Veckans vykort, från Alicante, vecka 43

    
 De timmarna vi spenderade i Alicante på vårt första besök där gav mersmak och nästa gång blir det minst en övernattning följt av en tågresa norrut längs kusten.
Här i trakterna finns mycket att utforska, den saken är klar.
Efter lunchen i drog vi oss ner mot den berömda strandpromenaden, "Paseo Explanada de Espana"
som sträcker sig längs havet från Puerta del Mar i öster och till Parque de Canalejas, där busstationen nästan ligger.
Längs den här fina och skuggiga "paseon" ligger vackra, svarta, brun-röda och crèmefärgade mosaikstenar och det är många. Någon har visst räknat dem och kommit fram till en siffra på ca. 6.6 miljoner bitar...
Dessa vågmosaiker ett kännetecken för Alicante och finns med på mängder av vykort. Och givetvis på mitt.
Stenarna bildar ett vågmönster och när man går här mellan palmerna som är placerade i fyrdubbla rader känns det som om man går på vågor. Det lutar åt olika håll.
Om man händelsevis skulle behöva vila sig så finna det många bänkar och trästolar att slå sig ner på. Och önskas en vätske eller matpaus är det lätt ordnat för det finns gott om kiosker. Känner man för en mer rejäl matbit så ligger det mängder av resaturanger längs hela Esplananden.
(Vad gäller lite shopping så finns det många marknadsstånd hela vägen som säljer det mesta...)
 
En sak som kan vara bra att tänka på är att några ställen antingen serverar diverse drycker och ingen mat, medans andra har både och.
 
Den här gången kom vi inte upp till fästningen som är från 1500- talet, Castillo de Santa Barbara, som ligger på ett berg högt ovanför Alicante. Helt klart värt ett besök.
  Hit upp kan man ta sig med bil om sådan finns, gå uppför en herrans massa trappor eller åka hiss.
Får väl bestämma till nästa gång vilket alternativ det blir, för upp dit ska vi ta oss. Tror bilalternativet utgår...
 
Vår resa slutade där den började vid busstationen som är nybyggd och väldigt fin. Bussbiljetter köps en trappa upp och där finns tydligt agivet vilken "gate" bussen har.
Från den här busststionen kan man lätt ta sig till många platser i hela Spanien.
Skulle man hellre vilja ta tåget så är det en annan station dom gäller, Estacion de F.F.C.C. (Renfe) som ligger på Avenida de Salamanca, ca 1 km från busstationen. Lätt att hitta. Karta får man i infodisken på bisshållplatsen, om man nu kommer med buss. (Visserligen har jag en GPS i telefonen, men jag gillar kartor, känns säkrare...)
Men visst hade det varit praktiskt att ha både buss och tågstation bredvid varandra.
 
 
 
                                                                                                                                         
Susan

Hola! Alicante är fantastiskt! Vi gör alltid ett besök där varje sommar! Och Saluhallen är ett "måste"! Njut av sommarstugevädret - i Estocolmo regnar det småspik på "tvärsen", 8 grader och blåst... När bär det av hemåt? Dina "lappar" är klara. ;) Min kompis blev jätteglad för beställningen och gav sig i kast med dem omedelbart! :)

Kram // Susan

Svar: Nästa gång blir det både Saluhallen, Borgen och mer av den gamla stan, plus övernattning. Vi vill också gärna ta tåget en bit norrut längs kusten och göra ett par stopp. Och tid har vi ju...Saknar inte hösten hemma i Estocolmo.
Har inte bokat hemresa ännu, ingen brådska sådär.
Oh, toppen att "lapparna " är klara.
Mailar dig ang. diverse...
Kram!
Och du, jag skickar både sol och värme till dig.
Ditte

A-C

Hola! Ja, Alicante gillar vi också, har varit där tre gånger. Uppe från fästningen är det en fantastisk utsikt. Vi tog hissen upp. Men tåget vidare upp för kusten har vi fortfarande kvar på vår attgöra-lista. Idag har vi varit på en picnic/tipspromenad vid La Mata-sjön som anordnades av Club nordico. Det var mycket trevligt, vi var ca 30-40 personer. Men lite knöligt att ta sig dit nu när vi inte har bil längre. Först buss in till Eras de la Sal och där byte till La Matabussen och sen en promenad på 15-20 min. Kram / A-C

Svar: Låter som litet av ett äventyr, men det brukar bli bra till sist. Och är man inte bilburen så hittar man alternativ. Vi har nog också tänkt oss hissen upp till Borgen i Alicante...
En övernattning i Alicante verkar bra och sedan tåg vidare längs kusten norrut med ett par stopp och övernattningar.
Hoppas vi snart ses!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Åh va mysigt och jag tycker att mosaik är såå vackert :) finns otroligt mycket inom det i färger o mönster :) kul med utflykt o att uppleva saker där man befinner sig oavsett var i världen :) ja lite avis är jag allt ;) ha det gott fina du kramen

Svar: Det finns så många vackra mosaiker runt om i världen och jag blir alltid så imponerad av alla mönster och färger. Vi har fortfarande härligt sommarväder och längtar inte alls hem. Jo, efter döttrar, barnbarn och vänner...men vi stannar ett tag till. Önskar dig en fin och mysig söndag. Kram!
Ditte

Veiken

Det är så roligt att följa dig i Spanien. Det lockar allt mer med en resa dit! Sen höst eller vår kan ligga bra till för oss! ;) Det är inte klokt så mycket vår vackra jord har att visa upp! Kram

Svar: Spanien har mycket att erbjuda både mat, bad och kultur och hyr man bil är det väldigt smidigt att ta sig runt. Vi har nog tankar på att åka med på en busstur i Spanien för att se och lära mer. Men först väntar Skttland förstås. Besöker man Spanien i slutet av september eller i oktober så är det i mitt tycke lagom varmt och havet har fortfarande kvar viss värme. (Dock inte som i Thailand med just nu ca +23)
Och visst finns det mycket här på jorden att se, vi har mycket kvar...
Kram!
Ditte

Ami

Så roligt att följa er i Alicante. Och jag förstår att det blir fler besök dit för er :)
Men stackars den människa som har räknat alla mosaikstenarna.....Det verkade jobbigt och helt onödigt ;)
Ha en fin söndag!
Kramar från oss

Svar: Mosaiken är vacker, men det är den även om antalet stenar inte är räknade. Många var de i alla fall. Här skiner solen och vi njuter på terrassen.
Önskar er också en bra dag!
Kramar!
Ditte

Ama de casa

Dom där hjulspåren är fantastiska! Och nere efter stranden finns dom där kuberna som också är lite förvirrande att titta på. Det blir liksom djup i dom. :-)

Ska man åka upp efter kusten till exempelvis Altea så är det ett annat tåg som gäller. Det finns stationer inne i stan, då börjar tåget som en "tunnelbana" och går under Santa Barbara. Finns även en station nere vid början av stranden, men det går mer sällan och dessutom måste man byta efter nån station (tror jag).

Svar: Tågen i början av stranden verkade vara mer som pendeltåg, enspåriga. Hittade flera stationer på kartan och inte helt lätt att via den klura ut vilka tåg som går från vilken station. Men just Barcelonatåget verkade gå från den större stationen. Kan bli spännande att se var man hamnar på tågresan. Men lite spänning i tillvaron är alltid rätt.
Ditte

Znogge

Det trottoarmönstret är verkligen häftigt! Precis ett likadant gick jag på i Porto Alegre i Brasilien. Fångades självklart på bild där med...

Smidigt att kunna resa runt så med buss eller tåg. Många gånger är det skönt att slippa bilen även om den ger en viss frihet också!

Hoppas du får en bra söndag!

Kram

Svar: Ja, visst är det bra att kunna ta de kommunala färdmedlen för det är alltid knepigt med parkeringar och enkelriktade gator om man inte hittar. Men visst ger bilen stor frihet och vi kommer nog att hyra när vi skall ut på lite turer.Kul att du också gått på detta trottoarmönster, men i en helt annan världsdel och annat land.
Här njuter vi av en skön sommardag med blå himmel.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Fint vykort! Har fått upplevelsen nu att Alicante är ett fint ställe att besöka! :)

Svar: Absolut värt ett besök och för vår del flera...Ta gärna en titt in där på er resa.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: