"Morgonstund har guld i mund"

    
"Morgonstund har guld i mund"; sägs det. Det skall vara "mund", vilket är ett gammalt nordiskt uttryck för hand. 
Oftast är jag inte uppe så tidigt att jag hinner ta del av det guldet. Och inte ens mitt penningträd har under sin blomning levererat några som helst guldpengar, inga andra heller. kanske kommer det vid nästa blomningstillfälle.
 Morgonstunden fick jag i alla fall tll och guldet kanske levereras senare.
 En annan tolkning, mer trolig, är att den som är uppe tidigt på morgonen får uträttat mycket arbete och att man då kan tjäna guld i handen.
Spännande tanke!
Guldet, i mitt fall, bestod i morse av en promenad till "småbåtshamnen", vidare västerut längs stränderna Acequion och längst bort på Playa de los Náufragos.
En liten första frukost blev det på en strandservering innan stegen styrde hemåt. (Alltså ingen champagnefrukost som det var under de glada studentåren, mösspåtagning i Uppsala och fester som avlöste varandra. Men var sak har sin tid...)
Nu blir det en mycket kort vända till fredagsmarknande som är idag, fast det är torsdag för i morgon är det första maj och då arbetar man inte här.
 Efter marknadsbesöket väntar valborgslunch tillsammans med vänner och det blir trevligt.
Dagen blir ju extra lång för jag var uppe tidigt, så det där guldet, i vilken form det vara må, väntar jag med spänning på.
Jag önskar alla en trevlig valborgsmässoafton och nu välkomnas våren på riktigt.
Här har den gått över i "svensk sommar", när den är som bäst.
 
I "småbåtshamnen" i Torrevieja, eller som den heter, "puerto deportivo marina internacional" ligger mängder av båtar, i skiftande storlekar, sida vid sida och antalet "bryggseglare" är stort.
(Alltså de båtar som inte används utan mest är till påseende)
De flesta båtar ligger också i sjön hela året men ibland är det bra att se efter hur botten mår, för saltet i Medelhavet gör stor åverkan på skroven.
 
Här är en båt, modell större, 70 fot =  ca 21 meter, som är på land för översyn.
 
Playa de los Náufragos, "de skeppsbrutnas strand". Mysigt att gå i strandkanten med fötterna i havet.
Och gott om plats är det också.
 
Kanske en frukost skulle smaka bra? Jodå, det gjorde den...
Det blev en liten; "kaffe con leche" och en tostada.
 
Morgonens frukostutsikt.
 
 
 (Inlägg nr 58 i #blogg100)
 
 
Fia

Hej! Härlig morgonpromenad! Vi gick till Carrefour, sen till Teatern och köpte biljetter till söndagens Eric Clapton Tribute band, därefter stranden mot Mas Amigos. Ikväll bussutflykt mes 75 nordbor till Sankt Pedro för att fira in våren!
Kram
Fia

Svar: Då har ni också fått en rejäl dos av promenerande idag. Låter trevligt med Eric Clapton Tribute band! Har missat det. Önskar er en trevlig kväll i Sankt Pedro.
Kram och hälsningar till er båda.
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Jag har aldrig riktigt reflekterat över det uttrycket, tänker bara på när morfar brukade komma in och väcka mig om sommarmånaderna på lantstället i Strömstad och skråla just det. Nu när du säger det så antar jag att det stämmer, just det där om att en får arbete uträttat. Spännande, för jag läste för inte alls längesen att det finns studier som visar på att om en börjar dagen innan kl 6 på morgonen så blir en lyckligare, för att en blir mindre stressad och får mer gjort. Jag är dock inte speciellt morgonpigg, men hade visserligen varit skönt att komma in i sådana rutiner.


Svar: Jag är absolut inte morgonpigg och ställer numer som pensionär sällan klockan. Har gjort det i hela mitt yrkesliv. Men om jag vaknar så är fet fint att stiga upp och dagen blir längre och en promenad så här var väldit uppiggande. Förstår att du som barmn reflekterade över uttrycket, det vet jag att jag också gjorde.
Önskar dig en härlig helg!
Ditte

Comsi ComsaDen där 70 fots båten var något alldeles extra. :-)

Trevlig helg fina Ditte.

Solig kram ♥

Svar: Visst är den! Tyvärr är det ju dåligt ställt med skärgård här i trakterna men jag skulle gärna ta en tur med den. Trevlig helg önskar jag dig också.
Stor kram från mig.
Ditte

Ami

Vilken härlig frukostpromenad det blev :)
Och svenskt sommarväder lät väldigt lockande!
Önskar er en trevlig kväll.
Kram från ett soligt men kallt Helsingborg!

Svar: Trevligt att solen lyser på er också och jag kan dela med mig av värmen. Vi har haft en toppendag men både långpromenad, lunch på Mundo med Preciosa, La Syrra och AK och sedan kaffe med glass på paseon. Fram på kvällskvisten blir det not en liten sillstjärt och lite till ute på terrassen.
Önskar er också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Decdia

Jag har ingen som helst dygnsrytm (antagligen pga nattjobbet) så jag kan vara vaken närsom och sova närsom. Däremot sover jag sällan speciellt många timmar på raken så jag tar mig gärna en siesta. :)

Svar: Det förstår jag. Nattjobb är ju krävande på flera sätt och inte blir det någon ordning på sömnen heller. En siesta låter bra och det blir det här också ibland, trots att jag inte numer jobbar.
Trevlig Valborg!
Skickar för säkerhets skull lite sol och värme.
Ditte

Preciosa

Tack för i dag Ditte! Jättegod mat och kul med raspeballen :-) Måste nog prova den nån gång men nu var det ju den sista för säsongen :( Lik pitepalt var den :)
Glassen var god också.
Ja dagarna bara försvinner i solen :-)
Kram P ♥


Svar: Tack själv! Visst var det god mat och glassen nere vid Paseon blev en bra avrundning . Ja, dagarna försvinner oväntat fort . Kram! ❤️
Ditte

FREEDOMtravel

Fint med båtar och vatten! Tack för info om vad mund betyder! Jag visste faktiskt inte det (trots att jag är ordnörd och pratar isländska, haha). Nu googlade jag snabbt och förstår att det är släkt med latinet "manus". Man lär sig alltid nåt nytt av att läsa bloggar! :)

Svar: Visst är båtar och vatten härligt. Jag dras ju dit... Jag instämmer till fullo att man lär sig en hel del genom bloggar och också får göra resor som berikar. Kul att du talar isländska ! Inte så vanligt språk att lära sig. Men bor man i ett annat land än Sverige för ett tag så känns det viktigt med landets språk.
Ditte

Znogge

Med en sådan utsikt hade jag nog kunnat tänka mig att stiga upp en stund tidigare för att få njuta av dagens först måltid i lugn och ro. Närheten av havet gör att min själ slätar ur sig...

Nu hoppas jag att du får en fin 1:a maj!

Kram

Svar: Jag tyckte om uttrycket att "själen slätar ut sig". Just så kände jag, men det är tyvärr inte ofta jag är uppe tidigt. Önskar dig en vilsam fredag med lite sol och värme.
Kram!
Ditte

Marja

Så många fina båtar! Härlig morgonpromenad i det vackra vädret!
Önskar dig en trevlig 1:maj! Kram! :)

Svar: Här ligger båtarna tätt, men de ligger mest vid bryggorna....Synd! Trevlig 1:maj önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken härlig morgonpromenad!
Ha en fortsatt trevlig dag!
Kram!

Svar: Det var det och fint att komma ut tidigt. Sol och fint idag också. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ,,,,ja man lär sig så länge man lever :) kul läsning härlig båt & bilder här är det en aning sol i dag 1 maj men jobb väntar hoppas din dag blir bra kramen

Svar: God morgon! Trevligt med lite sol över Skåne också! Allt blir så mycket lättare när den tittar fram. Önskar dig en bra jobbdag och hoppas ditt finger inte gör ont idag. Kram från mig.
Ditte

Ama de casa

Det där med "morgonstund" och "guld" är bara ljug... ;-)

Så Cuenca har öppnat för säsongen. Har inte gått åt det hållet på länge, orken har liksom inte funnits. Anders gillar deras sardiner, jag brukar ta nåt annat för det är så förskräckligt mycket ben i dom fiskarna och dom killar otäckt i halsen :-)

Svar: Jadå, de hade öppet. Sardiner äter jag helst inte, för ben i alla de former undviker jag...Förstår att din ork är på förbättringsstadiet och en bit att gå är det. Men fint åt detta hållet, inte så mycket folk.
Vad gäller det där med morgonstund och guld så är jag oftast tveksam, men igår så gav det valuta. Frukost på stranden!
Ditte

Helen

Skönt med morgon promenad, men jag är seg och trött på morgonen, men på semestern brukar jag gå en morgonpromenad... fina bilder!!

Svar: Tack! Jag är också oftast lite "seg" på morgonen men om jag vaknar så är det fint med en promenad längs havet före frukost. Det är tyst och stilla då...
Ditte

Tove Olberg

Instämmer på tolkningen stiga upp tidigt och få mycket ut av dagen helt klart. Det där med handen var nytt för mig, men så passande verkligen!
Och guldet ja ....jag bor ju i Guldstaden Skellefteå . lite guldkant kan det väl vara :-)
men guldet har vi i oss.
Guldkram!

Svar: Visst är det en guldkant att bo i Skellefteå! Och häromdagen träfade jag en person just från Skellefteå, när vi var på kalas för att fira en vän som bor i Bastuträsk. Tänkte extra på dig då...Jag skickar en guldkram till dig också.
Många tankar också!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: