Nya vägar

    
En promenad till La Mata, ca fem km nordost om Torrevieja och där vi bor, är alltid trevligt och hit tar vi oss någon gång i veckan och som ren omväxling försöker vi hitta vägar dit som vi inte tagit tidigare. Och även små variationer i nya vägval räknas. 
Ibland cyklar vi och då ser blir vägvalet lite annorlunda, eftersom vi inte bitvis vill bära cyklarna runt klipporna.
Men det är alltid backigt, både att ta sig dit och hem
Nu blev det lite kringelkrokar och på vägen passerade vi genom den vackra parken "Paraje Natutal Molina de Agua", Vattenparken. Någon närmare titt på parken blev det inte, utan det får bli under en helt egen promenad som parken får utforskas.
Mängder av pinjeträd växer här och ger fin skugga. Men! Man får se upp, eller ner. För i dessa pinjeträd lever från januari till april pinjelarven. Det är gott om den och de bildar kokonger som ser ut som bomullstussar på pinjeträdens grenar. Under vintern blir de larver, ser ut som tusenfotingar, ca 3-5 cm långa, och klättrar ner på våren, i mitten av maj månad och tågar iväg i långa processioner fastklängda på varandra och de gräver då ner sig och utvecklas till malfjärilar.
 
Det är gott om pinjeträd här i parken.
 
En larv kan se ut så här. (Bild lånat från "Spaniennyheter")

I parken såg vi fällor uppsatta på flera träd för att fånga upp den under deras marsch merför trädstammrna. 
Pinjelarverna är särskilt giftiga för hundar som kan dö av deras gift. Och passerar man genom en pinjeskog skall förstås då som annars hunden vara kopplad och gärna ha en munkorg.
Hundar vill gärna leka med pinjelarverna när de kommer marscherande och slår ofta leksamt till dem md tassen.
Pinjelarvens försvar är då att avsöndra ett gift och det är lätt hänt att gifter kommer i kontakt med hundens hud. Hunden slickar för att det gör ont där giftet träffat och får in giftet i munnen och gftet kan orsaka vävnadsskador. Går det riktigt illa kan hunden få en chock och avlida. Hundens tunga kan också svullna upp och i olyckliga fall kan hunden få kallbrand och förlora tungan.
Vad man vet så drar sig katter automatiskt bort från pinjelarverna och drabbas därför inte av deras gift.
 
Pinjelarvsfällor fanns runt om på pinjeträden i parken.
 
En del av den stora dammen som vi gick förbi i Vattenparken innan vi såg havet.
 
Havsbrisen känns påtaglig och jag beundrar växterna som orkat ta sig upp genom sandlagret.
 
Sanddynor i motljus.
 
Vi går genom sanddynorna och ner till havet, tar av oss skorna och dristar oss till att vada korta bitar i det kyliga vattnet, +18. (För mig är det inte badbart under +25 i havet...)
Magarna börjar meddela oss att det är lunchdags och vi är genast med på "noterna". REstaurangutbudet längs denna kilometerlånga strand är stort så det är lite klutigt att välja. Men vi lyckas både att välja restaurang och mat. Jag beställer på spanska och tycker jag får till det riktigt bra. Men servitören ser frågande ut. Jag repeterar, om möjligt ännu tydligare, och han ser lika förvånad ut. Sedan undrar han om jag kan engelska eftersom han inte talar spanska. Inte ännu! Och visst tar jag beställningen i repris och nu på engelska. ( I övrigt talade servitören grekiska, turkiska, ryska och bulgariska och kom ursprungligen från Cypern.)
 
Härliga stränder där man nästan kan gå hur lngt som helst- Ingen trängsel heller.
 
Dagens lunchutsikt.
Mätta, nöjda och belåtna valde vi att ta bussen hem igen. Och den friska saltstänkta havsluften tog vi med oss.
 
 
(Inlägg nr 50, halvvägs i #blogg 100)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yvonne

Nu får jag längtan ner till Torre. Vi bor precis rakt upp från havet sett över parken, har bara en gatstump som heter C/.Canela mellan oss och parken. De där larverna är läskiga och jag hoppas de där fällorna gör nytta. Helt fantastiskt hur träden klarar sig och ja all växtlighet i parken som aldrig får vatten merän de få gånger det regnar. Faktiskt växer pinjeträden också trots avsaknad av vatten. Vi har haft vårt hus där i 10 år i år och det är så härligt när man kommer ner, öppnar bildörren och känner doften av alla de slags träd som finns i parken. Tyvärr tycker hundägarna att de kan rasta sina små rackare efter trottoaren på vår enkelriktade väg så man får verkligen se vart man ställer ner fötterna när man går upp för backen mot restaurangen.

Ha en fin helg och tack för fina bilder. Snart är det 31 maj och då åker vi ner igen. Vi "pendlar" som ni mellan Stockholm och Torrevieja - behagligt liv måste jag säga

Svar: Hej Yvonne! Tack för din kommentar! Vad trevligt ni bor! Då har vi nog även passerat ert hus/gata på en av våra turer. Visst är det härligt att komma hit och känna dofterna av träd och blommor och just pinjeträdens doft är så ljuvlig, särskilt när det är mörkt.
Larverna är läskiga och dersa säsong är nog över om ett tag. Kanske tar man som hundägare andra turer. Trist att folk rastar hundarna på många ställen där de inte ska. Jag tycker på vår gata att det blivit bättre och jag har ofta med mig påsar att dela ut om jag ser någon som inte tänker plocka upp efter sin telning. Med ett leende har jag räckt fram påsen...Ofta har det tagits väl emot. Men jag förstår att om det finns många hundar så kan man inte passa deras ägare.
Vi åker hem i mitten av maj men är tillbaka igen i början av juni. Ofta blir det fem veckor i taget för det är mycket hemma på Söder som också lockar. Kanske ses vi här i juni.
Trevlig helg och ha det bra!
Ditte

Freedomtravel

Vi fick lära oss om de där pinjeträden i Portugal av husbilsgrannar som hade hund. Läskigt om man har hund...

Svar: Visst är det! Och går man i pinjeträdsrika trakter så är nog munkorg bra att ha på hunden, för säkerhets skull.
Ditte

Ami

Haha! Inte så konstigt då att servitören såg helt frågande ut. Men huvudsaken var ju att ni tillsist förstod varandra :)
Och de där pinjelarverna är otäcka. Hoppas fällorna gör nytta!
Kram och trevlig kväll

Svar: Nej, ibland är det ingen idé att försöka med spanska...Men det ordnade sig. Och vi fick oss alla ett gott skratt.Vad gäller pinjelarverna är det ruktigt otäcka för hundar och jag hoppas att fällorna här hjälper en del. Men munkorg på hunden verkar vara det bästa om man skall vara i en pinjeskog om våren.
Kram och trevlig kväll önskar vi.
Ditte

Gittan

Det var ena otäckingar dom där larverna, fy för dom och hoppas att fällorna hjälper.
Vilka härliga bilder och en skön promenad, lika skönt att ta bussen tillbaka kan jag tro.
Trevlig helg och kram på dig.

Svar: Tack! Ja, dessa pinjelarver är nog en hundägares mardröm under våren. Tror nog att fällorna kan hjälpa till en del. Men har man hund och går här så är nog munkorg det bästa. Och visst var det skönt att ta bussen hem. Men ofta går vi även tillbaka.
Trevlig helg önskar jag!
Kram!
Ditte

Anonym

Har alltid sagt, att katter är mycket smartare än hundar. :)
Hundar äter nästan allting dom hittar på marken.

Underbara sandstränder och ingen trängsel!


Kan tänka mej att det doftar gott där i pinjeskogen. Kommer ihåg när jag
brukade cykla till badplatsen vid Väsman genom en talldunge, hur gott de
solvarma tallbarren luktade. På tal of doft; min miniatyrsyrén håller just
på att slå ut!!! Men det är bara 13C här idag, så det dröjer nog ett par dar.
Trevlig veckända!

Svar: Nog tror jag att katter kanske har en mer inneboende känsla för vad som kan vara farligt och vad gäller pinjelarverna är det ju tur. Jag tycker så mycket om att strosa här längs de långa stränderna och njuta av att ha havet alldeles intill och höra bruset från vågorna. Och det är ingen trängsel, det gillar jag inte...
Just dofterna från tall minns jag också när jag som barn cyklade genom en skog till ebn badplats och nu blev de minnena tydliga med doften från pinjeträden.
Oh, en miniatyrsyrén, så härligt! Känner man denna doft så är våren här. Hemma har jag alltid tyckt om den tid som är mellan hägg och syrén. Så många förväntningar ligger där och väntar.
Trevlig helg önskar jag dig.
Ditte

Torrebloggen

Åh vad jag längtar ner nu när jag ser dina härliga bilder från parken, sanddynorna och havet.
Men snart så......
Trevlig helg!
Kram!

Svar: Jag förstår dig! Vi njuter så mycket vi kan. Och snart är ni också här med oss . Kram från oss båda.
Ditte

Comsi Comsa


Tack för att jag fick följa med på din tur idag :-)

Godnattkram och sov gott ♥

Svar: Roligt att du kom med! Och här är det vackert att gå.Natti! Ny promenad i morgon!
Ditte

Znogge

Så snopet när du nu verkligen försökte men samtidigt så inser man att språksvårigheter drabbar oss alla! Vilken trevlig promenad som vi för övrigt fick följa med på!

Kram och god natt från mig!

Svar: Visst var det lite snopet med att det nte fungerade med spanskan. Men han tyckte väl inte jag såg så spansk ut och borde kunna engelska. Ett gott skratt fick vi tilsammans. Kram och god morgon från mig.
Ditte

TantGlad

Jag tycker det är Larvigt med larver...hihi. Gillar dem inte, men nu fick jag läsa om dem och slippa möta dem på riktigt . Då gick det bra.
Tänk att vi glida omkring cyklandes i en såndär natur. Mmmm...säger jag. Jättefina bilder¨åxo.
HA EN UNDERBAR lördag min fina bloggvän.
Kramkram från mig

Svar: Visst är det larvigt med larver som är giftiga som inte heller gör så mycket nytta annat än att bli fjäril. Jag gillar dem inte heller....Här är det svensk sommarvärme och skönt att både cykla och promenera längs havet, någor som jag tycker mycket om.
Solen skiner och kalas väntar oss på eftermiddagen.
Önskar dig också en härlig lördag.
Stora kramen från mig.
Ditte

Lena i Wales

Vad intressant om pinjelarven. Kände inte till hur giftiga de var!
Vilket trevligt tjejtårtkalas! Och vad god tårtan ser ut! Jag är ju en riktig liten gottegris.
Håller med om vattentemperaturen, 18 alldeles för kallt. Kanske inte behöver 25 grader, men bra nära.
Ha det trevligt i Torre!

Svar: Pinjelarven är läskig med också facshinerande och giftig för hundar är den. Här är gott om pinjeskogar så antalet pinjelarver är nog stort och förhoppningsvis har fällorna viss verkan på att ne inte når marken. Tårtkalaset var jättetrevligt och jag har fortfarande känningar i käkarna efter allt prat och skratt.
Tack och vi fortsätter att ha trevligt här nere.
Kran och trevlig helg.
Ditte

Tove Olberg

ÅÅ nya vägar, tur att vi fann varann ... pinjeträd, pinjelarv - pinjenötterna då här de hit?
Intressant inlägg där bilderna och texten verkligen hör ihop - och berikar!
Det är tur jag har dig Ditte så jag kommer mig till Torrevieja i trevligt sällskap. Pinjeträd är ett vackert träd med vackert namn. även larven får bli vacker ...
Min resa neråt planeras nu så sakteliga - återkommer om det.
Trevlig helg min vän!
Stor kram!

Svar: Tove! Jag är så glad att jag "hittade" dig! Och vi gör ju nu en del fina "njutflykter" tillsammans. Det är så trevligt att du är här med mig. Vad trevligt att du är i gång med din resa neråt. Jag mailar dig så får din min adress och jag får höra närmare. Jättetrevligt!
Stor och solig kram från mig.
Ditte

Veiken

Jag har aldrig hört talas om pinjelarven förut. Vilken liten läskig sak! Usch!
Sedan fick jag mig ett riktigt gott skratt åt din "servitör" Det dröjer nog inte länge förrän han talar flytande spanska!
Kramar

Svar: Pinjelarverna är inte farliga för oss männiksor, vad jag förstått, men destå farligare för hundar och de kommer i kontakt med dem, vilket är lätt hänt. Lanske kan fällorna samla upp endel av larverna innan de un lämnar träden för sin vandring.Vad gäller servitören så skrattade vi alla gott. Och visst kommer han att lära sifg spanska.
Kram från mig.
Ditte

Eva`s blogg

Hej ..länge sen känns det som ja blir mkt jobb o orken fattas då ser att du både träffat vänner fikat o njuter för fullt, larver är ingen hit men jag skadar aldrig levande djur söt där den sitter dock ...ljuvliga bilder kanske skall du ta dig en dopp?? stor kram njut av dagen

Svar: Jag har det jättebra och dagarna är varierande och försvinner i rask takt. Just pinjelarven är så falig för hundar som kommer i kntakt med den, men jag tror många hundägare inte går i pinjeskogarna med sina telningar under våren. Och att ha munkorg på hunden är nog viktigt om man trots larverna vill gå här.
Bad blir det inte ännu, alldeles för kallt. Jag badar helst inte om det är mindre än +25 i vattnet.
Önskar dig en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken härlig promenad! :-)

Fast dom där larverna är läbbiga... Har dock aldrig sett någon i verkliga livet, trots att vi har promenerat mycket bland pinjeträd.

Svar: Det finns ju mycket att se längs vägen till La Mata och Vattenparken får vi titta närmare på nästa gång. Larverna är verkligt läskiga...Märkligt att katter inte dras till dem eller vill leka med dem där de kommer marscherande, däremot hundar...Kanske något inbyggt hos katterna.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: