Julpysslande mormor

    
 Jodå, jag har julpysslat! Och jag måste tillstå att det är några år sedan detta hände.
Eftersom jag varit i skolbranschen i x antal år och det i princip ingått i arbetsuppgiften, ja utan att det stått uttalat i någon läroplan, att entusiasmera eleverna, åtminstone i de yngre åldrarna, de mellan 7 och 12 år att tillverka diverse dekroationer till just jul och påsk. Vissa år har det även legat på min lott att entusiasmera pigga och mindre pigga elever på högstadiet att också pyssla och där har även jag ställts inför kraftprov. Men med en del humor brukar det mesta lösa sig.
Under årens lopp har jag också haft kollegor  och föräldrar som uppmuntrat mig och för att inte tala om elevernas tålamod med mig.
Senaste gången jag julpysslade var för några år sedan då jag jobbade på Svenska Skolan i Peking. Men även då hade jag turen med mig och ett par vänner från Sverige, i samma bransch, Helen och Monica och de hade så passande lagt in ett julsh0ppingbesök hos oss och kom flygandes med en massa julpysselmaterial. Inte nog med detta. De tog hand om pysslet och med mycket god assitstans av fantastiska föräldrar och jag fick vara den där sociala, stöttande läraren u.p.a. - utan personligt ansvar för just pyssel och kunde ägna mig åt att dela ut lussekatter och pepperkakor som jag och eleverna tidigare bakat.
Och att baka som julpyssel är riktigt trevligt och dessutom spännande att se hur man får till det med ett 15 tal pigga ungdomar mellan 11 och 13 år. Jag kan också klart minnas att lussekatterna jäste otroligt bra med det kinesiska bakpulvret.
Pepparkakshus blev det också, men det är en helt annan historia.
 
Gårdagens pyssel i Uppsala på Max förskola gick lugnt till väga. Många föräldrar, mor/farföräldrar och småsyskon var på plats.
 
Tomteverkstad på gång. Max är helkoncentrerad på sitt alster och jodå, jag tillverkade också en tomte. 
William tittade storögt på.
 
Här är det tillverkning av en ljusstake med en potatis som basvara.
 
Tomtar, ljusstake och fina julkort som Max egenhändigt designat. Jag fick dock hjälpa till med texten.
 
Både Liv, William och Max var nöjda var med pysseleftermiddagen och jag var jätteglad för att få vara med.
Kaffe med pepparkakor och bullar smakade gott när vi var färdigpysslade.
 
(Om någon vill läsa mer om tidigare erfarenheter på pysselfronten från Peking så fins det i registret på bloggens framsida; november och december 2008 och december 2009)
 
                                                                     
Annika

Hej Ditte
Max ser riktigt stolt ut, Kul att vuxna får vara med på förskolan.
Kram

Svar: Jag tror att Max var riktigt stolt över sina alster och roligt att personalen hade ordnat så bra material så att pysslet "blev något fint att ta med hem. En trevlig eftermiddag blev det verkligen. Och jag lyckades med en tomte...Kram!
Ditte

Ami

Vilka fina julsaker det blev! Det är så roligt att varje jul plocka fram sånt som barnen har gjort när de var små.....Här har vi tomtar utan skägg och nakna julgranar av papp, men de ska ändå alltid stå framme varje jul :)
Och jag tror Max tyckte det var jättekul att ha mormor med sig på pysseldagen :)
Kram

Svar: Trevligt var det och personalen hade ordnat med bra material och tydliga instruktioner. Gillas! Och Max tycket det var roligt att både jag och hans mamma och pappa var med. Visst är de gamla sakerna som barnen gjort roliga att ta fram. Hos oss har vissa gamla smällkarameller fått utgå och en och annan tomte och gran. Men mycket finns kvar...
Kram!
Ditte

Veiken

Tack för påminnelsen! Nu vet jag varför jag inte gillar att pyssla. Efter 30 år i förskolans värld har jag helt enkelt fått nog! Lucia ska vi inte tala om - det är snäppet värre! Årets värsta dag på en förskola, enigt mig!
Det ser faktiskt mysigt ut på dina bilder i alla fall! Kram

Svar: Är benägen att hålla med vad gäller Lucia även om jag inte alltid haft något direkt ansvar. Men det skall ju fungera....Och på en förskola, vågar knappast tänka tanken. Men gårdagen var väldigt trevlig och föräldrarna och mor/far föräldrarna skötte sig
också bra.
Kram!
Ditte

Veiken

Svar: Jag laddar powerbanken precis som andra tekniska grejor! I ett vägguttag. Sedan har jag till tre laddningar till mobilen! :) Kram

Svar: Aha! Toppen! då är det en sådan här jag skall köpa, helt klart. Tack för tipset!Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Pyssel är inte min starka sida heller. Kul för Max, han ser så stolt ut över sina alster. Funderar på hur potatisen blir efter ett tag? ☺️
Kram/A-K

Svar: Nja, potatisen håller nog en vecka eller två. Folien håller nog fukten. Och en trevlig eftermiddag blev det och jag fick till en liten ny tomte till samlingen. Kram!
Ditte

Marja

Så mycket fint ni pysslade ihop. Gillar alldeles särskilt den där stenen med tomteluva, men även de andra tomtarna. :) Potatisjulstaken är ju också en fin ide! Julkorten blev ju hur fina som helst. Tänk vad mycket fint man kan göra själv! Kram. :)

Svar: Vi hade en fin eftermiddag och pysslet var väl förberett av personalen och sådant som barnen kunde göra efter sin förmåga med hjälp av vuxna. Och jag tyckte det var roligt ! Kanske för att det var så kravlöst. Max var glad och stolt över sina alster och jag glad för att vara med. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: