Vilken väg?

    
"-Vilken väg ska jag ta? frågar Alice katten.
-Det beror på vart du vill komma, svarar katten.
-Det vet jag inte, säger Alice.
-Då spelar det inge roll vilken väg du tar." (Från Alice i Underlandet)
 
Idag har jag funderat lite extra över det här citatet. Vilken väg ska jag ta? Ibland är det ett svårt val och ibland betydligt enklare. Att förflytta sig från punkten A till B och kanske vidare till C är ju ändå ganska greppbart om det gäller en mer geografisk förflyttning.
Men om det gäller att välja väg i livet blir det genast knepigare, för livets vägar går sällan rakt fram. 
Ofta är det många vägval man ställs inför och att då välja "rätt väg" (vad nu det är...) när man inte ens vet vart man vill komma, det gör det hela än mer klurigt.
För min del känner jag att jag får skynda på lite med vägvalet, om jag skall göra något. Och varför skulle jag välja.
Däremot kan jag då och då klura på vad mer jag skulle vilja göra och uppleva och hur jag vill leva.
Jag kan ändå slå fast att jag är nöjd här och nu och då antar jag att det bara är att slå sig till ro utan att välja  väg. Men en sådan tanke känns främmande...
 
Idag valde jag i alla fall väg och det var lätt. Lunch tillsammans med vänner på trevliga restaurang "Motwalls" på Roslagsgatan 20, i Vastastan.
Mitt första besök här, men jag kommer helt klart att återkomma hit. Fräsch och god dagens lunch och i olika prisnivåer, mellan 85 kr och upp till 125. (Då ingår flera rätter att välja bland.) Vatten till maten, fin salladsbuffé med hembakat bröd, kaffe med hembakta kakor. Jättetrevlig miljö och perfekt service gör det om möjligt ännu bättre. Vill man äta middag här på kvällen går det förstås också bra och då är det en annan meny.
 
Jag valde en räksallad som var helt perfekt; rikligt med handskalade räkor och fina tillbehör.
De övriga valde fisk, kummel, som också var mycket bra.
 
Mysig lokal och gott om plats mellan borden är trevligt så man kan prata tämligen ostört. Vi satt länge och pratade och var nog de sista lunchgästerna för idag.
Birgitta och Marianne är nöjda och belåtna. Och jag också förstås...
 
Vi skildes åt och jag promenerade förbi mitt gamla hus på Upplandsgatan där jag bodde i ett par år i början av 2000 talet, vidare ner Drotttninggatan och till Hötorget. Att sedan fortsätta Drotttninggatan via Gamla Stan och Slussen, Götgatan och hem.  Ja, det blev den gamla vanliga vägen.
Målet var ju "hemmet" vid Hammarbykajen, Hammarbyslussen och då var vägvalet lätt.
 
 
Upplandsgatan 42, huset byggdes 1882 och här bodde jag två trappor upp mot gården med stor balkong och utsikt mot fina innergårdar, hur lugnt som helst och mitt i stan. (Balkonger är byggda långt senare och de får inte "förstöra fasaden" mot gatan.) Hiss fanns också i huset, en mycket liten ...
                                                                                       
Kunde inte låta bli att titta in i Pralinhuset på Drottninggatan. Och visst blev det några delikata praliner.
                                                                            
Passade också på att titta på och inne i Adolf Fredriks Kyrka.
Där hade jag inte varit tidigare, bara passerat utanför. (Här på kyrkogården ligger Olof Palme begravd.)
 
Hötorget! Alltid en härlig upplevelse och det  på många sätt.
Tittade också ner i Hötorgshallen för inköp av lite god ost.
 
 
Veiken

Det var flera bra val den här dagen "Din" lunchrestaurang verkar vara helt i min smak, men den ligger liite långt härifrån! Läckra lyxiga praliner sitter aldrig fel! Kram

Svar: Visst är det lite trist att du är så långt härifrån! Men du känns nära...Och några val idag var lätta att göra.Kram!
Ditte

gittan

Ja det är många val som ska göras i livet och jag känner det som jag valt rätt väg.
Men vilken härlig räk sallad, såg jättegott ut. När vi är på Skarpö och hälsar på brukar vi åka in till stan och gå till Hötorget och gå ner och köpa lite goda delikatesser, vi kanske springer på varann nån gång.
Ha en skön kväll, Kramar.

Svar: Vad roligt om vi skulle springa på varandra! Hoppas det sker! Ja, valen är många och vägarna slingrar sig fram. Och nya val kanske bör göras...
Jag tycker också att jag oftast valt rätt väg, bl.a. att jag gick i pension när jag var 61. Men som sagt nya val skall göras då och då, men de kan förhoppningsvis göras om.
kramar och många hälsningar till dig.
Ditte

Alexandra

Kul att du skriver om val i livet just idag. Jag skrev också ett inlägg om det imorse, om att våga välja sin egen väg! Den vägen som känns rätt för sig själv.

Vilka fina bilder du har lyckats fånga av Stockholm, det är lätt att missa Stockholms skönhet när man mest susar förbi det och befinner sig i ett "pendlarvakum"

Svar: Roligt att du också skrev om detta med "egen väg". Läser jag gärna!Jag går ju gärna i Stockholm och stannar vid olika saker som fångar mig för stunden. Och tiden har jag ju.
Ditte

Anonym

Tack för en supertrevlig lunch som alltid. Och det blev en givande promenad hemåt kan jag läsa.

Svar: Tack själv! Jättetrevligt! Och en bra restaurang! Hit kommer vi väl igen?Promenaden hemåt kändes uppfriskande och en del tankar hann passera genom huvudet.
Kram!
Ditte

Anonym

Den anonyma är jag, Marianne. Det här med blogg...

Svar: Så kan det vara...Inte helt lätt!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Fina bilder och hemlandstoner :)
Man gör ju bara små val numera, stora gjorde man ju förr.
Eller så lät man sig styras? Nä, det tror jag inte...eller?
I dag var det ett lätt val, potatismos och pannbiff hos Ali :-)
Litet val men naggande gott :-)
Kram P ♥

Svar: Tack! Och bra val där hos dig! När jag kommer blir det köttfärsbiffsmiddag/lunch hos oss och med potatismos. Så det så...Nja, en del större val har jag nog kvar att göra. Men kansk eär de egentligen små. Ligger nog i betraktarens ögon att vikta detta. Men skönt om du är klar med dina val. Kanske kan jag få lite goda råd...
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Skönt när man kan göra olika val. Ibland har man inget val. Räksalladen såg god ut. Jag har aldrig varit på den restaurangen, men det får bli ett framtida val. Namnet är ju lätt att komma ihåg.

Svar: Restaurangen är värd ett besök, helt klart, och ligger bra till nära vid Odenplan. Att välja väg är ofta klurigt och inte heller självklart och ibland finns det inga val, så är det också och då får man förkika sig med det. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Du menar inte, att den där brickan full med mat var bara EN portion? :)

På tal om val - Poeten Robert Frost has skrivit om "The Road not Taken".
Sista raden: "...and that made all the difference." Jag hade valet att resa tillbaka till
Sverige och en man som väntade på mej, eller att stanna i främmande land med en
man, som jag kännt en kort tid, men visste att det var djupt och allvarligt. Så jag tog riske och stannade; kom inte tillbaka till Sverige på nästan 9 år. Har aldrig ångrat mitt val.

Hötorget besöker jag alltid, när jag är i Sthlm och Hötorgshallen givetvis.
Min brorson bor på Upplandsgatan 70.

Svar: Upplandsgatan 70 ligger bara några kvarter från där jag bodde, på andra sidan Odengatan så där har jag gått förbi måmga gånger. Jodå, räksalladen var en portion och många räkor var det och jag är väldigt förtjust i räkor men orkade inte riktigt allt.
Jag förstår att du hade ett livsavgörande val att göra den gången du bestämde dig för att stanna i USA och tänk så bra det blev. "Friskt vågat är hälfen vunnet" sägs det och jag tror många gånger det stämmer. Tycker att poetens Robert Frost ord känns tänkvärda och viktigt kanske att pröva de vägar man ännu inte tagit.
Ditte

TantGlad

Man har alltid val och möjligheter i livet bara man vågar. Det väl du gör idag ÄR det som påverkar resten av våra liv, så valmöjligheter har man alltid .
Det ser jättegott ut med lunchen och förstår ni har många ställen att välja mellan i Stockholm. Fast vi har rätt många i Sundsvall åxo. Ett snabbt ställe att äta på blir "innergården " hos oss.
Pralinaffären så fint.
Hötorget gillar jag som det mesta i Stockholm.
Vad roligt att se huset du bott i. Det ser fint ut där .

Så nu ska jag göra mitt val i livet. Jag börjar nu och idag.

Kraaaam finaste Ditte. Hoppas din dag blir kanonfin.❤

Svar: Låter bra att du börjat nu, idag med ditt/dina val . Spännande att se var du hamnar. Visst kan val vara svåra och vägarna dit krångliga och men oftast kommer man ändå fram och med nya erfarenheter i bagaget.
Sundsvall, måste nog bli ett besök där till våren eller sommaren. Har ju bara åkt igenom och inte sett något alls av själva staden.
Ja, där i Vasastan bodde jag och det var en speciell tid i mitt liv och jag trivdes både i huset och i kvarteren däromkring. Men nu har jag gått vidare...
Önskar dig också en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Ami

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska välja.....Men ofta får jag en oroskänsla om något är "fel" och då borde jag inte välja den vägen som jag först hade tänkt, men ibland gör man det ändå :)
Men jag tror absolut att ni valde rätt restaurang, för den lunchen såg jättegod ut. Och ett par praliner till kaffet är alltid gott :)
Önskar er en fin dag!
Kram

Svar: Kan känna igen mig med oroskänsla om jag är inne på fel väg. Men ibland följer man den ändå. Igår blev det flera bra vägval, dock inte så avgörande, men ändå...Ibland blir valen av väg en slump och ibland mer medvetna och avgörande. Men det för ju också handlingen framåt. Önskar dig en fin dag. Kram!
Ditte

Ama de casa

Ja du... Visst ställs man inför många vägval här i livet. Om man har gjort rätt kan man ju aldrig riktigt veta, men huvudsaken är ju ändå att man trivs där man har hamnat. :-)

Kom att tänka på en gammal film med Gwyneth Paltrow, "Sliding doors". Där visas två parallella historier, en när hon precis kommer med ett tunnelbanetåg, och en när hon missar samma tåg. Den är riktigt bra, faktiskt. :-)

Svar: Ja, den filmen minns jag. Mycket att tänka vidare på. Och ibland händer bara saker så där utan vidare. Visst är det viktigt att trivas med de vägval man gjort och om det är rätt vet man ju inte alltid. Kanske lika bra det. Sedan kan det kanske vara bra att ompröva valen nu och då.
Ditte

znogge

Vilka trevliga vägval du gjorde i går! Goda sådana dessutom. Jag kände direkt att den räksalladen, den stod det mitt namn på! Så en pralin på det...

Hoppas tisdagens val blir lika bra!

Kram och god förmiddag!

Svar: God förmiddag från Uppsalatåget. Mormorsdag idag med Max och vi skall tillbaka till Stockholm och leta nya vägar. Kommer du till mina trakter så vore den här restaurangen säkert något för dig också. Pralinerna tar man sedan på vägen mot City. Kram från en grå Uppsalaslätt.
Ditte

Ann-Kristin

Oj vad räksalladen ser god ut. Vilka fina räkor!
Tycker att du valde rätt väg när du gick hem efter vad dina fina bilder visar.
Det är inte lätt att veta om man valt rätt alla gånger.
Kram/A-K

Svar: Räksalladen var verkligen jättegod och det blir stor skillnad med "handskalade" räkor. Och att veta om vägen är rätt kan sannerligen vara klurigt för den kan ju ändra sig. Kram.
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag önskar jag hade tiden som du nu har :) och spännande att besöka ett land man inte varit i förr, men du bjuder säkert på bilder sen då :) ja du bor fint även hemma i Sverige och vi kan väl knappt klaga eller hur :) önskar dig en ljuvlig dag kram

Svar: Efter ett helt arbetsliv sår det nu fint att ta dagarna som de kommer och inte planera så mycket . Det har jag ju alltid gjort när jag jobbat. Då planerades allt. Visst har vi båda tur som har ett boende vi trivs med, en skön känsla. Och resorna blir ett extra plus. Kram! Önskar dig en trevlig arbetsfri dag.
Ditte

Sanna Preifelt

Vilket bra citat från Alice i Underlandet. Det vill jag nästan spara ner och skriva ut!
Och vad mysig dag ni verkar ha haft. Räkor är bland det absolut godaste som finns tycker jag, hihi ;D

Svar: Det blev en trevlig dag på många sätt och alltid mysigt att träffa vänner och ära lunch. Både räksalladen och restaurangen var/är bra. Annan mat också vad jag förstått. Visst är Alices citat bra! Kan användas i flera sammanhang.
Ditte

FREEDOMtravel

Det är et bra citat det där. En kollega citerade det för någon vecka sedan... Visst finns det en massa val hela tiden. Bra att stanna upp och fundera lite då och då!

Svar: Det är det man får göra och se vad/om man kommer fram till något vägval eller inte. Men citatet gillar jag alldeles oavsett.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: