Lördagstankar

    
 Gomorron lördag! Ja, det var morgon och fortfarande halvmörkt ute när jag hasade mig upp för att äta frukost i sällakap av tända ljus, min fina temugg från Ittaala, en packe äldre Södertidningar och datorn som komplement.
Södertidningen och Södermalmsnytt är lokala gratistidningar som kommer i brevlådan en gång i veckan och ger en viss bild av vad som hänt här i stadsdelen. Man måste ju hänga med, även när jag varit borta ett tag. 
Några ämnen som tagits upp är; Stockholms växande framtid och finns det ett New Yorkkomplex här i stan, cylister och hur de far fram,  tiggare -hur skall vi hantera den till vintern allt växande skaran, "foodtrucks"- vad är det för påfund och när skall Stockholm bli en stad igen efter det att ytterstadsområdena tappats.
Viktiga frågor att ta ställning till och det finns också olika grupper för detta att diskutera vidare om man är intresserad.
 
För egen del grunnade jag på en artikel om att "pilgrimsvandra" på Ingegerdsleden som går från Storkyrkan i Gamla Stan till Uppsala domkyrka. Men man kan också "pilgrimsvandra" i Stockholm; från Storkyrkan-Riddarholmskyrkan-S:ta Clara kyrka - S:t Eriks kapell - Karlbergs slott - S:t Jacobs kyrka - S:t Johannes kyrka -Stefanskyrkan. 
Tanken är, enligt Pilgrimscentrum, att i den kultur vi lever i så finns inte längre plats för någon tydlig religionsförankring och vi har så få platser idag där vårt inre liv  och tankar ryms. Kanske kan ett alternativ till att söka ro/mindre stress vara att besöka olika kyrkor.
Just att vandra, helst långa sträckor, gärna under tystnad vissa sträckor, anses ge tankarna och kroppens inre lugn och harmoni.
 Sedan 900 talet har pilgrimer/människor vandrat den 160 mil långa vallfartsleden, Jakobsleden, som går frånLyon i Frankrike, Bourgogne, Rousillon, Provence, Aragonien i Spanien och vidare , Navarra, Rioja, Kastilien och till Santiago de Compostela.  En lång sträcka att vandra och som ibland delats upp på flera eller så har man vandrat delar av den, ofta från Spanska gränsen och där brukar också antalet vandrare/pilgrimer öka väsentligt.Just i katedralen i Santiago de Compostelas anses, Jesu lärjunge, Jacobs relikskrin finnas. Jag har en bloggvän,Gerd, som gjort en del av vandringen och man kan på hennes blogg få ta del av denna upplevelse. Spännande läsning, verkligen.
 
Långfrukost med tidningsläsande.
 
Sent om sider kom jag mig ut en rask vända. Gårdagens köp av orkidé uteblev och blev inköpt idag i stället. 
Passade på att snabbt titta in på Åhléns för att leta efter en lampa till köksfönstret, men jag kom mig snabbt ut. Julruschen är i gång. Gör ett nytt försök på måndag, kanske är då fler i skolan eller på jobb.
Tittade in på ICA, där det var lite mindre hysteriskt. Julskinkorna har väl inte anlänt ännu. Men det har däremot hyacinter, julstjärnor och amaryllisar ihop med adventskalendrar och julsaker.
Men jag skulle bara ha ägg. HIttade då ägg som heter köksägg. Vad är detta? Det stod så på förpackningen. Skall de månne ätas i köket.
Jag hade tänkt mig hönsägg. Och att hitta någon att fråga är i stort sett omöjligt och särskilt en lördag eftermiddag. Att ägg har olika storlek, att en del är ekologiska och andra inte det kan jag förstå. Men köksägg?
Väl hemma slog jag upp ordet köksägg och ICA svarade "att de gjort om designen på sina äggförpackningar och fått dem mer färgglada. Förpackningarna kommer dessutom med olika många ägg i beroende på hushållets storlek. " Såg vidare på internet att jag absolut inte var ensam om mina funderingar rörandes just dessa ägg.
Med tanke på köerna till kassan, var det lika bra att köksäggen idag ficks stanna på ICA.
 
Ny orkidé till krukan. Den tidigare är konvalecent p.g.a. torka och får specialbehandling.
 
Kajen hemma hos oss, strax efter klockan 15 och jag är på väg hem med en orkidé i handen.
Dagens enda inköp-
 
 
FREEDOMtravel

Haha, de där marknadsförarna, de vet väl inte vad de ska ta till, till slut... Men snart kommer det väl julägg och vinterägg och trädgårdsägg och annat. Campingägg kanske? ;)

Svar: Just nu kanske julägg kan passa. Påskägg finns ju, men tror inte det stpr direkt på förpackningen. Tanken är intressant! Chokladägg vet jag i alla fall vade det är. Men köksägg?
Ditte

Ruth i Virginia

Varför kan inte ägg kallas för ägg? Vi alla vet var dom kommer ifrån.
Bilden från kajen (vilken kaj?) är så rofylld.

Jag tänker på den där pilgrimsvandringen som Gerd gjorde. Det har blivit ett äkta
turiststråk. En väninna till mej har gått den. Det är som Mt. Everest. När Hillary och
Tensing nådde toppen, var det något extraordinärt. Nu klättrar alla möjliga människor
där och lämnar skräp som Sherpas plockar opp. Andra befinner sej i situationer där hjälp behövs, vilket betyder att andra människor riskerar sina liv för att rädda såna som
aldrig skulle ha varit där till att börja med.
Ursäkta - men jag blir förbannad på "överturismen" på så många platser på jorden,
som borde få vara i fred. Antarctica är en av platserna.

Ruth i Virginia

Svar: Kajen på bilden är precis utanför hos oss. Vi bor i en lägenhet just där.Jo, jag har förstått att pilgrimsvandringen blivit ett turiststråk idag, men det är säkert en vacker vandring. En författare, Paulo Coelho, har skrivit om den i sin bok "Vid floden Piera satte jag mig ner och grät" och den ger en målande bild av det hela.
Jag håller helt med dig om att många platser på jorden blivit förstörda av turister och hade mått bättre av att få vara ifred och en av dem är givetvis Mount Everest dit många beger sig men inte klarar av det.
Ditte

Sanna Preifelt

Haha du är för rolig Ditte! men jag håller med dig - vaddå köksägg? har sett frukostägg också - inte ska väl Ica bestämma när jag ska äta mina ägg, tänker jag!

Svar: Jodå, frukostägg finns också. De lär vara lite större. Men snart kommer väl utflyktsägg och diverse andra också. Men som sagt, ICA har marknadsfört just "köksägg" för att de skall synas bättre i butiken. De har en blå/vitrutig överdel.Men jag väljer nog som vanligt vilka ägg jag skall ha.
Ditte

Marja

Jag brukar också läsa Södertidningen och Södermalmsnytt när jag bor hos exet. Trevlig och upplysande läsning. Vi har två gratistidningar här i Umeå också och jag tycker att de är riktigt bra. Ibland är nyheterna lite gamla, men det kompenseras av annat.
Om jag var yngre eller hade bättre knän skulle jag gärna gå pilgrimsleden i norra Spanien till Compostela. Paulo Coelho skriver ju om den i sin bok 'Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät'.
Orchidén var riktigt vacker. Kram! :)

Svar: Dessa gratistidningar är bra för att få veta vad som är på gång och jag tycker om att bläddra i tidningar. (Nätupplagor finns även av Södertidningarna. )Jag kan tänka mig att pilgrimsleden är vacker och ännu vackrare blev den i mitt inre när jag läste Coelhos bok. Snart får jag nog i blomväg inhandla en knubbig amaryllis. Tycker de är så vackra. Men orkidéer är lättskötta men tyvärr är de inte alltid i blom hos mig. Önskar dig en trevlig söndag.Kramar!
Ditte

Ama de casa

Vi har också gått på den där pilgrimsleden. En bit i alla fall. Ok, en mycket liten bit. Den större delen tog vi per bil ;-)

Vacker orkidé!

PS: Vi har köksägg. Åtminstone tills dom är tillredda på ena eller andra sättet. Då har vi vardagsrumsägg eller terrassägg. Ibland till och med strandägg :-D

Svar: Ja, nu vet man inte vad man äter vad gäller ägg. Men att det står köksägg på förpackningen. Jag trodde att man själv fick bestämma var man skulle äta dem...Men detta är alltså ett marknadsföringsknep kunde jag läsa. Här har vi också t.ex. vardagsrumsägg och balkongägg dock får man skriva dit det själv på förpackningen. Kanske lika bra.
Ditte

Bosse Lidén

Det är alltid mycket att komma ikapp med när man varit borta en längre tid. Tidningar och post. Jag minns även när vi ställde in videon förr för att spela in olika program som vi följde. På det viset har det blivit enklare och smidigare i "modern tid". Jag ser många nyttigheter med dessa vandringstunder. Ändå skulle det vara svårt med vissa saker. Om jag ser något jätteintressant vill jag gärna byta ord med någon. Mat. Jag vill inte missa god mat och smaskiga efterrätter. Så enkelt vill jag inte leva. Jag vill gärna ha en skön säng. Däremot tror jag på att det är utvecklande att vara tyst en längre stund. Begrunda. Vända tankarna inåt. Hoppa ytligheter. Hoppas du hoppar på någon av de vandringarna du skrev om. Kram Bosse lite bekväm.

Svar: Ja, inte för att jag är särsklt religiös, på det kyrkliga sättet, men en vandring i Stockholm mellan dessa kyrkor vore spännande. Att gå till Uppsala, drygt 7, mil blir inte aktuellt nu. Men säkert är det en fin vandring över åkrar, ängar och på småvägar. Har vänner på landet utanför Märsta och skulle nog få övernatta där. För 7 mil går jag inte på en dag....Dessutom tänker jag bra när jag går.Kramar från ett Söder i lätt grå nyanser.
Ditte

Lena i Wales

Skillnade är stor som du säjer,Torrevieja och Stockholm, men det är trevligt med Stockholmsbilder och tankar också. Det finns säkert också stora fördelar med Stockholm. Pilgrimsled till Uppsala, ja varför inte? Kanske man missat mycket däremellan när man rusat fram på tåget. Ha en bra fortsatt helg!

Svar: Tack! Jodå, Stockholm är alltid fint. Men här har folk bråttom och jag vet inte varför. Trpr nog det skulle vara fint att vandra till Uppsala, på alla småvägar och förbi alla kyrkor som finns här. Sträckan är drygt sju mil, så en övernattning hos vänner halvvägs vore att föredra, dessutom trevligt. Tåget går visserligen ganska snabbt, men jag tänker bra där också. Önskar dig också en fortsatt bra helg.
Ditte

Znogge

Jag funderade också över namnet "köksägg"! Undrade i mitt stilla sinne om det fanns "badrumsägg" också... Mycket märkligt namn för ägg borde väl vara just ägg.

Nåja, ett ägg blir det men först till lunch för nu åter till renoveringen av vardagsrummet...

Kram

Svar: Ägg för mig är ägg och då räknar jag med hönsägg. Sedan vet jag inte vilken grupp vaktelägg hör till...Hoppas du får en trevlig lunch, med ägg eller utan. Här vankas det sen familjelunch med döttrar och barnbarn.
Kram
Ditte

Ami

Vad härligt ni bor i Stockholm, så trevligt att sitta där och äta frukost och samtidigt se ut över båtarna. Och vita orkidéer är så vackra.....Men köksägg? Jag har alltid haft mina ägg i köket :)
Kram och trevlig söndag!

Svar: Jag har också haft mina ägg i köket. Men vad gör de inte för att öka försäljningen, nu är det dessutom en blå ooch vitrutig förpackning. Köksanpassad? Och efter vad undrar man. Ja, det är fint att bo med utsikt över kanalen och båtarna, särskilt vår, sommar och tidig höst.
Kram från ett gråfint Södermalm.
Ditte

Malin

Jag och orkider går inte riktigt ihop, jag har ihjäl dem på något märkligt sätt. Även om de är otroligt vackra och jag skulle vilja ha hemma så har jag insett mina begränsningar. Hoppas du har en fin söndag

Svar: Och orkidéer är de enda blommor som överlever här hemma. Men ibland är det kärvt även med dem. De kräver i varje fall lite vatten och omsorg. Men nu blev det en ny...
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Jag var tvungen att kolla vad det står på vår äggkartong. Frukostägg! 🐓
Jag har varit i några kyrkor som du nämner på kurser. Oftast då i anslutning till något församlingshem. Men fråga mig inte var! Kyrkan på Trädgårdsgatan vet jag i alla fall, men namnet på kyrkan är bortblåst.
Kram/A-K

Svar: Ja, dessa benämningar på ägg. Hade räkt med större respektive mindre ägg. (Vad jag förstått så skall frukostäggen vara lite större. Men vad gäller köksägg framgår det inte vilken storlek de har.) Man får väl snart börja ha egna höns på balkongen.Kul att du varit i några av kyrkorna och Stockholm har ju många...
Kram!
Ditte

Veiken

Jag fick ett lätt skrattanfall när jag läste och försökte tolka vad köksägg är och har inte blivit klokare trots att du har gett en förklaring! Det är bara fantasin som sätter gränser! Då är det bättre med en vardagsrumsorkidé! Snart hoppas jag få se orkidéer en masse! ;) Kram

Svar: Oh, vad trevligt att du snart får ditt lystmäte vad gäller orkidéer i det fria...Måste nog tillstå att jag också skulle vilja det. Men så blir det inte, så jag får köpa dem och njuta av dem här hemma i stället. Men jag har en hel del fina minnesbilder i datorn. Tittar på dem då och då och minns.Och vad gäller köksäggen så kan jag konstatera att de ser ut som helt vanliga ägg dock i en piffig vit och blårutg förpackning.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Va mysigt både inlägget med familje besök mysigt :) och din runda och du har ju vacker omgivning där du bor också jag saknar att läsa bloggar när jag jobbar men vad gör man? sen har man sina favoriter o du är en av dom ju :) njut av dagen massa kramar

Svar: Tack! Ja, när man jobbar blir det inte många pauser...Hoppas nu du har ett par arbetsfria dagar och hinner koppla av och göra "trevligheter". Önskar dig en fin måndag!Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: