Mer Åland

    
 Åland har ju sin speciella historia som jag har skrivit lite om den i ett inlägg från 23/3-2014; tillhör Finland rent formellt men har självstyre och språket är svenska.
Trots sin "litenhet" med ca 29000 invånare så består Åland av 16 olika komuner och alla har en egen kommundirektör, en kommunstyrelse och en kommunalfullmäktige, så mycket adimistaration blir det.
Jag besökte i helgen Ålands minsta kommun, Lumparland med 400 invånare och tittade ut över Lumparsund,
som som går mellan Lumparns och Föglöfjärdens öppna vatten.
Detta har sedan gammalt  varit en naturlig segelled mellan kommunerna Lemland och Lumparland och ingick som en del i kung Valdemars segelled redan på 1200 talet. 
Genom Lumparland gick en av vikingatidens främsta farleder; från Blekinge, längs den svenska delen av Östersjökusten, via Roslagen, över til Åland och vidare genom den åländska skärgården mot Finlands södra kust och vidare till Tallin i nuvarande Estland.
 
 
Tänk, här har vikingarna seglat förbi redan på 1200 talet.
 
Dock inget seglarväder denna dag. Kanske lugnet före stormen?
 
Det blev även ett stopp vid Lemströms kanal, en kanal som går mellan de två vattenområdena Slemmern och Lumparn. Kanalen är 350 m lång och används flitigt att fritidsbåtar som smidigt vill ta sig mellan två vatten.
Bron över kanalen förbinder de två kommunerna Lemland och Jomala och 1983 byttes den gamla bron från slutet av 1800 talet ut mot en ny svängbro. Sommartid så öppnas bron för båtar en gång per timme och det är kostnasdfritt att passera genom kanalen.
Lemströms kanal byggdes i slutet av 1800 talet av ryska fångar som satt fänslade i Finland och lite ovanligt var att de fick viss betalning för att förstora, förbättra och stenlägga kanalen.
(Lemland räknas ofta ligga på "fasta Åland" eftersom det bara är bro (och kanal) som skiljer.
 
Kanalen västerut, mot "Slemmern" och Mariehamnshållet. Den gamla bron har sparats som ett minne.
 
                                                                                           
 
 
Kanalen ut mot "Lumparn".
 
 Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Åland; vacker natur, lugnt och stilla och närheten till havet är påtaglig var man än befinner sig.
Ålands skärgård består av ca 6500 öar och kanske besöker man några av dem. Med bil eller per cykel eller både och är det lätt att ta någon av alla de färjor som finns för att upptäcka mer av Åland och dess skärgård.
 
( Jag har skrivit några inlägg tidigare om Åland och de finns samlade under en egen rubrik i kategorierna på bloggens första sida.)
                                                                        
 
Susanna Maria J

Man får ju verkligen lust att besöka Åland när du lägger upp så fina bilder :)

Svar: Ett besök på Åland är trevligt och särskilt på för och sensommaren när den största turistinvationen har lagt sig.
Ditte

Sanna Preifelt

Åh vad fint :) Skulle gärna vilja åka dit och till Finland :)

Svar: Det kanske blir av när du skall bo i Stockholm ett tag. Lätta att ta sig härifrån. Tror du kan hinna med Finland också. Kryssningsfartygen går och man kan välja att övernatta på hotell och hinna se mer. Kan även rekommendera en tur till Tallin . En härlig, gammal stad med mycket charm.
Ditte

Gittan

Vilka fina bilder du bjuder på och intressant läsning, det får nog bli en tur dit. Här är det blåst och regn för fullt så det blir en skön inne kväll. Kram.

Svar: Tack! Ja, här har det regnat och blåst sedan igår. Riktigt stugsittarväder. Har piggat upp mig med besök av barnbarnen och en god bok. Ett besök på Åland kan jag verkligen rekommendera och försommar eller sensommar är nog trevligast med mindre turister. Och ni bor ju själva på en ö...
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vad intressant att få veta lite mer om Åland! Vi har verkligen samma intresse för historia. Tack för fint inlägg!

Svar: Tack! Vad roligt att du tyckte om det! Jag har förstått att vi delar historieintresset och det är alltid roligt att lära sig mer.
Ditte

Ami

Vilken vacker natur! Och vilken duktig guide du är :)
Tack för den trevliga "rundvandringen"!
Kram från ett blåsigt Helsingborg

Svar: Ja, det är verkligen fint där. Och trevligt att du uppskattade turen.Även här blåser det och det har regnat under dagen.
Kramar!
Ditte

Veiken

Tack för lektionen. Man blir aldrig för gammal för att lära och jag suger åt mig som en svamp. Tyvärr har jag teflonminne, men jag snappar alltid upp något! KRamar

Svar: Trevligt att du ville vara med! Nej, inte blir man för gammal för att lära. Vad gäller teflonminnnet så tror jag att det är så med mpnga av oss. Men visst snappar man ändå upp mer än vad man tror. Kramar!
Ditte

Ama de casa

Så vackert och så intressant berättelse!

Vissa som vi pratat med här i Mexiko är övertygade om att Vikingarna var här före Columbus...
:-)

Svar: Tack! Ja, det var mycket nytt för mig också, men lite fakta och kunskap är lätt att bära med sig. Det var en intressnant aspekt om vikingarna var före Columbus. Och vem vet?
Ditte

znogge

Har aldrig varit på Åland eftersom det inte ligger i vår del av landet. Blir det tur till någon ö så brukar vi hamna på Bornholm. Som historielärare kan jag se vikingaskeppen komma glidande där... Verkar vara en mycket vacker och rofylld ö. Annars hör man mest talas om vilda kryssningar dit...

Kram

Svar: Det är nog mer fart på Bormholm, en härlig ö och dit jag gärna åker tillbaka. Men det är lite längre...De vilda kryssningarna kan nog förekomma, men det är olika på båtarna och veckodagarna. Åker man med en båt som heter Birka Paradise är det lagom fart...även för mig. Men besöker man Åland är det trevligt att ha några dagar på sig och ta sig runt. Men det ligger ju en bit bort från er.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon Ditte! oj här är det nya saker på G hela tiden o precis som det skall :) gott har ni ätit oxå o lille som fyllde år trevligt :) ja det är mycket man skulle vilja hinna med att besöka o göra resor ...önskar dig en toppen dag kram

Svar: Jodå, pensionärslivet går i rask takt. Lika bra att passa på. Tycker inte det är någon vits med att skjuta upp trevligheter. Det som känns mindre bra kan jag ibland skjuta upp....Solen skiner igen, men höstkylan har smugit sig på, bara +6 nu på förmiddagen . Kram!
Ditte

yasmine mamma till dennis

ja det finns så mkt fint.
önskar dig en fin dag
kraaam

Svar: Visst gör det!Kram till dig också!
Ditte

tinabanck.blogg.se

Vad mysigt där ser ut att vara. :) Lugnt o stilla.

Svar: Det är lugnt och stilla på Åland och vi hade verkligen en fin helg på alla sätt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: