott nytt år! Vi ska vara hemma med "bara" vårt eget sällskap och chilla inför sommarstugeavfärd. Blir kanske en tur upp på Fjällgatan för att kolla fyrverkerierna vid 12-slaget. Vi kan ju också se "Ring klocka ring" live från köksfönstret. :) I morgon städar vi ut julen, packar kabinväskorna och senare på em/kväll åker vi ned till hotellet bredvid terminalen på Skavsta. Har bokat en övernattning eftersom planet går så himla tidigt och som den tant jag börjar bli kommer hela jag i olag i flera dygn om jag tvingas gå upp mitt i natten. ;)

Kram//Susan

Svar: Vad roligt att L gått i förskolan på Globen! Hade ingen aning om att det varit en förskola där. Då lärde jag mig något nytt idag redan på förmiddagen. I Stockholm idag blir det ju även fyrverkerier vid Slussen som är avstängd för trafik. Men Fjällgatan är ju mycket mysigare och som sagt, ni kan ju öppna fönstren och höra "Ring klocka ring" från Skansen.Perfekt!
NI har ju en förestående resa framför er och perfekt med att bo över ute på Skavsta för dessa tidiga avgångar är ju ingen direkt höjdpunkt.
Bosse och jag önskar er det bästa inför 2016 och en fin vistelse i "sommarstugan".
Gott Nytt År!
Kram!
Ditte

Fia

Så söt liten kille! Vi har också haft våra två små sötingar på besök några dagar, full rulle verkligen, roligt men skönt att få andas ut litet efteråt...sen saknar man dem igen!
Smart att ta första klass i det läget, även om Wille kanske inte märkte det! Globen behöver säkert med tiden en tvätt, och detta är väl ett bra tillfälle, det är en fin stockholmssymbol tycker jag!
Gott slut på detta år och ett härligt kommande, önskar vi er båda!
Kram
Fia&Lasse

Svar: Mysigt och roligt att ni också haft era småkottar på besök, men det blir ju intensivt.William märkte nog inte av vår lyxresa mer än att dte bara var vi i vagnen. Men han var fullt upptagen med att titta ut, han brukar vara det och kommenterar allt vi passerar och är suverän på att se detaljer.
Globen är idag grå och det kan ju vara fint om den mer ursprungliga vitare färgen kommer itll sin rätt. Ska bli kul att följa städjobbet där.
Vi önskar er också ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.
Kramar och hälsningar från Bosse och mig.
Ditte

Eva`s blogg

Vilken härlig tur o inte för ofta åker man 1 klass åker aldrig tåg heller dock till Danmark när vi gör det :) vilken sötnos där han sitter o vilken fin kofta ...

GOTT SLUT & GOTT NYTT 2016 önskar jag dig och de dina hoppas året blir toppen på alla vis stor kram

Svar: Nu blev det en gratisresa i första klass, men den varade inte så länge. Men vi hade väldigt trevligt. William är så fin och rolig och ett perfekt resesällskap.
Jag önskar dig också ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År med det allra bästa.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vad mysigt att vara heltids-mormor :-)

Men det där jobbet att skura Globen... Det skulle jag INTE vilja ha! ;-)

Ha nu ett riktigt Gott Nytt År!
Kram till er båda

Svar: Heltidsmormor för ett dygn är väldigt trevligt och uppiggande, man håller sig i form....Jag tänker så att de som putsar Globen kan se Stockholm en bra bit från ovan och det är ju trevligt. Men jobbbet är inget för den som ogillar höjder...
Önskar er också ett Gott Nytt År!
Kramar från oss och Stockholm i halvsol och +2.
Ditte

FREEDOMtravel

Ojojoj vilket jobb att skura Globen! För mig var det illa nog att slipa båtskrovet, skura Globen slipper jag helst (och så är jag ju höjdrädd också). Men det ger väl arbetstillfällen det också och så får vi en fin glob! :) Önskar ett riktigt Gott Nytt år!

Svar: Vore ju fint om Globen återfår sin mer "stockholmsvita" färg och jahg tänker på att de som gör jobbet då och då kan njuta av en vacker utsikt över stan. Vi önskar er också ett roligt och resefyllt Gott Nytt År.
Ditte

Decdia

Hihi, första klass är ju inte helt fel... och en hel vagn för ser själva, snacka om att ha utrymme för spring. :)
Det där jobbet som Globenstädare skulle jag inte vilja ha, brrr.

Gott nytt år!

Svar: Nu blev det en kort resa i förstaklass och William satt helt still. Han är van resenär och vet att man inte kan fara runt. Det är ju mycket att se på genom fönstren...Globenputsarnas jobb innebär i alla fall bar utsikt över stan om det är vackert väder...
Ditte

moi

Skrubba Globen låter inte som nåt drömjobb, i alla fall inte för mig!
Här är soligt, vindstilla och +1°, ett perfekt väder att ta årets sista promenad i.
Själv har jag aldrig testat första klass så William är en lyckans ost :D
Kram

Svar: Här blev det en extra bekväm "gratisresa" , men den var kort. Halvsol här också idag och en promenad runt koloniområdena får det bli.
Vad gäller Globen så vore det trevligt om den inte längre var smutsgrå...
Allt för finalen i Eurovision du vet...
kram!
Ditte

Ami

Så mysigt att du fått vara heltids-mormor :)

Ha nu en fin dag och ett riktigt gott nytt år
Kram

Svar: Det är jättemysigt att träffa barnbarnen och att ha en i taget gör att tiden inte behöver delas, vilket det annars blir. Och William och vi hade ett jättemysigt dygn tillsammans.
Bosse och jag önskar er också ett bra slut på 2015 och ett Gott Nytt År.
Kram från ett halvsoligt Stockholm.
Ditte

Birgitta L

Såå söt, det är verkligen roligt med barnbarn.
Vill önska dig ett Gott nytt 2016 och önskar dig lycka till med nya "hopp" i livet.

Svar: Barnbarnen är "livets efterrätt" verkligen och jag är så glad att de finns. Gott Nytt År önskar jag dig också och visst blir det fler "hopp" under detta år.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: