Det går framåt

    
 Visst går det framåt! Och det är främst spanskan jag syftar på. Efter lite drygt en veckas idogt tränande, två timmar om dagen hemma på kammaren och sedan försök att klara mig ute i vardagslivet, känns det som om det bara blir roligare och roligare.
Den internetbaserade kursen (Babbel) passar mig bättre än vad jag kunnat tro och man kan "ta lektioner", träna ord inom olika tema, lära sig användbara fraser, stava och jobba med uttal så detta är perfekt för mig.
Och jag kan repetera hur mycket som helst. Just repetitionen är viktig vid all språkinlärning och att göra det på olika sätt.
Nu har jag tränat restauranord och fraser och passar på att träna ute på olika ställen.
Igår blev det fika på Ina Expresso med Lex, Preciosa och "La Syrra" och då blev det extra talträning. Lex läste tidningen och så långt har jag inte kommit, men lite kan jag förstå.
Att ha teven på ger också en hel del. Man tvingas lyssna och försöka förstå.
Givetvis lockade havet även denna dag. Men det blåset rejält och kändes stundtals lite, men bara lite, kyligt.
 
 
 
 
Apropå att ta sig framåt, kanske inte "gå" men i alla fall förflytta sig, så passerade vi den här lilla "trevligheten".
Jag vet faktiskt inte vad det är och inte fanns det någon att fråga heller.
Tyckte den kunde påminna om en EU moppe, men är tveksam. Den var utrustad med ett förarsäte som såg lite hårt ut, men det gick nig att sitta där. I bak fanns också ett säte,men skulle en peson sitta där så fick benen delas och vara på var sin sida om föraren. DEt fanns dock säkerhetbälte även i bak. Bagage? Ja, dp får man nog ha takbox till sin väska. En liten!
Undrar om någon vet vad fordonet kallas.
Kanske är detta något för mig?
 
 
                                                                                      
 
Ami

Visst är det roligt när man märker att man förstår och kan göra sig förstådd :)
Och den där lilla bilen är väl för söt.....Passar perfekt för två personer nere i Torre :D
Ha en trevlig kväll!
Kram

Svar: Tror bilen gör sig bäst för så där 1 och möjligen en halv till. Bosse är så lång så han skulle inte få plats i bak och jag skulle nog tycka det blev obekvämt. Men som alternativ till mc kanske det skulle vara bra. Fick just av Veiken veta att det är en Renault Twizy.
Ditte

Veiken

Det är inte den där lilla saken som kallas Smart??
Språk är så himla roligt. Jag har tyvärr legat av mig. Förr läste jag böcker på engelska och tyska. Franskan gick alldeles utmärkt att tala, men mycket ligger i en djup dvala nu, tyvärr! Av med hatten för dig som så idogt lär dig spanska! Kramar

Svar: Tack, jag läser på och med stort nöje. Man måste ju ha ett språk levande om man skall kunna behålla och utveckla det. Nu hör jag ju mycket spanska om dagarna och har tillfälle till att prova kunskaperna. Dina kunskaper i språk som du inte använder kommer nog tillbaka om du besöker länder där de talas. Engelska hör vi ju mycket så det är nog lättast att hålla aktuellt.
Kanske kan du thai också? Så att du klarar dig hjälpligt....
Kram!
Ditte

Veiken

Jag googlade och den heter Renault Twizy :) Kram

Svar: Tack! Det kunde jag ju ha gjort förstås....Men nu ver jag och skall läsa på mer.Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Det är en härlig känsla, när man börjar kunna tala ett nytt språk.
Jag lärde mej Bahasa Indonesia tillräckligt för att kunna pruta med
"gårdfarihandlare", som brukade komma och sälja olika saker och
att prata med ungdomarna, som brukade hålla till vid ett matstånd
utanför där vi bodde. Bahasa är ett konstgjort språk. Indonesien består
av mångtusentals öar. Sträcker sej från Sumatra sydöst till Papua
New Guinea. Varje ö har sin egen dialekt. Lilla Java har TRE olika språk!

Omkring l928 blev det beslutat att landet behövde ha ETT språk för alla.
Det nya språket är en blandning av Malay, holländska och portugisiska.
Holländarna var ju kolonister där en mycket lång tid. Portugal koloniserade
vad som kallas "the Spice Islands" (kryddöarna).

Grammatiken är enkel till att börja med. Plural gör man genom att upprepa
ordet; ex. anak-barn blir anak-anak för barnen. Nya ord har kommit som t.ex.
televisi, garasi osv.

Sorry, det blev lite´ längre än jag menade, men jag är väldigt intresserad av språk.
Tyska och engelska gick fint för mej, men fick liksom inget handtag på franskan.

Svar: Ruth! Vad spännande! Och nu lärde jag mig något nytt igen! Jag har varit i Malaysia en del, men inte alls fått något grepp om språket där som ju är en blandninge. Vad roligt för dig att kunna Bahasa Indonesiska så att du kunde klara dig. Fantastiskt! Men språk är roligt tycker jag också. Kämpade ju på med mandarin när vi bodde i Peking och visst blev det en del framsteg, men om språket inte hålls levande och man lärt sig det i sen ålder så är det också lätt att glömma. Tskan kommer jag ihåg en del och franska också. Men en del franska försvann när mandarin gjorde entré i huvude. Nu får vi se vad som händer när jag vill pressa in lite spanska.
Tänk, så mycket du upplevt och jag blir lika glad varje gång du berättar något för mig och andra som läser min blogg. Tusen tack!
Ditte

Gittan

Vad duktig du är som tränar på spanska så mycket, bra gjort. Och så bra att kunna gå ut och träna att prata på olika ställen det är ju perfekt ju.
Ha en skön kväll. Kramar.

Svar: Jag har ju tiden att träna och framstegen märks tydligt. Och när man hör språket omkring sig känns det väldigt motiverande. Roligt är det också!Kram!
Ditte

yasmine mamma till dennis

absolut
jag har då ibte vart så nöjd med någon vagn tidigare. dessutom var den fin och priset väldigt bra för plånboken alltid en bonus.
ingen skitkvalitee utan riktigt bra.
hoppas du får en fin kväll nu ska jag kolla lite tv
kraam

Svar: Vad bra att den nya vagnen känns bra. Det är ju viktigast. Och den hade ett fördelaktigt pris, verkligen.Ha det gott och lycka till med allt.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Beundrar Dig och Din energi med att plugga. Jag måste t mig själv i kragen och försöka komma igång jag också.
Tänk vad Du och Ruth har upplevt mycket!
Blev tillfrågad i em om att tjänstgöra i morgon på Rebeckalogen (Odd Fellow). Det är över 10 år sedan jag hade detta ämbete, men det går nog bra ändå. Jag har varit och tränat i kväll tillsammans med övriga som ska tjänstgöra.
Ha en fortsatt bra kväll och kram/A-K

Svar: Kul med ett inhopp på Rebeckalogen! Går säkert bra! Vad gäller spanskan så kan du ju en hel del så du behöver nog bara repetera. Jag måste ju lära in från början, men det har gått bra. Och det är roligt, viktigast! Känns bra att kunna lite när vi är här så mycket. Dessutom gillar jag ju språk.Ha det gott och i morgon skall "tantmaffian" på utflykt. Jag ser verkligen fram emot det.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Väntar med spänning på vart "tantmaffian" ska ta vägen.
Ha det så trevligt och hälsa alla jag känner.
Kram/A-K

Svar: Jag skall hälsa. Rapport från dagens maffiautflykt med tanterna kommer. Kram!
Ditte

Ama de casa

Det gäller att prioritera när man ska lära sig nya språk. Just restaurang- och matdelen av spanskan är nog den delen jag kan mest av. Även om det inte är så mycket :-)

Söt "bilmoppe", men lite dåligt med utrymme, kanske... :-)

Svar: Fordonet räknas som mc lärde jag mig och det är en Renault Twizy. Veikken hade tagit reda på det. Dåligt utrymme var det och vill man ha fönster i den blir det en tilläggskostnad, så fordonet blir ganska dyrt att köpa in. Och det saknas nog både komfort och utrymme. SE där, du har lärt dig det väsentligaste på spanskan; mat och dryck och jag anar att du kan betydligt mer.
Ditte

Marja

Jag beundrar din disciplin när du studerar. Snart kommer du att kunna prata spanska obehindrat.
Ett oroligt hav är också mäktigt och vackert att se på.
Kram! :)

Svar: Nu gnetar jag på och som typisk vädur är jag envis, på gott och ont.Och havet! Det gillar jag. Nu när vi inte längre kan ha båt så kan jag ändå njuta av det på land.
Kram!
Ditte

Sanna Preifelt

Vad härligt att höra att det går framåt med spanskan, Ditte :)

Haha, sådana "bilar" såg vi mkt i Rom, de är lite galna. Man vill ju inte krocka i en sådan liksom...

Svar: Jag kämpar på med spanskan och det är jätteroligt. Jämfört med kinesiskan är det betydligt enklare och på alla sätt.Visst är det lilla fordonet gulligt? Men i Rom med den trefiken så känns det inte så säkert. Men å andra sidan kanske lite mer skyddat än en vespa.
Ditte

FREEDOMtravel

Det krävs ju en hel del jobb för att lära sig språk... Jag tycker att språk och ord är kul, men sen att prata språken är ju en annan sak... ;)

Svar: Visst är det så och mycket lär man sig genom att lyssna och försöka ta sig fram med de ord och fraser som man kan. Det är inte så viktigt att det man säger blir helt rätt utan att just försöka uttrycka sig är en god början.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: