Stockholmsfredag

    
 Det blev en tidig morgon för mig idag. Dotter Helen, med fina labradorhunden Curre, ringde på dörren redan klockan 8. Frukost tillsammans, länge sedan det hände, och mycket prat. En alldeles utmärkt början på dagen som sedan fortsatte i "trevlighetens tecken".
Helen åkte hem till Nacka och vi bestämde att senare under dagen ses på stan.
En hel dag, helt oplanerad för min del. Sol, några moln på himlen men ut ville jag förstås.
Bestämde mig för att gå bort längs kajen till Barnängsbryggan för att ta båten över till Djurgården.
 
Fina Curre, nybliven tvååring, på besök hos "mattemor". (Mattes mor...) En jättefin hund!
 
M/S Emelie trafikerar Hammaby Sjöstad via Barnängsbryggan, Henriksdalsbryggan, Kvarnholmen, Djurgården (Gröna Lund) och har slutstopp Nybroviken.
Här gäller inte SL biljetter utan man köper biljetter ombord, 35 kr enkel resa för pensionärer, 50kr för vuxen, ungdomar 13-18 år 35 kr och barn under 13 år åker gratis tillsammans med vuxna.
Verkligen mysigt att ta båten in till stan. Stockholm är ju en stad på vattnet.
 
På vägen till Barnängsbryggan såg jag till min glädje att parken nu fått namnet Anna Lindhs Park. (Tidigare hette parken Vintertullsparken.) Förslaget om en namnändring har funnits sedan hennes tragiska död, men först nu har en namnändring skett. (Anna Lindh  bodde här i området och varvade detta med boendet i Nyköping.)
 


Vattenvägen in till stan är fin. Och redan har kryssningsfartygen börjat att anlöpa Stockholm. Trevligt!
 Kanske ännu trevligare är det att möta en segelbåt med vindfyllda segel och blicka in över Gamla Stan. 
 

Jag klev färjan av vid Almänna Gränd, Djurgården, och bestämde mig för att gå mot Rosendals Trädgårdar. DEt hör ju liksom våren till med ett besök där. Jodå, jag är även där i början på hösten och kanske några gånger däremellan...
 
Gröna Lund har just öppnats för säsongen och köerna för att komma in där var jättelånga. Mängder av barn och föräldrar var hågade... Vid Rosendal var det lite lugnare. Men bara lite. Turister och Stockholmslediga familjer var det gott om.
 
Jag bestämde mig för att det var lämpligt med en rast och tog en kopp kaffe med en god mjuk kaka; choklad med chiliinslag. Gott! Hittade en ledig bänk...
Dett är så vackert här med alla blommor och att strosa i växthusen och fundera över vad som skulle passa hemma på balkongen är alltid trevligt.
 

 
Från Rosendal gick jag SRandvägen tillbaka mot City och mötte upp dotter Helen och hennes bästa vän sedan barnsben, Sara. De inmundigade lunch på restaurang Pong på Drottninggatan. För egen del blev det ett glas vin, min lunch bestod ju av ett bakverk...
Restaurang Pong är en asiatisk, kanske med  tonvikt på det thailändska köket och finns på flera ställen i Stockholm. ( Två restauranger på Drottninggatan, en mot slottet och en längre norrut, en Pongrestaurang finns på Söder i "Skattehuset"; numer shoppingcenter och en i Hammarby Sjöstad, Henriksdalsbryggan)
De serverar en bra och prisvärd lunchbuffé och har en stor och varierad middagsbuffé.  Absolut värd ett besök!
Jag vandrade vidare mot Gamla Stan och som vanligt var det många turister. Och idag var det trevligt att just vara turist.
PÅ Järntorget, i närheten av restaurang "Den Gyldene Freden" står Evert Taube staty. Statyn är gjord av konstnären Karl Göte Bejemark 1985 och skall föreställa Evert som väntar på en taxi. Men, enligt de som kände honom har evert aldrig väntat på en taxi. Det var alltid taxin som väntade på Evert.
 
Längs Västerlånggatan strosade många turister även idag. Och Evert finns på plats vid Järntorget i Gamla Stan.
 
Jag vandrade vidare upp mot Slussen, fortsattte Götgatan fram och var sedan hemma igen på kajen, fem timmar senare. En rejäl promenad med många trevliga inslag.
Tror nog detta kan kallas friskvård...Vad nu detta är. För egen del sätter jag = med friskvård och välbefinnande.
Eller...(Blev drygt en mil idag.)
 
 
                                                                                            
 
 
                                                                                                                      
 

 
 
 
 
                                                                                           
 
                                                                                      
 
              
 
 
                                       
 
 
                                                                    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                           
 
Tina

Fina bilder, i vanlig ordning! Min födelsestad :) så fin! Trevlig Helg!

Svar: Tack! Och visst är Stockhom en härlig stad! Kul att du är född här...Det är inte jag däremot , men har bott här i 55 år.... Känner mig som infödd.Önskar dig också trevlig helg!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vad du orkar, du är ju otrolig :-) Så fina bilder och info :) Jag är inte heller född där men 6 mil i från...men min mor var född i Estocolmo :) Jag har nog bott där till o från så där 30-40 år :)
Kram P ♥

Svar: Igår blev det en heldag ute, härligt. Och du är ju från trakten....Mer förankring än jag har i stan. En fin stad är det i alla fall.Även idag skiner solen, men den riktiga värmen har inte kommit, +10 nu vid 11 tiden.
Får bli en vända ut idag också.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Flera fina platser i Stockholm! Stockholm är en fin stad, och förstås extra fint på våren!

Svar: Visst är Stockholm en härlig stad. Och mycket att se och upptäcka.
Ditte

Ama de casa

Härliga bilder från Stockholm! Framemot lunchtid landar vi i denna vackra stad :-)

Svar: Välkomna till Stockholm. Här på Söder är det just nu fint väder och givetvis hoppas vi att det fina vädret består. Önskar er en fin dag! Kul att se vad ni hittar på.Har ni sysselsättningsproblem så skicka ett mail. Vi är hemma. Och vem vet om vi ses på stan.
Ditte

Eva`s blogg

Ja planen att besöka det har varit på tapeten ett tag men det faller sig dåligt med dagar som passar oss...härliga bilder o du har gott om ork vännen :) hoppas även lördagen blir fin o du får njuta kramen

Svar: Tiden för ert bsök i huvudstaden kommer så småningom när det är/blir mundre jobb. Man kan ju baar vara på en plats i taget. Jag kämpar på med att få andningen att fungera bättre, men kroppen är stark. Kan dock inte småspringa fram i tillvaron för då blir det andnöd. Önskar dig också en fin lördag.
Kram!
Ditte

Ami

Vilken mysig morgon tillsammans med dottern och fina Curre. När vår hund levde och vi sa att vi skulle åka hem till mormor/farmor, blev han alldeles till sig av glädje :)
Jättefina bilder på Stockholm!
Ha en bra lördag!
Kram

Svar: Tack! En jättemysig morgon och bra start på en trevlig dag. Och Stockholm har så mycket att erbjuda, vi bor ju mitt i...
Önskar er också en fin lördag.
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vilka underbara bilder av Stockholm du ger oss! Har aldrig varit i Hammarby Sjöstad, bra idé! Har också ett foto av Evert, med mej bredvid. Tack för detta fina inlägg!!!

Svar: Tack! Och ett foto med dig och Evert, fantastiskt. Jag har i övrigt baar sett honom uppträda många gånger på Gröna Lund, där han under någon sommarvecka brukade uppträda. Stockholm är ju fantastiskt och särskilt nu på våren...
Ditte

A-K

Hola Ditte!
Vilka fina bilder! Otrolig promenad Du gjorde, i lugn takt och många stopp så kanske även jag skulle orka.
Det är så härligt att få vara delaktig i Dina strövtåg i Din vackra hemstad.
Syns snart!
Hälsa Bosse och kram/A-K

Svar: Tack! Och det blev en vandring i lugn takt. Visst hade du orkat med promenade och trevligt med lite stopp här och där.Kul att du följer med via bloggen på mina upp och strövtåg.
Kul att snart ses!
Kram!
Ditte

Malin

Vilken härlig dag och kvalitetstid med ena dottern!
Vackra bilder över Sthlm som vanligt inne hos dig.Tror jag får gör ett besök i storstaden snart igen. Fick mersmak efter jag var där förra helgen. Och en tripp till Rosendal får det nog bli. En pärla ute på Djurgården har jag hört.

Svar: Rosendal med tillhörande trädgård är en oas och är det fint väder så är det mycket folk som söker sig dit. Men lika vackert ändå. Så igår blev det en heldag och mycket gående .
Ditte

Marja

Vilken härlig (och lång) runda du gick! Underbara bilder från Stockholm och Rosendals. Kram. :)

Svar: Ja, det blev faktiskt 12 km, har mätt mer noga idag. Och Rosendals Trädgårdar är alltid så fina. Ett besök där hör till några gånger om året. Igår var en sådan dag. Kram! Kul att du ville gå med...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: