Gamla Stan; historiska valv och miljöer

    
 En vacker söndag har det varit med en del solglimtar och styckevis blå himmel. Härligt som omväxling till alla nyanser av grått som november oftast bjudit oss på.
Vi begav oss, när det fortfarande var just, mot Gamla Stan och öppet hus hos vänner i djupa valv och på riktigt historisk mark.
Stadshuset sett från Slussen i den sena eftermiddagssolen.
 Vårt mål var Överskärargränd, en liten gränd som går ner från Västerlånggatan 24 och till Stora Nygatan 13. Överskärargränd har fått sitt namn har fått sitt namn av yrket överskärare, som förekom både inom skinn och tygbranschen och som hade ett eget skrå på 14 och 1500 talet.
Just här, i dessa gamla valv, fanns på 1960 talet en klubb, "Alle Mans Katt" och 1967 gör Ulf Lundell sin första spelning här. Han spelar egna låtar och Bob Dylans "Don´t think twice, it´s all right" och får hela 50 kr för spelningen.
             
  Överskärargränd 2, historisk mark. Vi öppnar den tunga järndörren, kliver nerför 
             den vackra gamla trappan och välkomnas av värdinnan, Mona.                                                                     
Vi är säkert ett 50 tal personer som är här denna vackra söndagseftermiddag/kväll och bjuds på glögg och pepparkakor, härlig soppa, bröd, ost och vin och som avslutning en läcker chokladkaka till kaffet. Dessutom bjuds vi av Rune, värden, på en bit historia om huset här på Västerlånggatan 24 och jag är inte säker på att jag hann med i svängarna så jag hoppas bli rättad om minnet sviker mig.
Ovanför porten till Västerlånggatan 24 finns en katt inmurad och författaren August Strindberg och journalisten och författaren Claes Lundin har gett en sägnen om katten en litterär prägel.
 
Rune berättar för oss följande historia.
 
"Ett svenskt skepp, som var på väg hem, hade under tre dagarvarit fast i stiltje. Stryrman ombord kastade då ett mynt i havet som då öppnade sig och en dam kom upp därifrån på en trappa. Hon frågade efter befälet. Styrman följde med henne nerför trapporna och kom till ett palats och där gavs han ett brev. Brevet skulle levereras till Västerlånggatan 24 och där skulle han fråga efter herr Måns. Detta var det första han måste göra då han kom iland. Skeppet fick vind i seglen och efter fem dagar var man i Stockholm.
Icke desto mindre måste man kasta loss genast och därför fick ärendet vänta. En vacker dag steg styrmannen in med brevet i huset på Västerlånggatan 24 och frågade efetr en herr Måns. Katten steg fram, tog emot brevet, läste det och grät. Därpå sa han att styrmannen borde hållt sitt löfte  och sedan klöste han ihjäl honom.
SEdan rusade katten ut, men stannade på blecket utanför porten och förvandlades till sten. Ingen kunde någonsin tyda brevet eftersom det var skrivet på ett obegripligt språk.
Och herr Måns finns fortfarande kvar på Västerlånggatan 24."
 
 
Katten Måns sitter kvar.
 
Värdparet Mona och Rune. Tack för en minnesvärd eftermiddag!
                                                                                                                                                                                              
Valv och miljö som härrör tillbaka till 1300 talet. Spännande!
 
 Efter en härlig eftermiddag i valven i Gamla Stan vandrade vi hem till Söder och passerade Slussen.
Och här ligger kryssningsfartyget Birka, vackert upplyst och väntar på avgång.
 
Scottish Moments

Så mysigt!!

Svar: Hur trevligt som helst och att vara i så historiska lokaler är verkligen spännanden.
Ditte

Susan

Hola! Åh vilken mysig eftermiddag! Älskar Gamla Stan! Vi brukar varje år gå på deras levande julkalender. Någonstans varje dag mellan 1-24 december öppnas ett fönster klockan 18 (man hittar kartan på nätet) och en peson läser en dikt, sjunger eller berättar någonting. Det är så trevligt och man kommer in på gårdar man aldrig annars skulle ha haft möjlighet att besöka. Dessvärre kommer jag inte att kunna delta i år. Jobbar i Södertälje fram till kl 17 och det blir för tight att hinna tillbaks. Ett "kulturtips" till er som är pensionistas - men ni kanske är på väg till sommarstugelandet igen? ;)

Kram//Susan

Svar: En toppeneftermiddag! Verkligen! Detta med den levande kalendern har vi varit med på i några år och är jättetrevligt. Hög mysfaktor! Men visst är vi på väg till sommarstugelandet igen. Men vi ses innan dess!
Kram! Visst?
Kram1
Ditte

TantGlad

Gamla stan ÄR ju bara för mysig. Var ett tag sedan jag besökte den nu. Ja härliga Stockholm, och vilken härlig dag du har haft.
Regn hos mig nu.
Ha det jättegott och en fin måndag fina Ditte.
Kramelikram från mig!

Svar: Visst är Gamla Stan mysigt och särskilt bortom turistgatorna. Gårdagens eftermiddag var verkligen fin och särskilt roligt att få höra en anekdot om huset. Blåst och småregn här så några större utomhusaktiviteter blir det inte.
Önskar dig en bra måndag.
Kram!
Ditte

Preciosa

Gomorron Ditte!
Så vackert och fint G Stan! Hemsk historia det där med katten :(
Tur att det inte är sant...Katter kan ju inte läsa :-)
Kram P ♥

Svar: Nja, vad gäller katter och läskunnighet så stämmer det nog , men August Strindberg och Claes Lundin fick till en god historia i alla fall. Men visst är dessa gamla valv och byggnader i gamla Stan fina och de flesta har nog sin historia att berätta.
Kram!
Ditte

Geddfish

Stockholm i mitt hjärta. Min mamma bodde där några år och jobbade som hembiträde i fin familj. Hon bodde där när hon träffade min pappa, som bodde i Alingsås.
Länge sedan jag var i Gamla stan, annars så var jag faktiskt i Stockholm i januari i år, en hastig sväng.
Fina bilder du visar, så mysigt. Ha det nu gott, fina Ditte, och kramkram, Gerd <3

Svar: Jag kan förstå att Stockholm har en plats i ditt hjärta också. Och Gamla Stan har så mycket att bjuda på bortom turiststråken. Jag strosar gärna där och hittar fortfarande nya platser, gränder och bakgårdar.Ha det gott du också!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilket härligt ställe!

Haha! Jag gissar att Ulf Lundell får liiiite högre gage nuförtiden :-)

Svar: Visst är det! Och extra roligt att få höra lite historia om huset.
Ditte

Annika

Hej Ditte
Underbar miljö. Gamla stan är fin alla årstider.
Kram

Svar: Verkligen! Och så mycket historia som finns runt om och det var man än går.Kram!
Ditte

Marja

Vilken mysig tillställning där nere i valven. Det ser så festligt ut på bilderna. Själv har jag väldigt svårt för att gå ner i valven i Gamla Stan... Klaustrofobin blir för stark. Jag har alltid funderat över hur jag klarar att åka tunnelbana i Stockholm...
I dag är det grått här i Umeå. Det kommer nog inte att bli ljust på hela dagen.
Kramar! :)

Svar: Det var erkligen jättemysigt, men har man lite känsla av klaustrofobi kan det nog kännas väl instängt. Men det var "bara" en trappa ner....Men instängt kan det kännas ändå. Ja, tunnelbanan är nästan värre tycker jag med så mycket människor, men man tar sig fram snabbt. Kallt, blåsigt och grått här också så det blir en innedag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hola Ditte!
Åh vilken mysig em ni hade i Gamla Stan. Alltid lika trevligt att strosa omkring där . Var det inhyrd lokal av värdparet ?
Här har det stormat otroligt i natt.

Svar: Valvet hör till deras bostadsrättsföening som ligger i Gamla Stan och det är ju helt fantastiskt att ha tillgång till en sådan lokal.Även här blåser det rejält och är grått och trist med en del regn som faller.
Men jag måste ju inte gå ut...
Kam!
Ditte

Ami

Vilket mysigt ställe! Jag tycker det är så fint med stenväggar :)
Och 50 kronor var inte illa....Men idag får han nog lite mer skulle jag tro :)
Önskar er en fin måndag!
Kram

Svar: Dessa valv är verkligen mysiga och man känner hela tiden hur historiens vingar sveper fram.Idag får nog herr Lundell mer betalt, men man måste ju börja någonstans och det gjorde han ju här.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig och intressant eftermiddag. Så lokalerna... Gamla valv är verkligen vackra. Tänk på all historia som sitter i väggarna!

Kram

Svar: Vi hade en härlig eftermiddag i de gamla historiefyllda valven. Verkligen mysigt!Kram!
Ditte

Lilla jag

Intressant skröna om katten! Jag har faktiskt känt en katt som kallades herr Måns, det var också en mystisk typ...

Svar: I dessa kvarter hör skrönor till som en del av husen och dess invånare...Kul att du också kände en katt som hette måns och som var speciell.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: