Maritimt besök

    
 Trots att vi varit här i Torrevieja många gånger och under längre perioder finns fortfarande mycket kvar att se, lära och upptäcka.  Stadens "flytande båtmuseum" hade jag läst om men ännu inte besökt.
Men igår blev det av och trevligt anordnat av föreningen "Aktiv i Torrevieja". Vi var ett 20 tal intresserade som mötte upp på kajen och fick en rundvandring, ledd av en spansk guide,  med besök både på kustbevakningsfartyget Albatross III och på ubåten S 61 Delfin. Skonaren, Pascual Flores, ligger också vid kajen men tar inte emot besökare ombord.
 
Längst fram ligger kustbevakningsfartyget Albatross III, ubåten i mitten
och skonaren Pascula Flores längst bort.
 
Kustbevakningsfartyget, Albatross III, var i tjänst fram till 2006, då det blev ett flytande museum. Ombord fanns 12 besättningsmän då det gav sig ut och hastigheten som fartyget kunde få upp med sina dubbla perkinsmotorer var ca 33 knop/h.
Förarhyttten och en av kojerna för befäl ombord.
 
- S 61 Delfin, ubåten,  tillhörde den spanska flottan i 29 år, mellan 1974 och 2003 och byggdes i Cartagena.  Ubåtens längd är 58 m och bredden varierar mellan 4.6 och 6.8 meter. Maxhastigheten är 13 knop i övervattensläge  och ett par knop till i undervattensläge. Det maximala djupet för undervattensläge var 300 m.  
Ombord fanns 57 personer som arbetade i treskift och delade på 43 kojer.
                                                                            
 
Avfyrningsplats fört torpeder. Ombord fanns det utrymme för 12 torpeder.
 
"Ledningscentralen" där allt planläggs.
 
Periskopet som det ser ut i undervattensläge.
 
Kabyssen; här lagades mat till alla.
 
Mannskapets kojer var placerade på höjden, fyra stycken.
Officerarna ombord hade mer ombonade kojer och dessutom mindre trångt.
 
Pascual Flores, en skonare, ligger vacker som ett smycke vid kajen och har en spännande historia bakom sig. Fartyget byggdes här på stranden, med två master, i Torrevieja i början av 1900 talet och fick sitt namn efter  ägaren. Troligen var fartyget tänkt som ett skolskepp men kon att användas för att frakta salt och sand längs kusterna.
Så småningom såldes fartyget till England och var bl.a. med i tvserien Onedinlinjen. Pascual Flores kom att stanna i England tills 1999 då fartyget åter köptes tillbaka till Spanien av Torrevieja kommun.
Stora summor pengar har här lagts ner på att renovera fartyget och utsidan är nu helt åtgärdad, dock är fartygets insida bara ett stort tomrum.
 
 
 
znogge

Vilket intressant besök på båten. Men vilka skillnader i hur olika personalkategorier hade det. Det såg inte speciellt ombonat ut att sova tre eller fyra besättningsmän på höjden men så har det väl alltid varit inom det militära.

Fortsatt trevlig fredag!

Svar: DEt var roligt att gå ombord på båtarna men på den stora skonaren fick man snällt bese från kajen. Ubåtar är trånga. Har besökt några och även varit med i undervattensläge i min ungdom tillsammans med min pappa. Spännande! Men idag skulle jag nog avstå.Och dessa skillnader mellan mannskap och officerare lever kanske kvar än idag, men inte lika påtagligt.
Önskar dig en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Intressant värre! Har Torre en hamn med djupt vatten? Trodde att
det bara var grunda sandsstränder. Torpedorummet ser väldigt
krångligt ut för en utomstående.
Tänk hur det skulle vara att bo så där på varandra! Det gällde att
komma överens, ska jag säja. U-båt är definitivt ingenting för mej. :)

Trevligt avbrott i tapasmaran!!!!

Ruth i Virginia

Intressant värre! Har Torre en hamn med djupt vatten? Trodde att
det bara var grunda sandsstränder. Torpedorummet ser väldigt
krångligt ut för en utomstående.
Tänk hur det skulle vara att bo så där på varandra! Det gällde att
komma överens, ska jag säja. U-båt är definitivt ingenting för mej. :)

Trevligt avbrott i tapasmaran!!!!

Svar: Jadå, detta var ett besök innan ätandet började. Torrevieja har en ganska stor hamn och många stora fartyg som fraktar salt världen över går in här.
Ubåtar är trånga, verkligen. Jag var med min pappa en gång för länge sedan på en ubåt och i undervattensläge, en upplevelse. Men idag tror jag att jag skulle avstå.
Ditte

Anonym

Hej Ditte!
Tack för info! Dock hade jag inte gått in i U-båten :-D Fast den ligger väl inte direkt under vatten nu väl...Lite historia som man inte visste nåt om.
Kram P ♥

Svar: Nej då, ubåten ligger över vattnet. Men det var trångt där nere....Och nu lärde jag mig något nytt och det är bara bra att ta med sig.
Kram!
Ditte

Geddfish

Superintressant!
Jag gillar båtar. Har besökt några. Och det var tillsammans med min man då på den tiden.
Vi besökte ubåten i Nakskov i Danmark, och var inne på Briggen Tre Kronor när den lade till i Borgholm.
Alltid kul med något nytt att lägga i minnenas låda.
Kram!

Svar: Visst är det trevligt med lite nytt. Jag har besökt många fartyg och båtar och var med min pappa på en tur med en ubåt i Stockholms skärgård. Men dessa båtar är en del av Torrevieja så det passade bra med ett besök. Kram!
Ditte

Veiken

Vilken härlig njutflykt. Jag har varit på vårt maritima centrum i Göteborg och det är otroligt intressant. Det är utflykter av sorten "får inte missa" Kul att dom ordnar sånt i Torre! Kramar

Svar: Detta är i mycket, mycket, liten skala men en del av stadens historia och då hänger jag på. Trevligt var det.Det maritima centrat i Göteborg är ju helt annorlunda i storlek....
Kram!
Ditte

Ama de casa

Tänk... Jag har besökt många fartyg, båtar och ubåtar världen över, men inte dom vi har här hemmavid. Knasigt!
En gång besökte vi nästan ubåten - men det var alldeles för varmt den dan.
:-)

Svar: Det var trevligt att vara där och har man sett fartyg, ubåtar och båtar så har man... Men ta en titt vid tillfälle...
Ditte

Anonym

Åh så vackra båtar och intressant läsning. Du är så duktig på att berätta och skriva! Kram

Svar: Tack! Ja, det var roligt att besöka dessa båtar när de nu finns här och de tillhör ju lite av stadens historia. Kram!
Ditte

Ghugge

Anonym det är jag, Ghugge!

Marja

Vilket intressant studiebesök på de fina båtarna! Fast jag är tveksam om jag hade gått in i u-båten...
Ha en skön helg! Kramar! :)

Svar: Det var roligt och intressant att se dessa båtar och få ta del av deras historia när de nu finns på plats här i Torrevieja. Och ubåten var trång. Jag har ju varit inne i ubåtar förr och mindre modeller än denna. (Var med min pappa i ungdomen och fick då även uppleva undervattensläge. Det skulle jag npg inte göra idag...)
Men känslan av att vara instängd är påtaglig.
Önskar dig också en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Det var ett intressant besök ni gjorde i dag. Tittade på kabyssen grytorna var välputsade. :-)
Tyckte segelfartyget blivit fint , inombords kommer väl att göras iordning så småningom, om inte pengarna tog slut, he he..,

Godnattkram och sussa gott! ❤️


Svar: Kul att se lite båtar med förankring här. Vad gäller segelfartyget tror jag det har satsats tillräckligt med pengar....Det blev oerhört kostsamt att få till detta. Natti och imorgon, idag, är en ny dag. Kram! 😀❤️
Ditte

Susan

Hola! Intressant! Dit måste jag och maken bege oss. Vädret verkar bättre nu? Håller tummarna för att det fortsätter ett tag framöver. Jörgens syster med man lånar vår sommarstuga och kommer ned nu på fm - stannar till på fredag. När man kommer från 4 grader och regn en vecka vär det ju skönt med lite sol och värme. ;) Var nyss inne på min flygapp och kollade och de befann sig då över Paris. :)

Här laddas det om efter gårdagens premiär som gick bra. Två föreställningar idag och en i morgon.

Kram//Susan och J

Svar: God morgon. Vad roligt att premiären gick bra! Jag hade nog trott det... 😀 Så trist att jag inte kan se föreställningen för det hade jag gärna velat. Lycka till idag. Här är vädret nu riktigt fint och vi laddar för dagens tapasrunda. Och era gäster kommer helt lagom både dit och till det fina vädret. Vad gäller båtarna så kan man absolut titta bort dit under en promenad på stan. Kul att se. Stor kram till dig och "bambumannen".
Ditte

FREEDOMtravel

Intressant, särskilt med ubåten! Tur att man slipper jobba på en sån känner jag ;)

Svar: Det räcker bra med att titta på den och det är lätt att känna sig instängd där nere. Har för må ha år sedan varit med under dykning med en svensk ubåt men då var jag nog modigare. Och den var betydligt mindre och trängre.
Ditte

TantGlad

Spännande och ett intressant besök. Roligt att vi andra åxo får oss en båtupplevelse. Det är det som är så bra i blogglivet att man delar med sig till varandra.
Nu ska du ha en toppenfin lördag. Just nu Äre massor av sol hos mig. Så man känner värkligen att man mår gott och lever upp.

Kramkram min vän.

Svar: God förmiddag! Vad skönt att solen skiner på er också! För det är ju faktiskt vår!Njut av dagen! Och kanske kommer du att sitta en stund på bron i de nya möblerna.
Soliga och varma kramar från mig.
Ditte

Ami

Vilket spännande besök! U-båten har vi flera gånger tänkt besöka, men än har det inte blivit av. Men det ska det absolut bli framöver :)
Önskar er en fin dag
Kram

Svar: Det var ett trevligt besök och passar bra om man ändå är ute och går. Idag blir det tapasrunda och solen skiner på oss. Så skönt!Trevlig lördag!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilket intressant besök ni gjorde på båten! Härliga bilder. Båtarna har vi kollat in på håll.
Trots att vi har varit här i Torre så många år, så finns det fortfarande så mkt kvar att se och göra i stan. Inte undra på att vi alla gillar Torre så himla mkt.
Trevlig helg!
Kram

Svar: 😀 Ja, här finns mycket att göra! Och roligt att ni som vistats här så länge fortfarande hittar nya saker att se och uppleva. Här blir det inte direkt långsamt....Trevlig helg önskar vi er också. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Det är något visst med båtar, små eller stora. Nu fick jag mig en tur ner i ubåten också. Tror inte jag skulle trivas där. trångt i kojen och dessutom dela den - men nog är det sömnen som gäller efter vakten så de tänker nog inte som jag :-) Onedinlinjen minns jag ju. Det är roligt att läsa når du berättar om det vi ser på bilderna!
Kram

Svar: Visst är det något visst med båtar och deras historia. Ubåtar är trånga och idag skulle jag nog inte våga mig ner i undervattensläge som jag gjorde en gång med min pappa. Ja, Onedinlinjen! Var länge sedan nu...Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: