Teater, mat och kultur

    
Dimman låg tät över Stockholm och kanalen med båtarna fick man anstränga sig för att se. Däremot behövde jag varken mistlur eller dimljus för att hitta till dagens lunchaktivitet på restaurang Kvarnen på Tjärhovsgatan, (nära Medborgarplatsen) är en gammal anrik söderrestaurang (ölhall) som etablerades redan 1908 och alltså firade 100 år 2008. Kvarnen är i Stockholm ett välkänt tillhåll för alla Hammarbyfans särskilt före och efter deras matcher och bäst att tillägga att jag inte är det. Hammarby fan alltså...
För övrigt är det en trevlig restaurang och har öppet hela dagarna både för lunch ocg middag. Vill man slinka in fram på eftermiddagen för en öl eller kaffe går det också bra.
Dock kan man inte påstå att mysfaktorn är så hög, som den "ölhall" det var och är, men bra och rejäl mat och hyfsade priser.
Jag hade bestämt träff med "Torreviejaväninnan", Susan, som också bor på Söder och det blev en trevlig lunch med mycket prat och också lite förhandsinformation inför kvällens stundande teaterbesök.
 
Dimmigt var det, men jag hittade i alla fall till Kvarnen.
 
Susan slog till på lax och jag på en kräfttoast och vi var båda nöjda och belåtna
när vi så småningom lämnade Kvarnen för andra bestyr. Tusen tack!
Och jag hade också fått lite info om kvällens föreställning.
 
Teater var det! Susan spelar med i "Forums teatergrupp", en amatörteatregrupp,som håller till på Nybrogatan 18 i Stockholm.
Gruppen har nu i november spelat två kortare, moderna klassiker och igår var det den sista föreställningen för hösten och båda pjäserna är regisserade av Peter Bark.
I vår blir det Hasse&Tage på repertoaren och då kommer jag tillbaka.
 
Det första stycket som spelades var Utdömd egendom av Tennessee Williams som var en av 1900-talets mest betydelsefulla amrikanska dramatiker. Från programbladet;  "Hans pjäser kännetecknas ofta av en blandningav rå realism, expressionism och psykologiskt djup, skrivet med ett poetiskt språk".
Flera av hans pjäser har filmatiserats t.ex. Linje lusta, Katt på hett plåttak och Iguanans natt.
Utdömd skrevs 1946 och har också fimatiserats.
Utdömdbeskriver mötet mellan tonårsflickan Willie, som låtsas vara äldre, och den välartade ynglingen Tom som får Willie att berätta vidare om sitt liv och sina drömmar.
Willie är bor ensam i det utdömda stationshuset sedan hennes älskade storasyster Alva avlidit i lungsot. Alva är fortfarande viktig för Willie och har gett henne uppfattningen om hur livet är. Alva var beundrad och eftertraktad av alla järnvägsarbetare och hon var den största attraktionen i den lilla staden och nu har Willie ärvt den rollen.
Mycket tänkvärt och faschinerande och man kan fortsätta fundera vidare kring både Willie och Tom.
Här spelades Willie av Linn Baum och Tom av Per Gustafsson.
 
Spel är skriven av Samuel Beckett, född på Irland  1906 och avled i Paris 1986 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1969. Kanske är hans mest kända pjäs, "I väntan på Godot", som satts upp flera gånger på Dramaten i Stockholm och där jag såg den.
I "Spel" finns tre huvuden, två kvinnliga och ett manligt, i var sin soptunna. (MIn väninna Susan sitter i den högra tunnan.) Dessa huvuden återberättar oerhört snabbt och i munnen på varandra historien om en genomlevd kärlekshistoria med tre intressenter.  Detta under tiden de sitter av ett straff.
Här i pjäsen spelas sedan hela dramat upp på nytt och med repliker som gör att det går att förstå och höra det som sägs. Avslutningsvis sitter de tre åter i sina tunnor och upprepar sina repliker ännu en gång och även nu i munnen på varandra.
Becket utforskar ofta människornas kamp med att försöka förstå världen och samtidigt sätter han fingret på tillvarons kaos och meningslöshet, så även i den här pjäsen, så mycket förstod jag.
Jag hade nog inte direkt förstått handlingen om inte sycket också spelats upp i dialogform. Inser att jag har läst alltför lite  av Samuel Beckett...
Skådespelarna var verkligen duktiga och uttryckte verkligen sina respektive karaktärer i sina roller.
                                                                           
Inte en min rördes här i tunnorna.
Susan i den högra tunnan och till vänster Caroline Hansson och i mitten Tomas Nilsson.
 
Ensembeln; Per Gustafsson, Caroline Hansson, Tomas Nilsson, Susan Lekberg och Linn Baun.
 
 
Ami

Ja det var verkligen tjock dimma, men bara man slipper köra bil i den så går det väl an.
Vad kul med en "kändis väninna" och att hon dessutom har anknytning till Torrevieja :)
Förstår att det var lite extra roligt att se föreställningen när hon var med!
Ha en trevlig kväll!
Kram

Svar: Det var verkligen en upplevelse att se pjäserna även om jag hade lite svårt att greppa den sista. Den hade fler bottnar...Nej köra bil är det inte tal om just nu. Den har hamnat hos vår ena dotter. Men jag går mycket och det lär vaar nyttigt.
Önskar dig också en fin kväll.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Va trevligt alltså! kvarnen har man ju varit på också för 100 år sen :-) Hade en man som var Hammarbajare ända in i märgen :) Måste vara AIK för dig då :-)
Fin mat åt ni också! Och så teater. Man skulle ha varit där men du beskrev bra!!
Kram P ♥

Svar: En fin dag som både började och slutade bra. Jag tänkte på dig där jag satt på teatern. Och kul att du varit på Kvarnen. Nejdå, AIK är inget för mig nu längre. Det var en gång i ungdomen. Men nu bryr jag mig inte direkt om något lag.
Kram!
Ditte

Tina

Så trevligt! Och Susan är så snygg och smaskig mat fick ni också!

Svar: Det var jättetrevligt! Och Susan var jättebra! Ja, de andra också....
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Som vanligt hade Du en trevlig dag och kväll. Lite synd att jag inte kunde komma upp till storstan och vara med Er. Men det blir väl fler tillfällen.
Idag har det varit fullt upp. Fotvård, sen lunch med en f.d. arbetskamrat och därefter frissan.
Ensam hemma i kväll så är två promenader avverkade med hunden.
Nu är det soffläge resten av kvällen.
Kram och hälsa Bosse.

Svar: Visst blev det både en trevlig lunch och trevlig föreställning och nästa gång kanske det passar så du kan vaar med. Hoppas! Låter som om du haft en bråd dag, men väldigt trevlig sådan.Här är det också soffhäng och med Debatt i på tv.
Bosse hälsar!
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Kvarnen är en favorit! Jag har ätit lunch där massor av gånger (stammisställe när jag jobbade på Medis i 6 år). Har även varit där på kvällarna några gånger... I väntan på Godot har jag sett för länge sen. När jag var yngre spelade jag teater och då såg jag lite mer teater än vad jag gör nu...

Svar: Visst är Kvarnen ett bra lunchställe och även senare på kvällen då det blir mer fart och fläkt...Kul att du spelat teater, kanske något att ta upp igen. Jag försöker gå på teater lite nu och då när vi är hemma, men svårt för mig att boka biljetter i god tid. Finns mycket att se.
Ditte

Susan

Hola! Jättemysig lunch - och så himla kul att du ville komma och kolla vår föreställning! Och tack för fina rosen! Samuel Beckett är ju mkt speciell - när jag först fick manus fattade jag inte mycket men ju mer jag läste desto mer fascinerad blev jag. Gick åt många timmar för oss i ensemblen att läsa och försöka förstå. Vad menar han här?Vem syftar jag på när jag säger "hon"? Var befinner vi oss? Vad är ljuset - solen eller något annat? Vem säger jag det här till? Till mig själv, till min man, till hans älskarinna eller till Gud? Osv osv. Man måste ju liksom förstå varför och till vem man säger saker - annars blir historien obegriplig både för oss och publiken. Vi får försöka sammanstråla i helgen för en snabb överlämning av det som glömdes på bordet i logen: Grytisarna! ;)
Kram//Susan

Svar: Måste än en gång säga att jag tyckte pjäsen var jättebra, men lite svår att greppa. Och ni i ensamblen lyckades verkligen bra. Lite som Norén...Många tankar och undertoner. Bra att ni även tog dialogerna separat, det gjorde att åtminstone jag kunde hänga med och det blev begripligt. Som du säger; till vem säger jag det här... Och jag har tänkt mycket på pjäsen sedan igår. Ni var verkligen proffsiga. Vi hörs av ang. det vi glömde. Jag var väl för tagen av pjäsen...
Kram och tusen tack! Jag kommer gärna tillbaka.

Ditte

Annika

Hej Ditte
Det verkar ha varit en mysig dag trots dimman.
Kram

Svar: Jadå, dimman låg tät men inte är det något hinder för trevligheterna. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...ser att det blev en lyckad kväll för din del :) och även gott att äta så vad mer kan man begära?? önskar dig en ljuvlig fredag kramen

Svar: Ja, ännu en trevlig dag och kväll! LIka bra att passa på när det vankas trevligheter.Önskar dig en bra jobbdag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Det verkar inte gå nån större nöd på dig trots att du missar tapasmaran denna gången ;-)

Trevligt att både träffa och se Susan, men var det så snällt att sätta henne i en soptunna efter maten? ;-)

Svar: Nej då, inte går det någon nöd på mig, jag provar lite olika restaurnger här i stan, men jag saknar ändå tapasrundan och gläds åt din beskriving och njuter på avstånd. Nja, soptunneplaceringen hade kunnat vara bättre, det medges. Men antar att jag inte har så mycket att sätta emot en tanke som en nobelpristagare i litteratur haft.
Jag kan ju försöka. Men Susan kom ur tunnorna ett tag i alla fall. Och pjäserna var verkligen bra.
Ditte

znogge

Så mycket trevligheter du är ute på! Kultur och god mat är verkligen en lyckad kombination på alla vis.

Önskar dig en fin fredag!
Kram

Svar: Här händer en hel del just nu. Lika bra att passa på på för tid har jag och ork och lust också. Jag tycker ju om när det "rör på sig". Önskar dig en bra fredag och antar att det blir en del helgjobb också.
Positiv energi skickas härmed!
Kram!
Ditte

Marja

Så trevligt med teater!
Kvarnen firade jag faktiskt min 60-årsdag på... det var exet, Joanna och jag och vi skulle gå till ett annat ställe som var fullt, så då hamnade vi på Kvarnen. Jag gillade stället, det är rustikt och maten var jättegod och vi drack ett gott vin och lite annat efter maten... :)
Kram! :)

Svar: Vad trevligt att du också känner till och har lyckade minnen från Kvarnen. Det är ju lite av en institution i Stockholm. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: