Exempel

    
 Jag tillhör tyvärr inte den mer skapande skaran människor som liksom bara får till det med sina händer. Det liksom bara händer.
Det kan vara att sticka, virka,sy (både brodera och sy på maskin) måla tavlor eller möbler, snickra, teckna, göra fina fotoalbum och allt annat....Vips, så är det klart och med ett stålande resultat.
Jodå, jag vet att man oftast har tränat länge och ofta. Men i mitt fall tränade jag i över 25 år, utan minsta framgång. Sedan gav jag upp och konstaterade att jag kunde tänka ut praktiska lösningar och vara kreativ och få någon annan att utföra dem. Oftast. Och det tror jag att de flesta i min omgivning har haft och fortfarande har full förståelse för. De är närmast lättade om jag låter bli.
Men fantasi det har jag och om inte annat lånar jag då och då idéer, förslag och inspiration som andra gett mig.
Här ett exempel.
För ett tag sedan visade min bloggvän, Marja, några muggar, skålar och koppar från Iittala ur serien "Taika" på finska, som på svenska betyder magiskt.
 Tänkte att det var en god idé att leta efter dessa på Åland och det visade sig helt rätt. I en butik i Gallerian i Mariehamn stod det flera hyllor fyllda med just detta porslin och finns i tallrikar, assietter, skålar m.m. och önskas kuddfodral eller en kökshandduk  i mönstret, så finns det också.
Jag hade tänkt mig ett par muggar, men det var knepigt att välja färg, men efter moget övervägande blev det en vit och en röd.  (De fanns även i vit/svart och blått.)
Räven och ugglan som finns i den förtrollande skogen går igen i mönstret.
Och de matchande servetterna i vitt fick också följa med mig hem.
Tusen tack Marja för bl.a. den här inspirationen. Du har gett mig fler än så....
 
 
 
 
Ett praktiskt exempel på opraktiskhet.
Nu kan man ju eventulellt tro att det här med min opraktiskhet är något jag fått om bakfoten. Ack nej då!
För att förtydliga med bara ett exempel...Det finns mängder.
Min dotter Liv var i 10 årsåldern och hade med sig sin slöjdpåse hem över helgen för att sy korsstygn på en kudde. Helt oombedd tittade jag ner i påsen och hittade broderiet. Korsstygn, var det ju. Och visst kunde jag sy korsstygn. Eller? Jag började sy och fortsatte ett tag för det var ju riktigt roligt. Konstaterade glatt att jag kom ihåg något från den lilla syslöjdsundervisningen jag fick delta i . (Blev nämligen avstängd från den i klass 5, men det är en annan historia...)
Troligen hade Liv själv glömt hela broderiet och kom till skolan  med sin sypåse. Hon packar upp den och syfröken skall se hur långt hon kommit och hur det såg ut och säger:-  "Men Liv, hur har du sytt här? Detta är ju inga korsstygn."
Liv tittade upp och svarade:- "Jag har inte sytt något, så det måste vara min mamma......".
Gissa om det blev ett gott skratt både från syfröken och klassen.
Tur att det var en förstående fröken som desutom visste om mina klara begränsningar i ämnet.
                                                                    
 
Veiken

Hahaha! Du har en tvillingsyster här när det gäller att vara kreativ med händerna. Jag tror att jag befinner mig på en 5-6 årings nivå. Hur jag ritar eller tecknar ska vi inte prata om - det är bäst så! KRam

Svar: Vad skönt att det finns fler likasinnade. Och att teckna, det skall vi inte ens prata om. Men jag har trots bristen på den förmågan stimulerat mina elever genom åren till att både teckna, måla och vara kreativa. Gott så! Och vad vi skrattat tillsammans!
Kramar!
Ditte

Ami

Haha! Jag är likadan......Skulle för många år sen sy fast lite märken på en jacka som Patrik hade när han var med i hemvärnet....Jag knåpade en hel kväll och det slutade med att Patrik fick sprätta upp allt och göra om det själv :)
Men dina muggar med tillhörande servetter var jättefina!
Kram

Svar: Skönt att jag inte är ensam om att ha vissa praktiska ofärdigheter. Känns bra! Muggarna tycker jag om och skall satsa på några skålar också. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Fålla gardiner och laga lite i sömnad kan jag. Länge sedan jag stickade och virkade, kan kanske det också fortfarande. Vem vet?
Däremot rita och teckna är jag urusel på. Är även dålig på att "tuttinutta" till det hemmet.
I dag har jag fått en ny boxer till TV:n. En helt ny leverantör, där jag även kan pausa de skandinaviska kanalerna. Spanska kanalerna finns hela tiden. 24€ per påbörjad månad.
Tidigare har jag betalt 23,52€/mån året om.
Denna boxer levererades med 89 kanaler. Installering 150€.
Snart syns vi. Ge födelsedagsbarnet en kram från mig. Kram/A-K

Svar: Tack, jag skall hälsa och gratta honom. Vad bra med din box och perfekt att kunna pausa vid behov. Vill förstås gärna höra mer...Och om ett par dagar ses vi. Jättetrevligt!
Kram!
Ditte

Alexandra

Hehe du är verkligen inte ensam om denna åkomma. Jag är definitivt inte estetiskt lagd, jag får helt enkelt inte till det bra. Dessutom blir allting snett och vint när jag försöker få till någonting bra och rakt. Men äh, man kan ju inte vara bra på allt! ;)

Svar: Så sant! Och vilken tur att vi är bra på olika saker. Skönt att inte vara ensam om att känna sig valhänt.
Ditte

Marja

Åh Ditte, vi är alla olika och du har många andra fina egenskaper.
Muggarna är verkligen fina och jag har bestämt att de kommer att bli årets julklapp från mig till dem jag fortfarande köper julklappar till. :)
Kramar! :)

Svar: Jag är så glad att du skrev om dem och mer än glad över mina inköp. De är så fina! Kram
Ditte

Ruth i Virginia

Hello, Veiken -
Min teckningskarriär dödades i 2:a klass, då vi skulle rita morötter (!`??)
Fröken Sandsted kom och sa, att moroten inte såg ut som en morot, så
jag försökte igen. Fortfarande icke godkänd! Jag suddade och suddade
och tårarna droppade på papperet, så det blev ett stort hål, där moroten
skulle ha varit. How to kill a future artist!!!

Svar: Tänk hur det var! Bedrövligt! Tur att den tiden är förbi med sådana lärare. Känner också igen mig i det du beskriver och så i även textilslöjd.
Men å andra sidan var jag nog en bra bildlärare så till vida att jag kunde konsten att uppmuntra och stödja mina elever. Tyvärr saknade jag anlag i ämnet...Men bytte senare med kollegor ut mina bildlektioner mot engelska.
Vad gäller textilslöjd så har jag inte undervisat i det. Och tur är det.


Ditte

Znogge

Jag undervisar själv i bild och i dag ser vi på ämnet på ett annat sätt så du hade nog klarat ett och annat!

Den blå varianten av muggarna står i vårt köksskåp och snart blir det påfyllning av te i en av dem! Så snygga om man får säga det själv ;-)

Kram och god morgon

Svar: Du hade nog lett i smyg om du besökt mina bildlektioner, det gjorde lektorerna från Lärarhögskolan när jag hade lärarstudenter. Men jag hade också tur att kunna byta med kollegor, bild mot engelska. Men jag tror alla mina elever med glädje minns mina och sina egna bildlektioner. Roligt hade vi. Värre var det när jag själv gick i skolan och hade jag haft dig som bildlärare hade nog självförtroendet blivit bättre.
På Lärarhögskolan hade jag lärare som kunde stötta och hjälpa så jag blev helt klart godkänd. Tror det fanns marginal...
Roligt att du också har den blå muggen i serien. Den kommer också att få flytta in här senare. Visst är muggarna fina!
Önskar dig en trevlig dag!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Den röda muggen är helt fantastiskt vacker! Ja, inget fel på den andra heller, men den röda... :-)

Haha! Jag har också tummen mitt i när det kommer till kreativitet med händerna. Eller med vilken kroppsdel som helst, när jag tänker efter :-D

Svar: Jag hade svårt att välja muggar och hade bestämt mig för två stycken. Även de blå och de svartvita var fina. Men vi som inte har kreativiteten just i händerna har som tur är andra förmågor. Eller?
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja jag har heller inte fått nån handarbetstalang trots att min mor och även syster var/är hejare på att sy...Otroligt duktiga. Jag hade som första verk i syslöjd en påse att ha handarbeten i :-)
Den blev aldrig klar :-) Pinsamt.
Kram P ♥

Svar: Gläder mig att vi är flera som har handarbeten m.m. som en förbättringsåtgärd. Tror inte min sypåse heller blev klar och om den blev det så var det nog min mormor som ordnade det.Kram!
Ditte

Lena i Wales

Härligt inlägg! Kreativitet kan ta sej olika uttryck, som t ex komma på ett trevligt och underhållande blogginlägg! Och detta har du bevisat idag att du är väldigt bra på. Textilier är mitt ämne, men däremot inte trä. Tur att vi inte alla är lika, men var och en har alltid något att ge! Ha det bra!

Svar: Tack för support! Jag har ju förstått att textil är en av flera starka sidor hos dig. Och jag ser med beundran på det du visar på din blogg. Och visst har jag fått många uppslag från dig och det är jätteroligt. Intresserad är jag verkligen och uppskattar kreativitet, men jag får inte till det med just mina händer.
Och säkert har jag något annat att ge.
Ha det bra du också!
(Har plockat lite uppslag från dig vad gäller "krukor," växter och hur man kan använda saker till annat än det är tänkt för. Tack för din inspiration!)Ditte

Annika

Hej Ditte
Syslöjd hörde inte till mina favoritämne i skolan. Medan dom andra sydde det ena plagget efter det andra kämpade jag på med mitt nattlinne. Och inte var det bättre med teckning. Skickar ett grattis till födelsedagsbarnet.
Kram

Svar: Han hälsar och tackar! Trevligt att höra att du också kämpade på både med att sy och teckna. Vi är några stycken....Vet ju att det idag även finns utrymme för oss som är i gruppen utvecklingsbara. Skönt är det. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Znogge undervisar i bild. Vad innebär det?
Bildlektioner existerade inte, när jag gick i skolan.

Svar: Nej för hette det nog teckning. Att undervisa i bild och ha bild i skolan idag innebär mycket mer än att teckna och måla; t.ex. att arbeta med lera, måla med ilika tekniket (vattenfärg, akvareller, kol, blyerts m.m. vidare att läsa och lära sig om konstnärer, och använda olika material som tyg, papper m.m. Bildämnet innebär också att lära sig tolka bilder och en del konsthistoria. Likaså ingår också att lära sig mer om olikakända konstnärer världen över. Jag tror att man i dagens skola har mer tolerans för hur en uppgift kan utföras.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: