Tårtkalas med kaffe, prat och skratt.

    
 Efter en gråmulen förmiddag bestämmer sig solen för att titta fram igen och alldeles lagom tills vi skall gå på kaffekalas. Väninnan Britta har fyllt jämna år och bjudit in till tårtkalas på Ina Expresso.
Och här samlas vi, ett antal "ladies",  ja benämningen är inte helt klar, för hur benämner man oss. Inte helt enkelt!
Tjejer säger några, damer tycker andra passar bättre och för några så går tanter bra.
Och alldeles oavsett benämning så träffades vi och firade Britta. En rolig och jättetrevlig eftermiddag med mycket prat och många skratt. Tror nog vi alla hade viss träningsvärk i käkarna när vi skildes åt.
 
 
Härligt att njuta av tårta och kaffe utomhus i det vackra vädret.
Värdinnan/ jubilaren Britta till höger, jag, Ingrid, Fia, AK och AnnaCarin.
Och Preciosa och La Syrra styr upp fotograferingen.
 
Britta hade beställt en jättegod morotstårta som kom i gigantiska bitar
och de smalade extra gott tillsammans med Inas kaffe. Ja, de hade smakat utmärkt till vilken dryck som helst. Eller utan..
Tack Britta och alla andra för en härlig eftermiddag!
 
Till Britta! En försenad födelsedagsblomma.
 
Men nu funderar jag vidare; Är ju inte så mycket för det här med etiketter och benämningar för vi har ju den ålder vi har och är inte äldre inombords än vad vi känner oss. 
För egen del säger jag oftast "damer", med risk för att vara gammelmodig och konservativ, men vad säger ni andra oss kvinnor mellan 40 och 100 år. 
(Tycker att svenskan kanske saknar ett ord för oss. )
Visserligen känner jag mig oftast ganska pigg, men någon tjej är jag ju inte....Eller?
 
(Inlägg nr 49 i #blogg100)
 
 
Ann-Kristin

Hola Ditte! Instämmer till fullo med det du skriver. Vilken trevlig em och för mig 2 nya lades ( som jag rycker är ett alldeles utmärkt namn på oss). Trevligt att lära känna A-C och Fia.
Nu ska jag med grannarna till FU och äta lunch.
Vi hörs och syns!
Kram/A-K

Svar: Visst hade vi en trevlig eftermiddag! Och rligt att träffa några för dig "nya damer"/tjejer, tanter/ kvinnor.....Kanske blir vi de nya Torreviejafruarna? Trevligt med Fu! Vi har just kommit tillbaka från en långprommis till La Mata. Blev lunch där.
Vi ses och hörs!
Kram!
Ditte

TantGlad

Förstår ni haft det kul och med träningsvärk i käkarna haha.
Mysiga bilder.

Go kram från mig.

Svar: Tack! Ja, vi hade verkligen en toppeneftermiddag och trevlig skrattvärk som följd. Go kram till dig också.
Ditte

FREEDOMtravel

Ja du, jag säger nog oftast kvinnor :) Damer går väl utmärkt, men jag skulle nog ha svårt att säga det om mig själv haha, känner mig inte så damig (passar snart 40-strecket dock). Igår när vi promenerade i Cap d'Agde mötte vi en kvinna (!) som hälsade på Peter (jag tittade i nåt skyltfönster just då) med "Bon soir monsieur". Och sedan pratade vi om att tänk om man skulle hälsa så i Sverige, "God kväll herrn" ;)

Svar: Visst känns det ofta lättare att på andra språk mer få till nyanser men att det ändå inte låter stelt. Bon soir, madam! Go kväll frun, tycker det låter trevligt på franska, men svenskan saknar ibland dessa nyanser. Du är nog nästan, i mitt tycke, i "tjejåldern" fortfarande. Men inte jag....Tänk, jag mötte en dam i 80 + åldern och hon refererade till sin pojkvän, han var 93. Och då vet jag inte riktigt...
Ordet kvinnor använder jag också, men ibland känns det lite stelt.
För egen del känner jag mig trots +66 inte så damig, men det är det bästa jag kommit på.
Ditte

Tove Olberg

Mumsgott! Skrattvärk är godvärk tror jag! Jag omtalar mig som tant i positiv mening. Ladies går mycket bra. Damer är utmärkt. Tjej säger jag ibland, men det har minskat. En fördel med ökad ålder är att vi har alla åldrar inom oss, tjejen, ung kvinna, mogen kvinna. Så ung som jag är nu har jag aldrig varit :-) ...
Kram bästa i *damlaget*

Svar: Tack, Tove! Jag känner och tycker nog likadant. Och ordet skrattvärk tyckte jag var ett härligt ord. Det ehöver vi mycket av. Kram själv i bästa damlaget. Välkommen dit!
Ditte

Ami

Åh, vilket trevligt kaffekalas! Där ville jag suttit med och skrattat :)
Haha! Ja, det är svårt att veta vad vi ska kalla oss.....De som är mycket yngre tycker nog absolut att vi är tanter....Men jag tycker vi är tjejer modell äldre :)
Kram

Svar: Det lät bra; "Tjejer modell Ä". men du är förstås junior i sammanhanget. Trevligt hade vi och skratten var många. Kram från sol och värme.
Ditte

Annika

Beror lite på situationen. Om jag vill vara lite käck och det är några jag känner så säger jag tjejer är det några jag inte känner så säger jag nog kvinnorna eller damerna.
Ser helmysigt ut med kaffekalas.
Kramen på dig i solen.

Svar: Kaffekalaset var jättetervligt och det blev många skratt vill jag lova. Födelsedagsbarnet/kvinnan/tjejen/ damen/ är desstutom från dina trakter. Tycker också det går bra att variera begreppen men om jag är med som är +65 känns det inte helt adekvat med tjej....Dam, väninna, eller kvinna känns bättre. Men helt oavsett benämning så är det viktigt att ses, prata, skratta och umgås och med blandade åldrar. Tänk vad det tillför och berikar.
Kram i natten!
Ditte

Ingrid

Tack för bilderna jag fick! Jag säger nog tjejer helst eller väninnor. Har svårt för
ordet tant, ser då framför mig "den svenska tanten" som har blivit ett begrepp.
Hatt, kappa, handväska och fotriktiga skor. (Obs inget fel i det) men jag tror att
vi nog känner oss yngre än vad åldern visar :-) i alla fall här nere under den
spanska solen.
Kram/Ingrid

Svar: Trevligt med lite bilder, så vi lite extra minns denna härliga eftermiddag.Jag ser också "tant" lite som du beskriver henne, men kanske kan hon förekomma i modifiread form och med att annat ord. Vi får tänka till. Väninnor är bra, men vi måste kanske implementera ordet "väninneträff", vilket inte borde vara så svårt.
Tror, att jag som Viveka föreslog att jag skall utlysa en tävling...
Visst blir vi piggare här under den spanska solen och jag tycker att vi både studsar fram längs gatorna och är riktiga energiknippen.
Och roligt har vi, inte att förglömma.
Kram!
Ditte

rocio

Hej Ditte!
Tack för i går! Jättetrevligt! Jag talade med någon som också tror att dom gamla syjuntorna fyllde en socialt viktig funktion. Och gör så än i dag fast vi vi brukar kalla det damlunch, tjejmiddag o.s.v. Så feminist jag är, så tror jag att vi tjejer/damer/tanter har, och i alla tider har haft, vissa ämnen som bara VI tycker är kul att dryfta och diskutera. Likaväl som männen/karlarna/gubbarna har sina. Jag vet att jag generaliserar men i alla fall...och det är väl inget ont i det. Så, fram för fler träffar för "mujeres".
rocio

Svar: Tusen tack till dig! Jag hade verkligen jätteroligt! Och jag instämmer till fullo i "fler träffar för oss "mujeres". Och egentligen spelar det ingen roll vad vi kallar oss. Trivseln finns hos ändå, villkorslöst. Men svenskan kunde behöva ett nytt ord här. Kanske dags för oss att skrida till verket.
Kram från mig!
Ditte

Comsi Comsa


Så trevligt och det är härligt att få tränat käkmusklerna. :-)
Jag fick nyss reda på av en annan bloggvän att är man 68+ så kallas man åldring om man t.ex söks som försvunnen .... Det tycker jag är grovt förtal med tanke på att många blir 110-115 år idag, så enligt mig är 68+ rena barnrumpan, hi hi hi.... :-)
Idag är äldre väldigt ungdomliga både till sätt och utseende...

Kram från mig och godnatt när det passar. ♥

Svar: Vad gäller ordet åldring så tycker jag kanske att man bör hinna upp i åldern 85+...Visst är vi som passerat 65 och närmar oss de 70 ofta pigga till både kropp och själ, vilket är viktigt. Men vad säger man ? I Frankrike blir det ganska självklart " Bon soir madame. " Men detta tilltal och hur det värderas i Sverige är helt annorlunda.
Men det viktigaste är ju inte benämningen även om det vore roligt att veta vad man är.
Ett mycket sent god natt från mig som varit på vift. Alldeles för sent...
Kram!
Ditte

preciosa

Hej Ditte!
Jag gillar ordet tant och använder det om mig själv och känner väl mig som en sån...ja hur känner dom sig? Beror väl på skick och mitt är lite klent :-) Jag säger aldrig tant om andra
väninnor bara om det är en okänd kvinna som jag ska beskriva men i positiv bemärkelse :)
Kommer ni ihåg bruttor :-) Ja det var väl slang på stockholmska som kom av brudar :)
På spanska "bruja" (bruscha) betyder häxa...inte så trevligt hahaha...
Jag använder ofta "chica" bara för att det är gulligt. Är väl egentligen typ "tjej" på svenska.
Finns inget bra för oss...jag har aldrig varit nån dam...tjejtant har jag sagt nån gång...
Kram P ♥

Svar: Jag tycker att "chica" låter trevligt. Men det är svårt att översätta det till "tjej" för då får det liksom en annan betydelse. Ordet "brutta" låter inte så inbjudande direkt.
Tror vi får uppfinna ett nytt ord. Vi får slå våra kloka huvuden samman och kommer nog på ett lämpligt begrepp.
Tant kan vara gulligt och jag använder det ibland.
Jag är inte heller en dam , men kan använda det ordet om jag talar om en grupp där de flesta passerat +50. Nu får vi börja fundera på allvar...
Kram!
Ditte

Viveca

Svårt att välja valör på ord. Egentligen det som är svårast på ett nytt språk. Chicas låter OK men tjejer får plötsligt en annan mening. Utlös en tävling vad man ska kalla oss över 60! Mappies känns för konstruerad?.. Tycker svenska ibland inte räcker till. Abrazos de Portman

Svar: Visst är detta svårt! Chicas låter trevligt, men ordet tjejer känns inte för mig helt optimalt om man passerat +40. "Mappies" känns absolut konstruerat. Tycker också att svenskan inte räcker till här.
Vi får hjälpa till att hitta ett bra ord. Och en tävling känns lockande. Tack för det tipset.
Kramar från oss i Torre.
Ditte

Marja

Jag älskar morotskaka och bakade den ofta och bjöd mina arbetskompisar på den. Nu blev jag inspirerad, för det är länge sedan...
Jag brukar säga 'kvinnor' helt enkelt...
Kram! :)

Svar: Jag tror att ordet kvinnor används alldeles för sällan och dte är ju vad vi är. Trevligtom du blev inspirerad att baka en morotskaka. I ärlighetens namn har jag aldrig bakat någon. Men det skall bli...
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Som född i slutet av 60-talet är ordet tant för mig något positivt och jag använder det numera om mig själv (med en blinkning och ett leende) när jag diskuterar med folk som är 20 år yngre och vill hävda mina åsikter. ;) När jag var barn och växte upp i Värmland var alla mina kompisars mammor tanter (och de var vär alla i 30-årsåldern kan jag tänka): Tant Ulla, tant Monica, tant Anita etc. Inget konstigt alls. Det enda som lät konstigt var när mina kompisar sa "Hej tant Birgitta" till min mamma - inte själva "tantandet" utan mera det faktum att min mamma hade ett "egennamn". Hon var ju mamma! :D

Om jag ska beskriva en händelse och prata om någon okänd ur det kvinnliga släktet använder jag ordet dam. "Det var en dam i 60-årsåldern". I Värmland använder man ordet käring (inte med två r och med nedsättande ton som i Estocolmo). Man pratar om att "Jag ska åka hem te käringa min." Min svärmor i Avesta (som är bördig från Vasa och har en del finlandssvenska ord och uttryck fortfarande) använder ordet fru: "Det är en fru som bor på x-gatan". Då vet man att hon är lite äldre och har passerat "tjejstrecket". :)

Kram//Susan

Svar: DEt är åt det här hållet jag nog befinner mig i ordet "tant". Vet att man även på ÅLand ofta använder ordet "fru" och så sker ju i Frankrike med "madame" och här i Spanien med "senora". Minns att när jag växte upp så sa jag t.ex. "tant Ingrid" för i Sverige var man inte på du planet, när det gällde barn-vuxen. I Norge, där jag var mycket som barn var "du" mer verertaget.
Roligt att läsa om hur du i de "unga åren" tänker.
Kram från mig.
Ditte

Znogge

Min mamma kallar sina bästa väninnor för "flickorna" men det tror jag beror på att de gick i samma klass i flickskolan. Själv vet jag inte vad jag ska säga. Det finns många ord men ändå inte. Kvinnor är allmängiltigt men låter opersonligt...

Nåja, en god fika blev det i alla fall!

Kram

Svar: Min svärmor kallar dina väninnor för"flickor " och de är alla 80+ och har inte gått i skola tillsammans. Kanske vanligt i den åldersgruppen. Nu är hon 90+. Jag tycker också det saknad ett bra svenskt ord. I Frankrike kallas jag Madame och här i Spanien Senora. Men jag undrar vad de säger om dig själva när de ses. Kram från mig som fnular vidare på ord.
Ditte

Ama de casa

Vilket trevligt kalas! Och självklart är alla tjejer :-)

Svar: Det var det och med många skratt ...Och "tjejer", eller flickor, som min svärmor sa, när hon träffade sina väninnor som alla då var minst +80.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: