Bra blandning

    
En underbar tisdag har det varit med en sol som flitigt och utan att klaga lyst upp tillvaron och dessutom sett till att himlens vackra blå färg speglat  sig i havet. 
Jag har en förkylning på gång och har kombinerat kortare promenader med att vila mig i form och nu på kvällskvisten har jag dessutom gått/fallit ett steg längre. Jag halvligger.
Tror att det är minst två år sedan jag var förkyld....Nåja, med hjälp av min kinesiska huskur med päron , honung och ingefära skall jag snart var pigg igen.
Färsk ingefära är bra för kroppen och används nästan alltid på ett eller annat sätt i kinesisk matlagning, kanske är det därför de är särskilt pigga även vid hög ålder. 
(Huskur mot förkylning: skala och dela två päron i mindre bitar, skala och skiva ca 5 cm färsk ingefära och lägg detta i en kastrull. Tillsätt sedan 1 liter vatten, koka upp och låt koka några minuter innan det hela silas av och drickes hett. 
En tsk. honung i drycken ger lite sötma och gör ingefärans verkan mer aktiv, liksom en skiva färsk citron.  Den silade drycken kan sparas och värmas fler gånger. )
 
Vackert vid Playa de la Cura och vindstilla.
 
Att sitta ute i det vackra vädret hos Ali på Café Bar-Celona är läkande i sig och jag ville gärna också se hans fina juldekorerade lokal inomhus, för julen närmar sigmed raska steg.
Ali är gift med en norska så här på baren finns också en hel del norskinspirerade rätter, vilket många norrmän är tacksamma för. I mat/kak och smörgåsväg finns det dock något för alla och allt är gott och hemlagat.
Väninnan AK och jag slog oss ner och senare anslöt sig Preciosa, Lex och Ingrid. Alltid trevligt att ses och mycket att prata om som vanligt.
 
Café Bar - Celona, ligger i korsningen Calle Fuensanta och La Loma.
Jodå, julgranen är redan på plats och Ali också, bakom disken. Men han är överallt...
 
 Jag tog fram min mer norska sida och beställde ett "rundstykke med brunost", alltså en småfranska med brun getost.  Väldans gott! (Jodå - jag är 2/3 norska, mamma var helnorsk och pappa verkade i och för Norge i stora delar av sitt liv och jag har även bott där i perioder av min barndom.                                                                                                                                                                                                                                                      
AK och jag myser i solen, som jag har ryggen emot.
 
 Mitt "rundstykke" med brunost smakade bra.
Länge sedan jag åt detta och undrade för mig själv varför jag inte har denna ost hemma.
Ska bli!
 
Efter att jag suttit i ett par timmar i solen med trevligt sällskap  ovh "vilat mig i form" väntade  ett uppdrag av mindre karaktär innan stegen styrde hemåt. 
Men vila, vilja och huskurer kan göra under så sent på eftermiddagen blev det en promenad till havet för att se solen sakteliga börja sin nertrappning inför kvällen.
Och det gör jag också.
 
      
Vacker skymning vid playa de la Cura.
 
 Och några som inte trappat ner är dessa fina tomtar, barnbarnen Max och William som idag skickade mig en hälsning från förskolans luciafirande. Bråda tider nu för tomtenissar. Tror inte de hinner vila sig i form.

Fina "tomteprinsar".
  
 
                                                           
BP

Synd med förkylning. Hoppas din "huskur" gör susen. Ingefära använder vi ofta i matlagningen - gott och nyttigt som du säger.

Alltså danskarna skulle ge det smörrebrödet underkänt - fel bröd och mesost som pålägg. För brunost är väl samma sak som mesost?! Nej, usch, absolut inte min smak.

Å du - dina söta barnbarn behöver nog inte vila sig i form så fyllda av energi som dessa småttingar brukar vara, dessutom är de ju inte förkylda heller;-)

Svar: Jag förlitar mig på huskuren och tror man på något så brukar det hjälpa. Nu var det norrmän...Och de och danskarna har absolut inte samma uppfattning om delikata "smörrebröd" . I Norge kan ett smörrebröd se ut just så här, vilket skulle vara otänkbart i Danmark. (Är ju delvis uppvuxen i Norge...) Jadå, brunost är sak samma som mesost. Men jag är uppvuxen med det. Till skolan fick man med två "smörrebröd", den norska varianten, ett med gulost (vanlig ost t.ex. Jarlsberg) och ett med brunost. Någon skollunch serverades inte då och görs inte idag heller. Jag vande mig snabbt!
Tomteprinsarna saknar jag och jag tror de vilar sig i form nattetid. DE är säkert utvilade till jag kommer hem.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Tack för trevlig em med lite promenad och sedan mat och vätskestopp hos Ali samt hjälp med "uppdraget".
Alltid lika mysigt att sitta där i solen tillsammans med vänner.
Njuter nu i värmen av den nya AC:n. Skönt så 😊
Vi hörs i morgon em.
Kram till er båda/A-K

Svar: Gokväll! Tack själv och uppdraget utfördes ju. Skönt!Visst är det fint att sitta i solen hos Ali och extra mysigt tillsammans med goa vänner.
Förstår att nya ac:n är toppen.
VI hörs och ses!
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Vad mysigt ni har det! Här hemma är det iskallt... Spännande med "uppdrag av mindre karaktär". Man blir ju lite nyfiken! ;)

Har jobbat "ända in i kaklet" idag och sen blev det som vanligt "Lokes-tisdag". :) I morgon ska jag hålla i en utbildning för vårt kundcenter och på kvällen är det terminsavslutning på teatern med möte, städning av förråd och loge och sedan mat och dryck. Njut de sista dagarna av värmen och framförallt LJUSET! Mörkret börjar nu "anfäkta mig" på humör och trötthet (vilket det alltid gör den här tiden på året) och jag börjar snart nedräkningen till vår avresa den 2 januari. Känns som om det här ständiga mörkret blir värre för varje år.
Kram//Susan (Jörgen hälsar)

Svar: Låter trevligt med "Lokes" och det verkar nu som du går in på upploppet inför julen. Blir bra för dig med lite ledighet här i "stugan". Och längre dagar är det helt klart. Mörkret infinner sig inte förrän vid 18- tiden, vilket är skönt. Ha det så bra du kan!
Kramar från oss båda till er.
Ditte

Torrebloggen

Härliga bilder! Kul att se att ni har det bra där nere om dagarna.
Man längtar ner till paseon, träffa alla vänner igen och ta en fika hos Ali är ju aldrig fel.
Fin bild på tomteprinsarna.
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Tack! Ja, vi har det bara bra och inga problem att få tiden att gå. Det är det ju absolut inte hemma heller. Men tyvärr är ju dagarna mörkare och det är kyligare. Men Stockholm erbjuder mycket. Visst är tomteprinsarna fina! Saknar dem!Ha det bra ni också! Kram!
Ditte

Preciosa

Tack för i dag Ditte! Roligt att ses igen. Och du orkade ner på paseon också.
Bosse var väl med antar jag :-) Krya på dig!
Kram P ♥

Svar: Tack själv! Ja, du vet ju att jag är en envis typ...Och jag kurerar mig med min kinesiska brygd och alvedon.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Underbart vackra bilder..
Jag har alltid denna ost hemma... :-)
Hoppas drycken funkar..

Kram ❤


Svar: Tack! Skönt med någon som tycker om "brunost". Minns den från skolan i Norge då det i "matpakken" fanns två smörrebröd; ett med gulost och ett med brunost. Och dessa avnjöts utomhus, även vintertid. Ska hädanefter se till att brunosten finns hemma.
Vad gäller drycken så får jag öka styrkan. Av ingefära...
Kram!
Ditte

Ama de casa

Hoppas din huskur har hjälpt nu!
Kram

Svar: Behandling pågår! Får nog öka styrkan. Kram och ha det bra!
Ditte

Susjos

Så härliga bilder! Lustigt nog så gjorde jag en rätt från Linas matkasse ikväll " Kinesisk kalkon i plommon och ingefärssås"...den blev jättegod, men jag visste inte att kineserna är hejare på ingefära!

Svar: Jodå, kineserna är riktiga ingefärsanvändare och är också ovanligt friska. Ingefära används mycket i hela Asien och kanske är det därför folk är pigga, bortsett från svält. Våra välfärdssjukdomar har inte riktigt hittat dit och tur är ju det.
Kul att din mat med kinainspo blev bra. Och ingefäran är bra till det mesta...
Ditte

Marja

Den översta bilden på la Cura - to die for! Jag stirrar mig nästan blind på dina fina havsbilder.
Hoppas du lyckas kurera din förkylning med ingefärstet. Annars får du se till att ta det hellugnt ett par dagar.
Sköt om dig! Kram! :)

Svar: Tack!Jag gillar ju havet, det ger mig en sådan frihetskänsla och jag kan sitta länge och titta ut över det. Jag jobbar på med att kurera min förkylning och det känns lite bättre.
Strålande sol idag ochså och havet drar.
Stor kram!
Ditte

Anna

Tack för tipset om huskuren! Ingefära har jag sedan tidigare hört ska vara bra mot det mesta, men den här kombon var ny för mig. Hoppas den kurerar din förkylning raskt!

Härlig bild på dina barnbarn, så fint att de valde att dela med sig av deras luciafirande ❤️

Krya på dig!

Kram ❤️

Svar: Den kinesiska huskuren med ingefära har hjälpt mig många gånger och den gör det nu också. Man får ta den ett par gånger om dagen. Visst är det så att ingefära är bra mot det mesta och jag använder den ofta i matlagning, alltså där det kan passa, dock inte i köttbullar...Barnbarnen är fina och ger mig så mycket glädje.
Tror dina krya-på-dig hälsningar hjälper en bra bit.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Gör en trollsländefriskus med önskan om att din förkylning just trollsländar sig i gott samarbete med ingefärspäronkuren du gör. Jag vill minnas som en efterrätt med vispat grädde till. Rundstykke eller brödskive med brunost är ju så gott! Har det alltid hemma
Läste kommentarerna ovan och det norska smörbrödet bestod åtminstone förr av så mycket mer än brun och gulost! Inte som det danska så klart. Det danska mörka rågbröd gör ju halva smörbrödet. Mitt minne är mer vitt bröd under godsakerna som påminner om det danska.
Njuter första och sista bilden i synnerhet.
Krya på dig kram!

Svar: Här är vackert nu i dessa soliga, fin dagar. Just nu visar termometen på +20. Behagligt!Minns mina brödstykker jag fick med till skolan "en bruneost och en guleost" men jag tror inte de var så uppiffade. DEt jag fick igår hade lite grönsaker till som piggade upp, men de hade redan slunkit ner.
Nu skall jag njuta lite havsluft och en stilla promenad med många pauser. Andningen är inte i topp....
Tack för din krya-på- dig -kram. Känns genast bättre.
Kram på avstånd frpn mig.
Ditte

Eva`s blogg

Ja du dina tomtar är super fina & dem är gulligast av dem alla dessa små tomtar vi har ;) och va härligt att sitta ute som ni gör, ja jag borde kanske ha smakat det eftersom jag hade en mamma som var Norska hi hi men inte det....hoppas du får en fin onsdag kramen

Svar: Visst är dessa våra "småtomtar" fina! Här passar vi på att sitta ute så mycket vi kan. Idag är det ännu en strålande solskensdag med +20 så vi njuter av ljuset.
Vad gäller "brunosten" så tycker jag om den, vilket inte alla svenskar gör. Inte alla norrmän heller.
Önskar dig en trevlig "lillördag".
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Krya på dej!!!
Fina barnbarn!!

Svar: Tack! Ja, pojkarna är fina! Mina favoriter!
Ditte

Anette

Krya på dig :)

Svar: Tack! Jag jobbar på det!
Ditte

Ghugge

Underbara små tomteprinsar!! Tack för den kinesiska huskuren, måste prova! Faktiskt använder jag färsk ingefära mycket ofta, hoppas på resultat! Krya på dig Ditte! Varma kramar.

Svar: Tack! Ja, ingefära är bra till det mesta. Kansk einte i köttbullar då, men jag använder det mycket i matlagning. Huskuren fungerar och jag är lite piggare, prova du också vid behov Men jag fortsätter i några dagar till. Visst är tomteprinsarna fina! Saknar dem!
Kram!
Ditte

Piedra

Tack för huskuren! Får ta och testa. Vi har en med ingefära, vitlök och mjölk. Kram! <3

Svar: Jag tror att bara ingfäran är med så blir det bra. Men din huskur verkar också spännande. Kram!
Ditte

Veiken

Är rundstycke ett norskt ord???? Jag har sagt rundstycke i hela mitt liv och trott att det är svenskt. Brunost däremot tycker jag inte om och inte norska fiskekaker heller;)
Krya på dig och se till att ingefäran gör det den ska! Kramar

Svar: Vad jag vet är "rundstykke! ett norskt ord, men kanske används det också i Danmark, det varj mindre om. Och ordet "smörrebröd" i Norge har inte alls den piffiga innebörd som det danska ordet , där detta innebär en måltid i sig. Men det finns säkert variationer. Vad gäller brunosten så tror jag antingen man gillar den eller inte. Fuskekaker och "pinnekött" liksom "får- i-kål kan jag helt klart undvara.
Och nu hoppas jag på ingefäran.
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Säger som många andra gör i kommentarerna att din huskur måste jag pröva. Den verkar spännande och god. Jag dricker varm, svart vinbärssaft vid förkylning. Det brukar hjälpa. Messmör tyckte jag om som barn, men inte nu. Kan det bero på att mina smaklökar har ändrat sig eller att messmör smakar olika. Ska testa den fasta varianten som du har på bilden. Man blir glad av din söta tomtenissar.

Svar: Hej! Nu är det dags igen för huskuren och jag tycker att den hjälper. Ingefäran kan man säkert ta i svartvinbärssaft också för jag har förstått att den är viktig i sammanhanget. Messmör har jag ätit mycket som barn och gillar det fortfarande i vissa sammanhang. Men det var länge sedan jag nu åt det. Säkert tror jag att våra smaklökar ändas över tiden och troligen har nog även receptet ändrats. "Brunosten" tycker jag om, men antingen gör man det eller inte. Tror inte det finns något mitt emellan. Och visst blir man glad av tomteprinsarna. Mina favoriter!
Ditte

Fia

Underbara bilder från Cura! Och brunost gillar jag, ser ut som brun mesost! Älskar den, kan äta den bara som den är utan bröd! Här fortsatt underbara 30 gr på dagarna och nätterna är ljumma och härliga.
Så jättesöta julprinsarna är!
Kram
Fia

Svar: Tack! Men den värme ni har finns inte här. Idag +22 på dagen men nu i kväll är det +18, men fuktigt i luften så vi har flyttat in nu. Lite synd...Och visst är julprinsarna goa!
Kram till er från oss.
Ha det fortsatt allra bäst!

Vad roligt att du också gillar mesosten (brunosten)
Ditte

marga

Inte svårt att längta dit ner! Härliga bilder! Kram!

Svar: Nej, jag förstår dig. Långa, ljusa dagar lockar. Och värmen!Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Brunost har jag aldrig smakat. Det ser inte speciellt gott ut, men man ska väl inte döma ut något om man inte smakat ;) Krya på dig!

Svar: Brunosten tycker man nog antingen om eller också inte. Lite som surströmming. (Som jag inte gillar, mest ogillar jag lukten) Jag är uppväxt med den i Norge och tycker den smakar gott. Men jag förstår om amn inte gillar den. Jag är i varje fall inte sämre och min huskur ger resultat. Och säkert hjälper dte fina vädret också till.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: