På prov!

    
Att baka matbröd hemma är en sak och att baka matbröd här kan både vara intressan och utmanande och absolut värt att provas. 
Bosse brukar baka en del av vårt matbröd hemma och tänkte att göra en provbakning även här.
Visst finns allehanda bröd att tillgå, alltifrån det grövsta brödet till det ljusaste och mängder av nybakade baguetter finns över allt och kommer i olika utföranden, både ljusa och mörkare. Valet är fritt.
Så det var inte brist på bröd som framkallade bakningen, mer att se hur resultatet skulle bli i vår lilla ugn och att känna doften och smaken av hembakat bröd
Torrjäst hade vi tagit med oss, men finns säkert att få tag på. Kanske även färsk jäst. Vi har inte letat.
Så var det mjölet. Inte  ett helt enkelt val för grovt mjöl skall blandas med en ljusare sort.
Oj, vad vi läste på mjölpåsar i butiken, men enades till slut om två paket som verkade bra.
Nu blev det en halv sats, mest med tanke på vår lilla ugn och för att se hur provet skulle utfalla.
Ett halvt paket torrjäst blandades med lite drygt 2/3 l mjöl av olika soreter och 1/2 l 39 gradigt vatten. (Lite varmare än vanligt eftersom det är torrjäst.)
Vad gällde mjölet vet vi nu att en sort var majsmjöl, (har ej använts till detta bröd tidigare) en annan vetemjöl och den tredje sorten är vi fortfarande osäkra på, men något åt råghållet.
Resultatet blev över förväntan i alla fall, så det kommer att bli mer hembakat bröd i huset här framöver.
 
 
Jodå degen går att få ihop och skall knådas rejält, innan den sätts på jäsning.
Sedan blev det ett antal bullar som på nytt fick jäsa på plåten innan de fick känna på ugnsvärmen.
Varmt var det för övrigt i huset ändå, men jäsningen blev inte så där optimal ändå. Kansk för lite jäst.
 
Bullarna gräddades färdiga i 250 graders ugn och blev riktigt goda och saftiga. Helt perfekta att dela i fjärdedelar och äta med både lite smör och en skiva ost på.
 
Och jag kunde inte motstå att visa denna "goa" bild. Wiliam (till vänster) på en ny reklambild för Polarn&Pyret.
Här har det också provats. Men kläder inför hösten...
 
 
Ami

Vad roligt att brödet blev bra! Och visst längtar man ibland efter att få känna doften av nybakt bröd :)
Och så den lille sötnosen på bilden under.....Han är bara så go :)
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Trevligt med en hobbybagare i huset. Och gott med hembakat bröd som omväxling. Visst är William en going som får fler än en mormor att smälta. En trevlig kväll har vi haft med riktigt god mat på " lokal". Kram!
Ditte

Yvonne

Godkväll, bröden såg ju fina ut. Färsk jäst finns både på Mercan och Carrefour. Jag bakar också både här hemma och i Torre. Vetemjölet uppfattar jag som väldigt flyktigt, men det fungerar. Rågsikt brukar jag köpa i ngn av svenskaffärerna och rågkross tar jag oftast med hemifrån. Fantastiskt söta barnbarn du har, de kommer att få det "jobbigt" med alla flickor när de blir större. Ha en fortsatt bra kväll.

Svar: Tack för tipset! Då skall jag titta där. Onödigt då att ta med torrjäst hemifrån... Det är spännande att prova olika lokala mjölsorter och se vad det blir. Men vetemjölet är flyktigt, helt klart. Även i Kina bakade vi bröd och då hände det att vi köpte rismjöl, vilket gjorde att bröden blev väldigt ljusa...Barnbarnen är livets efterrätt....
Ditte

Anne-christine

Godmorgon fina Ditte.
Att baka sitt egna bröd är ju så mysigt och gott. Lite spännande att baka där du är nu. Men jag förstår ju det blev bra. Blir riktigt sugen på hembakat nu. Ett nygräddat bröd med en smörklick på Mmmmm....
Vilken söt bild på wiliam. Så sött. Tänk få vara sådär liten och söt.
Mys på och ha det jättegott min fina vän.
Varma STORA och Goa kramar från mig.

Svar: Go middag! Morgonen är passerad med lite pyssel med växter och annat. Det tar tid för det är varmt, +32, så man får röra sig långsamt. Visst är Willian "go" ! Och fotografen har verkligen lyckats fånga fina ögonblick. Önskar dig en fin torsdag och hoppas du hinner njuta lite av att var ute efter jobbet. Vet ju att du har många blommor att pyssla om.
Varm och stor kram från mig.
Ditte

Annika

Roligt att ni samsas i köket och att det blev ett bra resultat. Men sååå fin han är William.
Nu ska jag ut och njuta av det fina vädret.
Kramen på dig.

Svar: Jag kommer mest med glada tillrop när det gäller bakningen av matbröd...Men det behövs ibland. Ja visst, är William en liten "going". Hoppas du får en fin dag i det vackra vädret.Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Dina barnbarn kan verkligen göra reklam för Polarn och Pyret. Brödet såg gott ut. Han är en riktig tusenkonstnär din Bosse.
Kram

Svar: Jag tycker också att William är en riktig P&P bebis. Han passar så bra i deras lite rustika kläder. Och nu har vi bröd att variera med ett tag.
Hoppas allt är bra med er. Undrar så om ni kommer en vända i höst/vinter. Vore jättetrevligt.
Kramar!
Ditte

Gittan

Härligt med nybakat bröd och som du säger bröd finns i varje affär av alla de slag men kul att prova nåt nytt.
Så söt han är William en riktig filmstjärna som får en att smälta.
Ha en skön dag, Kramar.

Svar: Roligt att baka och lite intressant att se resultatet när mjölet är mer lokalt😀. Bra blev det! Och visst är allt William en "go kille". Önskar dig en trevlig helg! Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: