Havet

    
 Hav och vatten har alltid faschinerat mig och jag har också alltid dragits dit, precis som en magnet, och ofta med väldigt blandade känslor. Glädje och lycka har blandats med sorg, rädsla och respekt.
Havet lever sitt egna liv i sin skönhet. Det är mäktigt och kraftfullt, skrämmande och vackert och endast naturens krafter kan styra det. (Förutom de miljöförstöringa som vi människor bidrar till...)
Lika rofyllt och behagligt som det kan vara att segla i lagom vind, lika skrämmande är det när havet blåser upp till storm och alla rädslor som finns inom mig tränger upp till ytan.
Då för ett tag kan jag inte se det vackra utan en skrämmande känsla tar vid.
 Jag vet också att det finns inget jag då kan göra annat än att vänta.
 
Segling i Stockholms skärgård med lagom vind, 6m/sek.
Och vind behövs för att kunna segla.
"Fjärden ligger blank som ett nybonat golv.." Visst gör den?
(Segelbåten är nu blott ett minne, eftersom mina solskador inte skulle må bra av båtlivet
där man hela tiden är utsatt för solen, även om den är i moln.)
 
 Gårdagens promenad här i Torrevieja gick förstås mot havet och vi träfade helt spontant på vännerna Fia och Lasse. Ett bra tag sedan vi setts så en lätt lunch med mycket prat och många skratt blev det på en uteservering. Givetvis med havsutsikt.
 
 
 
Fia och Lasse på Paseon. Jättetrevligt att ses igen! (Och vi har också träffats genom bloggen...)

Dagens tema blev hav och vad kan passa bättre än att njuta av en verklig hymn till havet av den franske sångaren Charles Trrénet.
 
 (Inlägg nr 40 i "blogg100)
 
Fia

Härliga seglarminnen förstår jag! Men paseon o vågskvalp går inte av för hackor heller! Jag håller mig helst på torra land men mycket gärna nära vatten! Ja verkligen kul att snacka igen!
Kramar
Fia Lasse

Svar: Jättekul att ses igen! Ja, seglarminnena är fina och de finns med även om båten inte gör det. Paseon, havet stränderna här är fina och det är alltid trevligt att promenera där.
Vi ses och hörs snart!
Kramar från oss.
Ditte

Ami

Det ser verkligen härligt ut där på båten, förstår att du saknar det livet ibland....Men det är nog bättre att promenera vid havet i stället och kunna sätta sig i skuggan lite då och då :)
Kul att ni träffade Fia och Lasse. Hoppas också att få träffa dem nästa gång vi kommer ner!
Kramar från oss

Svar: Ja, segelbåtslivet var trevligt och frisk luft fick man också. Men det är fint att promenera längs havet, sitta och njuta av det på en restaurang och om båtlängtan blir för stor kan man ta båten ut till Tabarca. Hemma går det ju bra att ta sig ut med Vaxholmsbåtar i skärgården eller ta en tur över till Åland eller Finland. DEt blir bra det också. Jätttetrevligt att träffa Fia och Lasse igen, var ett tag sedan senast.
Regn här just nu, men vi har dte bra ändå.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Buenas Tardes mi amiga!
Säger som Fia, håller mig hellre på torra land. Men som sagt det är inte fy skam att sitta och titta på havet och speciellt nere vid paseon 😃.
Nedräkningen har börjat och i morgon kommer resväskan upp från källaren.
I kväll ska jag på Rebeckalogen. Blir säkert trevligt som vanligt.
Hälsa Bosse och kram/A-K

Svar: Buenas tardes! Har just kommit från frissan Jessica och blivit klippt. Känns bra!Ja, nu är du snart här. Trevligt, trevligt!
Jag är gärna till sjöss, men i hårt väder vill jag hellre vara på land, men ibland blir man överraskad av att blåsten kommer fort och då är man där man är.
Du får säkert en trevlig kväll.
Bosse hälsar!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Visst är havet fascinerande! Jag tröttnar aldrig på det. Kan vara vackert både i stiltje och storm (fast vid den senare varianten studerar jag helst havet från land...).
:-)

Svar: Håller med dig till fullo. Är det hård blåst eller storm vill jag vara på land och se havet men inte själv vara till sjöss. Ibland blir det ju så ändå...Men det gillar jag inte.
Ditte

Ruth i Virginia

Havet är vackert och mäktigt, men jag måste säja att
jag föredrar de svenska sjöarna med röda stugor omkring
och ekor att ro och kanoter att paddla.
Stränder utan träd får mej att känna mej oskyddad.
Dessutom var jag så in i skurtten sjösjuk på båten över. :)
10 dar på Atlanten i slutet av oktober. No siree!

Svar: Jag tycker också mycket om de svenska sjöarna med röda stugor, men jag är så faschinerad av havet, men vill inte vara till sjöss i hård blåst. Är då gärna på land och tittar på. Förstår dig verkligen efter din resa över Atlanten, att du fått tillräckligt av hav och vågor.
Ditte

Znogge

Havet ja, det betyder mycket för mig och står för någon form av frihet! Jag har alltid bott vid havet och skulle ha mycket svårt för att bosätta mig i inlandet.

Kram

Svar: Jag kan förstå det. Jag vill nog också gärn bo med tillgång till vatten. För jag kan inte påstå att jag bor vid havet. även om kanalen hos oss tillhör Östersjön...Men jag bor nära i alla fall...
Kram!
Ditte

Ghugge

Härlig musik till fina bilder och text! Havet är underbart men också respektingivande som du skriver så därför vi håller vi oss till större sjöar med våran motorbåt, inte heller så dumt. Så synd att du inte kan vistas på havet, finns det inte någon skyddande kräm? Förstår om du saknar det men du kan ju iaf vistas och promenera vid havet, det är inte fy skam! Ha det gott! Kram

Svar: Visst är havet härligt, men jag har också väldig respekt för det. Även större sjöar eller vattendrag över huvudtaget tilltalar mig på ett särskilt sätt.Vad gäller att segla och vara ute på sjön så mycket som det innebär så hjälper mig ingen kräm i världen. Och jag har nästan förlikat mig med detta och njuter nu av skuggan här längs havet och i sommar är vi ju hemma i Sverige. Bra det också! Sverige är vackert!
Kram!
Ditte

Veiken

Ja är din tvillingsjäl när det gäller hav, sjöar och vatten. Jag kan liksom aldrig få nog!
"La mer" är helt ljuvlig att lyssna till. Tack för den! Kramar

Svar: Charles Trénets version av La Mer är så härlig och vacker, det har jag tyckt sedan ungdomen då jag började läsa fransak en gång och en vacker hyllning till havet.Och nog är vi tvillingsjälar alltid och kanse i mer än i vatten hav och sjöar.
Soliga kramar!
Ditte

Annika

Vi brukar ofta säga att vi inte kan tänka oss att bo på ett ställe där vi inte ser vatten och då helst som nu havet. Så jag förstår precis vad du menar. Men visst är det ändå så att man har en stor respekt för havet. Känslan då vi tar vår gamla stunk, stunk båt ut är så skön.
Ha en fin Torsdag. Kram

Svar: Ja, havet både lockar och skrämmer! Och en båttur är alltid en speciell upplevelse. Visst saknar jag vår lilla segelbåt, men nu är det som det är.
Solig kram från mig
Ditte

Comsi comsaHavet är fascinerande och lite skrämmande och väldigt kraftfullt och vackert.
Jag har nog tyvärr låtit rädsla avhållit mig att njuta av havet fullt ut. Inte som ung då var jag inte rädd... Men jag vet att rädslan för något bara är ett hinder som man själv bygger upp, själva händelsen som man är rädd för är inte alls lika skrämmande om man får uppleva den.

Kram och en fin torsdag på dig. ♥

Svar: Jga tycker också att havet kan vara skrämmande om det är i uppror, men jag är också fashinerad av det. Visst är rädslor ofta ett hinder för mycket. Men jag vill inte vara med till havs i storm och jag har väldigt stor respekt och för havets krafter och även en viss rädsla. Soliga hälsningar från mig och jag hoppas och önskar att du inte har så ont idag.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder!
Havet betyder också väldigt mkt för mig!
Kul att du träffade Fia & Lasse.
Ha en fortsatt trevlig dag i solen! (inte ett dugg avundsjuk)
Kram
Carina & Horst

Svar: Tack! Ja vi njuter och vi saknar er. Idag började tapasrundan och vi har varit på vift och provat tre ställen. Blir fler i helgen. Mestadels sol idag men även ett par rejäla skurar. Men nu i kväll klarblå himmel igen . Kramar från oss!
Ditte

Marja

Havet är så vackert och förföriskt, men man måste ha respekt för naturens krafter. Jag kan få lite ångest om jag är ute på öppet hav utan land i sikte, även om jag är på en stor båt och det är lugnt väder. Då känner jag djupet och allt vatten som är så kraftigt att det orkar bära den stora båten... Jag skulle aldrig bli en världsomseglare i en segelbåt. :)
Mäktig version av La Mer. :) Kramar! :)

Svar: Nej, att segla jorden runt skulle jag aldrig heller våga. Jag har väldig rspekt för havet även om jag längtar dit. Naturens krafter är starka och vi rår inte på dem.
Visst är den här versionen av La mer häftig?
Kram!
Ditte

Sanna | Design & Beauty

Jag håller med dig, jag älskar havet (framför allt vårt fina västkusthav, haha) men jag har en extremt respekt. Är lite rädd för det faktiskt. Skulle knappast våga åka på en kryssning i Östersjön, hade nog kunnat tänka mig att trycka undan rädslan om det var i Karibien eller Medelhavet. Men efter att jag lyssnade på dokumentärer om Estonia och Scandinavian Star så har min rädsla för att åka båt bara blivit större. Däremot tkr jag väldigt mycket om det, men rädslan tar dessvärre över ibland. Att åka ut på djupt vatten skulle jag ha svårt för, men att åka hyfsat nära land hade varit helt okej. :)

Svar: Jag har också väldig respekt för havet. Men du skall veta att på kryssningar till Åland gäller ca 80 minuter på öppet hav och man reser med en jättestor båt från Stockholm. Till Åbo är tiden på öppet hav också ca 80 minuter, man går via Åland. Till Helsingfors går fartygen också via Mariehamn men tiden på öppet hav är lite större. Idag går inget fartyg ensamt utan de följs åt.
För min del skulle jag vara betydligt mer orolig att färdas i Karibien och på Atlanten. Har provat både och. Vad gäller Medelhavet kan det blåsa rejält där också. De flesta kryssningsfartyg går nattetid och liggger i hamn under dagen.
Kanske blir det trevligt i sommar med några turer i Stockholms skärgård för den är vacker och kanske kan det bli en tur till Åland.

Ditte

Tina

Härligt med Torre-bilder! Ser ut som Cala de Palangre, nära sista biten av Locos. Jag brukar ju klättra ner där och simma...När jag berättade det för någon här i Umeå, minns ej vem, svarade han mumlande; Skulle väl aldrig klättra ner på en stege i havet och simma! Ha ha Haa!

Svar: Ja, det är fint att vara tillbaka här igen efter en månad i Sverige😃 Perfekt att kunna pendla. Badstegar är det ju gott om och skönt att kunna ta sig i havet den vägen också. Idag har tapasrundan börjat och mycket gott finns att prova.
Ditte

Tove Olberg

Åååå så härligt - kvinna till havs! Fjärden blank och förförisk.Vind i seglen, tvära kast.
Plötsligt huller om buller. Verkligen prövande av rädsla och ångest - och att vänta. Verkligen skön musik ....
Bloggbekants sällskap o god mat gör gör och att se på havet också :-)
Kram

Svar: Tack! Jag kände nästan att du var med mig en stund på vår segelbåt, som inte är vår längre och där jag satt och lyssnade på Charles Trenet. Lugnet infinner sig och man bara är.
Kram kära Tove.
Ditte

FREEDOMtravel

Fint beskrivet om havet! Vi upplever också alltid att havet lockar och drar! Det är väl det vackra i kombination med det dramatiska gissar jag. Idag har vi gjort en intressant utflykt, men jag har inte hunnit uppdatera ännu. Kommer snart. Ha det bra!

Svar: Visst är hav faschinerande men ocks skrämmande med all sin kraft. Spännande med er utflykt och jag väntar och ser.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: