Apropå goda gärningar...

    
 Apropå goda görningar och handöingar så minns jag med glädje ett par händelser från Kina och Peking och där jag vid ett par tillfällen glömt handväskor. Och fått dem tillbka.
Första gången jag besökte Peking var i slutet av oktober 1993 och då var det en veckas vistelse som gällde. Ingen gruppresa utan vi hade ordnat allt själva, var inte så vanligt då.
Mycket att se och uppleva, inte minst den Kinesiska Muren, Himmelska Fridens Torg, Den Förbjudna staden, hutonger, mysiga restauranger (där ingen pratade engelska) och mycket shopping förstås.
Efter att ha avverkat en hel del shopping satt vi en sen eftermiddag på en reasaurang för tidig middag med många kassar i stolarna bredvid oss. Vi åt länge och mycket och det blev det dags att bege sig till vårt hotell, SAS Radisson och det per taxi.
Väl på hotellet packar jag upp våra kassar, men hittar inte min lilla handväska med axelrem. Jag letar och letar, men ingen väska. Till saken hör att i väskan finns ett kreditkort, körkort, visitkort till hotellet och en del kontanter i form av dollar och i kinesisk valuta. 
 
Bilder från Muren vid det mindre turistiska "Mutanieu", några mil nordost om Peking.
 
                                                                     
 
 Ingen väska hittas. Kom på att jag antagligen glömt den på restaurangen eller i taxin.
Min man ringer ner till receptionen och säger; "My wife has left a handbag at a restaurant, can you please help us". Svaret blev; Oh, the restaurant at the hotel is closed, do you want to book a table for tomorrow.".
Det ville vi inte utan önskade få hjälp att hitta min handväska. Puh!
Efter ytterligare samtal i samma anda gav vi upp och funderade på hur och vad vi skulle göra. Att ringa restaurangen hade iv gjort, men den var också stängd.
Det gick ett antal minuter och så kommer ett samtal från receptionen; det är polisen som frågar efter mig.
Och en mansröst som talar engelska (ovanligt då) frågar efter mitt namn och födelsedata och ber mig beskriva handväska med innehåll och meddelar sedan attt polisen fått in en hnadväska som bör vara min.
Så vid 22 tiden hittar vi en taxi och kommer fram en halvtimme senare till en mörklags polisstation kombinerad med fängelse och där småspringer jag över den stenbelagda, mörka gården in till polisen och maken väntar i taxin.
Jag får på nytt beskriva handväskan och redogöra för innehållet och väskan tas fram. Jag var lite svavande på antalet dollar, men hade i övrigt god koll. Handväskans innehåll plockades fram i den takt jag beskrev sakerna.
Handväskan var åter tillbaka hos mig och med allt innehåll.
Jag var väldigt tacksam ochglad och ville gärna lämna en 20 dollars sedel till polisen, men icke. Han talade strängt till mig och sa på engelska; "Detta är kinesisk polis och här tar vi inte emot pengar, vi gör vårt jobb".
Jag småsprang lycklig, i den becksvarta kvällen, tillbaka till taxin och var glad ändå in i själen.
Tack vara mitt visitkort från hotellet och mitt körkort med uppgifer hade polisen spårat mig.
Fantastiskt!
Och jag tror fortfarande på goda gärningar....
 
(Har också glömt en ryggsäck, modell handväsksstorlek, på en toalett på fygplatsen i Peking och den fanns också kvar i ett förråd, omhändertagen av städpersonalen. Så jag har haft tur och efter en incident på en restaurang i Stockholm där någon klippte loss min ryggsäck som satt runt foten, så sitter jag alltid med handväska ryggsäck på mig.)
 
Några år senare; studier i kinesiska med Sofia, min lärare. Och sedan mat, en utmärkt kombination.
 
Att ta sig fram per cykel i Peking hör liksom till-
Likaså förstås ännu ett besök på Muren och nu på en plats där turister är sällsynta.
Norr om Peking och vid värdshuset "Gula blomman" . (Ja, Eva J, Anna G, John o Gunilla m.fl. var med...)
 
                                                                                          
 
 
Ami

Jag kan förstå din panik när du upptäckte att handväskan var försvunnen. Men vilken tur att det faktiskt finns ärliga människor som lämnar in upphittade saker, utan att först rensa det på hela innehållet :)
Ha en trevlig kväll!
Kram

Svar: Paniken infann sig verkligen, men det blev ett gott slut . Så det där med goda gärningar och deras överspridning tror jag på. Önskar er också en fin kväll. Kram
Ditte

Veiken

Underbara minnen! Kinesiska muren är helt otrolig. Jag blev så till mig i trasorna när jag stod och tittade ut över vidderna från muren så jag ringde min farbror, utan att tänka på att det var mitt i natten hemma. Han var måttligt road! Kramar

Svar: Visst är den mäktig! Och roligt att du också tycker det. Jag tror jag varit där ett 20 tal gånger och på olika platser i Kina, och är lika faschinerad varje gång. måtte vara världens mest mäktiga och spännande byggnadsverk. Tillika är det en stor gravplats.Och Kina och Pekingminnen finns det många. Och goda sådana...
Kramar!
Ditte

FREEDOMtravel

Så skönt när det finns ärliga människor! Många människor här i världen är ju faktiskt goda och ärliga! Sedan inträffar förstås de där andra tillfällena också. När man träffar på mindre ärliga människor...

Svar: Visst blir man glad och jag försöker, om jag kan, vara en god människa. Och visst finns det de som är mindre ärliga. Men jag hoppas till sist det goda vinner.
Ditte

Ama de casa

Vilken tur att du fick tillbaks väskan! Det är skönt att det finns ärliga människor lite här och där, trots allt. Jag är också väldigt rädd om min väska (när jag har någon...) men har lyckats glömma den nån gång. En gång på ett flygplan. Vi satt långt framme, och sen - efter att jag återfått väskan - hamnade vi längst bak i passkontrollen. Det tog tiiiid! Men å andra sidan var alla mina grejer kvar :-)

Svar:
Ditte

Ditte

Till Ama! Nu krånglar sidan så jag svarar här; Visst blir man glad när det finns människor som är hjälpsamma. Det är ju mänskligt att glömma. Skönt att du fick din väska tillbaka! Men lite trist förstås att hamna längst bak i passkön...Med sakerna i behåll så gick det kanske lättare att stå där och trampa...

Ann-Kristin

Gokväll!
Har käre mannen kommit nu?
Bara för två veckor sedan när vi landade på Skavsta hade jag tur. De andra damerna hade bara handbagage. De stannade för att röka och när vi gick mot den plats dör bilen skulle hämta oss, så kom jag på var är min resväska? Den stod kvar tack o lov där de stått och rökt!
Den hade lika gärna kunnat vara försvunnen! Där hade jag tur. Iofs inget värdefullt i den, men väskan var ny för dyra pengar.
Har hört att ni har varmt och gott från dem som bor i min lgh.
Många kramar till Er båda/A-K

Svar: Sicken tur att din väska var kvar! Hade varit illa att bli av med den . Varmt och gott . Vi sitter ute nu i kväll och just nu när klockan är halv nio är det + 23. Skönt ! Kom just på , recept på lasagne . Mailar imorgon! Kram!
Ditte

Geddfish

Goda människor finns, även om få, när det gäller turister.
Läst din historia.
Kvällen närmar sig sitt slut, så jag säger natti och hoppar i sänghalmen, så gott så.
Kram ♥

Svar: Tron på det goda är viktigt! Men inte är alla människor goda även om jag önskade det. Jag har också intagit horisontalläge och i morgon är det en ny dag . Helt oskriven! Kram!
Ditte

Znogge

Men vilken lycka att få tillbaka den igen. Just utomlands blir allt mer komplicerat och alla handlingar och papper är så viktiga.

Ärlighet varar tydligen ändå längst!

Kram

Svar: Ja, det var en verklig glädje och visst är det skönt med ärliga människor . Och på den här tiden i Kina var det endast västerlänningar som kunde växla dollar och använda bankkort. Idag är det så annorlunda. Skönt det också. Kram
Ditte

Malin

Vilken fantastisk händelse och härligt att det finns så fantatiska människor

Svar: Ja, denna händelse har satt sina spår....Och extra intressant att det var i Peking, där jag senare i livet kom att bo i nästan fyra år. Jag var redan positivt inställd...
Ditte

Lena i Wales

Vilken tur att det finns ärliga människor ibland. Jag har haft många passagerare genom åren som glömt väskor och jackor med pass och mediciner lite här och där. Oftast har det löst sej, men mycket extra jobb för mej.

Svar: Jag kan verkligen förstå att det inneburit mycket extra jobb med resenärer som glömt saker och ting. När det hänt mig, är det tack ocj lov ingen annan mer än nästående som drabbats....Tur det!Och viss är det fint med ärliga människor!
Ditte

Frida Christina

Det låter som att du haft en riktigt bra ungdom :)

Svar: Jadå och väldigt händelserik!
Ditte

Monika

Jag tror också på goda gärningar! Vad roligt att du berättade om de två incidenterna, Sthlm-incidenten var ju bara så otroligt tråkig. Fy... Efter stt du och att en av mina bästa vänner råkat ut för nästan samma sakna samma veva har jag varit extra försiktig med allt från att ha en bra "kod" till att hålla koll.

Kram/Monika

Svar: Ja, "bra kod till kortet" är viktigt , men också att inte ens tänka annat än att du lätt lan bli av med dina saker. I Peking på 90 talet glömde jag ju väskan, men i Stockholm blev den ju avklippt....Och de som gör detta har det som jobb och att länsa bankkort...
Håll i sakerna och lämna dem inte utan synhåll.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: