Tänk om....

    
Idag har jag tänkt mycket. Jag var ute på en promenad runt Årstaviken och jag tänker ofta en massa när jag går. Tankarna sorteras och hamnar i olika grupper och sedan i olika fack inuti mitt huvud.
Tänk om, lägger betoningen på tänk. Inser att det då blir mer av en önskan.
Och en helt annan betydelse blir det om jag väljer att lägga betoningen om. 
Alltså, kanske att ompröva en del tankar och funderingar.
 
Har försökt att följa valdebatterna både i pressen, på radion och på tv och även besökt några valstugorna på Sergels Torg. Och vad gäller den politiska debatten är det inte mycket av att "tänka om"; oavsett var betoningen ligger i ordet.
 
Här satte jag mig på en bänk för att tänka och rensa tankar, lugnt och skönt,
Vare sig jogging, barnvagnsracet eller cykelstormen hade börjat.
 
Att det är val på söndag har nog varit svårt att undgå  att ta del av. För egen del är jag röstad och klar.
Men vilket sammelsurium det är av åsikter.
Lyssnar man noga så vill de flesta partier "rädda välfärden, förbättra skolan och vården och öka arbetstillfällena. " (SD har ju en del annat på agendan som viktigaste punkt, men de kan man ju direkt bortse från....)
Vad som sedan skiljer är hur man vill ordna detta.
Att lova, det gör alla partier, men de löftena gäller möjligen fram till valdagen och sedan blir det inte så mycket med det. Och det vet man ju på förhand.
När jag så sitter här på bänken och tänker om, men båda betoningarna, så hamnar jag förstås i skolans värld.
Tänk att det här med skola skall vara så svårt. Nja, i och för sig har ju de flesta gått där själva så synpunkter saknas inte.  
Ja, svårt det kan det förstås vara om man inte själv varit verksam där, vilket få politiker har både på kommunal nivå och riksdags/regeringsnivå.  (Möjligen Gustav Friodlin undantagen.)
 
Jag skriver ju sällan några politiska inlägg och detta är inte heller menat som ett sådant. Inte direkt! Men om man tänker och tänker om, oavsett betoning, så är det ju viktigast vad som händer även när valet är över. Och skolan engagera mig. Den som så mycket annat.
 
Tänk om (betoning på tänk) skolan aldrig kommunaliserats 1991 på initiativ av Göran Persson, socialdemokraterna och med stöd av Vänsterpartiet. 
Efter en debatt som pågått på 20 år genomföres detta och med siffrorna 162 för och 157 mot.
Och här började  i stort sett nedrustninga av Sveriges skolor eftersom det nu var upp till varje kommun att ta hand om sina skolaor och ge de resurser som skulle vara lämpliga. Vaddå lämpligt?
I sina memoarer "Min väg, mina val" skriver göran Persson; " Jag är övertygad om att jag resonerade rätt, även om jag samtidigt insåg att varför lärarana gjorde sådant motstånd. Den statliga kopplingen gav dem högre status i förhållande till kommunalanställda. Jag förstod deras motstånd men, det gamla systemet var dödsdömt."
 
Nu vill alla partier höja lärarnas status och ge dem mer i lön, men i årets debatt är det främst Folkpartiet som föreslagit ett försttligande igen.

Givetvis har kommunernas ansvar för skolan påverkat både skolresultat, trivsel och arbetsmiljö för alla som arbetar där.
Efter att ha varit lärare i mer än 40 år på grundskolans alla stadier och hälften i tatlig och hälften i kommunal regi så är det lätt att se skillnaden.
 
Skolfrågan är viktig, precis som många andra frågor, men man behöver nog inte gå över ån efter vatten för att  öka kunskapsnivån, trivseln och arbetsmiljön i svenska skolor. Och det kan göras omgående. Engagerade lärare är a&o.
 
 
 
Några förslag från mig, en pensionerad, men fortfarande engagerad och intresserad lärare.  Ränderna går nog aldrig ur...
 • satsa på en gedigen lärarutbildning där man utbildas i de ämnen man skall undervisa i
 • ingen skall "arbeta som lärare" i skolan utan att vara utbildad lärare ( hur skulle det se ut om jag som outbildad jobbade som pilot eller sjuksköterska?)
 • höjda löner till alla lärare
 • kontinuerlig fortbildning
 • avlastning vad gäller det administrativa arbetet
 • minska undervisningstiden
 • öka antalet skolsköterskor, kuratorer, talpedagoger, psykologer och speciallärare ( med en lärarutbildning i botten)
 • en kunnig, stöttande och engagerad skolledning är viktigt
 • möjlighet att avvisa elever från klassrummen om de inte följer de av skolan uppställda ordningsreglerna
 • möjlighet till minskade elevgrupper eller ökad lärartäthet i en klass/grupp (minskade elevgrupper är inte alltid en fördel, men en klass bör inte ha fler än max 25 elever färre i de yngre åldrarna
 
Jag promenerar vidare upp mot koloniområdena och hittar en ny bänk att sitta på.
Och tankarna fortsätter att virvla
 
Vad gäller eleverna i skolan skulle dessa tips ge en hel del i skolsatsningen och de är det vare sig särskilt kostsamma eller revolutionerande åtgärder. Mest sunt förnuft.
Kanske alltför sunt för att få gehör.
 • obligatorisk närvaro och aktivt deltagande på lektionerna
 • mobiltelefoner bort från klassrummen
 • arbetsro
 • fler timmar i de praktiska/estetiska ämnena (slöjd, bild, idrott, hemkunskap t.ex.)
 • speciallärare, med lärarutbildning, som hjälper elever i behov av särskilt stöd
 • läxhjälp efter skolan skall fås/ges
 • elever med annat språk skall dels ha modersmålsundervisning och studiehandledning på sitt hemspråk och dels utökad svenskundervisning
 • ordningsregler på skolan och i klassrummet och dessa skall följas (de är alltså ingen rekommendation)
 • göra sina läxor
 • att se skolan som den utbildningsmöjlighet den faktiskt är och det gäller alla
 • skolan är en arbetsplats och liknande regler skall gälla där som på en helt vanlig arbetsplats, både vad gäller elever och pesonal (all mobbning och alla trakasserier är förbjudna)
 Att den piffiga, inte särskilt genomtänkta idén, med "traineejobb" inom skolan och på fritidshemmen, som några politiker inom det "rödgröna blocket" kommit på är inte något jag alls tror på. Vem skall ta hand om dessa?
Jag hävdar fortfarande att all personal som arbetar inom skolan, vare sig det handlar om klassrum eller fritidshem skall ha en adekvat utbildning.
Ingen har ens kommit på tanken att dessa s.k. "traineejobb" skall ske hos präster,  piloter, civilekonomer, civilingenjörer eller andra mer mansdominerande yrken.
Undrar varför?
Jag har tänkt färdigt  för idag och går hemåt.
 
 
Znogge

Men vilket fantastiskt klokt inlägg du tänkt. Som lärare delar jag många av dina synpunkter. Hopps varje gång det är val men oftast är det bara mycket snack och lite verkstad.

Kram

Svar: Tankar som fladdrar och skulle kunna utvecklas hur mycket som helst. Alla lovar stort men håller tunt. Undrar ofta varför det är så. Spel för galleriet? Är löften till för att brytas? Man kan ju undra.Nu hoppas vi igen och ser.
Kram!
Ditte

Anne-christine

Tänk om.....
Ja jag håller med znogges kommentar om ett klokt inlägg.
Har läst dina kloka ord du delar med dig.
Önskar dig en fin och skön lördag och i morgon ska jag rösta.
Kram till dig min vän!

Svar: DEt finns ju alltid mycket att fundera på och särskilt i ett val. Men oavsett hur det går blir det ju inga stora förändringar åt något håll. Löftena haglar nu, men många är glömda redan på måndag. Men vi har det allt väldigt bra, med oanade möjligheter men allt kan bli bättre. Lördagskramar till dig.
Ditte

GeddFish

Kloka ord, ja, det tål att tänkas om. Om och om igen!
Jag har redan röstat, så jag har tänkt. Lördagskramar till dig ♥

Svar: Tack! Jo, jag har också redan röstat. men jag tror mina tankar om skolan skulle kunna vara gångbaar oavestt (nästan...) vilket parti som tar över. Och vi lever ju i en demokrati, ett fritt land och bara det är värt väldigt mycket. Önskar dig en trevlig helg!
Kramar!
Ditte

Eva`s blogg

Ja du Ditte jag är inte så jätte insatt i politik dock har jag tänkt o jag har röstat men som alltid så lovas det en hel del o mindre blir genomfört ....den som väntar får se .....hoppas turen var skön o ljuv här hänger regnet i luften i dag inget kul...ha det gott kramen

Svar: Nej, man orkar inte engagera sig överallt. Men just skolan ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och den skulle kunna bli så mycket bättre utan några extremt dyra kostnader. Men föe ett val lovas ju allt och sedan är det mesta glömt eller skjutet på framtiden. Hur det än går i valet så lever vi ju i ett fritt land där vi har det bra och det är guld värt. Önskar dig en fin lördag.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tänk att det kan finnas så mycket i ditt lilla huvud :-) Kloka ord. Här är det totalstopp men jag är ju äldre skyller vi på va?
Kram P ♥

Svar: Fundera och tänka kan man kanske försöka med. Men inte leder det någonstans. Skolan ligger mig ju fortfarande varmt om hjärat och med sunt förnuft från styrande skulle mycket där kunna bli bättre för så många.Du är ju konvalecent och skall vila dig i form. Snart är vi tillbaka...
Kramar!
Ditte

Lena i Wales

Mycket tänkvärt! Jag har inte lagt mej alls i den svenska valdebatten, vi har ju val i Skottland snart och det har varit intressant för mej. Jag har verkligen lagt skolan på hyllan och låter min son som är gymnasielärare ta över kampen.
Vilken härlig Djurgårdsrunda du böjd oss på!! Ha en riktigt härlig helg!

Svar: Ja, valet i Skottland är verkligen intressant och jag försöker att följa med härifrån så gott det går. Egentligen borde jag ju inte ödsla kraft på skolans väl och ve, men jag tycker det är så trist att detta med kunskap och utbildning blir en mationett i ett spel som mest är för gallerierna. Djurgårdspromenaden var så mysig och man ser alltid nya saker. Roligt att gå där uder olika årsitder.
Önskar dig också en fin helg.
Ditte

Bosse Lidén

Ditte! Jag vill rösta på dig och ingen annan. Tänk vad mycket klokt du tänker där på olika bänkar och när du vandrar. Du har erfarenheten och sunda och realistiska åsikter. Med andra ord är du en resurs som ska utnyttjas. Jag vill ha en kvinnlig statsminister. Det är i skolan grunden ska läggas. Misslyckas man där är man ute på vag is. Tack för ditt inlägg. Kram Bosse

Svar: Tack Bosse för dina fina ord. Jag blir riktigt stolt! Visst är skolan viktig! Precis som du säger är det i hemmen och i skolan som grunden läggs och för de som har "trasiga hem" är skolan ännu mer viktig. Ett brinnande intresse finns kvar, trots pensioneringen och lärarränderna går inte ur så lätt. Skall föreslå mina tjänster. Kanske behövs någon på konsultbasis?
Engagerad är jag och skolan tycker jag att jag kan. Eller har kunnat....
Tack än en gång!
Frågan som kvarstår är ju partitillhörigheten, för jag tror man måste ha en sådan.
Men kanske utannonseras någon ministerpost inom skolan. Jag har i alla fall erfarenhetrna, mer än vad många andra i "branschen" kan skryta med.
Kramar!
Ditte

Ami

Tänkvärda och kloka ord!
Önskar er en fin lördagskväll!
Kram!

Svar: Tack! Här är det kalasdags idag. William fyller ett år. Bara trevligheter. Kram!
Ditte

Ama de casa

Instämmer med övriga talare - kloka ord!
:-)

För övrigt har jag sagt mitt i detta val för länge sen och "slipper" nu valdebatten (dom visar inget större intresse för svenska valet här i Mexico, och vårt internet är taskigt). Så det är bara att lugnt invänta resultatet. Jag tror det blir rörigt, jag...

Svar: Ja, visst blir valet rörigt! Skönt när det är klart! Ni är ju på semester och redan utfört er "plikt! Så njut av Mexico och ha det fortsatt bra.
Ditte

Marja

Jag håller med dig i allt du skriver. Jag har ju också upplevt både tiden med statlig skola och kommunal, mest då den statliga tiden, för sedan blev jag ju utbränd och lämnade skolans värld. Men ränderna går aldrig ur, som du skriver och jag har hela tiden haft kontakt med lärarkollegerna.
Jag blir inte klok på valdebatten... som vanligt så handlar det mycket om fina ord och ibland är det svårt att urskilja vad som egentligen sägs. Så jag är ganska villrådig nu in i det sista.
Kramar! :)

Svar: Tack! Ja, våra ränder går inte ur. Inte vi som varit lärare. Valdebatten tycker jag också är märklig. Fina ord och många löften, men inte behöver man hålla dem på måndag. Vad gäller skoldebatten så kunde mycket sunt förnuft gälla och kanske skulle det vara värt en del att fråga lärarna. De kan ju jobbet och vet vad som behövs. Men säkert för enkelt.Kram!
Ditte

Malin

Jag har nog inte varit så osäker inför ett val hur jag skulle rösta som i år. Och dina ord om skolan skriver jag under direkt på! Bra skrivet för precis det är vad som behövs inom skola och förskola idag!

Svar: Tack! Märkligt att de som har skolan som sin arbetsplats inte skall bli lyssnade på....
Ditte

Tina

Som lärare(dock väldigt inaktiv),skriver jag under din lista! Nu läser jag ikapp mig i din blogg och slukar alla goda bilder, allt från natur och omgivningar till böcker!

Svar: Tack! Ja, ränderna går ju inte ur oss lärare ....Och som pensionär hinner man variera tillvaron. Roligt är det också!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: