Skördefest och "öppna gårdar" på Åland
Solen fortsätter att stråla från en blå himmel och dagen är helt perfekt för att vistas utomhus och helst så mycket så möjligt.
Åland har denna helg bjudit på Skördefest och "öppna gårdar". Många gårdar på Åland har denna helg varit öppna för visningar och besökare.
VI var här för några år sedan och åkte då runt till ett tiotal gårdar både för att handla frukt, grönsaker och kött direkt från gårdarna och för mig som bor i stan är det roligt att komma ut på verkliga landet.
Och visst är det åländska, närproducerade köttet något alldeles speciellt om man jämför med det som kan köpas här i butikerna. Priserna på kött av mycket god kvalité är också betydligt lägre än det svenska köttet, även det man kan köpa i de finare saluhallarna.
På ÅLand kan man också prenumerera på närodlade frukter och görnsaker som levereras hem i påsar varje eller varannan vecka, allteftersom man så önskar. LIkaså går det utmärkt att i samband med slakt beställa hem kött från gårdarna. Då vet man i alla fall vad man får och hur djuren har haft det.
Följ med på vår lilla runda som blev kortare i år, men väldigt trevlig.
Vi började inne i Mariehamn, i "sjökvarteren" och där var det gott om besökare från både Sverige och Finland som både ville handla och provsmaka de åländska varorna.
och mysig, genuin miljö.
Många ville provsmaka och köpa lammkött.
Närodlade grönsaker och pinfärsk fisk från de åländska vattnen. Bara att välja. Själv slog jag till på den röda asterixpotatisen, lite morötter och lök.
Sedan fortsatte vi ett par mil österut från Mariehamn för att besöka en gård, Haddnäs, i kommunen Lemland.
Och jag fick komma till en trakt där jag tidigare aldrig varit. En härlig dag med många nya upplevelser.
Även här var det många besökare denna vackra dag.
Parkering för alla fordon erbjöde ute på ett par stora gärden. Smidigt och utan kostnad.
Och det är man inte van vid från Stockholmsområdet.
Att prova på att rulla höbalar var populärt bland barnen, likaså att låna käpphästar och skutta runt.
Vi stannade till ett tag vid de hemstickade mössorna och vackert färgade garner, men inga inköp.
Vi var på en gård där man bl.a födde upp "Highland Cattle" kor som har sitt ursprung i Skottlands högländer och som går ute stora delar av året och är kända för sitt fina kött.


Jag letade efter det åländska svartbrödet, men det var slutsålt på flera ställen. Så jag fick hålla till godao med annat hembakat bröd. Svartbrödet är ett bröd som tar flera dagar att framställa och skall pysslas om. Filtar och bakdukar dukar läggs över degen första dagen som skall jäsa över natten. Svartbrödet består av malt, rågmjöl, grahamsmjöl, sirap, jst, vatten och lite salt. Dag två skall degen ytterligare behandlas och pysslas om innan den kan bakas ut till runda brödkakor. När de sedan tas ur ugnen skall bröden smörjas på båda sidor med en blandninga av kaffe och sirap och packas in tills de är ljumma för at då ytterligare smörjas in med kaffe-sirapsblandningen. Sedan in i ugnen igen i minst sex timmar tills bröden är svarta. Och när bröden väl får komma ut ur ugnen skall de på nytt packas in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Så kostnaden mellan 45 och 65 kr/bröd är förstålig...
En specialitet; Ålandspannkaka med "snömos" (vispad grädde på åländska) och sviskonkräm.
Ålandspannkaka görs av "riktig lantmjölk", mannagryn, vetemjöl, lite salt, kardemumma, ägg, socker och smör.
Åtminstone jag tycker att den är jättegod. Väl värd att prova vid ett besök.
Svar:
Jag är jätteglad för Iittalamuggarna och de är köpta för att du visade dem. Jag föll direkt. Bild kommer. Servetterna är också helt ljuvliga. Vad gäller svartbrödet tror jag du skulle tycka om det; en tunn skiva skall det vara och med smör och ost....
Kram!
Ditte
Svar:
Förtsår att ni är välutrustade på era resor,vad gäller det mesta. Men riktigt allt kan man ju inte gardera sig mot. Orkaner t.ex. Men skönt att ni undkom med blotta förskräckelsen. Åland har ett bra "tänk" vad gäller inhemska varor. De har även ett eget bryggeri, Stallhagen, det besökte vi förra året. Så även närproducerat öl finns. SEdan gillar jag att priserna på det närproducerade är jämförelsevis låga mot de vi har i Sverige.
Ditte
Svar:
Ja, tur med vädret hade vi och det bidrar förstås till trevligheterna. Jättebra att kunna prenumerera på frukt och frönt och få det hemskickat och dessutom är det lokala och närproducerade varor allt efter säsong.Idag regnar det här och det rejält, men det finns mycket att rodda med inne.
Önskar dig en bra dag!
Kram!
Ditte
Svar:
Åland erbjuder vacker natur och lugn och ro. Kommer man ut i den åländska skärgården så är naturen fantastiskt fin och att ha med sig cykel och ta färjorna mellan öarna är en trevlig semester. Och snart kansk edin tanke och drön om att bo på en ö faller in.
Kramar!
Ditte
Svar:
Visst är det så. Lugnt och stilla, vatten runt om och nära hem igen när man tröttnar på livet där ute på kobben. Ålands skärgård är helt fantastisk och också värt ett besök.
Ditte
Svar:
Hej Anneli! Vad roligt att du har läst och kommenterat! Jag blir verkligen jätteglad. Tusen tack!Väldigt trist att jag missade Ingeborgs Bageri i sjökvarteren. Men till nästa gång så skall jag besöka dig och köpa svartbröd. Det är en sak som är helt säker. Jag var ju nu i Sjökvarteren, men missade dig ändå. Synd!
Ditte
Svar:
Tack! Åland är absolut värt ett besök och förutom "fasta Åland" så är skärgården jättefin och det är lätt att ta sig runt med olika bilfärjor. Om man har fordon med sig...
Ditte
Svar:
En god idé! Det är ju lätt att ta sig över från Kapellskär och det var verkligen jättetrevligt.
Ditte