Stad i ljus, Uppsala

    
 "Allt ljus på Uppsala" är att visa upp staden i nytt ljus och samtidigt skapa trygghet i höstmörkret. Så mellan den 7 och 30 november kan man i  Uppsla  gå längs en promenadslinga där platser ljussatta med både kreativitet och fantasi.
Belysningarna  är tända söndag- torsdag mellan klockan 16.01 och 23 och fredag-lördag mellan16.01 och 01.00.
Jag gick vandringen i onsdags kväll och det var verkligen vackert att i sakta mak strosa fram genom stan. Men i Uppsala får man se upp. Här finns faror! Cyklister! Dessa gjorde att jag inte kunde slappna av och bara strosa. För i Uppsala så cyklar man snabbt, gärna på trottoarer, gångbanor och övergångsställen. Lysen och reflexer är en bristvara och att läsa trafikskyltar, stanna vid rött ljus och följa övriga trafikregler verkar ovanligt. Vad gäller ringklockor så har de nog exporterats till Stockholm.  Även dessa är en bristvara i denna studentstad.
Jag som i Stockholm kan tycka att cyklister, särskilt i rusningstrafik, många gånger är hänsynslösa, men vad skall man då säga om deras framfart i Uppsala.
Här i stan står polisen då och då och hämtar in dryga bötesbelopp för de som bryter mot trafikreglerna men tänk vilken ökad Uppsala skulle få med några poliser utposterade här och där. Skulle ju kunna gå till nyttiga saker...
Så även om tanken på ökad trygghet vad gäller ljusvandringen finns så är det klart otryggt att promenera. Men å andra sidan bor man i Uppsala så är man kanske van att rotera huvudet som en uggla innan man tar ett steg åt något håll.
 
Spången över Fyrisån.
 
Längs Fyrisån.
 
Uppsala slott i vacker ljussättning.
 
Stora Torget.
 
 
Och visst måste Pelle Svanslös följa med på vandringen.
 
 
Preciosa

Hej Ditte!
Ja det är vackert med ljus!! Stora torget var särskilt vackert!! I Uppsala har jag varit
många ggr för kontoret låg där ett tag i min karriär, Det lät fint men jag var bara en vanlig
kontorsråtta :-)
Det är läskigt med cyklister som far fram så där. På paseon här håller man på att bli påkörd i bland. Man tror ju inte att det ska komma nån och så tar man ett steg åt sidan ...Pang.
Det är ju förbjudet så man inbillar sig att man är säker men man vet efter ett tag :(
Kram P ♥

Svar: Uppsala är trevligt att besöka då och då. En liten stad, men ändå ganska stor....I onsdags var det extra trevligt att vara där, både julpyssel på Max förskolan och ljuspromenad. Men dessa cyklister är ett gissel....Vet att det cyklas på Paseon också, ett oskick. Borde vara höga böter och beslagtagande av cyklar. Folk kan uppenbarligen varken läsa eller förstå tydliga skyltar. Man kan ju undra...
Kram!
Ditte

Veiken

Vi har ju varit i Lights in Alingsås och vet hur underbart det är med en upplyst stad när mörkret är som svartast. Jättefint!
Svar: Tänk vilken härlig resa ni har att se fram emot. Kolla noga så att ni åker med den som har med Tattoo i Edinburgh!
Jag kollar just nu an annan höjdare! Island med valsafari! Vi får se hur det blir! Vi har sett Island på hösten, kan vara kul att se sommartid! Kramar

Svar: Jodå, jag har kollat att Tattoo är med på den resa vi tänkt oss. Nig så viktigt! Island verkar också spännande, har ännu inte varit där. Men det blir. Den tur du tittar på verkar väldigt intressant. Valsafari har vi varit på, men på en annan ö, Nya Zeeland. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Bodde i Uppsala i 7 v, men var inte så mycket ute på kvällstid. Nu ljuger jag., var på Baldakinen och på Flustret ( tror jag dansstället hette). De två första veckorna, därefter tog strålningen överhand på dagtid och jag sov på kvällarna. Detta var 1992.
Kram/A-K

Svar: Go kväll! Natt! Jag kan förstå att det då inte blev så mycket utehäng på kvällarna. Men Flustret finns kvar i den byggnaden där det alltid funnits, men jag vet inte vad som finns där nu.Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vad mysigt det låter och ser ut. För cyklisternas egen säkerhets skull borde polisen göra mer åt problemet. Det är likadant här i Ystad. Alternativet är att vi får gå på Ugglekurser alla vi fotgängare. Helgkram Bosse Lidén.

Svar: Kanske vore det en god idé med "ugglekurser" och då för alla som både framför bil, cykel, moped eller går. Ja, även skateboard och annat...Aha, likadant i Ystad. Bra så att jag vet och kan vaar beredd. Då kan man nog tycka att cyklisterna i Peking, de är fortfarande många, är väldigt hänsynsfulla och noga med att både skrivna och oskrivna regler följs. Vi cyklade jättemycket där, men man skulle aldrig dröma om att cykla på en trottoar. För övrigt skulle det inte heller finnas plats där. Lysen saknades nog hos många men inte ringklockor. Dessa hördes verkligen.
Helgkramar från Stockholm där det bara är ljusgrått idag.
Ditte

Ama de casa

Oj så vackert! :-)

Fast jag tycker att din beskrivning av Uppsala-cyklister stämmer in på cyklister både här och där. Generellt sätt, alltså. Vet ju exempelvis att ni cyklar lugnt och laglydigt, men det är ju dom av den andra sorten som man lägger märke till...

Svar: Ja, Uppsala var extra vackert i upplyst tillstånd. Nåja , det är ju en universitetsstad så viss upplysning bör kunna fås där. Jodå, vi cyklar laglydigt och försiktigt och tränade oss extra på att cykla i mycket trafik inder åren i Peking. Där gällde en regel; titta bara framåt och håll koll på vad som finns där. Bakåt tittar man inte.Men just i Uppsala tror jag det blivit en sport att inte ha lyse och ringklocka och att cykla på trottoarer och gångbanor, gärna enkelriktade. Här i Stockholm är poliserna numer ute och försöker ha koll eftersom så många olyckor sker i rusningstrafik när 100 tals cyklister drar fram t.ex. från Gamla Stan, Götgatan och över Skanstullsbron.
Men visst finns det både bilförare , cyklister och fptgängare som är mer som ystra höns i trafiken och så i alla länder. Minns med fasa när vi skulle över en stor gata i Saigon. Men det gick till slut....
Ditte

Znogge

Så vackert med en upplyst stad! När jag läser om cyklisterna tänker jag på hur unga cyklister far fram i Lund. Där gäller det att se upp som gångtrafikant!

Kram och god morgon!

Svar: Det var verkligen mysigt att strosa runt i den tidiga kvällen i Uppsala och med många platser extra upplysta. Kan tänka mig att det är likadant med cyklisterna i Lund som Uppsala. Kanske är så i dessa gamla studentstäder.
Vet att du är i målartagen, men önskar dig en trevlig dag där med penseln/rollern i högsta hugg.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Mysigt och så fint det blir i mörkret med alla ljus :) fredagen gick åt till jobb för min del men nu är det ledighet som gäller :) kram njut av dagen

Svar: Skönt att du är arbetsfri idag. Hoppas du kan ta igen dig och bara göra det du vill. Önskar dig en fin dag!
Kram!
Ditte

Ami

Vad fint det var med alla lamporna! Det behövs verkligen lite extra ljus nu i denna mörka tid.....Och både cykel och gångtrafikanter tycker jag ibland beter sig som yra höns :)
Kram och trevlig lördag!

Svar: Mörkt är det ute så alla lamporna lyser verkligen upp. Och bor man i en storstad så är van ju van att vrida huvudet som en uggla för att ha koll. Men just i Uppsala så är det visst på modet att vare sig ha lysen eller ringklocka och helst också cykla på trottoarer eller gångbanor. Och jag tror polisen där är väldigt vidsynt. Det är den inte i Stockholm, kanske p.g.a. att så många olyckor hänt där både cyklister, bilar och gångtrafikanter varit inblandade med dödlig utgång.Lördag igen, mulet men ännu inget regn.
Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Arvid och Lydia

Vilket trevligt initiativ ! :-)

...och vilken trevlig blogg du har. Roligt att jag hittade hit. :-)

Ha en skön lördag!

Svar: Tack! Välkommen hit! Önskar dig också en fin lördag!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Både gångtrafikanter och cyklister lever farligt. Häromkvällen mötte jag ett par unga killar som kom med hög fart nerför en backe i mörker och regn. Själva var dom mörkklädda och inget lyse på cykeln. Valsafari på Nya Zeeland låter spännande.

Svar: Nej, det är obehagligt med mörkret och när man inte ser cyklister som kommer i rsak takt. Skönt att du inte blev påkörd.Valsafarin i Kaikoura, Sydön, Nya Zeeland var en upplevelse. Och många valar såg vi. Vilka enorma djur! Minns även att det blåste rejält och att vågorna gick höga....
Ditte

Marja

Så fint med alla ljusen och upplysta fasader. Här i Umeå hade vi förr ljusfestival på hösten med olika ljusinstallationer, men det ansågs bli för dyrt, så nu har vi inte haft det på ett par år. Synd.
Vad gäller cyklisterna så far de fram på samma sätt här i stan. På gågatan där det finns tydliga förbudsskyltar riskerar man att bli omkullcyklad hela tiden. Jag är ju envis också, så jag vill inte gå undan.
Ha en skön helg! Kram! :)

Svar: Jaha, bara att konstatera att detta med cyklister som far fram utan att ta hänsyn är förekommande även hos dig. Och jag går inte heller undan, men antar att jag skulle göra mig ordentligt illa om jag blev påkörd. Tycker nog att det nu blivit lite bättre i Stockholm, polisen har haft razzior med höga böter som följd till de cyklister som bryter mot reglerna. Bra med pengar till stan som kan användas till bra saker, kan man i alla fall hoppas.
Kram!
Ditte

Znogge

Så där ja! Nu är din utmaning avklarad och återfinns i min blogg.

Hoppas du får en fortsatt fin lördag.

Kram

Svar: Vad roligt! Jag skall genast titta!Önskar dig en bra målarlördag...
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vad roligt att få se dina bilder, nu när jag kommer för sent till Uppsala! Ha en bra helg!

Svar: Ja, men det finns mycket att att se och göra och bara att strosa omkring på stan och längs ån är trevligt. Kanske visas också något sevärt på Uppsala Stadsteater?Önskar dig också en trevlig helg.
Ditte

CostaBianca

Tack Ditte
för dom fina bilderna från ljusfestivalen, speciellt Rådhuset på Stora Torget var fint upplyst. Ljusfestivalen är lika vackert ljussatt varje år. Du har helt rätt ang. Uppsalas cykelmarodörer, deras tilltag att cykla på trottoarerna förekommer rätt ofta (jag är inte heller den som går undan) Antar att du snart är här igen.
Kram
//Carina

Svar: Tack själv för trevlig kommentar! Jag förstår att du känner igen dig vad bertäffar Uppsala. Det här var första gången jag såg Ljusfestivalen men jag vill gärna göra om det. Skönt att det inte bara är jag som utsocknes retar mig på stadens cykelmarodörer...
Jodå, vi är snart tillbaka igen.
Kram!
Ditte

Gittan

Vilka fina bilder ser ju jättemysigt ut, men det låter otäckt att dom kör så dant och inte lätt att se åt alla håll. Men dom är väl vana som du säger.
Kram vännen.

Svar: Tack! Ja det blev en trevlig eftermiddag i Uppsala med både pyssel på Max förskoa och ljusvandringen. Men man får ha ugglehuvud där bland cyklisterna. Kram till dig också!
Ditte

Malin

Vilken trevlig upplevelse, om man bortser från cyklisterna då. Jag ska nog försöka åka på detta trevluga tips nästa gång det går av stapeln. Vackert och trevligt inslag i mörkret!

Svar: Ja, det blev en trevlig dag i Uppsala både med julpyssel på Max förskola och sedan ljuspromenaden och för mig var det första gången jag gick den. Verkligen ett trevligt inslag i mörkret.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: