Skotsk whisky

    
 Jag är absolut ingen wiskyfantast och dricker denna "ädla dryck" mycket sparsamt och att besöka ett whiskydestelleri och när man är i Skottland hör till och provsmakning likaså och varför då inte besöka Glenmorangie. Glenmorangie grundades 1849 är det destelleri som säljer mest whisky i Skottland och anses ligga på en god tredje plats i hela världen och den årliga produktionen av whisky ligger här på 6 miljoner liter.
I Skottland lär det finnas över 100 whiskydestillerer och de flesta ligger i högländerna, det område i Skottland som ligger i höjd med staden Dundee och norr ut, eller ca 6 mil norr om Glasgow och Edinburgh. 
Den höglandswhisky som produceras är en kraftigare whisky med mer eller mindre rökig smak och ofta tillsätts torv för att få den rökigare smaken.
 
Glenmorangie destelleriet ligger vackert omgivet av vatten, kullar och dalar.
Ordet "glenn" betyder också dal och förekommer i många skotska whiskymärken.
 
Det finns skyltar som talar om var man är, några kanske är lite mindre vanliga -
 
och andra är mer traditionella.
 
Vi gick runt i destelleriet och fick följa en del av processen, men här inne var det inte tillåtet att fotografera.
Jag tänker förstås inte alls gå in på hela whiskytillverkningsproceduren men för att tillverka whisky behövs tre saker: vatten, (är av stor betydelse för smaken om hårt eller mjukt vatten används) korn (god kvalité är viktig) och jäst.
Kornen blötläggs, sprids ut på golvet och vänds ofta och börjar gro. Detta kallas mältning och stärkelsen i kornet omvandlas till socker. Efter ett par dagar avbryts mältningen genom att den bildade malten torkas och mals tll ett pulver. Mer vattten tillsätts samt jäst och det blir en grötig massa. Vätskan hettas upp och kyls ner i olika omgångar.
 
När jäsningsprocessen är klar är det dags för destillering i kopparpannor
och här spelar höjden på pannorna in. En låg panna ger en tyngre och mer oljig whisky
och en hög panna ger en whisky med lättare och renare smak.
Vid destilleringen kallas den första vätskan som tas för "head" (används inte) sedan kommer heart eller body som är bäst och vätskan som kommer sist kallas för "tale" och används inte heller.
 
Här berättar den lokala guiden om de olika whiskysorterna på Glenmorangie och
 vår duktiga guide Lena översätter. Dags också för provsmakning.
På Glenmorangie lagras whiskyn i 10,18 eller 25 år och alkoholstyrkan varierar mellan 40 och 46%.
 
Enligt brittisk lag ska whisky innehålla minst 40% alkohol  och den ska ha mognat på ekfat i minst tre år.  (Även "borbounfat" används och köps från USA för att ge extra smak  och även "jerezfat" från Portugal. Några destellerier använder också sauternefat (sött vin) för att få till extra smak på whiskyn. Så det här med whisky är komplicerade saker...
Det finns olika sorters whisky bl.a. grain whisky som ofta görs på vete och ibland majs. Malt whisky som är en ren whisky, men som kan komma från flera destellerier och singel malt  som kommer fråm ett enda destelleri.
Och blended whisky är en blandad whisky av malt och grain whisky.
                                                                                               
Vi fortsätter mot nästa whiskyprovning i den lilla mysiga byn Tomintou.
 
 
 
Här är det ny genomgång av whisky som produceras i Tomintou och i närheten. 
Den otroligt välsorterade butiken, The Whisky Castle, erbjuder dessutom de flesta tänkbara whiskysorter
som producerats i de skotska högländerna. Ett enormt urval!
Här fick vi också en genomgång om varför fin whisky skall drickas med en 1/2 tsk vatten i glaset och betydelsen av whiskyglasets form. Ett par droppar vatten tar bort oljan i whiskyn och smaken förfinas.
Att glasen är avsmalnade uppåt är för att doften av whiskyn skall skall komma till sin fulla rätt.
Vad gäller is i skotsk maltwhisky är det NO, NO, NO....
 
Att det finns många sorters whisky visste, jag men inte att det fanns så många och det bara i Skottland.
Några exempel på singel maltwhisky: (kommer från ett destelleri).
 Glenlivet, Glenfiddich, Macallan, Glenmorangie och Tominthou
Blended whisky, skall också lagras i minst tre år, kommer från olika destellerier och blandas av olika sorters malt och grainwhisky(gjord på vete eller majs) och ett par exempel är Famous Grouse, Grant´s och Johnnie Walker.
Trots att jag nu fått lära mig en hel del om hur whisky framställs  och provsmakat flera sorter, så har jag ännu inte kommit så långt att jag tycker att whisky är gott. Men ett par sorter kan jag gärna prova igen.
Priset? För en singel maltwhisky, 1 liter, som lagrats  iminst 10 år ligger prisnivån  från ca 45 pund och uppåt, alltså ca 600 svenska kronor och billigare om whiskyn lagrats i tre år och dyrare om den lagrats i 10,18 eller 25 år. 
Resan går vidare i morgon och då mer på ett praktiskt plan.
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                           
 
Ami

Även fast man inte är någon whiskyälskare kan det ju vara roligt att besöka ett sånt ställe när man är i Skottland :)
Kan tänka mig att ni får vara med och uppleva mycket trevligt på er resa.
Ha en fortsatt fin resa
Kram

Svar: Ja, det var jätteroligt att se vilket arbete det är för att få fram en riktigt bra whisky och skillnaden mellan de olika sorterna. Och Skottland gillar jag verkligen, så vackert och mycket att uppleva. INte var dte kallt heller...
Kram!
Ditte

Decdia

Jag är ingen älskare av det alls, tycker mest det smakar som damparfym luktar. :) Men min pappa och bror är helt sålda på det och anordnar träffar och allt där de smakar igenom en drös. Fast hade man varit på plats i Skottland så är det klart att man fått testa det.

Svar: Roligt att se hur dessa "fina" whiskysorter tillverkas och att provsmaka var trevligt, men inte blir jag någon större konsument av denna dryck.
Ditte

moi

Jag är ingen whiskykännare eller älskar men några av sorterna och namnen känner jag igen :)
Fast smakat dem har jag nog inte gjort - än :)
Kram

Svar: Spännande att ha sett hur tillverkningen går till och att smakat på olika sorter. Men förtjust i drycken är jag inte. Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Det är klart att det är intressant att se hur tillverkningen går till. Numera håller jag mig till light cola. Det fanns dock en tid då jag älskade Irish coffee. En av mina kompisar kallades för Jameson. Kram Bosse

Svar: Jätteroligt att få lära sig och förstå skillnanden mellan de olika sorterna. Och trevligt att ha besökt ett destelleri och sett hur framställningen går till. Men någon stor fantast av whisky blir jag nog aldrig. Men vin tycker jag om...
Kram!
Ditte

Fia

Jag dricker verkligen inte mycket whisky heller, men om jag ska vara ärlig är det nån enstaka gång gott med en liiiten rumstempererad Glenmorangie....absolut inte "on the rocks"!
Läser med intresse om era vidare äventyr!

Svar: Vi har haft det jättebra på alla sätt och av whiskyn Glenmorangie tar jag gärna ett smakprov. Perfekt med ett par dropar vatten i....kram!
Ditte

Znogge

jag är ganska så förtjust i whisky och tycker att ni gjorde ett bra val. Om inte annat så är det alltid intressant att se hur en produkt tillverkas. Vi hade planer på ett destilleri i Dublin men tyvärr var det köer till allt så vi hann bara med Guinness. Men det kommer kanske fler tillfällen. Önskar dig en fortsatt bra, spännande och intressant resa!

Kram

Svar: Ja, köer har vi inte stått i annat för att komma in och ut på Edingurgh Tattoo då ca 8000 människor skulle ut och in från arenan . Men det gick ändå ganska fort. Guinness är trevligt och roligt att besöka och jag gör det gärna igen.
Tror du skulle tycka om att göra en resa i Skottland och vi är ju på en resa med andra och har "Lena i Wales" som guide och det gör mycket. Hon är så kunnig.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Jag hör till dem som tycker om whiskey, dock inte alltför rökiga. Lite rökig smak går bra, men då vill jag ha några droppar vatten i.
Famous duger gott till mig, men är nog inte tillräckligt fin sort för kännare 😊.
Vi hade tidigare 2 hundar varav den ena hette Chivas och tänkte döpa vår nuvarande som heter Atlas till Famous. Kom på att det skulle låta lite lustigt att gå omkring och ropa Chivas och Famous, så det blev inget namnbyte för Atlas.
Kram till er båda/A-K

Svar: Kanske tur att Atlas fick kvarstå som namn. Ett fint namn! Och jag är ingen whiskydrickare, men det var väldigt roligt att provsmaka och få veta och se hur whiskyn framställs i Skottland. Kram från oss båda till dig.
Ditte

FREEDOMtravel

Åh vad roligt att läsa om! Jag gillar whiskey, men Peter är ännu mer förtjust. Skulle vara kul stt besöka ett destilleri nån gång!

Svar: Kanske tar ni en tur med "Freedom" till Skottland vid tillfälle. Finns så mycket att se och uppleva och en fantastisk natur. (Påminner en del om Nya Zeeland och Norge.)Och för whiskyälskare är detta ett "Mecka".
Ditte

Ama de casa

Jag gillar whisky jag :-) Vi besökte flera destillerier när vi var i Skottland - jag tror det blev 5 stycken på lika många dagar :-)

Kul att se Lena "in action" :-)

Svar: Då jobbade ni på bra. Vi hann med ett destelleri och ett långt besök där för att följa tillverkningen men besök i flera specialbutiker med info och avsmakning hanns med. Och Lena var verkligen "in action". Vilken guide och vilka kunskaper ocg med vilken entusiasm hon delar med sig.
Ditte

TantGlad

Tack snälla för lite fakta om whiskey. Jag är inte så förtjust i denna dryck. Men min gubbe gillar whiskey.
Vilken tur att Lena kunde översätta. Jättebra .
Fina och spännande bilder.

Tack för allt fint du visar upp.
En VARM KRAM från mig

Svar: Det var roligt att lära sig lite om whisky, trots att jag själv bara dricker ytterst lite och inte riktigt förstår mig på det hela. Men de smakprov vi fick var verkligen högklassig. Lena var verkligen en väldigt duktig guide, så kunnig och det var roligt att lyssna till allt hon berättade.
Nu vill det till att smälta alla intryck men det ska nog gå bra.
Och jag har förstått att ni är flera som följt med på resan. Jättetrevligt!
Varm kram från mig till dig.

Ditte

Tove Olberg

Som den "miniälskare" jag är whisky så blev detta den vetskap jag länge tänkt söka...
här blev det mer personligt :)
En liten en tar jag med herrarna då vi har parmiddag ...
Härliga bilder därtill på ämnet och omgivningen ....
Förtjust igen!
Kram!

Svar: Visst är det roligt att lära sig lite nytt. Jag var helt novis inom whiskyområdet, nu vet jag lite. Och vill en veta mer finns hur mycket som helst skrivet i ämnet. Men jag lyssnade och antecknade. Pennan glödde ibland. Jag kan också smaka whisky och smakproven vi fick i Skottland var "fina". Roligt att ha besökt ett destelleri och se hur de ädla dropparna framställs.
Stor kram med en aning whisky.
Ditte

Lena i Walesl

Sån bra beskrivning av Whiskytiiverkning!

Svar: Tack säger "deltagaren" till de kunniga guiderna, både den svenska och den mer lokala. Bra lärare ger mycket och utmärkta sådana tillför ännu mer.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: