Prägling

    
Valet är över och jag, som så många andra, har röstat och därmed bidragit till att önska hur Sverige, kommunen och landstinget skall styras de närmaste fyra åre.
I mitt tycke har inget parti eller partigrupp gått segrande ur valet men en ny statsministerkandidat finns och säkert blir det både rörigt och händelserikt innan en ny regering är bildad.Man har pratat om att "svenska folket", liksom i grupp, vill ha en förändring. Och nu väntar förstås alla spänt på att denna förändring snart skall komma och att det styrande skall ordna till missnöjet.
 
Men vad är det då som präglar oss i våra val? Alltså val överhuvud taget.
Jag har förstås funderat mycket på SD och deras framgångar och tänker inte göra någon djupare analys. DEt kan andra ägna sig åt. Men de som lagt sin röst där är säkert missnöjda och vill hitta syndabockar. Enklast så. För det är genast knepigare att ta tag i sig själv och göra något aktivt åt sin situation.
Jag är övertygad om att man kommer långt med ett positivt tänkande och öppet sinne och detta gäller vad det än vara må.
Jag har under hela min uppväxt och till vuxen ålder präglats av ett tänkande, nämligen människor och länders rätt till frihet och att slippa förtryck av vilken sort det vara månde.
Min pappa var under åren 1938-39, ( finska vinterkriget) och 1939-45 (andra världskriget) och under perioder från 1960-1980 i olika FN uppdrag ständigt beredd att ge sitt liv för det han trodde på; frihet .
Nu var det inte den tanken och önskan som tog hans liv 2004 utan alzheimers sjukdom.
 
Jag besöker en av kyrkogårdarna i Normandie där många frihetskämpare är begravda
och som miste sina liv i strid för en sak de trodde på.
 
Striderna i Normandie och landstigningen, ett fritt Frankrike, var värt att kämpa för. Och det gjorde pappa
Dessttom tillhörde han de som överlevde.
 
 
Att övervinna sin rädsla, ge sig ut på okända vatten, att bara ha sig själv att lita till kan vara skrämmande, men vi kan alla försöka påverka och kämpa för det vi tror på. Tittar vi ut i världen, man behöver inte se så långt och ser vad som händer så känns det ganska futtigt att prata om att den svenska välfärden är körd i botten. 
Men visst kan allt alltid bli bättre och det utan att man utser syndabockar.
 
Pol Pots Kambodja hade många syndabockar;
alla välutbildade, läskunniga, de med glasgögon; listan kan göras lång.
(Bilderna från vårt besök i Kambodja och vid Dödens Fält.)
 
  Jag hoppas på en värld där det goda segrar! Man måste våga!
 
Bilden är tagen vid Kinseiska Muren vid Simatai, en mer orörd del,
där jag, några kollegor och en grupp elever var på lägerskola.
 
Preciosa

Hej Ditte! Fina vackra bilder! Utom döskallarna då :( Men så var det. Ja i Sverige skyller ett visst parti allt på invandringen. I Spanien finns ett nytt parti som inte med ett ord skyller på alla invandrare och ändå röstar många på det. 15% tror jag dom fick i EU. Lite mer intellektuellt folk i detta parti :-) Om du förstår vad jag menar :)
Kram P ♥

Svar: Tack! Ja, dödskallarna symboliserar ju en tragik och stor katastrof i ett utsatt och frihetsberövat Kambodja som blivit stympat och förstört av en ledare som Pol Pot, som dessutom vissa svenskar bl.a Jan Myrdal hyllade. Hemskt! Trist att även ett nytt parti i Spanien inte minns sin historia.
Kramar och tankar toll dig.
Ditte

Bra tankar och jag kan inte annat än att hålla med. Själv röstade jag inte den här gången. Skäms för det men pga av jobbet så var jag inte på plats hemma. Dessutom var jag helt lost.. vet inte vad man ska rösta på.

Svar: Tack! Blir ju lätt så när man jobbar som du gör. Men din inställning, erfarenhet, nyfikenhet och öppenhet kan påverka mycket. Och det är viktigt!
Ditte

Mats

Fina bilder som vanligt och jag håller med dig i din text...tänkvärda ord att lägga på minnet! Vi får jobba på en god värld där rädsla byts ut mot nyfikenhet, ödmjukhet och medmänsklighet // Mats o Nenna

Svar: Tack, precis så. Visst börjar vi genast? Och om rädslan för det okända kunde tas bort och som du så bra påpekar bytas mot ödmjukhet och medmänsklighte skulle vi vara en god bit på väg. Ha det gott! Hälsningar till er båda från Bosse och mig.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll kära Ditte!
Sååå fint skrivet! Bilderna från Kambodja inte roliga att se. För ca 3 år sedan var jag och såg liknande i Auswhitz ( ev stavfel). Förfärligt att vissa kan förneka det som hänt.
Nu får vi hoppas att allt ordnar sig till det bästa.
Var till La Mata på em, det var 27 gr i havet . Jag har även inhandlat en ny TV som kommer i morgon.
Om 10 dgr syns vi ev.
Kram/A-K

Svar: Gokväll goa vän! Tack! Jag måtte man alltid minnas vad som hänt i historien både i Auschwitz och Kambodja och på många andra platser runt om i världen. En del av vår historia och måtte den aldrig någonsin upprepas.Mysigt med La Mata och 27 grader i havet. Passar mig bra. Väldigt bra.
Och du, vad trevligt med en ny tv. Men den andra var ju helt ok...
Och snart ses vi!
Kramar!
Ditte

Monika

Vad bra skrivet Ditte, jag tror och vill tro att alla håller med dig.

Men vilken spännande pappa du måste haft, vilken historia!

Kram

Svar: Tack! Ja präglad har jag blivit av min uppväxt och av både mina pappa och mamma, men på olika sätt.Kram!
Ditte

vivi

Kloka Ditte💖

Svar: Tack! Ibland kan jag glimma till....Kramar!
Ditte

Preciosa

Lite missförstånd vad det gäller partiet i Spanien :-) Dom skyller inte allt på invandrare här nere som vissa gör hemma i Svedala menar jag :-)
God natt! Kram P ♥

Svar: Jag förstod nog det och kommentaren jag skrev kunde kanske tolkas på flera sätt. Timmen är sen...Natti! Kram!
Ditte

Marja

Bra skrivet. Frihet, jämlikhet och broderskap är ord jag tror på. Du har en stor förebild i din far. Heder åt män som han!
Kramar. :)

Svar: Tack! Ja, friheten, jämlikhet och broderskap borde få en renässans. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Verkar som den gamla TV:n börjar ge sig. Mycket blått och grått i färgerna.

Svar: Den har kanske gjort sitt....Kul med en ny och piggare!Kram!
Ditte

GeddFish

Vad bra skrivet! Jag läste här igår men kunde inte kommentera just då. Kram!

Svar: Tack! Ja, det är många tankar just nu som surrar runt i huvudet och säkert hos många.Kram!
Ditte

Veiken

I valrörelsen har det pratats mycket om att ta ansvar för Sverige. Jag hoppas att inte dom orden är glömda nu. Det är dags att kavla upp ärmarna och jobba på alla fronter, så att det goda och demokratin segrar! Kram

Svar: Ja, nu är det verkligen hög tid att sätta igång.Kram!
Ditte

Tina Eriksson

Kloka ord! Det är alltid så mycket enklare om man kan hitta en syndabock. Om inte "om" fanns så skulle allt se så mycket annorlunda ut....

Svar: Tack! Du har så rätt! "Om inte om fanns...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: