Slottsfru för en dag.

    
 I Skottland finns det gott om sommarslott i olika storlekar och utförande och vi besökte några. Nu vet jag inte alls om de direkt var till försäljning, men det är alltid trevligt att se vad som finns att tillgå. Några är det ganska lätt att få ta sig en titt på och andra är mer hemliga.
Dunrobin Castle, ett riktigt "Törnrosaslott" med sina timnnar och torn ligger nordost på det skotska höglandet i området Sutherland. Läget är perfekt uppe på en kulle och en vacker utsikt över Moray Firth, en del av Nordsjön ger det där "lilla extra".  En vacker park med inspiration från Frankrike och slottet Versailles sträcker sig ner mot vattnet. Varje del i parken är en fyrkant och byggd runt en damm med en fontän i mitten. 
Det engelska ordet castle betyder egentligen inte bara slott utan det är en mer privat befästning/borg eller residens.
För med tanke på all oro som funnits under alla tider ville ägarna som bodde på dessa "castle" kunna skydda och försvara sig mot inkräktare.
Dunrobin Castle har 185 rum men alla är inte tillgängliga för bsökare. Rummen som visas, och det var många, är alla möblerade efter sin funktion och fylld med blomsterarrangemang vilket att det kändes "äkta", som on någon fortfarande bodde här.
Två gånger i veckan byts blommorna ut och under största delen av året är det slottet trädgårdar som levererar blommorna. 
  Vi besökte bla. olika sällskapsrum, matsalar för större sällsakap med dukade bord precis som om gäster väntades inom kort, i princip bara att slå sig ner ich vänta på att bli serverad.
Vi passerade damernas resp. herrarnas bibliotek, rökrum för herrar, frukostmatsalar, barnkammare både för flickor och pojkar, barnsköterskors rum, "dressingroom"  diverse badrum och toaletter; lika bra att få en helhetsbild om Dunrobin skulle bli till sau.
Dunrobin Castle beboddes av grevar och hertigar av Sutherland och för att göra deras resa hit bekväm byggdes det också en privat järnvägsstation i närheten.
Under första världskriget, 1914-1918 användes Dunrobin Castle som militärsjukhus och en kan anta att klanen Sutherland då flyttat ut. Mellan 1965 - 1972 fanns här en internatskola för pojkar och 1973 öppnades slottet för allmänheten.
 
 
 
 
 
Dunrobin Castle har anor från medeltiden men byggdes i pricip helt om mellan 1835 och 1850.
Arkitekten hette Sir Charles Berry och valde att ge Dunrobin Castle en skotsk "Baronial Style", (nygotisk stil) vilket innebar små fönster, många tinnar och torn och med rum som fyllde en funktion.
 
Mängder av vackra rosor klättrar uppför murarna.
 
Underbar vy, även om solen lyser med sig frånvaro. Ganska vanligt i Skottland..
 
Här syns tydligt de franska influenserna från Versailles utanför Paris.
De olika gröna nyanserna blev påtagliga och det var helt ljuvligt att ströva runt här.
 
Efter att ha strosat runt i parken var det dags för att se hur falkar, ugglor och örnar som husdjur kan tränas att utföra olika uppdrag. Otroligt faschinerande och jag hade alfrig tänkt tanken på att dessa skulle kunna tränas till att utföra diverse uppdrag. Men jag fick lära mig att dessa jaktfåglar är som hundar och väldigt trogna sin "matherre" om  de tas om hand när de är riktigt små.
 
 
Den här mannes största intresse var att tillbringa tid med jagtfåglarna och träna dem.
 
Flygning alldeles över huvudet på oss. Bara att ducka! Nejdå, de var tränade på rätt höjd.
Jättesvårt att fånga en bild...
 
Här är en extra hälsning från Lena  vår guide och mig till vår gemensamma vän Veiken.
Verkar som om slottet Dunrobin är en bra mötesplats. 
 
Dags för nästa slottebesök! Om det var visning var mer osäkert, men varför inte chansa.Tyvärr, ingen visning för ägarna var där. men inget att göra något åt.
 
Att ens se något av egendomen är svårt.
 
Balmoral Castle, drottning Elisabeth II:s privata resident. Det går inte ens att få en glimt av denna enorma egendom utan jag får hålla till godo med en lånad bild från Google. Denna egendom är enorm och innefattar en yta av 243km2 och innehåller flera byar där ett par är bebodda av drottningens personal.
Under augusti och september är nu oftast den brittiska kungliga familjen här i "sommarstugan" och då tillåts inga besökande inom området, men under andra perioder visas delar av Balmoral för allmänheten.
Balmoral har anor från 1300 - talet då kung Robert den II av Skottland hade ett mindre jaktslott i trakten men började byggdes ut och ägdes under 1800- talet av hertigen av Fife. 
Den brittiska drottningen Viktoria och hennes man prins Albert började hyra slottet av hertigen och köpte 1852 hela egendomen. Balmoral byggdes om i "skotska baronial style" och många tinnar och torn kom till. (jämför med Dunrobin Castle, i samma stil)
Prins Albert testamenterade byggnaden till drottning VIktoria som bodde där som änka under långa perioder och än idag är Balmoral ett omtyckt  sommarparadis för den brittiska kungafamiljen som gärna semestrar här. 
Och utan att behöva fundera så länge skulle jag också kunna trivas här om jag bortser från att det kanske är väl isolerat och instängt. Lantligt läge är det förvisso.... Och väldigt vackra omgivningar!
 
 
Jag får fundera lite över det lantliga läget. Men i övrigt så verkar Balmoral trevligt.
Och pub och restauranglivet finns ju kvar utanför murarna.
 
 
Fia

Åh vilken fantastiskt innehållsrik resa! Tack för att vi får vara med på ett hörn! Och nu äntligen sommar här hemma! Sitter nu i bilen , snart vid Högakustenbron.
Har mejlat!
Kram
Fia

Svar: Tack för ditt mail! Har svatat! Underbara sommarbilder och så skönt med det fina vädret. oh, Höga kusten i sol måtte vara väldigt vackert. Har baar sett den sträckan i ösregn. Vår Skottlandsresa är minnesvärd och innehållsrik så vila får man göra sedan. Och tid har jag ju till det...
Kram och vi önskar er härliga dagar.
Ditte

znogge

Vilken fantastisk resa och vilken förstklassig guidning! Att besöka slott är alltid spännande och trevligt. Trädgården som du visar bild på går inte av för hackor!

Kram och trevlig fredag!

Svar: Resan var verkligen toppen och med Lena som guide gav den så mycket och på alla sätt. Åker gärna på nytt på Lena som guide.
Trevlig fredag önskar jag dig också.
Kram från ledighetskommittén
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Åh, något sånt här skulle jag gärna besöka! Det låter som att ni har haft en helt underbar resa, vad roligt :)

Svar: Vi har haft en jättebra resa på alla sätt och både sett och upplevt mycket. Skottland skulle du nog också tycka om.
Ditte

Veiken

Underbart! Tusen tack för hälsningen! Jag lär aldrig glömma Dunrobin Castle! Bamsekram kommer här! <3

Svar: Visst är världen liten ibland. Nu har vi båda varit här vid Dunrobin och träffat Lena där. 😀 Ja, jag såg henne varje dag förstås . Stor kram! Vilka minnen!
Ditte

Veiken

Svar: Spelfilmen om John Hron kommer att ha världspremiär på Filmfestivalen i Montreal inom en månad och det är inte bestämt när den kommer på bio i Sverige! Kram

Svar: Minns nu att jag såg ett bildband som hans föräldrar visade på skolan i Peking och att även eleverna såg det. Ett bildspel där vi fick se omgivningarna m.m. Ser fram emot att se filmen när den kommer.
Ditte

Comsi Comsa


Men en sån underbart vacker plats, slottet ger mig rysningar.... :-)

Stor kram ♥


Svar: Det var verkligen vackert här och parken var helt ljuvlig. Väldigt roligt att rummen var möblerade och att det kändes som om slottet fortfarande var bebott. Kram i den vackra augustikvällen.
Ditte

Malin

Vilket vackert slott ni besökte. Och visst kan man inte låta bli att dras med vilka som bott i alla rum, eller gått på samma ställe för flera hundra år sedan och vilket liv de levde.

Svar: Jag undrade just detta. Vilka har bott här och hur såg deras liv ut. Extra roligt var det att besöka Dunrobin Castle där det fortfarande ser ut som om familjen bor kvar.
Ditte

Decdia

Oj, jösses... jag vet inte vad jag ska skriva för kommentar för just nu går min hjärna helt bazooka över hur vackra de är. Detta är verkligen slott-slott för mig!

Svar: Verkligen! Och visst vore det trevligt med en "sommarstuga " i dessa trakter. Och vilka parker som hör till...Får nog titta ett varv till innan jag bestämmer mig. Kommer du med?
Ditte

moi

OM jag ska byta ut min kolonistuga mot ett slott så inser jag att valet inte kommer att bli lätt.
Båda de du visar ser väldigt vackra ut. Men så lägger tråkiga, praktiska Moi:san sig i: "orkar du klippa de buskarna, de gräsmattorna, städa alla rummen osv osv".
Jag förutsätter då att det ingår viss personal :)
Kram

Svar: Personal, i riklig mängd, ingår....Annars skulle jag inte ens överväga det hela. Men jag kan tänka mig att klippa lite rosor för dte har jag sett att de gör på filmer...Men annars är jag så nöjd ändå med det jag har. Kram!
Ditte

Marja

Riktiga sagoslott, så fina med sina tinnar och torn. :) Kram!

Svar: Verkligen, och att just på Dunrobin Castle uppleva de möblerade rummen och tänka sig tillbaka till 1800talet och hur det var att då bo här. Parken är också väldigt vacker och här som på många ställen var det så rofyllt att strosa runt. Kram och tankar till dig.
Ditte

Christina

Å, vilket underbart slott, med rosor, Versailleträdgård och ugglor.....där skulle jag kunna tänka mig att bo ett tag :) Ser ut som en saga...

Önskar dig en finfin helg!
Kram

Svar: Det är ett riktigt Törnrosaslott och extra roligt att se rummen/salarna som var möblerade som om någon fortfarande bodde här. Jag kunde gärna stannat här ett tag och njutit av allt det vackra. Stockholm bjuder i helgen på strålande sommarväder så att ge sig ut känns lockande . Trevlig helg!
Ditte

Ama de casa

Härligt med slott som ser ut som dom ska göra - torn och tinnar är ett måste tycker jag :-)

Svar: Visst, annars är det ju inget riktigt slott, mer en bygnad där någon kanske bor. Och det är skillnad!
Ditte

Ami

Åh, så mycket vackert! Vilket slott och vilken trädgård.....Förstår att det krävs en hel del trädgårdsmästare för att sköta om den :)
Kram

Svar: Verkligen vackert och extra roligt att slottet var möblerat som om någon fortfarande bodde där. Vad gäller parken så var det så välskött och fin och jag hann bara se ett 10 tal trädgårdsmästare, men det fanns nog fler.Soliga hälsningar och kramar
Ditte

Eva`s blogg

Wow ja slott är mäktiga o framkallar en viss känsla absolut men spännande Ditte :) du har haft en super sem där märker man :) tack för allt du delar med dig :) kramen

Svar: Vi hade det verkligen bra och så många spännande och roliga upplevelser. Och detta "Törnrosaslott" var så läckert och parken jättefin. Här skulle jag kunna vistas ett tag.
Kram!
Ditte

JUNITJEJ

Wow, så vackert!

Svar: Ja, det var det. En ren sagomiljö!
Ditte

Lena i Walesl

Var tillbaka på Dunrobin i förrgår och saknade både dej och Veikenllll

Svar: Dunrobin var spännande och kanske ses vi där alla tre.
Ditte

Lena i Walesl

Var tillbaka på Dunrobin i förrgår och saknade både dej och Veikenllll

Svar: Tänk den dag då vi står här alla tre....
Ditte

vivi

Oj så fint i skottland. Kanske oxå skulle....
Men. Såååå lika ni är du och Lena...! Hhmmm...?

Svar: Lika! Har du verkligen dina glasögon på?Skottland är jättefint och vi har upplevt så mycket med en toppenguide. Tror du skulle tycka om att komma hit. Och jag skulle tycka om att bo på slottet... Kram!
Ditte

Tove Olberg

ÅÅåå det är ju så slottslikt!
Dessutom så är ni lika du och Lena - en med kort hår och den andra med långt :-)
Kram

Svar: Vad gäller likheten tyckte en väninna det också. Kanske här på bild....Har tittat en extra gång. Och visst är detta ett riktigt Törnrosaslott...
Här kunde jag absolut ha bott ett tag. Till och med sängarna var bäddade.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: