Somlig dag!

    
 Somliga dagar känns lite bättre än andra, särskilt de dagar när rosa moln svävar runt på den blå himlen och vackert speglar sig i kanalen, himlen är blå och trevligheter väntar.
 
Kom att tänka på en dikt av Britt G Hallqvist, född 1914 och som just heter "Somliga dagar". En dikt skriven för barn, men jag blir fortfarande glad när jag läser den. Den kommer från boken "Folk är så olika"
 
"Somliga dagar går allt så lätt.
Solen skiner och talen blir rätt
Spelar man kula vinner man bums.
Rasten är rolig och maten är mums.
Andra dagar går allt på sne.
Försöka med något är ingen idé.
Man glömmer och tappar, blir sist och sämst.
Man ramlar på gården och slår sig hemskt
Nu hoppas jag på en somlig dag!
 
 
Vackert väder och sol, som i alla fall hinner upp över takåsarna innan den strax före klockan 15 skyndar sig ner igen. Jag tar en uppfriskande promenad en bit ner genom stan, mot St. Eriksplan, och hinner känna den svala novemberluften bita i ansiktet innan jag hoppar på en tunnelbana den sista biten.
Mysigt att träffas en stund och prata  innan kvällens middag väntade på restaurang DalaNisse, i Vasastan, Vikingagatan 7.
 
Birgitta, kvällens värdinna, Mona och Marita, vänner från Peking, njuter av gott småplock.
 
Dalanisse är en mysig kvarterstestaurang som alltid serverar god mat och har hög servicenivå, dessutom är menyn varierad med både större och mindre rätter och prisnivån är "trevlig", så hit återkommer man gärna. Dock är det viktigt att boka bord, som det är på de flesta restauranger i Stockholms innerstad.
Vad skulle vi nu äta? Allt verkade gott och för min del stod valet mellan en fisk och skaldjursgryta och en Caesarsallad.
 
Både vi och maten på plats. Marita valde halstrad röding som var jättegod.
                                                                                  
Birgitta och jag valde Caesarsallad (till vänster) och Mona bestämde sig för pilgrimsmusslor.
Vi blev sittandes länge, länge och det blev som vanligt mycket prat och många skratt. En härlig tisdagskväll!

När vi sent om sider bröt upp strosade vi Rörstrandsgatan ner mot St. Eriksplan. Rörstrandsgatan har fått namnet efter den medeltida byn Rörstrand som låg här från 1726 fram till 1926 låg Rörstrands Porslinsfabrik här i området och ordet "rör" kommer från de vassrör som växte längs Karlbergsjöns stränder, nedanför Karlbergs Slott. Rörstrandsfabriker revs 1926 då verksamheten flyttade till Göteborg och senare, 1936 , till Lidköping. Porslinsfabriken Gustavsberg slogs samman med Rörstrand 1987 och alltsedan 2005 sker produktionen utomlands.
 
Och det blev en somlig dag.
 
Och på Rörstrandsgatan stannade vi och pratade om julen och det kändes av någon anledninga helt adekvat när vi såg denna tomtebutik med alla tomtar beredda inför julfirande.
 
                                                                                  

Kan tänka mig att du sitter inne med en hel del bra restaurangtips i Stockholm ;) får kontakta dig innan jag reser dit nästa gång.

Svar: Restauranger är jag nog bättre på än barer, men en del av dina fina Stockholmstips vad gällde barar har jag besökt och några av restaurangerna också. Men alltid roligt att pova nytt. Har ju flitigt antecknat alla dina tips både från Göteborg och runt om i världen. Får nog slå till på din bok snart. Den verkar jätterolig.Hör gärna av dig nästa gång du kommer till Stockholm.
Ditte

Vad roligt att höra :) Absolut det gör jag gärna!

Svar: Kul!
Ditte

Ama de casa

Du hittar såna bra ställen! Känns som vi måste stanna lääänge i Stockholm nästa gång vi åker till Svedala :-)

Svar: Det tycker jag helt klart ni ska göra. Här finns mycket!
Ditte

Marja

Söt liten dikt. Visst är det så att allt går fel vissa dagar, men lyckligtvis tycker jag då att de flesta dagar är 'somliga'. :)
Verkar vara en mysig restaurang. Noteras! :) Kram! :)

Svar: Jodå, visst är de flesta dagar somliga och det är de jag också vill minnas. Restaurangen är verkligen trevlig och värd ett besök eller flera. Kram!
Ditte

Gitan

Vilken fin dikt och det stämmer ju så bra. Härlig restaurang ni har vari på och maten såg ju helt perfekt ut. Här har det varit grått i dag men lite frost var det på taken i morse så julstämningen kommer nog snart
Stor kram till dig.

Svar: Dessa somliga dagar är så bra och jag känner mig glad över att de är många. Vi hade verkligen en trevlig kväll . Ingen frost här men den kommer nog snart. Kram!
Ditte

Lena i Wales

Fin dikt! Roligt att få veta mer om Rörstrand och ordet rörs uppkomst. Härliga bilder från Söder också. Kände inte till Garbos torg. Ha det bra och någon dag ses vi!

Svar: Visst ses vi någon dag! Det ser jag verkligen fram emot. Ja, Rörstrands historia är spännande och den långa versionen kommer nog vid ett annat tillfälle. Greta Garbos torg ligger vid Katarina Bangata här på Söder, bredvid Katarina Södra skola där Garbo själv gick. Torget kom till 1992 efter ett beslut i kommunalfullmäktige.
Ditte

Ami

Den dikten är så rätt. Så där är det somliga dagar!
Men ni fick ju en fantastiskt kväll tillsammans på restaurangen. Trevligt att lyxa till det mitt i veckan, det tycker jag man ska göra ibland :)
Kram

Svar: Visst är dikten lite som det är. Men jag måste tillstå att de flesta dagar är "somliga". Och lite lyx i vardagen piggar helt klart upp i denna grå november. ävenom vi hade sol i Stockholm igår. Men det är korta dagar. Kram!
Ditte

Iris

Somliga dagar :) Lyxigt under en vardag! Tänk att ha glädjen av att njuta av livet tillsammans med goda vänner! Kram

Svar: Visst är det lyxigt med sådana här vardagar. Pensionär, du vet....Saknar dig! Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

TVÅ extra fina restaurangbesök på en vecka. Inte dåligt.
Blir lite´ (mycket) avis på er som bor i Sthlm och har så många
ställen att välja på. Den nere i valven du beskrev tidigare, var ju
helt underbar. Har bara varit till Den Gyldene Freden, som ju är
speciell. Men när jag jobbade i Sthlm, hade jag inte pengar till
restauranger, och inte tror jag att det fanns så många heller.

Min lägenhetskompis och jag tog extra jobb på Hotell Reisen på
Skeppsbron för att tjäna ihop nog med pengar till möbler. Vi hade
ett par turistsängar, när vi flyttade in. Jobbade i köket på lördags-
kvällarna och söndagsmiddagarna. Hotellkök är intressanta!!!

Längre fram och med löneförhöjning brukade jag ibland gå till
Port Artur (Pottan) på Götgatan och äta söndagsmiddag.
I vardagslag blev det mest ärtsoppa eller blodkorv fr Norrmalms Livs.
Under 4 år i lägenheten hade vi aldrig använt ugnen.

Dikten är såå riktig. Glad att du satte in den här.

Det har snöat mest hela dan idag. Flyg inställt och vägarna fulla av
resande, som vill hem till Thanksgiving Day i morron. Tråkigt!

Svar: Ja, den här veckan har det blivit ett par utsvävningar och veckan är inte slut ännu. Men i Gamla Stan var vi bjudna på fest hos vänner som bor där och har den fina källarlokalen i sin bostadsrättsförening. Väldigt trevligt!Gyllene Fredan går jag ofta förbi, och nu är det länge sedan jag var där. Men det var utanför den restaurangen som en taxi alltid fick vänta på Evert Taube.
Jag har också jobbar i restaurangkök under studietiden och visst var det intressant och slitigt. Men tänk vad man lärde sig. Nu måste jag titta efetr "Pottan" på Götgatan. är ju mot mina hemtrakter.
Och visst är diket fin. Har använt den mycket i skolan när jag jobbade där.
Ni får snön och vi väntar, men den kan gärna dröja ett tag.
Önskar dig en trevlig Thanksgiving dag och hoppas att alla kommer lyckligt hem till de sina.
Ditte

Preciosa

Gomorron Ditte!
Vilken lyxig mat :) Och vad många restauranger man aldrig hört talas om.
Precis som här med tapasrejset. Man läser om många här också som man aldrig hört namnet på. I Stockholm som är så stort verkar alla går bra till skillnad från här trots mycket folk. Men spanjorerna har inte råd att äta ute så mycket nu.
Ser framemot rapport från gårdagen också :-)
Kram P ♥

Svar: Trevligt hade vi också! Och bra med restauranger som har god mat, trevlig miljö och ändå är rimliga i pris. Sådant gillas! Visst kommer det nya restauranger här också och andra försvinner, precis som i Torre, men det är roligt att våga prova något nytt. Synd att vi missade tapasrundan nu, men det kommer väl fler möjligheter. Rapport från gårdagen kommer. Jättetrevligt var det!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

En vacker dikt och sann, jag gillar dikter men kanske för att jag älskar ord, ord man själv väljer :) och som ofta har du super trevligt med fina väninnor o på platser med god mat ...julen kommer sakta sakta mot oss :) önskar dig en ljuvlig dag på alla vis kramen

Svar: Tack! Ja, jag tycker om den här dikten för det är ju oftast så tillvaron är. Vänner, god mat och fryck är alltid en god kombination. Och väldigt trevligt!
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Härligt med somliga dagar. Det kan ju inte bli annat när man träffar goda vänner över en bit mat. Många trevliga restauranger du tipsat om.
Kram

Svar: Skönt att dessa somliga dagar är ganska många...Kram!
Ditte

Veiken

Somliga dagar vill vi ha många av! Britt G Hallqvist skrev många fina dikter!
Jag har likadana tomtar hemma hos mig, som ni såg i skyltfönstret! Kul!
Så synd att ni inte åkte med oss över det stora vågiga havet! Kramar

Svar: Det hade varit roligt att träffa dig där på Birka, men vågorna avstår jag gärna. Vad festligt att du har liknande tomtar som vi såg och här fanns flera butiker med tomteinriktning, alltså på gamla tomtar. Ja, Britt G Hallqvist har skrivit mycket fint och visst vill vi ha dessa somliga dagar.
Kramar!
Ditte

Bosse Lidén

En fin dikt som håller än, både för liten och stor. Rörstrands historia kunde jag rabbla utantill för inte så många år sedan. Kul att läsa din information och se att det mesta fanns kvar i mitt minne. Kram Bosse

Svar: Visst är dikten fin! Britt G Hallqvist har skrivit många tänkvärda små dikter och jag har använt fler i skolan med eleverna. Aha, du är en Rörstrandshistoriker! Kul!
Och att du fortfarande minns din historia.
Kram!
Ditte

znogge

Vilken härlig och trevlig kväll på alla vis! Gott såg det också ut :-)

Svar: Verkligen! Sådana kvällar är minnesvärda.Och gott var det!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vi hade ju ett porslinsmuseum så jag läste på om alla gamla och nya fabrikers historia. Det bästa var när jag fick levande historier från gamla människor som hade jobbat på Gustavsberg och i Lidköping. Underbart att höra de berätta. Kram Bosse

Svar: Vad roligt att höra! Och man brukar minnas lite extra det som berättats för en och särskilt ab de som var med.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: