Peking i mitt hjärta...

    
 Att Kina och Peking ligger mig varmt om hjärtat tror jag många som  läser min blogg har förstått. Åren där med jobb, vänner, mat, resor och mängder av upplevelser finns för alltid kvar i mitt hjärta och jag vill gärna ha dem där.
Språket finns också kvar i hjärtat, men tyvärr inser jag att jag glömt mycket av det jag en gång lärde mig. Ett språk måste man hålla levande och vda gäller kinesiskan så har jag inte lyckats med det. Tyvärr!
"Riktig" kinesisk mat, liksom nästan all asiatisk mat, (inga svensk-europeiska varianter) är jag väldigt förtjust i och jag har här hemma fått lite träning i den kinesiska matkonsten av min vän Sofia. (Vi träffades i Peking och hon var min kinesiska lärare i flera år och är numer bosatt i Stockholm.)
Vi har då lagat mat tillsammans hemma hos henne och Sofia har hela tiden övervakat alla moment. Men igår skulle jag på egen hand försöka åstadkomma en kinesisk måltid här hemma. Helt klart en utmaning och dessutom hade jag bjudit in några av våra goda vänner från Pekingtiden.
 
I träning hemma hos Sofia.
                                                                                   
Kinesisk lyktor och flaggor hör till dagen till ära. Ja, lyktorna finns alltid och jag har många...

Beslut om vad jag skulle laga var enkelt eftersom jag skulle göra det jag tränat på hos Sofia. Men det mesta i kinesisk matlagning tillagas just när man skall äta och det var en klar utmaning att tänka till hur jag skulle få till det för sju personeer. Men precis som hos tv-kockarna och i andra matlagningsprogram så fick jag förbereda det som var möjligt och göra "finjusteringarna" när det var dags att äta.
 
Gurksalladen med vitlök, vinäger och soya är förberedd, Viktigt är att man skall dela den hela gurkan i bitar, halvera dem, pressa den och sedan skära den i halvmånar.  Kycklingen i den röda grytn är wokad och skall så småningom bli rätten "gong bao jiding". En rätt med kyckling, chili, vitlök, grön paprika, purjo och jordnötter (kan tas bort) och som får den speciella smaken av sin sås med många kinesiska ingredienser. Det blir en sötsyrlig sås, mycket mörk i färgen och trögflytande. Här på spisen görs det också gröna bönor med vitlök och chili. Bönorna skall wokas så att de blit torra och lite skrynkliga.
Längst in står en rätt som består av aubergine som friteras tillsammans med potatis och paprika.
Även här skall chili och vitlök i.
 
 
Jag provar på att göra dumplings och det var svårt att kavla dem runda. Men Sofia fick till det perfekt.                                                                                                              
     
Jodå, hyfstat resultat.
                                                            
Bordet är dukat och pinnarna på plats. Som ev. hjälpredskap finns kniv och gaffel. 
 
Mina dumplings; godkända. Kanske inte så vackra, men de var goda.
                                                                                          
Alla till bords och det var god stämning och en jättetrevlig kväll på alla sätt.
 
Ett stort tack till Sofia för all hjälp och inspiration och till Liv som stöttat med praktiska tips och till Helen som bjöd oss på en härlig chokladbrownietårta till dessert.
Och att glad över mina Pekingvänner  som med entusiasm och uppmuntrande ord bidrog till att jag vågra gå vidare i den kinesiska kokkonsten. Kanske mer chili till några nästa gång och lite mindre till andra...
 
Ami

Jätteroligt att ni träffar era Pekingvänner, förstår att ni hade en fin tid där. Och för att behålla den känslan är ju det bästa sättet att umgås med någon som har varit med om samma sak :)
Och middagen såg verkligen god ut!
Kram

Svar: Visst är det så. Vänner, god mat och dryck är en oslagbar kombination. Och just pekingtiden är något att alltid minnas och det på många sätt.Kram!
Ditte

Ama de casa

Men vad trevligt - och gott! Duktiga du :-)

Svar: Det var jättetrevligt! Och gott! Skall helt klart lära mig mer!
Ditte

Ruth i Virginia

Där tog du verkligen i, Ditte! Full av beundran för ditt mod. :)
Så vackert dukat bord! Är det gatulyktor som syns i fönstren?
Det ser så mysigt ut.

Kinesisk matlagning är "labor intensive", och jag har en latmask i ryggen. Tyvärr!

Svar: Tack, ja det är roligt att duka fint och vi hade en fin kväll. Det är roligt att försöka med kinesisk mat när kära vänner kommer och som uppskattar det. Och jag hade tränat med Sofia, men det är inte samma sak att göra det helt själv. Lyktorna jag har används ibland i Peking som gatulyktor men de är ofta förekommande på restauranger och i hem. Jag tog hem många...Visst är kinesisk matlagning "labor intensive" men roligt.
Ditte

Veiken

Åh, så härligt! Vilken häftig tjej du är! Lyfter på hatten för dig! Tänk vad det berikar med resor och andra kulturer! Kram

Svar: Tack, eller som det heter på mandarin xie xie. Visst berikar resor av alla de slag och på så många olika sätt. Jag har lärt mig och upplevt så mycket . Stor kram till dig.
Ditte

Gittan

Vilken härlig mat och så gott det ser ut, så duktig du är. Kul att ha vänner på middag och helst då såna som man känt läge. Kinesiska är inte dåligt att kunna men det är klart man glömmer om man inte andväder det. Kram fina bloggvän.

Svar: Nja, jag har inte kunnat prata så mycket, men tagit mig fram hjälpligt i vardagen. Och det var roligt att försöka sig på lite kinesisk matlagning men jag får jobba vidare på styrkan...Och allt skall ju lagas på en gång, men lite knepigt när man är fler än två som skall äta, men det gick hyfsat ändå. En trevlig kväll blev det.
Stor kram till dig också.
Ditte

Malin

Dina ljuslyktor från Kina är så otroligt vackra. Mamma och jag liknande modell av den större varianten i en heminredningstidning i veckan och vi fullkomligt älskar den båda två. Vet du om de går att få tag på här i Sverige?

Svar: Jodå, lyktorna går att få tag på här också. Jag har sett dem i några mer kinsesikt/asiatiskt inspirerade butiker. Mina är köpta direkt från en fabrik strax utanför Peking och hemfraktade hit i väskor och skickade kartonger. VI har satt in glödlampor i ett par som nu står i fönstret men urspringligen är det tänkt att man skall ha värmekjus eller andra levande ljus, men då måste man passa dem p.g.a. brandrisken. Jag skall hålla koll om jag hittar några lyktor och då meddelar jag dig.
Ditte

A-C

Åh, va duktig du är. Laga kinesiskt verkar vara svårt o ta lång tid. Men jag förstår att det är värt besväret. Det blir säkert mycket gott!
Här har vi knappt sett solen på tre dar, ovanligt. Har inte kommit iväg på Tapas-rundan än, men imorgon ska vi nog åka in och testa. Ha en fortsatt trevlig helg o snart ses vi igen. Kram/Anna-Carin

Svar: Jag har ju tränat lite med Sofia och det var roligt att nu försöka få till det för goa Pekingvänner. Men det finns en del att jobba vidare med. Bra att jag är envis. Solen har kansk erast hos er och vilar sig lite, men den är nof snart tillbaka. Hoppas ni kommer iväg på tapasrundan , det brukar vara både gott och trevlugt.Önskar er en bra helg.
Kram!
Ditte

Synne

Åååå vill också ha! Har inte vare sig lagat eller ätit kinesiskt sen vi kom hem. Svårt att få till helt enkelt! Ser supergott ut'

Svar: Visst är det så. Och du har ju tränat på plats i flera år så där ligger du långt före mig. Det blev ett gott försök och det smakade bra men jag får fortsätta att träna . Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Gick in på Synnes blogg och noterade, att hon bor i Ludvika. min hemstad.
Bor hon där fortfarande?
Nyfiken - som alltid! :)

Svar: Jag tror att Synne nu efter att ha flyttat tillbaka till Sverige bor i Orsa. Men helt säker är jag inte. Vi träffades i Peking ovh var en tid kollegor på Svenska skolan.
Ditte

Anna Gustafsson

oj,oj,oj...vad jag längtar efter dig <3
oj,oj,oj...vad jag längtar efter Beijing och "4 krs" :)
Tack!

Svar: Jag längtar efter dig också! Och du, vi pratade om "4krs", fick veta att de gjort om och moderniserat. Men samma ägare är kvar. Skönt det!Tänk, kanske får vi till en "gruppresa" till Peking någon gång.....Hoppas!
Kram!
Ditte

Åse

Vilken måltid och vackert dukat bord, härligt. Ha en fin söndag. Åse

Svar: Tack! Ja, gott blev det och trevligt hade vi. Önskar dig också en fin söndag.
Ditte

Tant

Visst har vi förstått som följer din blogg att du älskar Peking. Jag älskar kinamat. Det är så gott, och tänk om man kunde den kokkonst dom kan.
Härligt du får privatlektioner av nån som kan. Förstår du är duktig du åxo, för det ser jättegott ut på bilderna. Tandvattnet rinner såhär om söndagsmorgonen.
Mysiga bilder.
Nu ska du ha en jättefin söndag fina bloggvän.
Kram från ett lätt snöigt landskap. Vi har fått nån cm snö nämligen.
Kraaaam från mig.

Svar: Mysigt med lite snö. det lyser i alla fall upp. Här kan man skymta ett par blå fläckar på himlen och det är ganska ljust. skönt! Visst är jag förtjust i Peking och Kina och alla upplevelser, vänner och erfarenheter jag fått där.
Ja, riktigt kinesisk mat är gott och ibland kan man få det här också om man har tur och hittar en restaurang med bra kockar. Men det är roligt att försöka själv och nu gäller det till att våga mer med kryddorna.
Önskar dig en härlig söndag fina bloggvän.
Kram!
Ditte

Tezzo

Så mysigt och det ser riktigt gott ut! :)

Svar: Det var en jättemysig kväll och rolig...Gott var det också och roligt att försöka få till det.
Ditte

Znogge

Får man lov att frestas så när en vanlig stekt kyckling står på menyn ;-) Nu åter till plikterna!

Trevlig fortsättning på söndagen!
Kram

Svar: Jodå! Stekt kyckling är också gott! Kommer du mot mina trakter så jan jag nog få till lite hemlagad kinamat till dig. Välkommen, när det nu blir. Och du, kom ihåg rasterna under dagen.
Jodå, det blir en trevlig söndag i Gamla Stan. (Hos vänner)
Kram!
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Vad duktig du är som lagar kinesiskt! Imponerande! Jag älskar verkligen kinesisk mat, som man får i Kina. Har fått god kinesisk mat i Malaysia också, men i Sverige är ju de flesta kinesiska restauranger inte speciellt kinesiska... Jag tror att kinamaten i Sverige hade sett annorlunda ut om den kommit under det senaste decenniet, men på 70-talet var vi nog inte riktigt beredda, så då blev anpassningen massiv ;)

Svar: Visst är det så, men idag finn det några riktigt bra kinesiska restauranger, men genuint kinesiska kockar- Mycket av den kinamat som serverades på 70 talet och framåt lagades av Hongkongkineser och var anpassad för oss svenskar. Jag har lärta mig lite av sofia och har mycket kvar men en början är det. Och det är roligt. Men det skall ju helst lagas när man sitter till bords och så flink är jag inte.
Ditte

Vilma

Ser härligt ut!

Svar: Tack! Ja, det blev gott och roligt att ha tränat på grunderna sedan gäller att gå vidare och få det ännu bättre. Men jag har en bra lärare...
Ditte

Annika

Hej Ditte
Du är verkligen duktig. Det räcker inte med en bra lärare för att resultatet ska bli gott.
Ktram

Svar: Tack! Nej, men en bra lärare hjälper mycket. Och nu får jag väl produktutveckla det hela....Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: