Mitt bland smällare och rök

    
 Jag hamnar mitt i! Är på väg till Ringen, vårt lokala shoppingcenter för inköp av några smärre påskpresenter. Redan när jag närmar mig korsningen Götgatan/Ringvägen anar jag oråd. Röken ligger tät, ropen skallar mellan husen. Något är på gång och vid Åhléns går det inte att korsa gatan.
ag går tillbaka, går över Ringvägen och ner i tunnelbanan för att komma upp på andra sidan Götgatan.
Har fortfarande inte riktigt förstått vad som händer.
Men det blev jag snabbt införstådd med.
Det är premiärspel idag för Hammarbys fotbollslag i "Allsvenskan" och  Hammarby skall möta mot Häcken (från hisingen i Göteborg) på Tele2 Arena, en arena som tar 30 000 åskådare och ligger alldeles bredvid Globen.
Och bor man på Söder i Stockholm så är sympatin och entusiasmen stor för "Bajen"och laget har inte spelat på denna nivå sedan 2009.
Vad gäller fotbollsintresse för mig så finns det, absolut. Men jag är helt ointresserad av allt bråk och tråkigheter som många svenska fotbollsmatcher för med sig. Det verkar inte som om spelet är det viktigaste. Jo, för spelarna förstås, men inte för de så kallade entusiasterna.
Givetvis finns det "fans" som inte har bråk som ett stort intresse. Men det skulle idag vara intressant att se vad som händer efter matchen vid en ev , förlust av Hammarby på hemmaarenan. Då skall man nog inte åka tunnelbana....Risk för mycket bråk.
Men kanske har detta bråkfenomen upphört. Jag hoppas,
 
Här vid tunnelbanan kunde jag komma under Götgatan.
 
Av gammal tradition så samlas Hammarbys fans vid Medborgarplatsen när Hammarby skall spela sin första hemmamatch för säsongen och det är idag klockan 14.  Även diverse krogar däromkring får besök för man "måste ju stärka sig" till matchen. Från Medborgarplatsen marscherar man sedan klockan 13 i samlad trupp till Tele2- arenan under idogt smällande och rökyttringar.
Just idag beräknade polisen att ca 8000 entusiaster  går med i marschen.
Förutom alla fans så är mängder av poliser utkommenderade och polishelokoptrarna surrar över nejde, En och annan ambulans är ute, kanske mest för säkerhets skull.
 
Smällare och bengaler finns i rikliga mängder.
 
En hejaklacksledare skaffade sig en bra överblick och position i en lyktstople på Skanstullsbron.
 
På väg över Skanstullsbron, givetvis är all trafik avstängd under marschens gång, ca 40 minuter.
 
Jag uträttar snabbt mina ärenden och när jag kommer ut ser Götgatan ut som om större stridigheter pågått och saneringen är i gång. Undrar vem som betalar för detta? Antar att det inte är någon fotbollsklubb.
 
 
Nu går det att passera över Götgatan igen.
 
Hemma tittar jag på spektaklet från balkongen och ser att det ser trångt ut på Skanstullsbron, vilket det givetvis måste vara. Smällare hörs, röken ligger tät och snart är det avspark. Men jag har inte förstått kopplingen mellan bengaler, rök, smällare och fotboll. Förklara gärna för mig.
Jag är ju ganska idrottsintresserad men inte förekommer detta vare sig fri-idrott, simning, konståkning, tennis, golf, handboll.....
Antar att jag missat något här.
 
 
 
Även helikoptrar är ute för att se till att det är viss ordning.
Men det är väl ändå fotboll det skall handla om.
Och i vilka andra sporter behövs en sådan bevakning?
 
 
 
 
 
(Inlägg nr 29 i #blogg100)
 
 
Ruth i Virginia

Med tanke på att det är påsk måste jag säja, att hejaklacksledaren
nästan ser ut som Jesus på korset.

Det är synd att så många sportfantaster har blivet "hooligans".
Friskt vågat av dej att ge dej in i folkmassan.

Barnbarnet är nu på BB och försöker "få fram" mitt första barnbarnsbarn.
Det har pågått i ca 30 timmar. Tufft !

Svar: Oj, så tufft att kämpa på i 30 timmar. Hoppas det snart är över och att allt går bra. Fantastiskt med ditt första barnbarnsbarn. Du får berätta senare ...Visst ser hejaklacksledaren ut som om han sitter på korset. Bra utsikt had ehan i alla fall. Men i övrigt är det så trist med dessa huliganer som gör att många familjer med barn inte längre vågar gå på fotbollsmatcher.
Nu håller jag tummarna för det nya barn som skall göra entré ut i livet.
Ditte

Gitan

Jag undrar också om det inte är sporten som är viktigast, det verkar ju mer vara bråken för en del i alla fall. Ja det var vågat av dig att gå ut i det livet, skönt att du är i hemmets lugna vrå och kan se det på avstånd. Kram.

Svar: Nej, i vissa fall har sporten, vad gäller fotboll och hockey kommit av sig och bråkstakarna ges utrymme. Det här bråket från supportrarna eller vad de nu är, förekommer ju inte i andra sporter och har inget med sport att göra. Tursamt nog vann Hammarby idag med 2-0 så det blev inget bråk, mer livligt firande.Jag har ju inget emot att man hejar på sitt lag, men varför skall polisbevakning per bil och helokopter behövas?
Dyrt blir det dessutom för skattebetalarna.
Men nu är detta evenemang över...
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Waow, det ser verkligen livat ut! (Kanske lite väl) Själv är jag helt ointresserad av sport, men de får gärna göra stora evenemang av det och vara glada och fira och allt det där, så länge det inte blir våldsamt...

Svar: Absolut! Men all bevakning tycker inte jag skall behövas och heller inte att skattebetalarna skall stå för "fiolerna". Att det är fart och fläkt är bara trevligt....Men våldet vill jag inte ha. Har föga med sport att göra.
Ditte

Ingrid

Hej
Ja dessa huliganer, undrar vad som ska hända den här säsongen, var väl
någon som fick sätta livet till förra året.
Dina blommor ser fortfarande bra ut. Susan o Jörgen mötte mig igår på
Solskensgatan och vi lunchade på Mundo. Mycket bra mat den här gången också.
Äggstra påskhälsning o kram/Ingrid

Svar: Tack Ingrid för påskhälsningar! Och tusen tack för att du ser till att blommorna håller sig levande. Men om de tacklar av så finns det nya...Nu är vi ju snart på plats så du kan få lite lugnt.
Kul att Mundos mat fprtfarande var bra. Vi gör ett försök till när vi kommer...
Vad gäller fotbollshulliganerna så har det ju tyvärr föga med sport att göra.
Vi skickar också "äggstra" påskhälsningar till dig och mail kommer.
Kramar från oss båda.
Ditte

Comsi Comsa


Det ser ju ut som Jesus på korset på det ena fotot!
Huliganerna skrämmer slag på många och själv håller jag mig långt borta. :-)
Tänk att du är så vågad att du bara trampar på tills du når ditt mål?. Du är en
modig rackare. :-)

Trodde inte att det var tulpanen 🌷 som du inte smakat på länge. Hi hi.. 😄

Godnattkramen ❤️

Svar: Visst ser mannen ut som om han satt på korset! nu tror jag att de flesta här hade goda avsikter, men att det skall behöva skrikas och skränas så högt. Dessutom verkade många ta en tur inom systemet vid Skanstull på vägen och där var poliser också posterade. Att gå under Ringvägen gick ju an men trångt var dte då många kom med t-banan till Skanstull för att hoppa in i "tåget".
Jodå, jag trampar på. Du vet en äldre dam sätter man sig inte på....(Fniss....)
Tulpaner är en särskild sorts blommor....
Tittar nu på 60 års minnet av Eurovision Song Contest och blir riktigt nostalgisk.
Kram och natti!
Ditte

Marja

Vet du, jag hamnade mitt i det där i fjol när jag kom till Söder med min resväska. Först fick jag stå i ett fullpackat tunnelbanetåg mitt emellan två stationer för att det varit bråk på den station vi var på väg till. Jag kom från centralen och hade min stora resväska. Sen när jag kom upp på Götgatan vid Norrtull var det bråk och rök. Huh! Då känner man sig liten. Det är så mycket skrik och skrän och karlakarlattityd. :(
Ha en fortsatt trevlig påsk! Kram! :)


Svar: Förstår dug mer än väl och att åka tunnelbana med dessa "fantaster" (försöker vara positiv...) kan inte vara en trevlig upplevelse. DE flesta är ganska ofarliga, men gapet och skrikandet är så tröttsamt. Tror det idag medföljde poklser på t-banan. Men illa att det ska behövas. Önskar dig också fortsatt trevlig helg.
Kram!
Ditte

Marja

Vid Slussen hoppade ett par poliser in i vagnen där jag stod och vi trodde att det hade hänt något på spåret eftersom vi stannade mitt i en tunnel. Jag stod vid dörren med min väska och eftersom jag har klaustrofobi, så var det såå jobbigt. Folk ringde hit och dit och sa att de skulle bli försenade...
Kram! :)

Svar: Förstår din upplevelse till fullo och så skall det inte vara. Har ju inget som helst med fotboll att göra. Och dessa "fans" låter ju så mycket och högt...
Söndagskram från mig.
Ditte

Veiken

Jag tycker att det är roligt när många människor ställer upp på sitt lag, men absolut inte när man "hatar" motståndarlaget eller ställer till bråk! Vi måste få bort det på något sätt. England har lyckats bra när det gäller huliganer - varför kan inte vi?
Idrott ska vara fest och inget annat. Definitivt ingen nota till skattebetalarna! Kram

Svar: Instämmer helt! Jag undrar också varför inte detta bråk kan stävjas så att familjer kan fortsätta att gå på fotboll utan att riskera bli skadade av nedfallande och kastade föremål. Så visst hoppas vi på bättring.
Kram från ett halvvregningt Stockholm.
Ditte

Gitsan

Hej!
Härligt med stämning vid fotbollsmatcher, men tyvärr urartar det ofta till något annat...
Nu var det ju premiär i Allsvenskan. Det var förra året som Hammarby låt i Superettan ;)

Svar: VIsst är det så att det var superettan förra året. Jag kom bara inte på vad det heter, för det finns ett annat ocrd också tillsammans med i "allsvenskan". God stämning och glädje tycker jag också om men inte när det ofta blir så mycket bråk runt ett spel. Och det är oftast inte spelarna som bråkar....
Ditte

Bosse Lidén

Mycket intressant inlägg som jag skulle kunna skriva mil om. Jag är glad för att Hammarby är tillbaka i finrummet. Jag inser att du och jag har samma åsikter om alla andra saker runt den runda bollen. Allt det onödiga och sorgliga. Påskkram Bosse

Svar: Jag har ju förstått att du är väldigt idrottsintresserad, men visst är det trist när bråkstakarna klädda i huvor tar över en hel del. Men forboll i sig är väldigt trevligt.Kram i påsk från mig.
Ditte

Ama de casa

Jag tycker också att det är roligt med sport (kanske inte alla...) men huliganer? Nej tack!

Ha en finfin påskdag! :-)

Svar: Nej dessa bråkstakar kan hålla sig borta från allt vad sport heter. Önskar er en fin dag!
Ditte

Eva`s blogg

Ja sånna tillställningar kan bli bökiga det vet sen Malmö spelade mot något lag från Stockholm ibland innan bodde vid stadion :) fina bilder som alltid bjuder du på nu skall jag snoza en sväng sen tillbaka till jobbet ...stor kram finaste vän ...

Svar: Det verkar som om dessa matcher drar till sig bråkmakare, likadant på många platser, men bråk och stök har inget med sporten att göra. tRist att det skall vara så.Hoppas du vilat lite innan det är dags för jobb.
Påskkram från mig.
Ditte

Aaa

Oj oj oj... bra att de gör bort fotbollen innan jag kommer. Gillar inte alls sånt där.

Svar: Du kan vara helt lugn. I morgon spelar AIK, ett Solnalag på FRiends Arena i Solna och i kväll spelar Djurgården på Tele2 vid globen och sedan är det lugnt så du behöver inte vara orolig. Kul att snart ses! Vi hörs!
Ditte

TantGlad

Visst är det trist när det ska bråkas och slåss. Det ska ju vara kul med sport. Ja dessa bråk förstår jag mig inte på. Tycker det är obehagligt.
Nu får du Ha en fortsatt jättefin påskdag.

Kraaaaam till fina dig

Svar: Visst är det! Bråk har ju inget med själva sporten att göra. Och visst är det obehagligt när man inte känner sig säker vare sig i tunnnelbanan eller påbussar. Önskar dig också en trevlig fortsatt helg.
Påskram från mig.
Ditte

Znogge

Jag förstår inte varför det måste vara så mycket våld och annat när det handlar om fotboll. Att man inte hejar på samma lag är väl okej men därifrån till ytterligheterna som förekommer i dag borde steget vara långt!

Kram

Svar: Visst är det märkligt att just fotboll och ishockey skall föra detta med sig trassel?Förekommer ju inte direkt inom andra sporter, men det är inte spelarna som står för det utan dessa huvklädda människor som man inte ser ansiktet på. Verkar dock som om det var hyfsat lugnt igår, på så vann ju Hammarby också. Annars vet man ju inte...
Men det verklar vara lika illa flera ställen i Sverige.
Kram från ett snöblandat Stockholm.
Ditte

Ghugge

Herregud så livat du har det!!!☺️ Jag är så totalt ointresserad av just fotboll men ok att andra gillar det. Förstår däremot inte hur sport och våld hör ihop men jag tror inte att hulliganerna gillar sport egentligen. Häftiga bilder fick du iaf!💐 Kram

Svar: Tack! Ja några bilder blev det. Här är det livat ibland. Men bara ibland...Nej, sport och våld tycker jag inte hör ihop och det är så märkligt att det just handlar om herrfotboll och herrhockey när dte är bråk...Men kanske är det inte så konstigt...Nej, brpkstakarna vill bråka och det är nog tyvärr deras huvudsakliga sysselsättning.
Påskkramar från mig.
Ditte

Ami

Usch att hamna mitt i så där! Förstår att det kändes säkrare att stå hemma på balkongen och studerar det hela på lite håll istället :)
Ha en fin fortsättning på påsken!
Kram

Svar: Klart ett bättre alternativ. Men ordningen blev återställd ganska snart som tur var.Önskar er en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Jämfört med hockeyståhejen här som må ses som lugnet själv .... Inte sportsligt!
Lite rysare att se bilderna du visar!
Skrattar gott åt Ruth i Virginias kommentar om hejaklacksledarens position på "korset"!
Smällkram dold i röken till dig Ditte!

Svar: Det blev ganska lugnt här för Hammarby vann. Men inte tittar jag efter när matcher skall spelas innan jag ger mig ut. Aldrig! Där går gränsen. Men jag behöver ju inte lägga mig i allt jag ser av tokigheter, vilket jag annars kan göra om jag ser något som är fel. För ibland rinner vettet ut hos dessa s.k. fans där ölen/spriten rinner in. Ruths kommentar var härlig!Jag skrattade länge!
Soliga kramar från Stockholm.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: