Juliga klipp

    
Första advent på söndag! Redan! Tänk att et snart är ett år sedan förra gången det inträffade...
Jodå, det blir jul i år igen. Precis som varje år...
För att bättra på min ganska dåliga julförberedelsestämning så kom Max, William och deras mamma Liv  in till stan för att muntra upp mig. (Jag är ju ingen julmänniska längre och kom i veckan på hur och när jag gjorde slut med julen. Så nu vet jag det, har formulerat det för mig själv och kanske kan jag nu gå komma vidare framåt i "vagnen".)
Max behövde en julklippning och för första gången i sitt snart femåriga liv blev han klippt av en frisör.
Och med ny frisyr klev vi på en buss ner till Sergels Torg för att se hur långt julskyltningen hunnit i City.
 
Det här går galant, skicklog frisör (den som Bosse går hos) och en helnöjd Max.
Max sa så fort han var klar:- "Är jag inte snygg"? Absolut! En stor, snygg, kille som snart fyller fem år.
 
William får behålla sina lockar ett tag till och var nöjd med det.
 
Vi kunde konstatera att butikerna och varuhusen hade skyltat inför kommande och pågående julhandel och att "skyltsöndagen" redan var passé.                                                                                                   
"Skyltsöndagen" fanns i Sverige redan från slutet av 1800 talet då affärerna började skylta inför julen de närmaste två söndagarna före julafton, men en bit in å 1900talet flyttades "skyltsöndagen" till främst 1:advent.
Och numer sker det hela ofta sista helgen i november och faktiskt i år sammanfaller med första advent.
Just julskyltningen i Stockholm tenderar att komma igång tidigare och tidigare och de stora varuhusen brukar numer inviga sin julskyltning veckan före första advent. 
                               
Utanför varuhuset NK stannade vi länge och tittade på deras roliga och fina skyltning. Många tomtar var det.
 
Sergels Torg hade fått älgar mitt i fontänen och för att de skulle trivas hade några granar också fått flytta dit.
 
 Man blir ju hungrig, dels av att titta på julskyltning i olika fönster och dels av att titta i butikerna vad som skall skrivas på herr Tomtes önskelista. Så lunch fick det bli. Ett bra val om man vill äta på restaurang och inte direkt på en snabbmatskedja är "Fridays" i Kungsträdgården.  Mycket bra service, man känner sig välkommen både med och utan barn, (målarbok och pennor delas ut) bra barnmenyer, lunchmenyer för vuxna om man önskar det för 95kr och annars kan allt från kvällens meny beställas.
Det är hyfsat med plats mellan borden och maten är rustik med klart amerikansk "touch".
Stärkta av detta lunchuppehåll gick vi vidare mot Åhléns i City för att spana in deras julskyltning. Även här stannande vi och tittade på deras tomtar som kom i olika modeller och med varierande humör.
En mysig dag på stan hade vi och utan så mycket trängsel och kanske kan detta bli en återkommande tradition  För visst går det nästan lika bra ned en "skylttorsdag". Ja, det gör det absolut!
 
                                                                                                                                            
Jag måste nog säga att tomten, Nisse Depp, blev en liten favorit. Och det fanns fler.
                                           
 
Ruth i Virginia

2:a Advent var det julskyltning i Ludvika. Det var en alle-män-ur-huse händelse.
Widlers tygaffär hade laméer och sidentyger, Järnbolaget skyltade med strykjärn, som
dekorerats med röda rosetter. Holmbergs Kappaffär visade fina kappor med pälskragar
och pälsmuffar. Vår enda delikatessaffär hade en stor trätunna fylld med korksmulor
och apelsiner och klasar av vindruvor ovanpå. Det var krig - färsk frukt (och kaffe!)
var de bästa julklappar man kunde få.
Frälsningsarméns blåsorkester koserterade på torget, där varma-korv gubben
Halvarsson, gjorde stora affärer.
På skyltsöndagen gick man upp och ner på Storgatan och träffade alla bekanta.
A real event! - Och nu ska jag jobba nåra timmar på min up-scale loppis, där
vi har julförsäljning. Det är ju Black Friday idag! :)

Svar: Vilka fina minnen du har från julskyltningen i Ludvika. Så roligt när du berättar. Jag känner igen lite av det från min barndom i Tpreboda, Västergötland och här träffade man då köpingens alla invånare. Men det här var i början av 50 talet så här fanns nog både frukt och kaffe. I norge var det värre, tillbringade ju delar av året där.
Visst är det "Black Friday" idag! hade nästan glömt, dagen efter Thanksgiving. Vad jag minns är det en stor shoppingdag och julhandeln inleds.
Lycka till med din julförsäljning idag och hoppas det ger mycket pengar.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Max blev helt plötsligt en "stor" kille! Kram!

Svar: Visst blev han! Och snart fem år...
En stor kram från Stockholm till dig.
Ditte

Bosse Lidén

Tiden rusar. Det verkade som du hade en toppendag med dina två älsklingar. Det är något visst med den första klippningen hos en frisör. Jag minns att min pappa klippte mig de första åren. Det var som ett äventyr att går till en riktig frisör. Jag satt i en bil som hissades upp och fick se på tecknad film. Helgkram Bosse

Svar: Låter väldigt trevligt med både bil och tecknad film. Hade nog gillats av Max. Men en klubba och trevlig och bra frisör gick också bra. Stockholmskram!
Ditte

Ami

Åh, vilken stilig kille där i frisörstolen :-) Och första frisör besöket är ju nåt speciellt.
Jag gillar inte heller julen, men tycker det är fint med alla lampor som lyser upp i mörkret :-) Och den lilla ledsna tomten skulle jag kunna tänka mig att ta hand om. Ha en trevlig kväll. Kram

Svar: Visst blev Max snygg! Det tyckte han själv också . Inget fel där på självförtroendet än så länge. Skönt! Jag tycker också alla ljus och belysningar är så fina, blir glad av dem. Den lilla Depptomten skall jag försöka få tag på i morgon och då får han komma med till Torre. Önskar er en trevlig kväll. Kram!
Ditte

Gittan

Vilka fina bilder på fina barn, och så snygg han blev i håret då. Visst går tiden fort, bara springer i väg. Ha en skön helg fina vän. Kram.

Svar: Tack! Och visst blev Max plötsligt stor. Tänk snart fem år. Minns så väl första gången jag såg honom som en tremånaders baby i Peking. Vilken lycka! Och den består . Önskar dig en trevlig helg. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

SOS - Ditte! Försök att komma in på
yohannailaspalmas. webblogg.se
Hon behöver någon som du - just nu.

Svar: Det skall jag genast göra.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon på dig ...men va mysigt ni haft det o såå öster han är o fin i håret blev han med. NK fanns i min stad då jag var runt 1år så ett tag sedan där hade dom fina saker o skoj att besöka :) men till sommaren blir det en tur till Stockholm så :) önskar dig en fin lördag kramen

Svar: Det är alltid roligt att träffa "de mina". Och vi bor ju ganska nära varandra och det är skönt. Max tyckte själv att han blev jättesnygg i håret och vi höll med. Han ser så stor ut...Roligt om du kommer till Stockholm! Hoppas vi kan ses! Stockholm är en härlig sommarstad!
Önskar dig också en bra dag!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Otroligt så stor Max blev på en gång!
"min" 5-åring klippte sig också för någon vecka sedan. Han ser lika stolt ut som Max på den bild som togs när han var nyklippt.
Här,igår med julskyltning. Tycker dock att det börjas alltför tidigt numera.
NK brukar ha fint i sina fönster till julen tycker jag.
Vi får gäster i kväll så först i morgon tänkte jag mig ner på stan och trängas.
Önska Dig och Bosse en bra adventshelg.
Kram/A-K

Svar: Så fina dina barnbarn var! Och jag tyckte att din O påminde mycket om Max, ja kanske inte hårfärgen, men i övrigt. Stora killarna nu. Roligt att se julskyltningen här, men när vi var ute så var det inte så mycket trängsel, utan man såg bra.
Jag skall nu ner på stan och sedan ut på "landet" till en väninna och kanske blir det besök på någon julmarknad också.
Önskar dig en trevlig kväll i goda vänners lag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vad snygg han blev, Max :-)

Och vilka läckra älgar!

Jag minns barndomens skyltsöndag. Vad SPÄNNANDE det var! Det var "förbjudet" att julskylta innan och när dom började pynta upp så sattes det upp stora papper för så man inte kunde tjuvkika. Första eller andra advent? Minns inte riktigt.
En skyltsöndag minns jag mycket väl. Jag och fem klasskompisar hade en egen liten teaterklubb på mellanstadiet, och en skyltsöndag spelade vi teater i ett stort hörnskyltfönster på Domus. Små egna påhittade julhistorier och högtalare ut på gatan. Haha! Det skulle jag nog inte ge mig på idag :-)

Svar: Tänk så spännande det var med dessa skyltsöndagar när man var barn. Ursprungligen var det till andra söndagen i advent men sedan flyttades denna skyltsöndag fram till första advenst och nu är det inga regler alls. Vad modigt att du och några klassisar spelade teater och uppträdde på Domus. Säkert mycket uppskattat för publiken.
Kanske kan Bruce få framträda i år men ett eget julspel? Bara ett förslag.
Ditte

Annika

Hej Ditte
Vad stilig Max blev. Förstår att han är stolt. Första klippningen är lite speciell.
Kram

Svar: Första klippningen hos en frisör är nog speciell och fin blev jättefin. Och plötsligt en stor kille. Kram!
Ditte

Veiken

Max blev ju stor kille med fin frisyr! Fin som bara den! Nu får flickorna akta sig! ;)
Vet du - jag är redan trött på julen. Hur ska detta sluta? Jo så småningom där en av våra gemensamma vänner befinner sig just nu! :) KRamar

Svar: Visst blev Max fin! Och som sagt en stor kille på en gång. Roligt!Jag förstår dig av gäller julen och "tröttheten", håller med dig. Vilka trevligheter du har att se fram emot. Känns i hjärtat här, men är så glad för din skull.
Jätteroligt! Och så skönt...Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vad roligt att få se lite Stockholmsjulskyltnin! Ska ju få se det live om några veckor. Julfröberedelserna börjar ju tidigare och tidigare, lite tråkigt. Det var roligare förr när julskyltningen kom igång senare och alla ville ut och titta på det. Jag hade börjat lägga av jul lite, men i år har jag smittats och ser fram emot att göra lite julfint. Kanske p g a att vi kommer att vara hemma över jul.

Svar: Visst börjas det tidigare och tidigare med julskyltningen och man är mätt på det redan i början av december. Men det är roligt att se hur de stora varuhusen fått till det och barnbarnen tyckte det var extra skoj. Här blir det mycket lagom av allt i jul. vi kommer också troligen att vara hemma över jul, men inte helt klart ännu.
Ditte

A-C

Så fin han blev Max! Kul att se bilderna på julskyltningen i Sthlm. Man får lite hemlängtan, men bara lite. Vi får Sverige-främmande idag. Det är våra vänner som har lägenhet i Playa Flamenca. Tyvärr stannar de bara till på tisdag. Väderprognosen för helgen har ju inte sett så bra ut men solen skiner just nu i alla fall. Vi tänkte gå på tapas-runda ikväll eller imorgon. Ja, snart är ni väl tillbaka igen, så trevligt! Vi ses. Kram till er 2 fr oss 2.

Svar: Max växte plötsligt till en stor kille efter klippningen. Han blir perfekt pepparkaksgubbe till Lucia.Trevligt med vänner på besök! Och en tapasrunda låter helt perfekt. i år missar vi ju detta, tyvärr. Men det kommer fler år hoppas vi.
Läste att det skulle bli regn, men håll i solen så kanske den stannar kvar.
Jodå, vi är snart tillbaka. Vi ses! Visst?
Kramar från oss båda!
Ditte

Marja

Max blev ju riktigt fin!
NK:s julskyltning brukar vara så fin. Den är ett måste när jag är i Stockholm på julen och så julmarknaden i Gamla Stan.
Hoppas du får en trevlig första advent! Kram! :)

Svar: Visst blev Max fin och han blev plötsligt så stor . Tiden går så fort ! Ibland alltför fort. Jag har varit förbi julmarknaden i Gamla Stan men väldigt mycket folk. Kanske blir det i morgon julmarknad på Steninge Slott i Märsta eller kanske en tur till Sigtuna . Är på väg till en väninna som bor där ute på landet . Önskar dig en trevlig första advent. Kram!
Ditte

Geddfish

God lördagseftermiddag! Så mycket söta barn och barnbarn och tomtar!
Jättefina bilder.
Idag har jag kikat på Lidköpings julskyltning, det var inte så mycket, det är ju småstad. Hade varit annorlunda att ha varit uppe i Stockholm. Men jag nöjer mig.
Önskar dig en fin 1 advent i morgon och en fin lördagskväll nu.
Kram, Gerd ♥

Svar: Tack! Ja, man behöver inte allt i stor skala många gånger är det mindre minst lika fint. Det var mysigt att vara på stan och titta när det inge var då många ute. Idag var det helt hysteriskt när jag gick genom stan. Är nu på väg till en väninna ute på landet och det känns skönt och lugnt. I morgon blir det kanske julmarknad i Sigtuna. Önskar dig en fin första advent . Kram!
Ditte

Malin

Vad Max blev fin efter frisörbesöket (han var fin redan innan också) och han ser riktigt nöjd ut med nya frisyren. NK:s julskyltning har jag så många härliga barndomsminnen från och besökte alltid den med min mormor när den avtäcktes, sen gick vi alltid över gatan till Stor och Liten där jag fick visa vilka julklappar jag önskade mig innan vi fikade och åkte hem. Längtade alltid varje år till den dagen vi skulle åka tåg in till stan och jag kände mig alltid så stor som fick åka dit med mormor. Även om butikerna börjar allt mer tidigt med julskyltningen så tycker jag det är fint att NK håller kvar vid en gammal tradition och fortfarande gör sin julskyltning.

Svar: NKs julskyltningar har jag sett sedan jag var liten och då hade även PUB fina julskyltningar och nu hänger Åhléns på. Roligt att se och nu tillsammans med Max och William. Jättetrevligt! Och visst blev Max snygg och en riktigt stor kille i sin nya frisyr. Roligt att du också sett och minns julskyltningarna på NK. Tyvärr finns int "Stor och Liten" kvar, men vi var i deras lokaler och tittade på leksaker i den nya affären. Bra så att även mormor vet vad som skall stå på tomtens lista.
Ditte

Znogge

Så fin Max blev! Ja, han var självklart lika fin innan men han blev på något vis en stor pojke med en gång. Om du förstår vad jag menar...

NK:s julskyltning brukar alltid hålla hög klass. I min närhet finns en butik som bygger upp ett helt tomteland. I år är vägen 1 km lång genom affären. Väldigt uppskattat av många!

Önskar dig en fin kväll!
Kram

Svar: Visst blev Max fin! Jodå, jag förstr vad du menar. En stor kille nu. Vad roligt med en butik i närheten av dig som har ett så fantastiskt tomteland. Vore roligt att se, verkligen.
hoppas du hinner ta någon paus i kväll. Vet ju att du/ni har bråda tider.
Jag har efter mycket om och men, tågförseningar, kommit fram till väninnan ute på landet och här blir det en härlig myskväll med övernattning.
Kramar!
Ditte

Ghugge

Hej! Fin blogg Du har och så fina barnbarn!🎅
Vi brukar åka till Stockholm runt jul, en härlig upplevelse!🎅🎅

Svar: Tack! Ja, Stockholm är fint! Men skönt att undvika helgerna nu, men å andra sidan kan det vaar trevligt med folklivet ute på stan också.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: