Författarkväll

    
 "En helkväll med personliga möten - humor, inspiration och starka berättelser". Liksom allt i ett, om man som jag är road och intresserad av böcker och författare.
(Det var tidskriften/magasinet Books &Dreams som bjudit in till denna författarkväll och samtliga platser var sedan länge utsålda.)
 
Njutbart bara att stå en stund och titta ut över Nybroviken denna sena eftermiddag.
 
Kön till författarkvällen på Musikaliska Akademien ringlade sig lång. Men det fanns sittplatser till alla.
 
Detta var min första författarkväll på det här sättet och jag fick tips och biljett av en väninna. Tusen tack!
Och det kommer absolut att bli fler författarkvällar  av det här slaget för min del. 
Får bara se till att skaffa biljett i god tid, för de tar slut nästan så fort de släpps. (Vet också att Books &Dreams kommer att turnera i Sverige, så håll utkik om ni är intresserade.)
Och en verklig helkväll med stor variation på författare och böcker skulle de bli.
Samtalen med författarna fördes av Carina Nunstedt, chefredaktör på magasinet Books &Dreams och gick i både lättsam och personlig stil.
(Redan vid ankomsten bjöds man på te och små vackra bakverk, välkomnande och en bra början på kvällen.Och i pausen serverades tunnbrödsrullar, modell större, med olika fyllningar och vin, vatten eller valfri dryck. )
 
Tove Alsterdal; journalist och dramatiker var första kvinna att bli intervjuad. Hon debuterade 2009 med thrillern Kvinnorna på stranden. Tove Alsterdal har lanserats på 15 språk och nominerats till flera priser. Här i kväll pratade hon om uppkomsten till sin nya bok Låt mig ta din hand, ett familjedrama om passion, svek och hemligheter.
" En kvinna som hade fallit på ett litet staket av trä och dött mitt bland dem, på den välskötta gården mellan två bananformade hus på Aspnäsvägen i Jakobsberg".
Tove Alsterdal är uppvuxen i Jakobsberg, utanför Stockholm och en del av hostorien utspelar sig där och andra delar i Argentina. Säkert en både spännande och läsvärd bok. ( Fick den som present när kvällen var slut..)
 
Tove Alsterdal samtalar med Carina Nunstedt.
 
Nästa möte blev med Mia Törnblom; författare, inspiratör och föreläsare inom mental träning och ledarskap.
Detta blev ett samtal om Mias väg från att ha varit narkoman i många år till självkänsla och respekt. I den nya boken, Hur svårt kan det vara, lär hon ut konsten att träna sig på att säga nej och att respektera sig själv.
Mia har just nu ett uppdrag som inspiratör för det kvinnliga, svenska damfotbollslaget. ( Mental tänare fick Mia inte kalla sig där, eftersom den titeln redan var upptagen av män, men inspiratör gick bra...)
Detta samtal bjöd på mycket humor och många skratt och det blev stundtals påtagligt vaför kommunikation mellan människor kan vara nog så knepig.
 
 Det blev också ett mer matnyttigt inslag av festfixaren Linnea Johansson; göteborgska och numer boendes i New York som presenterade och samtalade om sin kokbok och livet som festfixare i N.Y. Ett iv som inte alltid är vare sig enkelt eller glamoröst.
 
 
 
Dags för Jenny Rogneby, brottsutredaren vid Citypolisen i Stockholm, som flyttade utomlands, till Malta, för att förverkliga skrivandet av sin första bok; Leona - tärningen är kastad.
"En liten flicka går naken och blodig in på ett bankkontor och lyckas få med sig miljonbelopp därifrån. Hur är detta möjligt? Något liknand haraldrig tidigare skådats...
Jenny Rogneby berättade att hon inte ville ha de vanliga bankrånarna, ofta män med pistoler och ansiktena täckta utan något mer utmanande.
Roligt var det att höra att det tog en vecka rån att Jenny skickat in sitt manus till olika förlag tills det första hörde av sig. Och sedan följde 14 till....Bra jobbat!
 
Jenny Rogneby.
 
   Anna Jansson var nästa författare i soffan. Hennes kriminalserie om Maria Wern har sålt i över 2 miljoner exemplar.  Och nu släpps hennes första "feelgood roman", Ödesgudinnan på Salong d´ Amour, om Visbyfrisören Angelika somockså agerar äktenskapsmäklare. En karaktär som ligger Anna nära...
Jätteroligt och spännande att höra Anna Jansson berätta som sitt liv med både humor och värme och om hur den senaste boken växt fram. Många skratt och igenkännande leenden från oss lyssnare.
 
Anna Jansson, till vänster, berättar med humor och stor glädje om sin nya "feelgood-roman".
 
Försvarsadvokaten och författaren till "Snabba Cash triologin", Jens Lapidus är nu aktuell med den nya boken VIP - rummet, första delen i en ny Stockholm Noir serie. ( En serie som rör sig mycket i den finare världen och en del den värld som inte anses lika fin...)
Jens Lapidus pratade om att få till livet som trebarnspappa, hemma/mystillvaro, författare och försvarsadvokat.
En almanacka var ett måste och god planering.
 
 
                                                                                      
Kvällens sista gäst var Pamela Andersson. Hon föll ihop i joggingspåret för ett par år sedan och en vecka efter det kom beskedet "du har en tumör i hjärnan och den går inte att operera bort".
I boken, Jag ska inte dö idag, delar Pamela Andersson, chefredaktör för tidningen Topphälsa och tvåbarnsmamma med sig av sin kamp mot cancern och sin förmåga att inte lägga energi på det som inte går att påverka.
Det var en stark upplevelse att höra henne berätta om sin kamp och hur hon åtta veckor före sin första operation och cellbehandling började träna sin kropp från ett minusläge till att bli riktigt vältränad.  Pamela ville ha en kropp och en styrka som skulle hjälpa henne att  orka med cancern och alla cellgiftsbehandling som den skulle utsättas för.  Efter två års behandling med cellgifter har kroppen nu fått en paus. Om det är bra eller inte vet man inte. Tumören lever sitt eget liv och kan inte styras.
Men pamela är övertygad om att hennes två små barn, make (även personlig tränare) och en starkare kropp hjälpt henne en bra bit på vägen mot att få fortsätta sitt liv ett tag till.
En mycket stark berättelse och en hel del annat i livet kan kännas futtigt...
 
 
                                                                                                   
Vilken kväll! Och så mycket jag fick med mig på vägen av tankar och upplevelser. Fantastiskt! En verklig upplevelse och fantastiska möten.
 
Böcker, bla. Tove Alsterdals bok, choklad, härliga ljus, te och en hel del annat kom som extra present.
Och glad blev jag.
 
 (Påpekande; detta är inget sponsrat inlägg.)
Malin

Vilken trevlig kväll det verkar ha varit! Och många spännande och bra författare ni fick lyssna till. Funderat länge på att gå på någon av deras författarkväll, men inte varit synkad med min kalender. Och vilken trevlig goodiebag ni fick med er

Svar: Jag kan verkligen rekommendera detta evenemang. Nästa gång är den 2/12. Jättteroligt och verkligt givande.
Ditte

Ann-Kristin

Ojojoj, vilken upplevelse. Du som är insatt i böckernas värld måste ha njutit.
Själv har jag bekymmer med nya TV:n. Ingen bra bild på de svenska kanalerna. Tydligen måste en ny kabel köpas.
Bortbjuden på mat i kväll. Ska bli trevligt.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Mysigt och roligt att gå bort och äta middag och umgås. Trist att teven inte fungerar ruktigt bra. Kanske kan de som installerade komma tillbaka och ordna det hela. Hoppas.
Gårdagens författarafton var en verklig höjdare. Jättetrevligt och klart uppiggande.
Kramar från oss båda.
Ditte

Ruth i Virginia

Fantastisk kväll och fantastisk rapport av samma!
Verkar vara så mycket att man blir överfylld
och får svårt med att hålla isär, vad de olika
författarna sagt. Därför bra att du skrevit ner allting. :)

Förvånad att det gavs ut goodiebags. Tycks vara
populärt för alla möjliga evenemang.

Svar: Ja, dessa påsar när man går verkar ha blivit väldigt populära. Trevligt, men jag var så nöjd ändå. En fantastisk kväll som gav så mycket på flera plan. Och roligt att så många olika författare av olika genrer var inbjudna. Birdrog till en fin helhet.

Ditte

Veiken

Oj, så trevligt. Många författare hann ni med också. Jag lyssnade på "Min sanning"igår. Henning Mankell och Anna Hedemo samtalade och jag fick verkligen respekt för den mannen och vad han står för. Har du inte sett programmet, så rekommenderar jag att du tittar på SVT play!
Jag brukar försöka att gå på 4goods kvällar. Dom har oftast suveräna föreläsare. Jag tycker att dom har en rörig hemsida, men det går att hitta vad man vill ha där!
http://4good.se/ Kramar

Svar: Ja, det var en toppenkväll på alla sätt. Har idag sett Mankells "Min sanning", verkligen sevärt. Jag har läst en hel del av honom så extra roligt att få veta mer om hans liv. Skall helt klart titta på hemsidan hos 4good. Tack för tipset. Kramar!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Man kan inte bli annat än avundsjuk! Intressanta författare! Trevlig kväll.
Kram P ♥

Svar: Jag njöt till fullo och frågor om vad som är viktigt i livet radade upp sig. En härlig kväll som jag kommer att minnas länge och har glädje av.
Kramar!
Ditte

Marja

Så intressant! Där hade jag också velat vara. Så många författare de hann med på en kväll. :) Kram

Svar: Visst! Väldigt roligt och intressant! Och jag hann ändå ta in deras budskap och fundera. ;ånga tankar blev det idag. Vad är viktigt i livet, vad vill jag...Svårt att svara på, men viktiga frågor. Kram!
Ditte

Znogge

Men så trevligt och intressant på alla vis. jag tycker Anna Janssons böcker är väldigt bra men har svårt för att tänka mig henne inom en annan genre. Men man ska inte ha förutfattade meningar!

Kram

Svar: En jättetrevlig kväll och så givande. Håller med dig om Anna jansson, men blev verkligen intresserad av den senaste boken. Hela Anna J utstrålar en sådan värme...Kram!
Ditte

Mats

Hej Ditte, härligt med böcker och jag tror att det finns en längtan från många att få sätta sig ner och skriva sin egen bok! Bl.a. Jag :) ha det fortsatt bra Ditte..kramar från Kungsgården

Svar: Det var verkligen en skön inspirationskväll på alla sätt. Och roligt med författare inom så många olika genrer. Själv är jag helt nöjd med att läsa böcker och lyssna på författare . Kul om du gör slag i saken att skriva . Inget att skjuta upp...Ha det gott ! Bosse hälsar
Ditte

Ami

Vilken trevlig och intressant kväll du fick vara med om :) Och Mia Törnblom har jag varit och lyssnat på här i Helsingborg.
Ha en fin torsdag!
Kram

Svar: Det var verkligen en inspirationskväll. Roligt att kunna vara med. Nu gäller besök på landet hos goda vänner. Solen strålar och det blir en härlig torsdag. Önskar dig en gin dag. Kram
Ditte

Veiken

Du har bytt till en jättefin profilbild.... :)

Svar: Tack! Och nu grader blev det också. Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Som bokälskare var det där en kväll som jag gärna varit med på. Måste ha varit mycket givande. Jag gillar bredden du visar upp i inlägget. Ser fram emot att få läsa Anna Jansson i en annan genre. Hösten är för mig en behaglig lästid. Kram Bosse

Svar: Här skulle du ha trivts. Det var stor bredd på författarna och extra roligt att höra dem berätta om skrivandet och tillkomsten av böckerna. Jag njöt till fullo. Så nu blir det en läsperiod. Ser fram emot din bok också, jättemycket.
Kram!
Ditte

GeddFish

Vilken kväll! Jag bara hickar av avund! Tacksamhet!
Jättevälskrivet inlägg. Du är duktig. Kram ♥

Svar: Tack! Det var verkligen en intressant, stimulerande och händelserik kväll. Väldigt inspirerande! Inlägget blev långt men det var så mycket jag ville dela med mig av.
Tror nog du skulle uppskattat att vara där.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: