Detaljer blir till en helhet.

    
Vårt besök i Alicante blev kort och väldigt trevligt. Största delen av tiden strosade vi i Gamla stan, Barrio Alto, och längs den fina strandpromenaden med sitt vackra vågmönster i sten. (Skrivit om detta den 8/12-15)
Ett besök i Alicante rekommenderas och gärna med en övernattning. Borgen har vi fortfarande inte kommit upp till och den finns med på vår "att göra lista" så det är en av flera anledningar till att snart komm tillbaka hit.
Detaljerna här i stan blir lätt till en helhet, en helhet som jag verkligen uppskattar.
 
 
Och överallt var det mycket att titta på, alltifrån banyanträdens rötter och stammar,  gamla hus/byggnader och gator som var vackert utsmyckade.
Banyanträden är faschinerande och finns på flera torg och längs strandpromenaden och samsas ofta med palmer, olivträd, fikonträd, bougainvillea och julstjärnor.
 
Banyanträden är faschinerande och de är verkligen stora och luftrötterna syns tydligt.
 
Banyanträden är en sorts tropisk fikus och de växer på ett ganska ovanligt sätt. (Banyanträden hör till familjen mullbärsväxter och släkten banyan.)
Dessa träd börjar ofta sitt liv som epifyt på ett annat träd, men kan även fastna på broar, byggnader eller där som t.ex. en fikonätandefågel lämnat ett frö. Fröet blir till en planta och utvecklar snabbt luftrötter ner från värdträdets gren och dessa blir trädstammar när de så småningom når marken.
Vårdträdet "stryps" eller splittras sönder av banyanträdets snabba tillväxt och har också p.g.a. detta fått namnet "strypficus".

Vackra små torg inbäddade i grönska
 
och ofta lyser en bougainvillea  upp.
 
Även balkongerna på många hus grönskade.
och tapasrestaurangerna ligger tätt.
 
 
                                                                                    
Detalj från ett av husen längs strandpromenaden och
  ett tiotal liknande målningar fanns utplacerade med jämna mellanrum.
Ohc att spanjorerna varit sjöfarare framgår tydligt. 
 
Fler detaljer att fästa blicken på.
 
                                                                                            
 Och nu blir det Nobelfest! Hela kvällen!
Minns den 10 december 2002, min mamma var döende efter ett pat hjärtinfarkter och låg på Karolinska sjukhuset. Hon ville så gärna vara med på Nobelbanketten och jag rullade ut henne i dagrummet där teven fanns. Hon ville så gärna se alla vackra klänningar och orkade titta i en timme och var så glad för detta. 
Efter att ha sett på tv klagade hon hos överläkaren (han kom för att se till henne) att kvällsmörgåsarna på KS inte var något vidare och att hon inte ens kunde få ett glas rött vin till den torra "skumgummimackan". 
En stund senare dök det upp en vackert dukat bricka med duk, ett glas rött vin och ett danskt gott, smörrebröd med rostbiff. Och en hälsning från överlägaren. Mamma tog ett ar tuggor och en mun vin och stängde sedan sina ögon.
Den natten dog hon. Och hon kom via teven på Nobelfesten.
 
                                                                                                                                                            
Iris

Banyanträd - det har jag aldrig hört talas om, men nu har jag ju sett dem. Vilka fina bilder du fick på mitt favorithus! KRAM

Svar: Jag har sett dem bl.a. i Grekland och i Asien tidigare och så här i Alicante. Fascinerande! Och tänk att jag fångade ditt favorithus . Jag är då glad för vår dag i Alicante! Tack! Kram!
Ditte

Embla Sofia - Mamma, fotograf, DIY

Wow vilket ställe :)

Svar: Ja, Alicante är så fint!
Ditte

Znogge

Så fin att din mamma ändå fick vara med på Nobelfesten på sitt eget sätt. Tänk om all personal var så lyhörd.

Banyanträd fanns det gott om i Brasilien och de var verkligen gigantiskt sota. Jag minns att del av dem var fullproppade av någon sorts insekter så man fick absolut inte röra vid träden eftersom stammarna var besprutade.

Kram

Svar: Dessa banyanträd är verkligen speciella, men insekter har jag inte hört att det finns på de som växer i Europa eller de jag sett i Asien. Men jag kan förstå att de kan trivas där...Bra med varning.
Ja, det blev en speciell Nobeldag 2002, men vi var där på vårt sätt och visst skulle man önska att all personal var så lyhörd. Men önska får vi...
Denne överläkare var guld värd...Och personalen som ordnade det hela.
Kram!
Ditte

moi

Jag blir alldeles tårögd när du berättar om din mammas sista kväll.....
Bättre än så kunde hon få det den dagen ♥
Minns min mors sista Nobeldag. Det var en onsdag, min "morsdag" i veckan.
När jag frågade om hon ville ha nobelmiddag svarade hon glatt, "ja, om det är köttfärslimpa".
Och så blev det såklart!
Kram ♥

Svar: Visst är dessa minnen levande! Och vi kommer att bära dem med oss . Och du, vi har ätit köttfärslimpa ikväll med gräddsås , potatismos och ett par glas rött, gott vin. Tack för att du berättade om din mamma. Fint minne! Kram! ❤️
Ditte

Comsi Comsa


Rös till när jag läste om din mammas sista kväll. ❤
Banyanträdet ser så mäktigt ut...
Nä nu fortsätter vi med Nobelfesten... :-)

Kram ❤

Svar: Jadå! Nobelfesten pågår! Jag ler och minns! Kram! ❤️
Ditte

Ruth i Virginia

Första ggn jag såg banyanträd var i Hilo på Hawaii, den stora ön.
En bred aveny som kantades av dessa enorma träd.

Vilken fin avskedsmiddag för din mamma. Hon fick sin
önskan uppfylld.

Svar: Visst är dessa träd fantastiska! Jag har också sett dem på Hawaii, men mest i Asien och de är också ganska vanliga i delar av Europa.
Vad gäller mamma så hade hon humorn kvar och det hade överläkaren också, dessutom hade han empati. Det blev både nobelfest, vin och ett "godt smörrebröd".
Minnnesvärt!
Ditte

BP

Nu vet jag äntligen vad träden heter. Tack Ditte! Vårt favo fik/bar på Rambla är byggt runt just ett Banyanträd. Stället renoverades senast vi var där. Så det borde vara klart vid det här laget, även om man inte vet med Spanien.

Berättelsen om din mammas sista måltid gör att jag blir tårögd faktiskt. Den överläkaren borde få en medalj då han så till att din mamma kunde dö "lyckligt" (fel ord, jag vet, men du förstår vad jag menar.

Förstår att du efter den kvällen är en inbiten Nobelfesttittare. Själv tittar jag varken på Nobelfesten eller kungabröllop. Tycker att sådana tillställningar är så otroligt tråkiga. Tack och lov att vi alla är olika och gillar olika saker, eller hur!!!?

Svar: Nobelfesten gillar jag och förutom minnet med min mamma, i princip på dödsbädden och på fest, så har jag före mina 30 år fyllda varit på två nobelfester och haft fantastiskt roligt så jag tittar gärna. Tycker det är spännande med dessa nobelpristagare, samtalen med dem och deras tal.Och visst är det tur vi är olika.
Så bra att jag kunde vara behjälplig med banyanträden. Tycker de är häftiga! Hoppas verkligen att ert favoritfik är renoverat när ni kommer. Men man vet aldrig...
Ditte

Bara brittiskt / Charlotta

Vilken underbar överläkare! Tänk om det fanns fler sådana.
Jag har just fått en kollega från Alicante och blir mer och mer nyfiken.

Svar: Visst är det roligt med läkare som tar sig tid och förstår vad som är viktigt i en given situation. Önskar det fanns många sådana och det kanske det gör. Vad trevligt med en kollega från Alicante och jag kan verkligen rekommendera ett besök där.
Ditte

Susjos

Ja, vilken överläkare, glad att de finns! Blev också tagen av din berättelse om din mammas sista kväll ♥
Aha, vilka speciella träd du skrev om, undrar om det inte fanns såna träd i Marbella också??
Tack för all info om både träd och Alicante!

Svar: Jag har sett banyanträden i Marbella också, de har ju lätt för att fortplanta sig. Vet att de också finns i Grekland, säkert i andra delar av Europa också, de finns även i Sydamerika och på många ställen i Asien och i USA. Visst var detta en fin gest av läkaren, men han och mamma visst nog hur illa det var. Jag gjorde det nog inte riktigt, ville inte se det. Men det lev ett fint farväl.
Ditte

marga

Vilket fint slut din mamma fick! Vara med på nobelfesten, dricka vin och äta god smörgås och sedan få somna in. Måste också ha känts bra för dig. Alicante verkar vara värt ett besök. Men så hiskeliga banyanträden ser ut! Kom att tänka på trollskogen. Kram!

Svar: Mammas slut blev bra och det var ett fint bemötande hon fick där på slutet. Jag minns det så väl.Alicante är absolut värt både ett och flera besök så vid tillfälle så kan du ta en tur dit.
Banyanträden påminner helt klart om träd i en trollskog och de är lite läskiga men faschinerande. Tänk om de kunnat tala....
Kram!
Ditte

Marja

Så fint att din mamma fick se Nobelbanketten och sedan njuta av en god smörgås och lite vin. :) Jag har tittat på Nobelfestligheterna hela dagen i dag.
Banyanträd har jag aldrig sett. Huu, tycker de ser läskiga ut.
Kramar! :)

Svar: Trevligt med både Nobelpris och fest! Ja, banyanträdet är speciellt och visst ser de lite läskiga ut. Men de är ofta gamla och tänk om de kunde prata och berätta sin historia. Kram!
Ditte

Veiken

Oh, nu blev jag rörd till tårar! Vilken fantastisk avslutning trots allt. En eloge till den överläkaren som visste hur uppskattat det skulle bli! Stor kram från oss och Chakkapong!

Svar: Visst var det rörande denna läkares insats och minnesvärt för mig också. Tack för kram från Chackapong. Jag är med er där då och då i tankarna. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder.
Kul och läsa om Banyanträden, tack för infot.
Berättelsen om din mor är lika underbar varje gång man hör den.
Kramar från oss båda!

Svar: Tack! Banyanträden är verkligen speciella och de växer och klarar sig världen över. Och Nobelfesten har jag fina minnen från och de plockar jag gärna fram denna dag. Kram!
Ditte

Ama de casa

Men så fint gjort av överläkaren! En fantastisk gest... Jag blir också alldeles tårögd här.
Kram

Svar: Jag har detta fina bemötande av läkaren med mig och minns Nobeldagen lite extra.
Ditte

Ama de casa

Vi har övernattat i Alicante ett flertal gånger. Det finns många bra hotell som inte är alltför dyra. Oftast har vi då tagit bussen, för att få "hotell" till bilen är oftast tämligen dyrt om man jämför. Bussen är smidig och busstationen ligger bra till :-)

Svar: Alicante är ju en så fin stad och smidigt att ta busse dit för väl i stan behövs ju ingen bil. Nästa gång får det bli övernattning. Har även hittat direktbussar ett par gånger om dagen, vilket underlättar, då man slipper alla rondellerna för att ta sig ner till kustorterna. (Jag blir så lätt åksjuk där...)
Ditte

Tove Olberg

Det blev så fina stämningar inom mig här, din mammas sista kväll i synnerhet även om jag kände till det, som en skön påminnelse om livets lev liv tills det är färdigt!
Njuter mycket dess träden och vilka konstverk som luftrötter är!! Jag är så förtjust i träd, stammat och rötter det ger mig en grund att stå på och härliga formationer av bilder. Inte så mycket färg som jag ju vill ha - men naturen sköter sitt också i beige brunt grått. Tack för njutningen Ditte!
Stor kram!

Svar: Dessa träd är verkligen faschinerande med sina rötter, grova stammar och all historia. Men färgsprakande är de inte utseendemässgt. Ja, det skall vara de gröna bladen då...Tycker dina tankar om rötter och stam stämmer med mina egna bra med något som stagar upp.
Stor kram till dig fina Tove.
Ditte

FREEDOMtravel

Coola träd! Och vilken fin överläkare, såna små gester betyder ju mycket i ett sånt ögonblick! Mina föräldrar har gått på Nobelfesterna några år. De blev alltid bjudna när pappa levde, nu fick mamma nån slags inbjudan som bara gällde om det blev återbud, och det blev det visst inte...

Svar: Jag tror nog återbuden är få till denna fest...Men vad roligt att dina föräldrar också upplevt festen. Minnesvärt, helt klart!Träden är verkligen faschinerande och tänk om de kunnat tala och berättat sin historia.
Jag såg Nobelfesten igår och tänkte på denna läkare som visste hur dålig mamma var, men jag visste inte.
Ditte

Ann-Kristin

Tack för trevligt sällskap med luciafirande.
Vilken fin sista kväll Din mamma fick!
Kan förstå att tankarna återvänder varje Nobelfest.
Många kramar/A-K

Svar: Tack själv! Och visst var det ett fint luciatåg!Jodå, jag återvänder i tankarna till Nobelfesten varje år och det känns bra.
Kram!
Ditte

Ami

Så vackra bilder från er lilla tur!

Och vilken fantastiskt läkare som ordnade så din mamma fick en så fin sista kväll!
Stor kram!

Svar: Tack! Och denna mammas sista kväll minns jag så väl...Kommer nog alltid att göra det. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Vilken härlig attityd din mamma hade. Och så bra att personalen lyssnade på hennes önskemål. Så vill jag också dö en dag, att jag har så mycket livsglädje och inspiration kvar att jag orkar och vill titta på Nobelfesten eller dylikt det sista jag gör! Med god mat och dryck till förstås.
Jag har varit lite frånvarande pga att jag jobbat dag och natt. Saknar dig också! När blir det Sverige igen?

Svar: Förstår att du jobbat mycket, säkert alltför mycket...Vad gäller mamma så är detta ett fint minne och hon hade humorn kvar in i det sista och tyckte det skulle vara lite finess på Karolinskads bröd och inte "skumgummilimpa" och svagt kaffe.
Vi åker hem lagom till jul.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: