Festvecka i Torrevieja

    
 Vi anlände i lagom tid till decembers festvecka här men i hela december och i början av januari är det mycket som händer i Torrevieja, ja egentligen hela året om.
Mellan den 2/12 och  den 8/12 är det "Skyddshelgonsfest" med många  aktiviteter av olika slag bla.
  • barnparader och andra processioner (bl.a. den 5/12 då det sker en "Blomsterofferprocession" och den 8/12 då Torreviejas skyddshelgon "La Inmaculada" tas ut från kyrka för att i stor och högtidlig procession
    med många deltagare och tända ljus bäras genom stan)
  • olika körframträdanden  i Casinot
  • "Broadwaymusikalmusik"
  • grundlagsfirande på "stora torget" med paellatävling
  • hundutställning
  • konstutställning
  • flamencouppvisning
  • konserter
Så igår kväll begav jag mig ut med väninnan Ingrid för att känna in stämningen. En vacker kväll och termometern visade +18 strax efter 18. Passande!
 
Fint i skymningen på väg mot centrum.
 
Vi är på väg till "Gamla Kyrkan" vid Plaza de la Constitución för att invänta kvällens framträdande av  "La Charamita", en parad avsedd för barn och som äger rum en eller ett par gånger per dag mellan den 2/12 och den 7/12. Vi missar paradens avgång och slår oss ner på en bar för att vänta tills den kommer tillbaka.
Och det är fint att sitta ute i kvällen, dock med en jacka på.
 
Det är julfint längs gatorna.
 
Många; både barn, föräldrar, far/morföräldrar är ute och samlas på "Stora Torget"
framför den gamla kyrkan för att se vad som komma ska.
 
Stora kyrkan är vackert upplyst.
 
 "La Charamita" är tre jättefigurer som delar ut godis till barnenoch sedan ska ett antal "kortväxta varelser" med jättehuvuden" följa i deras spår, men de måste ha kommit bort på vägen.
Gigantes y Cabezudos; jättefigurer och jätteansikten.
 
La Charamita består av en jätttedam, Lylý, ett troll Ogro och en varg Lobo.
Figurerna kastar godis till barnen och sjunger olika sånger.
Til det hela hör också att barnen är utrustade med en sorts vit sprayfärg
som de försöker träffa "La Charamita" med.
Varför fick vi ingenklarhet i, trots att vi frågade.
 
Den stora julgranen mitt på Kyrktorget är svensk och skänks varje år från Småland
och till första advent tändes den.
 
 
 
moi

Så bra med utomhusaktiviteter och att de är på gångavstånd.
Här vågar man knappt ta sig till ev arrangemang annat än med bil...
Skoj tradition med dockorna!
kram

Svar: Ja, utomhus är vi mycket och perfekt med gångavstånd till det som nu händer i helgen. Och heller ingen direkt kyla utan luncher och fika utomhus går bra. Middagar efter solens nergång känns väl svala.
Kram!
Ditte

Znogge

Ni återvände verkligen i rätt tid nu när det är så mycket trevliga aktiviteter. Vädrets makter är dessutom fortsatt på er sida. Den småländska granen är verkligen vacker!

Kram och trevlig kväll :D

Svar: Det är trevligt att vara här och särskilt nu när det är mycket på gång, men jag trivs att vara här om det inte är högsommar och i mitt tycke alltför varmt. Och visst är granen fon och på lördag ska julkrubban avtaäckas dessutom. Inser att jag får ligga i.
Kram!
Ditte

Decdia

Hihi, det känns som om det alltid är fest i Torre! Jag är avis! :)

Svar: Det är mycket som händer nu och flera helgdagar då barnen är lediga från skolan. Och visst blir det lite extra festligheter.
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Oj, så juligt det är hos er! Roligt med parader, musik och världsfin julgran.
Trevlig helg! Kram

Svar: Jadå, här är det mycket nu med många olika evenemang. Roligt! Och extra trevligt att julgranen kommmer från Småland och denhar levererats i många år.
Trevlig helg önskar jag er också.
Kram!
Ditte

Musikanta

Kul att granen är från Sverige. Här är det ju mest Luciatåg och julfester så här års. Att vara utomhus idag är exempelvis inte bara regnigt och kallt utan dessutom farligt. Vi har ju en storm utanför fönstret som gjort att massor med tåg har ställts in och byggnadsställningar har rasat. Ingen rapport om att människor skadats än så länge. Vår skottkärra har förflyttat sig fem meter alldeles själv. Ni valde en bra tid att lämna detta land!
Kram från Ingrid

Svar: Luciatåg missar jag i år, men jag tycker det varit så fint att tidigare år varit med på barnbarnens förskolor så det kommer jag att sakna. Har läst om den nya stormen och det verkade väldigt roddigt på tågfronten och i största allmänhet. Hoppas inga människor kommer till skada.
Jag följer ju med på nyheterna.
Här är det än så länge fint väder med sol och ca +18 under dagen. Mornarna är förstås svalare och kvällarna också. Dock är dagarna ljusare, blir inte mörkt förrän vid 18 tiden.
Skickar dig lite ljus och värme.
Kram!
Ditte

BP

Spanjorerna är verkligen duktiga på att fira allt och lite därtill. De har ju såååååå många helgdagar att man undrar när de hinner jobba om man säger så. Men det konstigaste tycker jag är att de jobbar halva julafton och även annandag jul. Spanien är ju ett katolsk land så man tror ju i sin enfald att allt skulle vara stängt, men så är alltså inte fallet.

Hursomhelst gillar jag spanjorernas sätt att fira året runt... Synd bara att Carrefour och Mercadona inte har samma öppettider som ICA;-)

Svar: Visst är det! Men julafton är inte så viktig utan mer juldagen. Och sedan Trettondagshelgen när barnen får fler paket . Här i Torrevieja har Carrefour öppet från 08 till minst 22 alla dagar i veckan . Men många butiker är ju stängda på söndagar. Och de mindre butikerna, ej matkedjorna ,har också stängt för siesta . Men å andra sidan har de öppet länge på kvällen och så även lördagar. Säkert finns det lokala variationer. Men nu är det helgdagar och fest!
Ditte

Torrebloggen

Vad kul att du och La Syrra gjorde sällskap ner till kyrktorget för att titta på jättefigurerna.
Då blev det ju några extra steg på stegräknaren. Härligt väder hade ni ju också.
Kram!

Svar: Roligt att se figurerna, de hör ju till. Idag blir det lite av varje. Är mycket som händer! Och solen är framme och värmet upp men mornar och kvällar är svalare och jacka kan behövas. Men dagarna är både ljusa långa och det är skönt. Kram från oss !
Ditte

Fia

Verkar vara mycket på gång i Torre nu! Härligt! Och vilken fin julgran! Vi gillar att gå runt på kyrktorget i juletid, men i år hinner vi inte ner. Krubban är ju helt fantastisk! Det har regnat och blåst idag, kanske inte så mycket här i Västerås som på andra ställen, men vi har pysslat inomhus, och kollat in litet nya buggturer på Youtube :-). Ätit middag med grannar och sett Idol. Imorn en litet rundtur samt litet barnvaktsjobb.
Kram till er båda från oss!
Fia

Svar: Vi tittar lite för er också. Men krubban avtäcks nog inte förrän imorgon . Här är det fortsatt sol och värmen stiger under dagen och det är skönt att kunna sitta ute . Har läst om ovädret hemma och hoppas det snart drar förbi . Ni verkar ha fullt upp med trevligheter och kommer vada i perfekt form till G.C. Kram från oss!
Ditte

Veiken

Jag hoppas verkligen att ni har vilat er i form så att ni kan vara med på alla festligheter! Ni kan ju inte gå miste om några roligheter! Kramar

Svar: Några festligheter blir det helt klart och formen är bra. Kram!
Ditte

Ama de casa

Ja, nog händer det mycket här just nu - roligt! :-)

Svar: Visst är det! Utbudet är stort, vädret fint och det är bara att välja.
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Mycket på G nere i centrum. Jag följer gärna med ner om ni ska gå ner.
Kanske ska jag ta fram strykjärnet på fm.
Kram/A-K

Svar: Gomorron! Det blir säker en tur för att se vad som händer. Vi hörs av! Och kommer strykjärnet fram så kommer vi. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

hej hopp...va härligt skoj när det händer saker o så klart man vill delta i så mkt man kan :) eller ha möjligheten att gå alla fall ha en fin lördag kram

Svar: Ja, här är det mycket roligt just nu. I och för sig är det ofta så men nu är det verkligen festvecka med många olika aktiviteter. blir roligt att se vad dagen bjuder på. Kram!
Ditte

Ami

Visst är det trevligt när det händer så mycket här i stan!
Hundutställningen vågade jag inte besöka.....rädd för att något lurvigt hade följt med hem i väskan :)
Kram

Svar: Visst är det! Och säkert tur att du avstod hundutställningen. Förstår din tanke...Kram!
Ditte

Tove Olberg

Festlig feststämning du bjuder här!
Följer dig i tanken!
Festkram!

Svar: Ja, lite extra fest är alltid trevligt. Och jag tänker på dig.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Verkligen vacker skymningsbild - glömde det i första kommentaren!

Svar: Tusen tack!Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: