Rosa Lagunen

    
 Solen strålade även idag från en klarblå himmel och efter lunch blev det en cykeltur ågra kilometer västerut mot den "Rosa Lagunen", ett annat namn på den är Stora Saltsjön eller Laguna de Torrevieja.
Att klimatat är bra här i Torrevieja tycker inte bara vi som bor här kortare eller längre tid, utan även WHO anser att ett av världens mest hälsosamma klimat finns här med ca 340 soldagar /år.  De två saltsjöarna som finns här utgör tillsammans med övriga naturområden ca 50% av Torreviejas yta och detta bidrar också till ett bra microklimat.
När jag var på Google för att lära mig mer om Saltsjöarna, dess historia och saltets rikedom så hittade jag en jättebra hemsida som jag hänvisar till; rosaledafastigheter.se
 (Ursprunget till denna berättade historia kommer från anderstrense.se, men dit lyckades jag tyvärr inte länka.)
Spännande läsning, även ur ett historiskt perspektiv, så håll till goda.
Bilderna är dock tagna av mig!
(Nej då, jag säljer inga hus eller lägenheter, men informationen tyckte jag var bra. Och ingen provision får jag...)
 
Vi cyklade längs fina cykelvägar och på vår vänstra sida dök den stora saltsjön upp med sina saltberg.
 
Solen var så stark att sjön redan här började anta en rosa nyans och salttopparna syns längst bort i bild.
 
Vi har parkerat cyklarna och går ner mot sjön. Och visst passar namnet, den Rosa Lagunen.
 
Här syns saltet som trängt upp från sjön och visst skiftar den i rosa. Idag blev det inget bad för min del.
 En annan gång kanske och hälsosamt lär det vara.
 
En underbart vacker sen eftermiddag och solen skiner starkt här i väster. Det blev nog en vacker solnedgång i kväll som vi missade. Men en annan kväll är vi på plats.
 
 
 
mariana och ash

Åh så fint,
Har följt dig och ett par andra bloggar ett tag. Vi ska åka ner om ett par månader på Househunting för att skaffa ett andra hem.
Vi tittar just runt saltsjöarna , har 2 hundar och vill bo lite mer på vischan.
Vi ses säkert i framtiden
Tack för en trevlig blogg
Mariana

mariana och ash

Åh så fint,
Har följt dig och ett par andra bloggar ett tag. Vi ska åka ner om ett par månader på Househunting för att skaffa ett andra hem.
Vi tittar just runt saltsjöarna , har 2 hundar och vill bo lite mer på vischan.
Vi ses säkert i framtiden
Tack för en trevlig blogg
Mariana

Svar: Tack, för att du tittat in här och kanske har jag gett lite tips och idéer till er. Vi har varit här mycket det senaste året och trivs verkligen jättebra. Hoppad ni hittar det ni söker. Och säkert ses vi! Lycka till!
Ditte

A-C

Hej Ditte!
Men..., ni har ju varit alldeles bredvid oss. Att ni inte hörde av er! Men nu hittar ni iallafall hem till oss. Våra hus ligger precis bredvid den gröna gräsmattan du fotat !!
Nu är Nicke här och vi ska ut och äta på nån restaurang här i närheten. Kram

Svar: Jaha! Där ser man! Det visste vi ju inte riktigt. Men det gör vi nu. Jättefint område, verkligen. Trevligt att gå ut och äta . Önskar er en fin kväll. Kram!
Ditte

Tina

Fina bilder! Mineraler och saltet ger den rosa färgen! Häftigt 🌞
Rosaledasidan uppskattade jag med när jag plöjde allt om Costa Blanca, inför vårt köp. Köpte även ett par böcker om CB och även om att genomföra ett köp, men lite högtravande skrivet..
Nåja, så kan det vara!
Ha det bäst! 🌴🌴🌴🇪🇸

Svar: Visst är saltsjöarna häftiga och även deras historia och betydelse för Torrevieja. Skall vid tillfälle ta ett bad där. Såg flera idag som gjorde det. Vi har det jättebra och saknar inte den svenska hösten just nu. Ha det bra du också!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Jag tänkte på att ni skulle läsa vad Anders Trense skrivit om detta salt och så har Rosaledatjejen just lagt in det han skrivit på sin blogg. :-) Kul. Han skriver bra.
Ser tjockt ut där på rosa närbilden :-)
Kram, hasta mañana! P ♥

Svar: Jag försökte länka till honom men det lyckades inte så därför tog jag hennes inlägg och det var ju Anders som berättat för henne. Men om jag lyckas länka Anders inlägg så ändrar jag . Läste hans inlägg och det var jättebra. Kram!
Ditte

Leffe

Gomorron Ditte! Vilka fina bilder! Vi har pratat om att också skaffa cyklar när vi så småningom tillbringar längre perioder här nere. Dina berättelser gör att det nu känns ännu mer angeläget.
Kram
Leffe

Svar: Cyklarna är helt perfekta för oss och det är lätt att ta små/längre turer. Tror det är en god idé för er också så småningom med cyklar. Motionen får man på köpet och för oss som inte har bil här fungerar det perfekt.
Man får se mycket.
Ha det gott!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Trevlig cykeltur ni gjorde. Ska läsa om saltsjöarna om en stund.
Idag ska vi iväg och fira min sonhustru. Bakade en tårta åt henne igår.
Ha det gott och hälsa Bosse/A-K

Svar: Trevligt både med tårta och födelsedagskalas, här väntar kaffe på terrassen, spånskstuider och en cykeltur. Ja, sen får vi se...Önskar dig en fin dag!
Kram!
Ditte

Veiken

Intressant! Saltrika sjöar blir alltså rosa!(Jag kan tyvärr inte komma in på sidan och läsa!)
Jag har bilder på Döda havet i solnedgång och dom är otroligt nog röda! Kan det ha ett samband med saltet? Kram

Svar: Vad synd att du inte kom in på länken. Jag tittade nyss och då fungerade den. I just den här saltsjön finns två organismer som bidrar till den rosa färgen, en av dem är en rosa microalg, Dunaliella Salina. Den andra organismen är en räka, Artemia Salina, som blir rödare och rödare ju högre saltkoncentrationener i vattnet Här vid sjön finns ofta flamningo som äter dessa organismer och de bidrar på så sätt också till den rosa färgeb,Död Havet är som du skriver otroligt rött, men även det har nog samband med mikroorganismer bl.a..
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vi har badat där i sjön en gång. Rolig upplevelse, men jag gör nog inte om det. Jösses vad salt! Annars har vi nöjt oss med att promenera på den fina gång/cykelleden utefter sjön, och faktiskt också PÅ sjön, då när saltet hade lagt sig, om man så säger :-)

Igår var vi vid den andra lagunen, den blåa, och gick på tipspromenad :-)

Svar: Nja, vad gäller badet så kan jag nog avstå. Har badat både i Röda och Döda havet och det var en häftig upplevelse. Ja, tipsrundan verkade roligt och området där är också fint. Har gått och cyklat där i våras, men nog dags att göra om det.
Ditte

Ann-Kristin

Hej igen!
Har nu läst om saltsjöarna. Mycket intressant! Tänk vad jag saknar min tidigare utsikt från balkongen. Den rosa Saltsjön och solnedgången i berget bakom.
Kram

Svar: Visst är det intressant läsning! Jag lärde mig mycket! Förstår att du saknar din "gamla utsikt".Kram!
Ditte

Ami

Härligt med en cykeltur till saltsjöarna! Och visst är den rosa sjön märklig. Vi hyrde ett hus i Quesada strax innan vi köpte vår lägenhet och därifrån kunde man se sjöarna. Och speciellt den rosa var så vacker att titta på :)
Önskar er en fin söndag!
Kram

Svar: Nu är det perfekt väder för cykelturer och man får verkligen se saker och platser på nära håll. Kul också att läsa om varför sjön har sin rosa nyans och historien bakom saltet här. Här blir det ny cykeltur idag, sol och +25.
Kramar!
Ditte

Ama de casa

sv: Jag BORDE ha vunnit tipspromenaden. Tyvärr fanns det ett par fel i facit... Haha! :-)

Svar: Klart att du borde vunnit. Går det inte att överklaga? Fel i facit förekommer då och då även när jag är med och tävlar. Inte bra!
Ditte

Susan

Hola! Vi har badat i rosa sjön - jag och maken en gång och ungdomarna flera gånger. Urcoolt!! Man flyter som en kork och kan ligga och läsa en bok precis som i döda havet. :) Man bör ha badskor med sig eftersom saltbotten är vass som korallrev. En stor dunk med sötvatten ska man också ha med sig så att man hjälpligt kan skölja av sig efteråt. Det hade inte vi och så snart man torkade (vilket skedde i rekordfart) såg man ut som en snögubbe - ja saltet dunstar ju inte. :) Sen kan jag väl säga (utan att gå in på närmare detaljer) att som tjej är det inte helt behagligt. Svider. Silvertejp rekommenderas! :) :) :)

Kram//Susan

Svar: Jag såg flera dunkar med vatten där igår och anade att de behövdes. Jag har badat både i Röda och Döda havet och det var en upplevelse och kanske blir det av här också någon gång. Lite knepigt dock att ta dunken med på cykeln, men visst går det.Bra det där med badskor och silvertejp, hade jag inte tänkt på.
Soliga kramar!
Ditte

Rosa Lagunen det låter fantastiskt riktigt kul att vattnet är rosa. Har sett det någon annanstans på bild men kommer inte ihåg vilket land det var.

Svar: Tror att dessa kan finna lite här och var, men roligt att läsa om hur viktigt saltet varit och är för just Torrevieja. Även Röda och Döda haven blir ju också "rosa". Väldigt vackert, särskilt i sonedgången.
Ditte

Susan

Ett förtydligande: Det där med silvertejp var ett skämt!

Svar: Jag förstod det! Kram!
Ditte

Gittan

Så härligt ni har det, och jag ska läsa lite mer om det. Och vilka fina bilder.
Ha en skön söndags kväll. Kramar vännen

Svar: Tack! Vi har det fortsatt bra och det vackra vädret består. Det är intressant att läsa om saltets betydelse och historien bakom. Önskar dig också en trevlig kväll. Kram!
Ditte

Marja

Så intressant läsning och fina bilder. Den rosaskimrande bilden av sjön har ett underbart ljus. Jag vet inte om jag skulle vilja bada i den höga salthalten och så var det de där algerna och myggorna... :)
Mycket intressant inlägg. Kram! :)

Svar: Tack! Nja, jag avstår bad tills vidare. Det sägs vara hälsosamt med ett bad här, men för vad vet jag inte. Kanske leder....Men då föredrar jag nog ett badkar med varmt vatten och badsalt.Kram!
Ditte

Sanna Preifelt

Ooh vad läskigt det ser ut. Men jag antar att det ser mycket vackrare ut i verkligheten. Jag tror dock inte att jag skulle tagit mig ett dopp i det där vattnet, på grund av algerna. Mkt salt har jag inget problem med så länge jag inte doppar huvudet och får det i ögonen ;P

Svar: Jag avstår också bad här! Men kanske är jag modig någon gång...Har badat i både Röda och Döda havet som har hög salthalt och där jag flöt som en kork. Men härm tveksamt. Lagunen är vacker, särskilt i solnedgången. Men mest faschinerades jag av saltets historia...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: