Söder hälsar i veckans vykort

    
 Veckans vykort blir hälsning från Södermalm.
Vatten, grönområden; ja de är inte direkt gröna så här i slutet av november..., promenadvägar, gamla hus blandade med nya, butiker, folkliv, restauranger, caféer, kändistätt, bohemiskt, kulturellt och trendigt (sägs det...)
Teatrar, biografer och bibliotek blandas med småaffärer, konsthantverksbutiker och gallerier.
Även ett och annat halvvisset försök har gjorts för att få till några gallerior med de mer vanliga, ganska trista butikerna som man kan hitta överallt.
Gångavstånd och det mesta känns nära inpå. Lite som att bo på landet men ändå mitt i stan.
 
 Gamla hus blandas med nya och på en hedersplats, Greta Garbos Torg, finns denna vackra relief av just greta Garbo. Jodå, den gamle fotbollslegenden finns också med staty och mål och har en gata uppkallad efter sig; Nackagatan. Men än har jag inte sett till vare sig "Marks Torg" (Mark Levengood), "Jonas Park" (Jonas Gardell)
 Persbrandts Allé (Mikael Perstbrandt) eller Skarsgårds Gränd ( Familjen Skarsgård...)
 
 Jag har i veckan fått en hel del lappar i brevlådan om att diverse fastighetsförmedlare är intresserade av just vår lägenhet. Utgår från att alla i huset fått liknande lappar...Hur som helst är det stor brist på bostäder i Stockholm och prisökningen på bostadsrätter går rakt uppåt. Men vi bor bra där vi bor, men intressant att följa marknaden är det. Och nu är det nya trender som gäller. Gissa om jag fick mig ett gott skratt!
 
 
Man skall enligt tidningen Södermalmsnytt sätta stadsdelsstil på sin lya. "Glöm fruktinstallationer på lägenhetsvisningar och doften av nybakat bröd. Inred utifrån din stadsdel, så kan du få ut både högre pris och ännu snabbare försäljning. ( Redan nu hinner bostäderna knappast komma ut till försäljning innan de är sålda...)
" I Stadsdelen Östermalm skall det vara aristokratiskt, högt till tak, formellt och raka linjer, gärna mönster från Svenskt Tenn och lyxig känsla på allt. Ett uppdukat middagsbord är uppskattat. Soffan mot en öppen spis och givetvis skall utsikten vara fin. "
"I Vasastan skall det vara sobert och inredningen skall vara av det dyrare slaget och med varm färgskala. Många som bor här skulle kunna tänka sig att bo på Östermalm och inreder därefter. Dock anses de boende i Vasastan tillhöra en yngre generation än de på Östermalm och vara lite mer trendiga, men inte lika trendiga som de som bor på Södermalm. (Här får jag se upp!!!!)
"På Kungsholmen gäller mysigheten framför allt och det skall vara bekvämt. Gärna ovalt middagsbord med plats för många. Det sociala livet är viktigt. Bostade skall också vara praktisk och lättstädad.
"Södermalm; Här lever du avslappnat och det skall vara bekvämt och ombonat med tyger och mjuka kuddar. (Bara man inte behöver knö ner sig på golvet för att sitta på kuddarna....)
Gärna runda matsalsbord, (vi har ingen matsal och heller inget runt bord, illa....) men man kan också avvara ett matbord, många bor trångt och ett bord kan plockas fram efter behov. Ett varmt färgval, (kan delvis stämma vad gäller textilier, men våra väggar är alla vita) och tjocka mattor ger hög mysfaktor. (Tror inte vår ljusa matta ens är tjock...)
Inredning och material får gärna ge känsla av att vara unika och är man kreativ så visa gärna upp några egna alster som sitter på väggarna. (Nu är jag inte krativ så de egna alstren utgår till förmån för andras.)
 
 Nu vet man alltså vad som "gäller", så jag är glad att jag inte tillhör den mer trendiga skaran utan bor där jag trivs och har de saker jag tycker om. Är det månne det som kallas en inre trygghet. För då har jag det..
 
                                                          
Ami

Haha! Ja, tänk så mycket andra vet om oss....De känner oss tydligen bättre än vad vi själva gör och vet precis hur vi har det i våra hem och hur man ska ha det :)
Det är tur att man själv kan välja den inredning man faller för, var man än bor :)
Men visst är det kul att ha lite koll på husförsäljningsfronten, jag brukar gå in ett par gånger i veckan och se vad som händer här i Helsingborgsområdet :)
Kram

Svar: Visst är det kul att se vad som händer på fronten, men här känns det nästen lite galet just nu på lägenhetsfronten. Och det verkar vara så på många platser i landet...Men tur att man inte faller för alla trender utan har hemma det man tycker om.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Söder är verkligen en pärla!

Det finns en gata i en håla i Australien som är uppkallad efter min farfars bror. Den bär alltså mitt flicknamn, och jag blev mäkta stolt när jag fick veta det :-) Han utvandrade på 20-talet och släkten tappade kontakten. Det var lite annorlunda förr i tiden...
Hur som. En bekant till pappa flyttade till Australien och träffade en kille på en fest med det efternamnet (som inte är direkt ovanligt). Han sa att han kände en i Sverige som hette så, och tamjetusan - det var pappas kusin som han stött på! Haha! Ibland är världen bra liten...
:-)

Efter det har dom varit här och hälsat på i Sverige och kontakten återupptogs, i alla fall lite grann.
:-)

Svar: Vilken häftig historia! Det är minsann inte alla förunnat att ha en gata uppkallad efter sig. Vad roligt!Och helt osannolikt med mötet i Australien där mannen kände någon i Sverige. Visst är världen liten ibland. Vilken historia och sann dessutom..,
Ditte

Geddfish

Det är nog bra att ha koll.
Jag tror att ni bor som ni trivs och det är tryggt och bra. Ni bor ju dock centralt ändå. Och så alla möjligheter med Spanien.
Intressant att läsa om de olika stadsdelarna, vad de står för. Min mamma jobbade i Stockholm, hon. Hos en fin familj, var hon hushållerska och barnflicka. Kanske jag har berättat.
Jag har ff släktingar kvar i Stockholm, men det blir inte av att besöka dem.
Ha det gott, oj, vad mörkt det är ute nu. Kram!

Svar: Vi trivs väldigt bra och jag skrattar mest åt alla olika trender och fick mig ett extra gott skratt när jag läste om hur man ser på de olika stadsdelarna. Givetvis skrivet med glimten i ögat. Ja, livet i en sk. "fin familj" var nog slitigt många gånger och satte tålamodet på prov. Vore trevligt om du vid tillfälle kom till huvudstaden och jag skulle gärna promenera genom staden med dig.
Och mörkt är det nu, men fint med all ljus som är tända.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll kära Ditte!
Det var en rolig läsning! En gång i världen jobbade jag på en fastighetsförmedling här i min stad. Kan inte erinra mig att det var sådana krav på de olika områdena.
Skönt att Du trivs med Ditt och inte känner Dig tvungen att följa någon trend.
Jag är så gammalmodig så jag har ett ovalt matbord av märket Axet. Ser att även ungdomar som Ami har ett lika dant. :)
Kram/A-K

Svar: Jag fick mig ett gott skratt när jag läste hur trenderna går...Men jag bryr mig väldigt lite. Ett ovalt matbord vekar toppen och det skulle npg jag också gärna ha så småningom. Helst med en iläggsskiva så man kan sitta många runt bordet...
Tur man inte behöver hänga med...
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilka fina bilder!! Ja man känner igen sig på flera bilder. Jag bodde ju i Vasastan på
60-talet. Utkyld lgh på bottenvåningen över gården. Kallvatten. Jättetrendigt :-)
Syrran på Söder vid Gunnarssons konditori så där var man mycket.
Inte mycket trend där heller :)
Ha så kul i morgon! Avundsjuk un poco :-)
Kram P ♥

Svar: Tack! Jo, nog har tiderna och trenderna ändrats. Men jag bryr mig inte så mycket. Jag hamnade på Söder av en slump för att det var för dyrt med en större lägenhet i Vasastan än den jag hade. Jag hade ju knappast innan varit söder om Slussen. Men jag trivs ju jättebra här. Ja, Gunnarssons är ju nära här...Ja, morgondagen blir rolig med dubbla trevligheter.
Du får vara med i hjärtat.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Fina bilder! Och rolig beskrivning av hur inredningen ska se ut i olika stadsdelar... Jag har bott i Vasastan, men mina 22 kvm var nog inte så sobra... haha ;)

Svar: Tack! ja, men får ta Södertidninges beskrivningar med några nypor salt. Men det finns säkert tankar som stämmen. Jag känner inte heller igen mig vare sig från Vasastan och min lilla lägenhet på 45m2 eller från där vi bor på på Söder. Men om man strosar genom stan så visst känner man av på gatorna när man byter stadsdel och det är roligt i sig.Sedan är det ju mer en definitionsfråga vad som är sobert....
Ditte

Eva`s blogg

Åh fina bilder love them :) men så klart va roligt att just ert hus är poppis även om ni inte skall ge er i väg så följ det och se hur det går, ni bor ju vackert :) super fin i din jacka är du Ditte :) områdena i staden känner jag inte alls till, men frågar maken :) önskar dig en skön dag kramen

Svar: Tack! Nej, stadsdelarna i Stockholm är många och varierade och har sin speciella karaktär som jag anta ratt olika delar av andra städer också har. Men säkert ligger det lite i det...Idag blir det lite turer på stan och andra trevligheter så det är bäst att sätta fart.
Kram!
Ditte

znogge

Jag har noterat att lägenheter säljs på samma vis i stor staden. Just nu verkar det vara lätt att sälja om man bor i rätt område. Hus som är till salu är däremot inte lika lättsålda och det gäller oavsett område. Nåja, vi bor nog kvar ett tag till men jag längtar ofta till stan. Lägenhet där och något söderut är min melodi!

Vackra bilder som vanligt!

Kram

Svar: Tack! Ja, det har blivit viss hysteri på lägenhetsfronten och den verkar breda ut sig över Sveriges större städer. Att bo i hus är ju en frihet i sig och jag har gjort det under många år, då i Upplands Väsby. Men livet gick vidare och det blev ett annat boende i och med det. Men nu känns det skönt att kunna stänga dörren till lägenheten och inte ha någon trädgård att ta hand om.Och något söderut är alltid trevligt...
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Vilken underbar bildkavalkad! Kåkarna på Söder är ju klassiska. Kommer ihåg
Alice Babs "Vårat gäng" " Svenne Bergquist bäst på plan"; han var Söders idol -
spelade fotboll, bandy och ishockey.

Fotona av, vad jag antar är, Hammarby kanal är fantastiska. Önskar man kunde
själv få vara där.

Kul beskrivning av vad de olika stadsdelarna försöker visa. Har hört att Gamla Stan
är ett elitområde med himmelshöga priser. Skulle tro, att din lägenhet med en så
tjusig vy inte skulle vara svår att sälja (till fördelaktigt pris - för dej givetvis :) ),
dvs OM du skulle vilja flytta. Men det kan jag inte tänka mej att du vill.

I helhet ett intressant inlägg.

Svar: Tack för fina ord! Jodå, Fjällgatans serenad med Alice Babs minns jag och likaså "Vårat gäng" med Svenne Berka bäst på plan. Och sedan finns ju det gamla lustspelet av Gideon Wahlberg; Söderkåkar. Tänk vad jag skrattade när jag såg det även som liten. Söderkåkarna finns ju tursamt kvar än idag. Mer historia om Söder finns också i Per Anders Fogelströms böcker, fatastisk läsning.Vad gäller Gamla Stan så är det en stadsdel med mycket historia och prisläget där är och har det senaste decenniet (minst) varit höga.
Vi bor bra där vi bor och trivs här....
Ditte

Ruth i Virginia

Nu kom jag på vad sången hette. Fjällgatans Serenad - Alice Babs!

Svar: Den känner jag igen!
Ditte

Ruth i Virginia

Jag har läst Fogelströms böcker. Gillade högt.

Det snöar - SNÖAR!!! Stora flingor! Alldeles för tidigt på året.

Svar: Dessa böcker har jag läst om i vuxen ålder och tyckte fortfarande lika mycket om dem. Oj! Snö redan nu! Visst är det alldeles för tidigt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: