Vattenhål och oaser

    
Måndag,  och Stockholm fortsätter att erbjuda strålande sol och högsommarvärme.
Inget båtbesök idag  utan det blev en Stockholmsvandring, var ett tag sedan sist, och med extra utkik efter vatten, vattenhål och oaser.
Från Söder drog vi oss ner via Slussen, som är en enda oreda inför ombyggnationerna, till Gamla Stan och Järntorget.
Vid Järntorget möts Öster och Västerlånggatan och här finns många caféer och restauranger bl.a. Stockholms äldsta konditori från 1789 "Sundbergs konditori.". Väl värt ett besök.
  Idag var alla oaser och vattenhål särskilt välbesökta och kanske beroende på de tre jättestora kryssningsfartygen som ankrat upp i Strömmen och vid Stadsgården och givetvis det vackra vädret.
Men här på Järntorget är det alltid många turister.
Just namnet Järntorget har funnits sedan 1489 och har sitt ursprung i att järnmalm skeppades till Stockholm från Mälarens hamnar för vidare export. Tidigare hade torget använts för lagring av säd och hette då Korntorget.
 
Västerlånggatan mynnar ut vi Järntorget och här, i närheten av restaurang "den Gyldene Freden", Österlånggatan 51, finns också en staty av Evert Taube gjord av Karl Göte Bejemark och placerad här 1985. (Ja, det är Evert till vänster...) "Freden är en gammal och anrik Stockholmsrestaurang som slog upp portarna 1722 och har varit och är en "stamrestaurang" bl.a.för många musiker och konstnärer.
Svenska Akademien brukar då och då inta sina luncher här då de sammanträder.
Husmanskost i den övre prisklassen erbjuds och stämningen, miljön och känslan där nere i valven är en speciell upplevelse. Här känns kulturens vingslag.
 
Vi fortsatte längs den lite lugnare Österlånggatan som går från Järntorget till Slottet.  Gatan omtalades redan på 1400 talet och kallades då en tid för Långa Gatan och var väl använd.  Precis som Västerlånggatan gick  Österlånggatan utanför stadens försvarsmurar. Skeppsbron anlades på 1600 talet och blev då stadens östligaste huvudgata.
 
Till  Österlånggatan hittar inte lka många turister som till  Västerlånggatan,
men små och bra restauranger och caféer längs hela gatan.
 
Lite vätska behövs i värmen.
 
Vi följde Österlånggatan fram till slottet och kom fram vid nedre delen Slottsbacken och Slottet.
Stockkholms Slott är ritat av Nicodemus Tessin d.y. men byggandet av slottet drog ut på tiden p. g.a. krig i Europa och så det bygge som påbörjades 1697, strax efter att det gamla Slottet Tre Kronor brunnit ned blev inte inflyttningsklart förrän 1754. Vid den tiden hade Tessin avlidit och arkitekten Carl Hårleman tog över.
Kung Adolf Fredrik med gemål, Lovisa Ulrika var de första som flyttade in i det nya slottet.
(Slottet ägs av staten genom Statens Fastighetsverk.)
 
Stockholms Slott med Strömmen.
 
Stockholms Ström, till vardags "Strömmen" är en del av Saltsjön där Mälarens utlopp gör vattnet strömt.
Till vänster vandrarhemmet "Af Chapman" och i bakgrunden ett par av dagens besökande kryssningsfartyg.
 
Vid Strömmen ligger också det femstjärninga "Grand Hotel".
Ett anrikt hotell från 1874 som ägs av Investor/Wallenberg.
 
Grand Hotell har flera olika barer och matsalar och bl.a. har Mathias Dahlgrens restauranger, Matbaren och Matsalen fått två stjärnor i Guide Michelin. Ett billigare,  alternativ är att äta lunch på Verandan där dagens lunch kostar ca 200 kr och uppåt. Då ingår också utsikt över Strömmen och Sottet. (Dyrt, för en vanlig vardagslunch, skulle nog hellre välja smörgåsbordet, men är man på ett femstjärningt hotell så kostar det...)
 Är man sugen på att äta ett perfekt smörgåsbord där allt ät på topp så rekommenderas Verandans för 485 kr.
Kanske om man har lite pengar över så där...
Idag gick jag bara in och använde hotellets toaletter. Och jag tycker nog att de är de bästa i stan...Gratis dessutom. Ja, jag låtsas att jag bor på hotellet när jag stegar in genom svängdörrarna och blir vänligt hälsad på. Ett tips!
 
Att gå hemåt kändes lite segt, men hem kom jag. Tittade på restaurang "Thaiboat", Östgötagatan 100, nere vid vår kaj och funderade på lite vätsketillförsel. Men de öppnade inte förrän klockan 17. Så det får bli en annan dag. Tycker man om thailändsk mat som smakar nästan som i Thailand är detta ett bra ställe att besöka. Och vill man bara fylla på vätska så är stranden perfekt en solig dag. Jodå, det finns parasoller för mig...
 
 
 
 
                                                                                    
 
 
 
                                                                                 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                               
 
 
 
 
Preciosa

Jiisus Crajst vilken guidning :-) Märks att du guidat förr hahaha. Härligt ser jag att det är eftersom Bosse har kortisar :) Roligt att se honom. Var ett tag sen. Ha det så bra du/ni kan.
Kram P ♥

Svar: Idag blev det mycket guidande....Passade ju bra när det dessutom var kryssningsfartyg i stan. Jag var även behjälplig med info och vägvisning till turister... Jag får ta smygfoton av Bosse och han läser inte bloggen... Ha det bra ni också. Och snart ses vi...
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Tack för lite Stockholmsguidning och historia! Fint och varmt var det ju först... sen blev det kallt...

Svar: När svalkan kom hade vi redan hunnit hem från vår vandring. Men lite svalka är helt ok. Kanske lättare för er att jobba då...
Ditte

Ami

Tack för den fina rundvandringen vi fick vara med om :)
Och vilket härligt väder att slå sig ned med lite gott att dricka på ett trevligt ställe.
Hoppas din ansiktsbehandling går bra!
Ha en fortsatt fin kväll.
Kram!

Svar: Var så god! Stockholm har så mycket att erbjuda och är det vackert väder så gör sig stan bäst. Så är det nog kanske med alla städer och platser...Ansiktsbehandlingen går idag in på andra veckan av fyra och det märks och känns. Men nu är det bara pannan som behandlas. Nästa moment blir kinder och hakan och det blir mer omfattande. Sen är det nog bra....I skick som ny!
Kramar!
Ditte

TantGlad

Fina Ditte , så roligt att få guidning i Stockholm. Min favoritstad. Så fina bilder och det är ju så vackert hos dig i Stockholm. Jättebra för oss läsare att få lite information så här om olika ställen. Som turist är det svårt att känna till guldkornen och olika matställen och sånt..

Nu önskar jag dig en jättefin dag. Det är lite svalare hos mig nu. Men efter regn kommer.......

En go och varm kram får du från mig min fina bloggvän.

Kraaaam❤

Svar: God morgon! Ja, idag blir det inte någon långpromenad....Lite kyligare här också, nu +10 och det skall vara så några dagar.Jätteroligt att du följde med på promenaden genom Stockholm. Kunde nästan känna din närvaro där i Gamla Stan.
Ingen högsommarvärme här idag, +10 nu på morgonen och halvsoligt. Men det gör inte så mycket.
Stor kram till dig också.
Ditte

Eva`s blogg

oj vad du hittar på & va massa du kan :) ja det var ju ingen billig frukost :/ där skulle man ju kunna sitta och ha det gott ser riktigt mysigt ut på sista bilden :) önskar dig en skön dag kramen

Svar: Att gå är trevligt och bra motion och med lite vattenhål längs vägen blir det ännu bättre. Hoppas du också får en bra dag.
Ditte

Ama de casa

Tack för rundvandringen och guidningen i det vackra Stockholm! :-)

Haha! Det där toalettknepet använder jag mig ofta av. Det gäller bara att gå bestämt och se glad ut :-)

Svar: Visst! Det brukar lyckas på hotell. En del restauranger i det mindre formatet kan vara mer "snåla". Och Stockholm är vackert! Särskilt i vackert väder. Idag är det svalt, +10 men en del sol. Så värmen tar nu rast några dagar.
Ditte

Veiken

Tusen tack för fina bilder och en bra historielektion! Något visste jag redan, men man behöver alltid lära sig mer!
Det är så härligt att strosa omkring i vår huvudstad. Nackdelen är allt folk på vissa ställen. Turister, bah! Fast jag är ju en turist själv! ;) Kramar

Svar: Visst är det så. Men jag brukar hitta platser där det är lite mindre turister....Men om jag kommer til Göteborg så är jag turist där och känner mig som jag kom från "landet". Inget ont i det alls, med senaste gången jag var där så visste jag inte ens var jag skulle köpa biljetter till Spårvagnarna. Nu kan jag det i alla fall...Trevligt att vi bland bloggar kan utbyta både bilder, historielektioner, erfarenheter, upplevelser och mycket annat. Är så tacksam för det. Nu väntar jag med spänning på fortsättningen på din Medelhavsresa.
Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: