Skördefest och "öppna gårdar" på Åland

    
 Solen fortsätter att stråla från en blå himmel och dagen är helt perfekt för att vistas utomhus och helst så mycket så möjligt.
Åland har denna helg bjudit på Skördefest och "öppna gårdar". Många gårdar på Åland har denna helg varit öppna för visningar och besökare.
VI var här för några år sedan och åkte då runt till ett tiotal gårdar både för att handla frukt, grönsaker och kött direkt från gårdarna och för mig som bor i stan är det roligt att komma ut på verkliga landet.
Och visst är det åländska, närproducerade köttet något alldeles speciellt om man jämför med det som kan köpas här i butikerna. Priserna på kött av mycket god kvalité är också betydligt lägre än det svenska köttet, även det man kan köpa i de finare saluhallarna.
På ÅLand kan man också prenumerera på närodlade frukter och görnsaker som levereras hem i påsar varje eller varannan vecka, allteftersom man så önskar. LIkaså går det utmärkt att i samband med slakt beställa hem kött från gårdarna. Då vet man i alla fall vad man får och hur djuren har haft det.
Följ med på vår lilla runda som blev kortare i år, men väldigt trevlig.
Vi började inne i Mariehamn, i "sjökvarteren" och där var det gott om besökare från både Sverige och Finland som både ville handla och provsmaka de åländska varorna.
 
Strålande sol
 
och mysig, genuin miljö.
 
Många ville provsmaka  och köpa lammkött.
 
Närodlade grönsaker och pinfärsk fisk från de åländska vattnen. Bara att välja. Själv slog jag till på den röda asterixpotatisen, lite morötter och lök.
 
Sedan fortsatte vi ett par mil österut från Mariehamn för att besöka en gård, Haddnäs, i kommunen Lemland.
Och jag fick komma till en trakt där jag tidigare aldrig varit. En härlig dag med många nya upplevelser.
 
Även här var det många besökare denna vackra dag.
Parkering för alla fordon erbjöde ute på ett par stora gärden. Smidigt och utan kostnad.
Och det är man inte van vid från Stockholmsområdet.
 
               
  Att  prova på att rulla höbalar var populärt bland barnen, likaså att låna käpphästar och skutta runt.
Vi stannade till ett tag vid de hemstickade mössorna och vackert färgade garner, men inga inköp.
                                                                                          
Vi  var på en gård där man bl.a födde upp "Highland Cattle" kor som har sitt ursprung i Skottlands högländer och som går ute stora delar av året och är kända för sitt fina kött.
 
                                                                                         
               
Jag letade efter det åländska svartbrödet, men det var slutsålt på flera ställen. Så jag fick hålla till godao med annat hembakat bröd. Svartbrödet är ett bröd som tar flera  dagar att framställa och skall pysslas om. Filtar och bakdukar dukar läggs över degen första dagen som skall  jäsa över natten.  Svartbrödet består av malt, rågmjöl, grahamsmjöl, sirap, jst, vatten och lite salt. Dag två skall degen ytterligare behandlas och pysslas om innan den kan bakas ut till runda brödkakor. När de sedan tas ur ugnen skall bröden smörjas på båda sidor med en blandninga av kaffe och sirap och packas in tills de är ljumma för at då ytterligare smörjas in med kaffe-sirapsblandningen. Sedan in i ugnen igen i minst sex timmar tills bröden är svarta. Och när bröden väl får komma ut ur ugnen skall de på nytt packas in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Så kostnaden mellan 45 och 65 kr/bröd är förstålig...
 
                                                                                      
En specialitet; Ålandspannkaka med "snömos" (vispad grädde på åländska) och sviskonkräm.
Ålandspannkaka görs av "riktig lantmjölk", mannagryn, vetemjöl, lite salt, kardemumma, ägg, socker och smör.
Åtminstone jag tycker att den är jättegod. Väl värd att prova vid ett besök.
 
                                                                                                                                            
 
Marja

Vilken härlig dag för er! Tänk att få köpa kött och grönsaker direkt från gårdarna. Svartbrödet har jag faktiskt aldrig smakat...
Kul att du hittade Iittala-muggarna. Hoppas du lägger ut en bild på dem.
Kramar! :)

Svar: Jag är jätteglad för Iittalamuggarna och de är köpta för att du visade dem. Jag föll direkt. Bild kommer. Servetterna är också helt ljuvliga. Vad gäller svartbrödet tror jag du skulle tycka om det; en tunn skiva skall det vara och med smör och ost....
Kram!
Ditte

Ama de casa

Åh så fint! Och jag gillar verkligen det där "närodlat-tänket" vare sig det gäller grönt eller kött. Bra där, Åland!
:-)

sv: Vi har alltid en ficklampa boendes i nescessären. Utöver det har vi både pannlampor och självklart mobilerna som också lyser. Man vet aldrig när strömmen kan tänkas att försvinna :-)

Svar: Förtsår att ni är välutrustade på era resor,vad gäller det mesta. Men riktigt allt kan man ju inte gardera sig mot. Orkaner t.ex. Men skönt att ni undkom med blotta förskräckelsen. Åland har ett bra "tänk" vad gäller inhemska varor. De har även ett eget bryggeri, Stallhagen, det besökte vi förra året. Så även närproducerat öl finns. SEdan gillar jag att priserna på det närproducerade är jämförelsevis låga mot de vi har i Sverige.
Ditte

Ami

Åh, vad trevligt! Och vilken tur ni hade med vädret :)
Att man kan prenumerera på frukt och grönt var något nytt, men väldigt smidigt. Och den där Ålandspannkakan såg väldigt god ut.....
Önskar er en trevlig måndag!
Kram

Svar: Ja, tur med vädret hade vi och det bidrar förstås till trevligheterna. Jättebra att kunna prenumerera på frukt och frönt och få det hemskickat och dessutom är det lokala och närproducerade varor allt efter säsong.Idag regnar det här och det rejält, men det finns mycket att rodda med inne.
Önskar dig en bra dag!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Tack för en trevlig Ålandstur. Fint väder gör både små och stora tripper roligare. Solstrålarna smittar av sig. Synd att du inte fick tag på favoritbrödet. Det var verkligen inget snabb-bak. En av mina gamla drömmar är att bo minst ett år på en ö. Kram FastlandsBosse

Svar: Åland erbjuder vacker natur och lugn och ro. Kommer man ut i den åländska skärgården så är naturen fantastiskt fin och att ha med sig cykel och ta färjorna mellan öarna är en trevlig semester. Och snart kansk edin tanke och drön om att bo på en ö faller in.
Kramar!
Ditte

Alexandra

Mysigt! Åland är ju ett resmål som verkligen är värt ett besök, gillar verkligen den ön. :) Nära hem, men ändå så annorlunda jämfört med här hemma tycker jag.


Svar: Visst är det så. Lugnt och stilla, vatten runt om och nära hem igen när man tröttnar på livet där ute på kobben. Ålands skärgård är helt fantastisk och också värt ett besök.
Ditte

Anneli G

Hej! Tack! Jag är svartbrödsbagare och jag blir glad när hantverket bakom brödet lyfts fram. Att vara försäljare på skördefesten är kul för att man träffar så många trevliga människor och alltid lär man sig något nytt av dem man träffar! För min skärgårdsfamilj är det ett tillfälle när man far till stan, till sjökvarteret och träffar folk. Att dessutom såhär läsa att gästerna tycker evenemanget är fint ger mig inspiration att fortsätta det arbetsdryga hantverket med att baka svartbröd och fara på marknad. Dina bilder är jättefina . Men du missade Ingeborgs Bageris bord i Sjökvarteret, mitt svartbröd tog inte slut... Anneli

Svar: Hej Anneli! Vad roligt att du har läst och kommenterat! Jag blir verkligen jätteglad. Tusen tack!Väldigt trist att jag missade Ingeborgs Bageri i sjökvarteren. Men till nästa gång så skall jag besöka dig och köpa svartbröd. Det är en sak som är helt säker. Jag var ju nu i Sjökvarteren, men missade dig ändå. Synd!
Ditte

Freedomtravel

Vilka härliga bilder! Det ser ut som en väldigt trevlig utflykt och inspirerar till Ålands-besök!

Svar: Tack! Åland är absolut värt ett besök och förutom "fasta Åland" så är skärgården jättefin och det är lätt att ta sig runt med olika bilfärjor. Om man har fordon med sig...
Ditte

Malin

Vilka härliga bilder från Åland och Skördefesten. Tack för tipset, kanske en liten resa att boka in nästa höst för min del.

Svar: En god idé! Det är ju lätt att ta sig över från Kapellskär och det var verkligen jättetrevligt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: