Stockholm idag

    
Trots det blandade aprilvädret, som absolut kunde varit mer till sin fördel, blev det en stärkande promenad. Och dagen till ära, Skärtorsdag,  lämnade jag Söders höjder till förmån för ett par andra stadsdelar.
Jag hade ett par ärenden att uträtta i city så dit tog jag kortaste vägen och i rask takt;  förbi oredan vid Slussen som är en byggarbetsplats,  genom Gamla Stan och lyckades sedan i rask takt forsera den massiva turistinvasionen på Drottninggatan.
Kanske kunde detta kallas en "power walk", men jag vet inte riktigt vad det innebär.
Hem blev det en mer strosande takt och jag hann stanna upp och ta fram kameran då och då.
 
 
Någon invasion var det inte i Kungsan och kanske bidrog det ostadiga vädret.
 
Några blommor på ett av de japanska körsbärsträden har slagit ut. Ett vårtecken!
 
Inte heller var det trängsel vid Operan, om man nu inte var fågel förstås för
några förbipasserande passade på att mata dem och de verkade hungriga.
Det tidigare namnet var Kungliga Teatern, ritad av arkitekt Carl Fredrik Adelkranz
och med ursprung från slutet av 1700-talet. År 1792 mördades kung Gustav III här och byggnaden stod kvar i ytterligare 100 år, men förföll under tiden och revs 1892.
Ett nytt operahus byggdes upp på samma plats och stod klart att tas i bruk 1905.
 
Trängsel på Stockholm Ström. Matning pågår.
Strömmen känns kall och ingen sol lyser på Stockholms Slott idag. Stockholms Slott har funnits på samma plats sedan 1200 talet. En brand förstörde slottet 1697 men eftersom det Stora nordiska kriget pågick och krävde mycket pengar och resurser började inte uppbyggnaden förrän 1727.  Den nuvarande byggnaden är ritad av Nicodemus Tessin d.y. men han avled och arkitekt Carl Hårleman tog över. Kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika var de första som flyttade in i det nya slottet och det var 1754.
Idag bor kungafamiljen på Drottningholm och slottet används för representation och "kontor" .
Slottet är öppet för allmänheten och det är möjligt att besöka de flesta av våningarna.
 
Riksdagshuset.
 
 
 Ett extra stopp blev det här vid Sagerska huset, palatset,  (det vitgrå) stadsministerns officiella residens.
Sagerska palatset lät byggas av byggdes diplomaten Robert Sager i slutet av 1800-talet och här bodde släkten Sager fram till 1988då staten köpte in "huset" och sedan 1995 är det stadsministerns oficiella residens. Sagerska huset var det sista bebodda palatset i Stockholms innerstad.
 
 
Sagerska Palatset, den grå byggnaden. I mitten ligger Adelswärdska Huset som uppfördes i slutet av 1800 talet av industrimannen och politikern Theodor Adelswärd och som bodde här under ett antal år.
Sedan 1939 ägs fastigheten av det börsnoterade riskkapitalbolaget Ratos som har sitt huvudkontor här.
Det tredje huset i bild, på andra sidan Drottninggatan är Rosenbad där regeringen sammanträder och stadsministern har sitt kontor, en symbol för Sveriges Regering. Här finns också stadsrådsberedningen, justitieministerns kontor och en del andra ministrar stationerade.
Rosenbad, själva namnet kommer från en badstuga som låg här redan på 1600-talet och ägdes av en tysk badmästare och då hette huset Lillienbadh men ändrade namn 1708 till just Rosenbad. Namnet Rosen bad kom från en ort i Tyskland där det på 1500 -talet fanns ett "rosenbad" och där oljor från liljor och rosor användes för att få en medicinsk effekt.
Rosenbad ritades av arkitekt Ferdinand Boberg och var färdigbyggt 1902. Staten tog över Rosenbad 1919 och redan 1922 flyttade Sveriges regering in i lokalerna.
 
Den strosande takten övergick så småningom till en raskare variant genom Gamla Stan och hem mot Söders höjder. Och hemma, där är jag nu.
 
( Inlägg nr 27 i #blogg100)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tina

Buenas tardes y Feliz Fiestas! Visserligen slänger de sig inte hur som helst med Glada Påsk-hälsningar i spansklandet, men här är det ju helt ok, trevligt nog 🐥🐥🐣
Tyska byggherrar gjorde bra ifrån sig i vår huvudstad, så klart de skulle ha ett badhus😀
Chao! 🙋

Svar: Feliz Fiestas! Säger jag också! Här i stan är det mycket att titta på och extra roligt att stanna upp lite extra.
Ditte

Fia

Oj så spänstig du är! En ordentlig prommis idag trots att vädret ser litet grådaskigt ut. Vi har haft sol ända tills nu faktiskt, och jag har varit på mitt utegym som vanligt en timme, härligt!
Så intressant med litet historik rund byggnaderna du passerar, nu har jag lärt mig nåt nytt igen!
Glas Påsk till er båda från oss båda!
/Fia

Svar: Trevligt att du lärt dig en del nytt. Det finns ju en hel del att upptäcka här i stan, men ibland har jag bråtton och rusar förbi och andra gånger så är det lättare att stanna upp. Glad Påsk önskar vi er och nu reser ni snart till sol och värme.
Vi ses snart!
Kram!
Bosse hälsar!
Ditte

Ghugge

Så mycket intressant du passerade på din promenad och som vanligt är du så duktig på att berätta..tack för att vi fick hänga med! Det slår mig att nästan allt finns i Stockholm som natur, djur, vackra hus osv..det måste vara kul. Ha en fin kväll! Kram🐓

Svar: Här finns lite av varje, men tystnade kan jag sakna ibland. Men mycket och historia kan jah omge mig med. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för en härlig och underhållande promenad.
Dessutom är det kul att få lite guidning samtidigt!
Glad Påsk!
Kram!

Svar: Tack! Och Glad Påsk önskar vi er. Det blev en rejäl promenad, men med gott om tid hinner man stanna upp och titta lite extra. Och det finns mycket att titta på. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Tack för ännu en fin promenad. Har haft fullt upp några dagar med barnvakteri pga påsklov.
Idag var vi på en begravning i Enköping. En Rebeckasyster, tillika politiskt och kyrkligt aktiv. Tror det var ca 300 personer i kyrkan. Vi var ca 100 Rebeckasystrar som stod samlade runt kistan och tog farväl. Till kaffet var vi nog "bara" 180 personer. Har aldrig varit med om något liknande tidigare.
Vill önska Dig och Bosse en trevlig Påskhelg.
Kram/A-K

Svar: Trevligt att du gick med mig! Förstår att du haft fullt upp och att det är påsklov det märks överallt i Stockholm. Vilken stor begravning, ja så blir det ibland och en speciell känsla att vara med särskilt när det var en Rebeckasyster.
Vi önskar dig en fin påskhelg.
Stor kram från oss.
Ditte

Geddfish

Du är både en duktig skribent och fotograf, må jag säga!
Enastående reportage.
En Glad Påsk!
Sitter och tränar på sångerna inför långfredagens konsert i kyrkan. Lite svart och sorgligt men så är ju den dagen.
Kramar med glädje!

Svar: Glad Påsk, Gerd! Och tusen tack för fina ord. Vad roligt att du var med mig på promenaden. Långfredag i morgon och jag förstår att konserten innehåller det mörkare i sångväg. Men dte är ju en sådan dag. Lycka till med konserten. Jag är med dig i tankarna.
Kramar också de med glädje.
Ditte

Ami

Vilken trevlig och lärorik promenad jag fick tillsammans med dig nu genom Stockholm :)
Och vad härligt att se att de japanska körsbärsträden har börjat slå ut!
Kram och trevlig kväll!

Svar: Här promeneras det, lika bra att gå sig i form. Ni kan ju sola er i form, menvädret här är inte direkt det soligaste så då får man göra något annat. Lite vårkänslor ingav i alla fall körsbärsblommorna.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Vilken underbar promenad och historielektion!
Du nämner Rosenbad. Jag och min dåvarande fästman firade
nyårsafton 1949 där. Det var en elegant restaurang - levande musik
att dansa till. Fästmannen hade sin fina uniform på sej, och jag hade
min gröna gorgeette och svart silkessammetsklänning, som jag hade
haft på mej vid Karlbergsbalen tidigare det året. Det var så underbart
romantiskt - även spårvagnsresan hem till Traneberg.
Ja, vi var sambor på dem tiden, då det ansågs oanständigt. :)

Svar: Tack för att du gick med på promenaden.Underbart Ruth, det du berättar. Tänk att jag tog dig med till en minnesrik byggnad idag, Rosenbad. Vilken romantisk nyårsafton! Och med spårvagnsfärd hem. Jag kan verkligen tänka mig att det på denna tid inte ansågs som anständigt att vara sambo, men du var en föregångare även där. Så härligt att höra.
Och 1949 föddes jag....Men en fest på Rosenbad har jag inte upplevt, däremot några baler på Karlberg. Det har vi gemensamt.
Ditte

Znogge

Vilken trevlig promenad! Jag tycker verkligen om att få hänga på i dina fotspår och gå genom Stockholm. Jag hade en gång en dröm att flytta dit. En dröm av kärlek men det blev inte så. Däremot hälsade jag ofta på min mammas faster som bodde på Banérgatan och i ungdomligt oförstånd har jag badat i dammen på Karlaplan!

Nåja, det var då det!

Kram

Svar: Ett bad på Karlaplan nog ett roligt minne. LIte Anita Ekberg där....Och Rom eller Stockholm? Fontäner i båda städerna. Kul att du hänger med i mina fotspår och det blev drygt 8 km, men en del stopp.
Stockholm är fint, men det är det på många platser. För egen del vill jag se mer av Skåne.
Och du "jag minns den ljuva tiden, jag minns den som igår..." Men livet tar oss vidare.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Skulle vara sååå roligt att träffas irl!
"Rosenbad" är ett så vackert ord.

Svar: Jaaaa! Visst vore det. Och jag skulle så gärna lyssna på dig när du berättar. Men jag är så glad och andra med mig, när du berättar här på bloggen. Vi njuter av det. Rosenbad, visst är namnet vackert.
Påskkram från mig.
Ditte

Marja

Det var definitivt en power walk... en promenad i rask takt.
Fina Stockholmsbilder och körsbärsblommor... mitt hjärta klack till när jag tänkte på den underbara dagen i Kungsträdgården under de blommande träden i fjol på Annandag Påsk.
Kramar! :)

Svar: Promenaden blev drygt 8 km och med en del fotostopp, men trevligt att gå är det. Tänkte extra på dig när jag stod där under det japanska körsbärsträdet och fotograferade. MInns dina foton av blomorna.
Stor kram från mig.
Ditte

Veiken

Det var ingen liten promenad du tog oss ut på. Både intressant och lärorikt!
Tänk, varje gång jag ser Stockholms slott så tycker att det är en otroligt ful byggnad. En fyrkantig låda som slängts ut någonstans och hamnade vid Slottsbacken. Konstigt att dom redan på 1700-talet visste hur miljonprogrammet skulle se ut på 1900-talet.
1700-talet är väl annars konstens sekel i allra högsta grad! Kram och ha en fin Långfredag!

Svar: Inte är slottet vackert! Tyvärr! Drottningholm slott är vackert, Stadshuset och Riksdagshuset likaså och många andra byggnader. Men som du skriver så passar det in i miljonprogrammet.Kramar till dig denna lånfredag.
Ditte

Tove Olberg

Verkligen "power walk" , inte bara med benen utan med tanke på alla dessa byggnader med "power" Det är en glädje att följa dig i spåren i storstan ... något känns igen och annat nytt, sett ur en annans synvinkel! Strosa med kamera är en höjdare - Söders höjder neråt :-)
Men Ditte; Jag har även gjort en vandring i din fars fotspår via nätet. Förstod när jag läste ditt brev till honom att det var speciellt, men var då mest upptagen av själva relationen. Såg i ditt svar att jag kan söka på Allan Mann.
Som sagt så gjort denn lLångfredagsmorgon! Vilken Mann!
Förutom Wikipedia, fanns jag Lantvärnet, en blogg om försvaret i Sverige. En imponerande historia att ta del av!
Beröringspunkter dyker upp i de mest oanade sammanhang. Här läser jag om Ole Blytt - Olsen - av vem och var skrevs detta falska ID för Allan Mann ut? Lensmannen i Römskog, grannbygden till Setskog där jag växte upp, Jag träffar på Kongsvinger, troligen då fästningen, där jobbade min tante som kontorist och jag var där en vecka på ferie med henne nån gång på 60 talet. Rjukan har jag besökt, känner ju till vad som hände där. Arvika, där bodde jag på - 80 och - 90 talet. Han träffade sin fru, din mor Mary Moen som var från Sarpsborg, dit jag följde min far i lastbilen med timmerleveranser (tror jag). Vilken ödets nyck eller vad säger en ... de möttes inte i Norge, utan i din fars hemvist Töreboda.
I min hembygd Setskog och även i Römskog, fanns lotsar som transporterade flyktingar över till Värmland. Jag var förlovad där i Värmland för många år sedan. På den gården min förlovade kom ifrån var det mottagning av dessa flyktingar.
Kan inte låta bli att avsluta denna kommentaren med din fars egna citat:
"Har man varit med om kriget blir man ganska ödmjuk. men glömmer inte att man var en av många som genomförde jobbet. Och att man hade tur som kom tillbaka"
Så knyts banden i Blogglandia Ditte, eller hur?
Världen är så stor och så liten!
Liten världskram!

Svar: Helt fantastiskt att vi har så många berörongspunkter och på flera plan och att du hade lust att forska vidare om pappa. Skulle tänka mig att det finns ännu fler. Jag har en del ganska nyskriven litteratur där det finns med en hel del från värmland från krigsåren. I Sarpsborg bodde min mormor och mamma växte upp där, så i den staden har jag bott halvårsvis. Dessutom bodde jag en hel del på LIllehammer, Jörstadmoen eftersom pappa jobbade där. Vad gäller de falska passen så turades pappa, Kunt Haukelid och bjarne holdt Larsen om att skriva varandras pass. Titta man närmare på just detta pass så driver man friskt men tyskarna. Adressen t.ex. Dasshålet och passnummer 4711, en eau de cologne.
Tänk om vi vid tillfäller möts? Det vore fantastiskt.
Jag skickar dig en stor världskram.
Ditte

TantGlad

Ja aprilväder är ju så lurigt....men fina bilder som vanligt visar du. Tack för visningen från din stad och tack för promenaden.
Låååååååångfredag nu och en snabb bloggpromenad är vad jag är på.
Hoppas din dag blir jättefin.
PÅSKKRAM från mig till dig!

Svar: Lurigt aprilväder hör ju till, men lite solglomtar tar vi gärna emot. Tänk en kopp kaffe på balkongen eller hos dig kanske på "bron". DEt blir säkert en trevlig bloggpromenad, skall också ta en sådan.
Önskar dig fina dagar på alla de sätt!
Glad Påsk och kramar från mig.
Ditte

Eva`s blogg

GLAD PÅSK önskar jag dig/er & tack för en lång promenad men vackra bilder på staden som alltid hoppas din dag blir solig & skön på alla vis stor kram

Svar: Promenaden var rejäl, drygt 8 km med en del stopp under vägs. Hoppas du hinner få lite ledigt mellan jobbpassen och kan njuta lite. Givetvis hoppas vi på bra väder.
Glad PÅsk önskar jag er.
Kram!
Önskar er en riktigt Glad Påsk!
Ditte

Annika

Tack för den morgonpromenaden nu kan jag sätta mig i solen med rent samvete;)
En riktigt GLAD PÅSK önskar jag dig.
Kram

Svar: Ja, motion har du fått, drygt 8 km, men några i lite mer sakta tempo. Njut av solen!
Stor påskkram från mig.
Ditte

amadecasa.blogg.se

Åh! Det blir så otroligt fint i Kungsan när dom där träden har slagit ut :-)

Glad Påsk till er!
:-)

Svar: Ja, då är det vår! Snart är nog alla de japanska körsbärsträden utslagna, skall bli fint att se. Glad Påsk! Och välkomna hem! Det har varit fantastiskt att följa mer på er resa, tack.
Ditte

Aaa

Det här ska vi repetera nästa vecka!☺

Svar: Absolut! Välkommen till Stockholm! Ser fram emot ditt besök.
Ditte

Comsi Comsa


Åh, har de kinesiska körsbärsträden redan börjat blomma? Hela Kungsträdgården blir så vacker när de blommar, helt fantastiskt fint.
Du har fotat så vackert från vår fina stad, du har verkligen blicken som fotograf... :-)

Trevlig lååångfredag till dig och en stor påskkram ♥

Svar: Tack! Jag såg två kvistar på ett träd som blommade, men resten av träden bör nog blomma i veckan. Får hålla utkik. Långfredag, hmmm; numer känns den inte så lång, men som barn när man knappast ens fick leka knappast inte ringa till vänner, då var det lååångt.
Önskar dig en trevlig dag och skickar en stor kram.
Ditte

Hamid

Hej,
Även denna dag följde jag dig och njöt. Hälsa Bosse.
Glad Påsk.
Jag hoppas vi ses snart.

Svar: Hej Hamid! Vad trevligt att du var med på promenaden. Och hoppas vi ses snart!
Glad Påsk!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: