Anonymitet

    
Jag har den senaste tiden när jag läst olika bloggar, och kommentarer till dem, mer och mer reagerat på anonyma, elaka och ibland mycket förnedrande och sårande kommentarer. (Ibland är de inte anonyma...)
Och jag har också konstaterat att de flesta som lämnar dessa kommentarer är anonyma personer som gömmer sig bakom sin anonymitet. Vore inte detta möjligt så kan jag tänka mig att elakheterna/påhoppenskulle minskas.
Att skriva en blogg är ju bl.a. ett sätt att förmedla tankar, utbyta och dela upplevelser och erfarenheter.
Givetvis innebär det så mycket mer att "blogga" och "att skriva är ju ett sätt att tänka "; att sätta ord på tankarna.
Och visst är det roligt att skriva kommentarer precis som det är både roligt och trevligt att få dem.
Jag läser olika bloggar inom skilda områden, skrivna av personer i åldrarna mellan 24 och 80+  och jag har läsare inom samma åldersspann.
Vissa bloggar läser jag ofta och andra mer sällan, jag kan ju välja, och jag kan välja vilka bloggar jag läser.
Läser jag en blogg som tar upp ett mer diskuterande ämne så innebär det inte per automatik att jag alltid har liknande åsikter som "bloggaren", men jag tycker det är grundläggande och väldigt viktigt att använda en trevlig ton mot varandra i kommentarer eller läsa, begrunda och inte allas kommentera.
Att skriva anonyma eller oanonyma, nedsättande och kränkande kommmentarer på bloggar, olika forum och "fejsboken" (har den inte själv) är en tendens som ökat. Och visst försöker vi tillsammans göra det som är möjligt för att hindra "nättrollens" framfart.
Jag har hitintills inte blivit drabbad, om det är tur eller skicklighet, det vet jag inte, men jag är övertgad om att vi alla kan hjälpas åt med att ha en god och positiv ton mot varandra.
Jag har via bloggen fått många nya "bloggvänner" och även träffat flera av dem i "verkliga livet".
Genom bloggen har jag också återfått kontaketer med "gamla vänner", klasskamrater sedan 50 år tillbaka och tidigare kolllegor, f.d. elever och många andra som kommit med på köpet. 
Dessa nya/nygamla kontakte har gett mig väldigt mycket och jag är så glad över detta härliga "blogglandia".
Och jag önskar, hoppas och tror att vi alla kan hjälpas åt med att låta den positiva tonen råda.  Visst kan vi?
 
 Bild Aromanche, Normandie, Frankrike.
En stund av eftersänksamhet...
 (Inlägg nr 39 i #blogg100)
 
 
 
 
Tove Olberg

En väl vald bild till inlägget! Eftertänksamhetens tanke. God tanke. Många tankar far, finns så mycket att skriva om dessa och hur vi är bloggmänniskor med varann. Du har sagt det så bra redan! På din fråga svarar jag; låt oss hålla den goda tonen!
God kram Ditte!

Svar: Tack! Ja, på bilden är jag eftertänksam.Tänker på pappa som var här vid Dagen D. Han överlevde och så många miste livet. Jag blev berdövad när jag fick läsa en kommentar och väldigt illa till mods och tänkte att det var dags att slå ett slag för det positiva som bloggandet och läsandet av bloggar för med sig. Nya vänner, saker att fundera på, skratt, allvar, kunskap och finurligheter, råd&tips, erfarenheter och tankar; det finns så mycket som berikar.
God kram till dig också.
Ditte

Agneta Lindström

Hej Ditte!
Det är sorgligt att en del människor har ett behov av att kränka andra.
De mår nog inte så bra o förstår inte hur illa de gör.
Tänk vilken tur att du skriver så intressant på din blogg annars hade våra vägar kanske inte korsats.
Nu har jag packat inför Peking o ser fram emot resan.Vi har gjort ett program utifrån dina råd o tips. Vi hörs o ses!
Kram från oss/Agneta

Svar: Tänk Agneta så glad jag är att våra vägar korsats igen! Jag hoppas och önskar verkligen att ni får en härlig vecka i Peking med många roliga och spännande upplevelser. Trevlig resa! Och jag önskar er det allra bästa.Vi ses och hörs! Kram till er båda. Hälsa Peking från mig!
Ditte

znogge

Det tycker jag verkligen att vi kan och ska göra! Jag har aldrig förstått vad det är som gör att människor blir otrevliga och elaka bara för att de tror sig kunna vara hyfsat anonyma.

Viktigt att tänka på är att den som har en blogg har frihet att skriva vad den vill så länge den håller sig inom lagens ramar. Vi behöver inte tycka lika och det kan vi framföra men det ska framföras på ett trevligt sätt. Återigen tänker jag på hur viktigt det är att skilja på sak och person...

Kram

Svar: Absolut! Sak och person är två helt skilda saker, men den/de som skriver dessa anonyma elakheter vill bara såra och inte bidra konstruktivt. De tolkar och ser det som skrivs i mörkt svarta färger där det enda som känns positivt är att såra. Jag läste nyligen en kommentar hos en god vän som både var förnedrande och kränkande och inte alls hade med inlägget att göra personen känner hen inte alls.
Sådant gör mig bedrövad....
Kram!
Ditte

Geddfish

En glad och positiv människa har inte behovet att svärta ner andra, i stället vill man höja upp.
Jag tycker i stället att man kan ta fram de goda sidorna, se ljuspunkterna.
Du skriver så bra, Ditte, du satte fingret på problemet, som tydligen florerar.
Finns ingen ursäkt för att skriva anonyma elakheter!!! Helsjukt.Så fjärran normal hyfs.
Jag är så glad över att ha dig som bloggvän och dina omsorgsfulla kommentarer.
Kram, Gerd ♥

Svar: Tack Gerd!Jag är så glad att också ha dig som bloggvän. Jag tror vi kan hjälpas åt i "blogglandia" och sprida det positiva, för det finns så mycket fint att ta del av i olika bloggar och ingen skall behöva skrämmas bort.
Stor, varm, kram från mig.
Ditte

FREEDOMtravel

Håller verkligen med! Vi får nästan uteslutande vänliga kommentarer (vilket förstås inte betyder att man alltid måste tycka lika) men några enstaka gånger har vi fått anonyma kommentarer som varit direkt elaka. Och tyvärr är det svårt att skaka av sig även fast man vill... Självklart ska man som läsare kunna uttrycka sin åsikt, men det kan man göra utan att vara anonym och utan att vara elak. Som tur är måste jag säga att de flesta är otroligt trevliga, hjälpsamma och vänliga! (Men undrar om en del unga bloggare får ta emot mer skit?)

Svar: Jag läste för ett par dagar sedan en lång och vidrig kommentar på en väns blogg, borttagen, men den gjorde väldigt ont i mig. Att uttrycka sig sårande och kränkande och göra det anonymt är så lågt. Visst har dessa människor problem av ett eller annat slag men inte mår någon bättre av att trakassera andra. Kanske är det så att unga bloggare får ta emot mer...Och det är gräsligt.
Ditte

Comsi comsaVilken underbar fin bild på dig på stranden. :-)
Jag är nog blind, jag har ännu inte mött på några otrevliga eller hånfulla kommentarer på nätet, Visst vet jag att det förekommer elakheter och ren ondska på nätet men jag har som sagt inte själv varit med om detta. Kanske blockeras jag på automatik när sådana kommer i min närhet... :-)

Kärlek & glädje på nätet och till dig Ditte.

Kram ♥

Svar: Tack! Ja, jag står där och funderar över livet...och döden då många män miste sina liv här Dagen D. Jag har inte heller personligen mer än en gång, mött någon elak kommentar men nu blev jag varse att en mycket god vän blivit illa åtgången och funderade mycket på den kommentar/inlägg jag fick läsa. Det var sådana ord och uttryck som någon utan anonymitet skulle stå för.
Givetvis plockades kommentaren bort, men det lästa sitter ändå kvar. Och att ha en god ton, även om man tycker olika är viktigt.
Stor kram till dig.Ditte

Tove Olberg

Du gjorde helt rätt, Ditte. Tänkte faktisk på din pappa då jag såg var det var ... och jag är mycket glad över vår kontakt!
Hjertekram

Svar: Tack Tove! Jag är också väldig tglad över att jag "hittat" dig.Stor kram från mig.
Ditte

Ami

Jag förstår inte heller varför en del skriver elaka kommentarer. Gillar man inte bloggens innehåll kan man helt enkelt sluta läsa den, så enkelt tycker jag det är. Men det finns tydligen alltid några som njuter av att vara elaka mot andra......mycket tråkigt :(
Men precis som du säger så har även jag fått så många fina bloggvänner sen jag startade... :)
Kramar från oss!

Svar: Jag tycker att mina bloggvänner ger mig så mycket och jag är så glad för dem. Men jag berörs illa av att några av dem utsatts för trakasserier och även förnerdrats på sin egen blogg. Att läsa en blogg och fortsätta att gör det är ju helt frivilligt och man kan visst ha synpunkter sm inte är i fas med det skrivna, men att vara hövlig och vänlig i en kommentar är så viktigt. Och man måste ju inte ens kommentera...Hälsningar och kram från oss.
Ditte

Ama de casa

Jag förstår inte varför man måste gömma sig i cyberspace och hata en massa. Helt obegripligt! Jag har inte råkat särskilt illa ut själv, men å andra sidan är inte min blogg särskilt provocerande heller.

Jag tycker att bloggandet har gett mig så oerhört mycket.
Kram

Svar: Nej, helt oförståligt...Och jag tror inte alls man behöver ha en blogg som direkt sticker ut för att få sig en dos av dessa nattroll. Tant Glad, med sin positiva och roliga blogg skrev just om att även hon drabbats så detta är ett så trist kapitel. Ja tycker också att bloggandet gett mig så mycket, men visst är det trist att några skall kunna sprida sina anonyma elakheter. För oftast vågar hen inte stå för dem...
Men visst skall det goda segra?Ditte

TantGlad

Jag börjar med att Tacka till ett klokt tänk inlägg. Glad att jag har hittat dig som bloggvän. Du skriver så snällt till mig som de flesta gör.
Men jag själv har drabbas för detta Näthat som har skickats anonymt. Bara för sisådär 2 veckor sedan. Vad är det för människor som gör något sådant och skickar anonymt. Man blir ju Såå ledsen som ju den Anonyma personen som skickat kommentaren vill. Personen är ute efter att skada.
Ja ALLT Näthat tar jag avstånd av.

Som sagt. Glad över att ha träffat dig i blogglandia. Du delar med dig så mycket fint och klokt.

Goa vänskapliga kramar till dig fina bloggvän.

Svar: Jag blir verkligen väldigt bedrövad över att du ocksp drabbats av dessa nättroll som tror att deras uppgift är att såra och skada. Och tyvärr lyckas de. För visst tar man åt sig och blir ledsen. Sedan vet man att det finns många, många goa bloggvänner och även mer sporadiska läsare som tittar in för att de vill och tycker det är roligt att läsa våra bloggar och några stannar kvar, andra inte. Men alltid trevliga kommentarer. Och de som sedan gömmer sig bakom anonymitet, förnedrar och sårar men ändå väljer att läsa; vad är dte för fel. Inser att jag inte kan förstå detta. Men vi är många som tänker med hjärtat och väljer att ha en positiv anda när vi besöker bloggar och vi kommer att bestå.
Jag är också tacksam över att jag träffat dig och du har gett mig så mycket på många plan. Stort tack och stor kram.
Jag är glad för att du finns.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Jag förstår inte detta med elakhet! Det finns inte en möjlighet för mig själv att vara elak i ord och tanke. Ser ofta elaka kommentarer på FB och naturligtvis figurerade namn. Varför?
Vilken fin eftertankebild på Dig! Tänkte på Din resa dit med din pappa.
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Middag ute på terrassen och du var med oss i tankarma...Jag tycker också om bilden, den påminner mig om så mycket.
Nej, dessa elakheter kan jag inte förstå och inte förlika mig med. Och man kan undra varför, och tyvärr lär vi nog få fortsätta at undra. men vi kan tillsammans försöka få det bättre inom sociala media.
Kram från mig och Bosse och vi ses snart.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Om man är moderator på ett forum som jag varit så får man ganska ofta illasinnade inlägg och som jag tror också för att man är kvinna (och äldre dessutom) . Det är inte yngre utan depraverade gubbar som vädrar sitt missnöje :-D Dom är väl missnöjda med livet och har inte så skojigt. Jag har lärt mig slå bort det och tänker att det är synd om dom bara...För det är det ju :-) Inte värda en enda liten gnutta negativ energi i mitt liv...
Kram P ♥

Svar: Nej, inte är dessa människor värda någon energi. Inte alls ! Men visst blir en ledsen. Jag har i veckan fått veta att flera bloggvänner drabbats, inom olika bloggkategorier, och känner verkligen att dessa negativa kommentarer inte är ok. Och det är så trist att dessa anonyma nättroll överhuvudtaget finns. Kram!❤️
Ditte

Ghugge

Mycket bra skrivet alltihopa och jag håller med till fullo! Låt oss alla hålla en god ton även om vi råka ha olika åsikter! Du är till glädje för oss alla med din fina blogg och så bra att du inte råkat ut för elaka anonyma kommentarer. Kram 👍

Svar: Tack! Jag ville ta upp detta eftersom vänner drabbats. Olika åsikter må vi ha och tur är det, men en vänlig ton och respekt är så viktigt oss människor emellan. Stor kram från mig.
Ditte

Marja

Många elaka kommentarer är anonyma, men många skriver under falskt namn och påhittad mailadress. Det är mobbade eller mobbande människor, som det verkligen är synd om.
Jag håller med dig om att det inte finns någon anledning att vara elak på någons blogg. Håller man inte med det som skrivs kan man vara tyst eller bara skriva att man inte håller med, men inte gå till personangrepp. En princip kan väl vara att man inte ska skriva något man inte skulle kunna säga face-to-face i verkliga livet.
Fin bild på dig. Kram! :)

Svar: Anonyma kommentarer, falska namn och mailadresser och ipnummer som är manipulerade gör det svårt att hitta dessa "troll". Jag tycker inte heller att det skall skrivas något man inte kan stå för eller personligen vågat framföra .
Bilden på mig är lite speciell eftersom jag särskiltt där tänkte på att det goda vinner, men man kan få slita för det. (Sände tankar till pappa som var med vid landstigningen i Normandie. Han var en sann idealist och kämpade alltid för det han trodde på)
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Jag håller fullständigt med! Mycket bra skrivet!
Självklart måste vi hjälpas åt att hålla god ton och respektera varandra.
Måste vara fruktansvärt för dom som drabbas av dessa näthatare.
Bloggen har gett mig så oerhört mkt, många nya vänner!!
Tack för att jag har fått lära känna dig och Bosse!
Kram min vän!

Svar: Tack! Jag är också så glad att vi träffats via bloggen och senare blivit goda vänner i "verkligheten". VI uppskattar verkligen mycket att vi lärt känna er. Jag tycker" blogglandia" är väldigt trevligt och har gett och ger mig så mycket så visst vinner det positiva.
Stor kram till dig och H från oss.
Ditte

Susan

Hola! Möjligheten att både hålla/återuppta kontakt med gamla vänner OCH träffa nya via sociala medierär fantastisk! Jag har faktiskt flera riktigt goda vänner som jag aldrig har träffat fysiskt alternativt bara hälsat på vid något kort, enstaka tillfälle. Usch och fy för "näthatare"... Trasiga människor...

Kram//Susan

Svar: Hola! Visst "vinner" det positiva med sociala medier, helt klart. Men det är så trist när dessa näthatare, som finns lite varstans och oftast är anonyma, skrider till verket. Håller helt med om att möjligheten att få och träffa nya vänner genom sociala medier är stor - och det är väldigt trevligt och roligt.Stor kram!
Ditte

Eva`s blogg

Usch ja jag avskyr sådant men har under mina år sluppit det faktiskt kanske en gång någon som skrev nåt dumt men en gång på 5 år är ju inte så mkt ..men trist att det är så ...vi skall föregå med ett gott ex :) ha en toppen dag fina du kram

Svar: Trist är det verkligen! Men jag vet fler som drabbats på den senaste tiden och det berör mig mycket. Önskar dig en trevlig dag! Vet att du har mycket jobb i veckan, men hoppas du hinner du koppla av en del mellan varven.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Då är vi i samma land för ett kort tag. Ikväll reser jag hem till Wales igen.
Jättebra skrivit! På min blogg måste jag godkänna en kommentar av någon som skriver första gången, sen behövs inget godkännande, men tror det är olika på olika bloggar.
Jag har haft tur att inte få elakheter till mej. Däremot tycker jag det alltid är trevligt när man skriver en kommentar första gången att man refererar till var man hittat bloggen, t ex såg din kommentar hos så och så och blev intresserad....
Jag vet att jag någon gång av misstag tryckt på fel knapp och kommit upp som anonym, men då har jag skrivit en till kommentar till och bett om ursäkt och berättat vem den anonyma var.
Har man inget snällt att skriva, kan man likaväl låta bli!!!!
Jag är i alla fall väldigt glad att ha dej som bloggvän!
Ha det bra i Torre!

Svar: DEt där med hur kommentarsfältet fungerar är lite olika på olia bloggportaler vet jag. Men det låter väldigt bra att godgänna den första kommentaren som en ny besökare skriver. Men skriver man som anonym, kan ju missa knapparna, hänt mig flera gåner, så kan man ju rätta till det. Tycker också man kan låta bli att kommentera om man skall vara otrevlig. Att man i vissa fall har en annan uppfattning, om bloggen tar upp ett mer kontroversiellt ämne, så kan man uttrycka sig vänligt även om man inte håller med i sak. Personangrepp är aldrig ok.
Jag är också väldigt glad över att ha dig som bloggvän.
Vökommen tillbaka till Wales!
Ditte

Camilla

Bra skrivet. Och viktigt ämne. Och konstigt att det ska vara så svårt... Även relativt små barn kan ju lära sig att man "håller tyst om man inte har nåt bra att säga". Varför så svårt för en del vuxna...!?!

Svar: Tack för din kommentar! Och visst är detta ämne viktigt! Än viktigare kommer det att bli ju mer sociala medier ökar.Jag tror och hoppas förstås på att det positiva skall stå över det negativa och om vi är många som hjälps åt så kommer vi att lyckas.

Ditte

Felicia

Att man överhuvudtaget måste klicka i att man vill kunna godkänna kommentarerna innan de publiceras är så onödigt, det ska inte finnas elaka kommentarer på bloggar... tyvärr har jag fått en hel del såna jag också!

Svar: Väldigt trist att du också fått elaka kommentarer. Det skall man inte alls behöva att få. Kanske håller man som läsare inte alltid med i en fråga, men man nåste skilja på sak och person och alltid vara hövlig. Man kan ju också låta bli att kommentera....
Mne jag tror och hoppas att vi med gemensamma krafter kan stötta varandra.
Ditte

Anette

Hej, såg precis din blogg på SYNAS och blev intresserad. Roligt att hitta någon som man inte läst förut.
Du skriver trevligt även om dagens ämne är mindre trevligt.
Kul med alla resor du/ni gjort, fortsätter titta in på din sida.

Svar: Hej! Tack för att du tittade in! Roligt! Nej dagens ämne var inte så trevligt, men det kändes av olka skkäl nödvändigt att ta upp det.Många resor har det blivit genom åren och jag hoppas på många fler.
Jag blir nu nyfiken på dig och har genom "Synas" hittat flera spännande bloggar att ta del av.
Ditte

Timeoftiger

Precis, jag håller förstås med. Vilken fin bild på dig.

Svar: Tack! Och vi i "tanter" kommer att kämpa....
Ditte

Timeoftiger

Jag tänker också att det är ett sätt att komma åt andras energi att vara ett "troll". Om man som bloggare får 20 snälla kommentarer och en elak, vilken är den man minns bäst? Och vill svara på och förklara/försvara sig. Jaa-a... Jag tror att det bästa vore att skicka trollkommentarerna direkt i skräpkorgen och ge dem noll uppmärksamhet. De är inte värda mer än så.

Svar: Så tänker jag också! Elaka kommentarer är inte värda någon uppmärksamhet alls, men jag tror ibland att en tagg stannar kvar ett tag i hjärtat. Och att inte ens läsa dem är nog det bästa.
Jag har personligen inte fått mer än en trist kommentar, den var inte direkt elak, på drygt sju år så jag har klarat mig. Men jag har vänner som blivit utsatta ordentligt och det känns trist.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: