Alicante, ytterligare en "njutflykt"

    
Vi har vänner på besök från södra Spanien och bestämde oss för att göra ett besök i den vackra och närbelägna grannstaden Alicante, en bilresa på strax under en timme.
Jag har varit här ett par gånger tidigare, men till Alicante kan man åka många gånger för det finns alltid något nytt att upptäcka. Och det man sett finns förstås kvar.
Med bilen parkerad i ett parkeringsgarage vid strandpromenaden hade vi ett perfekt utgångsläge för att under några timmar dels hinna insupa atmosfären i den gamla stadsdelen och dels slå oss ner på en mysig uteservering för lunch.
 
 
Alicante är en stor stad i provinsen Valencia med ca 330 000 invånare och som tillsammans med fyra grannkommuner kommer upp till ett invånarantal på ca 700 000.
Staden är gammal och den grundades 324 f. Kr av grekerna som då kallade Alicante för Akra Leuka.
År 201 e. Kr. erövrades Alicante av romarna som valde att kalla staden för Lucentum.
Mellan 718 och fram till 1279 styrdes Alicante av morerna och kom sedan att ingå i Kungariket Aragonien.
Alicante är en stor stad i provinsen Valencia med ca 330 000 invånare och som tillsammans med fyra grannkommuner kommer upp till ett invånarantal på ca 700 000.
Det är lätt att ta sig runt till fots och det är ofta då, tycker jag,  man upptäcker de små detaljerna som gör så mycket i en stad.
Iris, jag och Hans på den vackra "Paseo Explanade de Espana"
 
  Sträcker sig längs havet från Puerta del Mar i öster och till Parque de Canalejas i väster och där ligger även busstationen om man väljer att komma till Alicante med buss, en resa på ca ca 80-90 minuter från Torrevieja, för bussen tar ett par svängar ner till Santa Pola och guardamar på vägen. Men kanske finns också direktbussar?
Om man skulle bli trött i fötterna och skulle behöva vila sig så finns det gott om bänkar och trästolar att slå sig ner på och önskas en vätske eller matpaus är det lätt ordnat för det finns gott om kiosker. Känner man för en mer rejäl matbit så ligger det mängder av resaturanger längs hela Esplananden.
(Vad gäller lite shopping så finns det många marknadsstånd hela vägen som säljer det mesta...)
 En sak som kan vara bra att tänka på är att några  ställen längs den här gatan antingen serverar diverse drycker och ingen mat medans andra har både och. Gäller att fråga om man inte ska bli besviken.
 
Stolar finns utställda lite här och var och det är lätt att slå sig ner för att vila benen,
för en pratstunde eller för att läsa tidningen.
 
Längs den här fina och skuggiga "paseon" ligger vackra, svarta, brun-röda och crèmefärgade mosaikstenar och det är många. Någon har visst räknat dem och kommit fram till en siffra på ca. 6.6 miljoner bitar...
Dessa vågmosaiker ett kännetecken för Alicante och finns med på mängder av vykort. Och givetvis på mitt.
Stenarna bildar ett vågmönster och när man går här mellan palmerna som är placerade i fyrdubbla rader känns det som om man går på vågor för  det lutar åt olika håll. Häftigt!
 
 
 
Och rundvandringen fortsätter....
 
 
 

 

 
Preciosa

Hej Ditte!
Alltid trevligt i Alicante! Fin stad! Den där esplanaden med vågorna blir man lite sjösjuk av :-)
Men vackert! Kram P ♥

Svar: Hålller helt med och gamla stan tycker jag särskilt mycket om och den påminner lite om gamla stan i Malaga. Och vilket hatverk spm ligger bakom alla dessa stenar. Tyvärr går det inte att med hjäp av kamera få fram att "vågorna rör sig". Och har man tendens till sjösjuka kan man få se upp, eller kanske snarare ner.
Kram!
Ditte

Veiken

Det är alltid roligt med utflykter till närområden och lära känna dem bättre. Alicante ser mycket trivsamt ut! Kram

Veiken

Det är alltid roligt med utflykter till närområden och lära känna dem bättre. Alicante ser mycket trivsamt ut! Kram

Svar: Absolut! Och Alicante är verkligen en fin stad dit vi kommer att åka igen. Vi har mycket kvar att uppleva där. Kram!
Ditte

Ghugge

Härlig utflykt som vi får följa med på! Ni är bra på att njuta ser jag. Kram

Svar: Alicante är fint och roligt att byta miljö om än så för några timmar. Och nu blev det en extra fin dag tillsammans med goda vänner på besök. Kram!
Ditte

Iris

Tack sååå mycket för mysiga dagar i Torrevieja! Kram till er båda från oss


Svar: Tack själva, det var så härligt att ni kom hit. Hoppas resan hem har gått bra. Stor kram från oss.
Ditte

Musikanta

Så intressant att få veta lite mer om Alicante, som bara har varit ett namn bland alla andra för mig tidigare. Senaste gången jag var på Spaniens sydkust var 1957 då jag liftade dit från Lonodn med en amerikan. Vi kom ända till Fuengirola som då bara var en liten fiskarby men där tyskarna just börjat bygga några semestervillor. Annars fanns det inte några hotell utom det lilla som låg vid torget.
Kram från Ingrid

Svar: Nog har Spanien ändrat sig mycket sedan 1957 alltid och så roligt att redan då ha varit i Fuengirola. Jag kom till Spanien första gången 1960 och då till Palma de Mallorca som då också var helt annorlunda mot idag. Men det har blivit många resor dit efter detta och till hela Spanien. Idag tror jag inte att du skulle känna igen dig i Fuengirola.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Alicante är en himla trevlig stad - jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo där :-)

Svar: Håller helt med dig. Vi har vänner som har bott där i många år och delar sitt boende mellan Sverige och Alicante. Helt perfekt tycker de. Gillar extra mycket den gamla stadsdelen.
Ditte

Znogge

Vilken trevlig utflykt tillsammans med era vänner. Det verkar finnas mycket att se i närheten av er. Precis likadan markbeläggning fanns i Porto Alegre i Brasilien och många stannade och fotograferade den!

Kram

Svar: Vad roligt att ett liknande mönster av stenar finns i Porto Alegre, Brasilien. Populärt med andra ord. Här i trakterna finns mycket att se, göra och upptäcka inom några mils avstånd. Och för vår del gäller det att sätta fart.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken härlig utflykt. Alicante är en mysig stad, det finns mycket att upptäcka och se på.
Gillar verkligen mosaikmönstret, det är så fint.
Kram!

Svar: Hela stan är så trevlig tycker vi och särskilt förtjust är vi i att strosa i gamla stan. Men det finns ju mycket att se och upptäcka. Vi hade en jättefin dag där. Kram!
Ditte

BP

I oktober 2012, när vi hade stambyte i vår lägenhet här hemma flydde vi fältet och bosatte oss fyra veckor i just Alicante. Mitt i stan. Med ett bageri i huset, en bar tvärs över gatan och fem minuters gångavstånd till den centrala marknaden, strandpromenaden samt Santa Barbara. Vi hade hyrbil och gjorde hur många utflykter som helst. Återvänder alltid till Alicante några dagar när vi är i Benidorm, för även om vi älskar Benidorm så får man ju ändå lappsjuka efter ett tag och önskar sig en storstad med liiiiite större utbud som butiker och varuhus till exempel.

PS. Rekommenderar att endast promenera på Esplanaden i nykter tillstånd;-) DS.

Svar: Vad roligt att du också tycker om Alicante! Förstår att ni gärna tar en tur hit från Benidorm. Nu var det länge sedan jag var i Benidorm men på det glada 70- talet blev det en del resor dit. Kanske dags igen. Minns ävven där den äldre delen av staden. Vi hade så mysigt i Alicante och gamla stan är extra fin och påminner ju lite om Malaga. Gott om bra restauranger är det också.
Tack för tipset ang. "paseon" Ska beaktas!
Ditte

Ami

Förstår att ni hade en trevlig dag i Alicante....Vi har faktiskt bara lyckats köra vilse där, så vi får nog ta oss en "riktig" tur dit en dag!
Kram

Svar: Jag hittade! Bra lokalsinne... Och jag var komplement till bilens inbyggda vägvisare.
VI var per buss till Alicante förra året och dessförinnan var jag där på 90 talet ett par gånger.
Staden är absolut värd flera besök.
Kram!
Ditte

Marja

Alicante verkar vara en fin stad. Den vågformade mosaikgatan är vacker, men jag skulle säkert bli yr av att gå på den. Den påminner lite om La Rambla i Barcelona, med vågorna alltså, inte färgerna.
Kram! :)

Svar: Det är vackert längs den här strandpromenaden och lite yr kan man nog bli. Men det går fint att promenera längs havet också. Och visst påminner detta lite om Barcelona och La Rambla men här är det luftigare . Kram!
Ditte

Tove Olberg

Go morgon Ditte! Grattis till vinsten inne hos Bosse först av allt, glömde det sist jag var förbi dig! Nu känns Alicante besökt också .. nästan iallafall. Föll för bilden med stolarna uppsatta och människorna som satt där ..
Vågmosaiken är ju helt fantastisk, vilken jobb att lägga - och så läcker väg att gå!
Kram från icke mosaikens vägar här!
Men jag är nöjd ändå efter besöket här :-)

Svar: Tack, jätteroligt att jag hade turen att vinna ett pris hos Bosse L. Hör absolut inte till vanligheterna. Visst är det fint med uppsatta stolar och att de dels får stå kvar och dels att så många använder dem. Utelivet är fint och socialt här.
Tittar man närmare på vågmosaiken så är det fantastiskt att ha fått alla stenar på plats och att ha fått till känslan av att vågorna rör sig.
Stor kram och trevlig onsdag!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: