Fri tid

    
 I dag blev det sovmorgon, en rejäl sådan. Men vad skulle jag ägna dagen åt?
Lika tomt och tyst i huset som i går, men nu har jag börjat vänja mig. Ingen liten William som ropar på mig, heller ingen Max eller Liv som pratar med mig.
Inser att jag har hur mycket tid som helst till förfogande, fri tid, och vad skall jag göra med den. gratis är den också, om det nu gör någon skillnad.
En sak har jag bestämt mig för och det är att ta tag i den spanska språkträningen. Jag är gäst här i landet och vill för min egen skull kunna ta mig fram och göra mig förstådd, åtminstone i enkla vardagliga situationer.
Jag har visserligen lärt mig en del ord, men nu måste jag gå vidare och få till lite meningar också.
Helst även en del grammatik och det viktigaste  av allt är att träna på att prata.
Att lyssna på spanska kan jag göra via teven och gärna på nyheterna och jag får vara uppfinningsrik och hitta sådana situationer där jag kan lyssna. Deta får kombineras med att läsa enkla texter och försöka förstå innehållet.
Så nu har jag ett tydligt mål; att klara mig i vardagan och att förstå vad som sägs och bli förstådd.
När jag formulerat dessa mål var det dags att provköra lite med ett besök i matbutiken Dia. Där passade jag på att fråga efter saker på spanska som jag tränat in. Och se det ick riktigt bra. (Nu visste jag var varrna fanns, men det var inte det som var grejen....)
 
Sena eftermiddagen blev det långpromenad med "La Syrra". Vi varierade oss och spatserade västerut mot stränderna  Acequion och Los Naufragos. Solen sken och det var både varmt/kvavt och väldigt fuktigt.
 
Delar av småbåtshamnen i Torrevieja. Gott om "bryggseglare"!
 
Det är inte helt enkelt att gå första biten längs havet för här ligger husen verkligen på stranden , så vissa bita får man gå längs gatan. Men så plötsligt hittade vi en öppning och knallade ner och hittade en mysig strandrestaurang. Passade oss perfekt.
 
 
In mot stan igen höll vi oss så nära havet vi kunde, alltid fint att se hur det skiftar i färger  Molnen tilltog och det blev än kvavare och fuktigare. Men inget regn. Kanske det kommer, kanske inte...
Vi drog oss hemåt och dagens promenad på 7 km gav mig ett extra plus hos min stegräknargubbe. ( Han ler stort om man inom sju dagar tillryggalägger ca 6-7 km var dag)
 
 
Längs Paseon finns det gott om palmer och även i stan finns många små oaser med vacker grönska.
Här passerar vi det lilla blå polishuset vid Plaza Capdepont och fortsätter ner mot Paseon igen.
 
Nästan hemma, parken är ett bra riktmärke.
Molnen tornar upp sig och några herrar kanske löser livets gåtor där de sitter på bänkarna.
 
 
 
 
Preciosa

Hej!
Jaså ni var ute och gick utan min vetskap :-) Långt också. Det är kul att gå åt andra håll än man brukar. Få se om dom gör nån strandpromenad som dom säger ska bli. Lååångbänk :)
Bra motion och kul att höra när du förkovrar dig i spanska. Brukar höras fort :-)
Kram P ♥

Svar: "Vamos a ver" eller hur det nu stavas.. Men nu eller aldrig! Och tid har jag! Man kan inte vistas är så mycket utan att sätta fart med språket. Har en del ord, men det räcker inte långt. Bra motion fick vi och roligt att se lite annat. Men väldigt trist att man inte kan gå längs havet.
Hoppas du är bättre och vilat dig i form.
Kramar!
Ditte

A-C

Hej!
Härligt med sovmorgon. Förstår att det blev tomt o tyst när barn o barnbarn hade åkt. Ja, nu får du tid för att plugga spanska. Jag ska fortsätta mina spanskalektioner på Club Nordico den 15:e okt. Idag har vi badat i rosa saltsjön, det måste du prova nån gång, man flyter som en kork. Ätit middag på Da vince, mkt gott. Min väninna ska klippa sig inne i Torre imorgon så jag tänkte gå till InaE under tiden, vore trevligt om du kunde komma förbi då. Är där vid 15-15.30 tiden. Annars får vi ses en annan gång. Kram

Svar: Vad trevligt med träff på Ina. Jag kommer vid 15 tiden. Jättegärna!Ja, nu har jag all tid i världen ! Och det skall bli bra att komma igång med spanskan. Roligt att få höra mer om kursen på Club Nordico.
Badat i den rosa saltsjön har jag inte gjort ännu, men det börjar kanske bli dags för det. Tack för tipset!
Da Vinci besöker vi då och då och både menyn och "buffén" är bra tycker jag. Och klart prisvärt dessutom.
Vi ses i morgon! Kram!
Ditte

znogge

Jag hade också velat kunna göra mig förstådd i enkla vardagssituationer. Du har dessutom alla möjligheter att öva på plats vilket underlättar enormt. Lycka till nu med spanskan och prata flitigt :-)

Kram

Svar: När jag bodde och jobbade i Peking kom jag igång med kinesiskan efter ett år. Men då satsade jag "bara" på att försöka ta mig fram i vardagslivet genom att prata och förstå. En utmaning sig. Jag hade då en privatlärare som kom hem ett par gånger i veckan, vilket var jättebra. Sedan var vi ofta ute på stan tillsammans och jag fick försöka prata på. Och när man hör ett språk, även om kinesiska/mandarin är jättesvårt, så tränar man sitt öra. Nu har jag glömt mycket, men jag har sådan tur att min lärare och vän, Sofia, är i Stockholm och jobbar där så lite träning får jag. Spansken är i alla fall lättare vad gäller uttalet och jag klarar franska hysat så en del ord kan man gissa sig till vad de betyder på spanska.
Här skall i alla fall tränas!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Kul med promenad åt "andra" hållet. Många år sedan jag gjorde det. Saknar mina promenader med Dig och La syrra. Fick faktiskt ihop över 15.000 steg en dag. Tyvärr ingen viktminskning av promenaderna i Torre. Får försöka ta tag i det här hemma.
Va duktig Du är som pluggar spanska. Det skulle jag också behöva.
Många kramar/A-K

Svar: Gomorron! Det var trevligt att gå åt "andra hållet", men man kan ju inte gå lngs havet från stan. Lite trist för gatan är ju inte så upphetsande. Men en del fina hus så vi...Vad gäller spanskan så började jag igår, men nu skall det bli varje dag. Måste ju lära mig lite så att jag klarar mig hjälpligt. Du kan ju en hel del redan.
Saknar också våra promenader men det kommer andra tillfällen.
La Syrra och jag kämpade på bra igår och det är alltid trevligt att ha någon att promenera tillsammans med.
Så promenader, böcker och spanska får det bli nu under en tid.
Ha det bra du också!
kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon....ja jag förstår din situation tomheten kommer snabbt , men jag tror det går över igen då du är igång :) låter så mysigt när du förklarar så här man liksom kommer bort från detta om så för en kort stund ....önskar dig en jätte mysig dag kram

Svar: God morgon Eva! Visst känns det tomt, men nu är vardagen här och jag får fylla dagarna med annat. Hoppas du är lite bättre idag.
I alla fall så skickar jag styrkekramar till dig.
Ditte

Ami

Ja, visst blir det tomt och tyst när alla åker på en gång :( Men roligt att du och La Syrra fick en trevlig dag tillsammans. Och vad duktig du är som pluggar spanska!
Lycka till och ha den fin dag!
Kram

Svar: Tomt är det förvisso, men nu har jag börjat vänja mig. Vad gäller spanskan så vill jag verkligen få till det och nu passar det bra med ett krafttag. Jag vill kunna klara mig hjälpligt och inte förlita mig på engelskan. Längre än så sträcker sig inte ambitinen. Och jag gillar ju språk. Ett par timmar om dagen bör ge något. Önskar dig också en trevlig dag.
Kram!


Ditte

Ama de casa

Vi går ganska ofta bort till restaurang Cuenca som ligger på bortresidan av Naúfragos. När vi kommer till Acequión går vi helt enkelt nere på stranden. Det går bra att promenera där för stranden är hård när man väl kommer ner till vattenbrynet och man slipper att få sand i dojjorna :-)

Om vi går dit bort och hem igen så blir det 10.000 steg, vilket var mitt mål tidigare. Innan glada gubben kom in i bilden :-)

Svar: Vad bra att vetaa, för att gå längs vägen var inte så roligt. Tack för restaurangtips. Den får provas vid tillfälle. Ja, 10 000 steg/dag är ett bra riktmärke. Och nu får man ta lite till för att blidka "den glade gubben" på stegräknaren.
Ditte

Bosse Lidén

På bänkar kommer många viktiga beslut fram och en och annan halvlögn.
Stegräknare är bra på många sätt.
Jag har alltid varit fascinerad av att följa havets skiftningar både i temperament och i färg.
Jag är impad av din vilja att bli bättre på spanska. Kram Bosse

Svar: Bänkar gillar jag ju och sitter gärna vid havet och filosoferar. Gör det bäst till vågornas brus. Vad gäller spanskan så vill jag gärna lära mig. Jag är ju här som gäst och att försöka kommunicera på ett lands språk, där jag är, känns viktigt för mig. Och jag har både tid och intresse vilket underlättar. Dessutom kan jag få bra hjälp med uttal och annat och det hjälper mycket.
Soliga kramar
Ditte

Marja

Duktigt av dig att lära dig spanska. Jag läste spanska en gång i tiden, men jag tycker det är svårt att förstå spanjorer när de pratar, det går för fort. :) I Barcelona pratade de dessutom katalanska, så det var bara enstaka ord jag fattade. :) Men om jag skulle bo längre perioder i Spanien skulle jag också vilja kunna göra mig förstådd. Kramar! :)

Svar: Jag tycker ju att språk är roligt och nu har jag tiden och viljan att sätta igång. Har ägnat två timmar idag åt studier och det ger mersmak. Katalanskan är ju helt annorlunda än spanskan så det hoppar jag över. Men här i trakterbna gäller spanska. Visst är det svårt att hänga med när spanjorer pratar, men jag tycker de drar ner på takten när jag försöker treva mig fram med de få ord jag kan. Eftersom vi är här så mycket så vill jag göra ett rejält försök.
Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: