Gott, trevligt och roligt
Att umgås, laga kinesisk mat och äta tillsammans är ett koncept jag tycker om. (Jodå, jag umgås gärna och lagar och äter annan mat också. )
Jag har ju sådan tur att min kinesiska lärare från Peking sedan några år bor i Stockholm och jag och de mina har förmånen och möjligheten att då och då träffa Sofia och då lagar vi gärna mat. Och visst var både Max och William med.
Vi tycker det är extra roligt att från grunden få vara med och både se och lära oss hur det går till.
I kinesisk matlagning finns inte alls recept på samma sätt som hos oss utan man lär sig tidigt från att se på när mormor/farmor lagar mat. (Oftast är det de som tar hand om barnen när föräldrarna arbetar, även om det idag finns gott om förskolor. )
Och att utbyta erfarenheter och kunskap över matens tillkomst är verkligen inspirerande.
Språktränngen får jag på köpet. Inser att jag glömt många ord och uttryck men har mycket lättare för att förstå mandarin än vad jag har att uttrycka mig muntligt. Trist, men språk måste underhållas precis som andra färskvaror.
Gårdagens rätter bestod av; dumplings; små och tunna degknyten som fylls med enbart grönsaker, fläsk/nötfärs, räkor eller vad man själv tycker. Men fyllningen måste vara fast i konsistensen för att inte rinna ut. Själva degen görsav mjöl, vatten, lite olja (ej olivplja, används inte i det kinesiska köket) och ev ägg som sedan skall kavlas ut tunt till en rund form ca. 5 5cm i diameter och nypas ihop så kanten blir tandad. (se bild nr 3.) Om kavlingen inte blir till belåtenhet så kan man fuska och använda runda pepparkaksmått. Vi stekte först ett tiotal dumplings så de fick lite färg, tillsatte ett par dl vatten och lät det koka in under ca 10 minuter.
En annan rätt vi lagade var lätt friterat fläskkött med grönsaker. Fint fläskkött (fläskytterfilét.ex) strimlas och paneras lätt i en smet beståendes av ägg och mjöl. Detta steks sedan i olja och läggs upp för att rinna av.
Ett par vitlöksklyftor hackas och steks lätt i olja, (majs eller rapsolja) sedan blandas bitar av röd och grön paprika i samt ananas skuren i mindre bitar. låt fräsa ett par minuter. Tomatsås, slät, ca 2dl, blandas i och smaka av med lite salt, socker.
Strimlad, råstekt potatis, gott och väldigt enkelt. Potatis strimlas tunt och läggs i vatten.
Potatisen steks i lite olja och sedan tillsätts hackad, torkad chilli efter smak, salt och peppar. Potatisen skall fortfarande ha "spänst" kvar.
Rätterna blir ju färdiga efter hand och kan hållas varma i ungnen tills det är dags att äta.
Nästa rätt att laga var grönsaker med svamp och ägg. Se bild tre och fyra.
Morötter skärs i tunna slantar, eller fina stavar, en bit purjolök grovhackas, grön paprika delas i ca 3 cm stora bitar, en kinesisk svamp som vi kallar "lammöron" (köps torkad och skall blötläggas och är extra nyttig för blodet) delas i mindre bitar.
En bit färsk ingefära skivas tunt och steks tillsammans med morötterna och lite purjo i olja. Efter ett par minuter läggs den delade svampen i och fräser med. Sedan skall paprika i pannan och det hela skall fräsa ca 8 minuter. Salt, peppar och lite soya tillsätts. Till sist knäcks tre ägg i som försiktigt vänds runt i pannan. Klart , när äggen stelnat.
Stjälkselleri, ingefära och korv med lite smak.
Grovt strimlad selleri ( två -tre stjälkar) fräses med en bit tunt skivad ingefära i ett par minuter och sedan tillsätts den korven som skurits i ett par, tre cm stora bitar och efter ca 5 minuter i pannan är det klart. (Korven kan förstås bytas ut mot kyckling eller annat. Men gav god syra tillsammans med de övriga rätterna)
Och som dessert? Något väldigt svenskt;rabarber och jordgubbspaj som Liv och Helen lärde Sofia hur man gjorde. Rabarber skars i tunna skivor och jordgubbarna delades. PÅ med en blandning av mjöl, socker och havregryn och sedan smör som tunt skivades över. In i ugnen i ca 25 minuter på 200 g. Väldigt gott! Och pajen serverades med en frisk mangosorbet.
Hoppas att några läsare blivit lite inspirerade att laga lite kinesisk mat hemma. Och att själv prova sig fram vad gäller kryddningen är att rekommendera . Men vitlök, ingefära, salt, peppar och torkad chili är några av baskryddorna i den här matlagningen.
Vad gäller kinesisk mat så finns det hur många olika "kök" som helst. i norra Kina är maten lite mer rustik, i södra mer kryddstark, kan vara mycket kryddstark, och i Peking en blandning av det mesta. Vid kusterna är fisk och skaldjur mer dominerande.
Soppor, där basen ofta består av nudlar, grönsaker och chili är väldigt vanlig och anses särskilt nyttig att äta närhelst på dagen.
I KIna äter man gärna varm mat även till frukost och då är olika soppor vanligt.
Och jag har inte glömt riset! Det är ett tillbehör och absolut även en basföda.
Svar:
Tack! Känns så skönt och tryggt att stugan är i goda händer . Trevligt att snart komma tillbaka . Får se om mina ev. talanger kan få ihop en kinainspirerad middag hos oss. Skall träna. Å andra sidan har du så många talanger ändå. Kramar!😄❤️
Ditte
Svar:
Det krävs både tid och planering för att få ihop rätterna men det blir så gott. Bara för dig att sätta fart! Kommer gärna på provsmakning!Kram!
Ditte
Svar:
Tack! Ja, rest mycket det har jag och många är upplevelserna från resorna. Många skratt blir det när jag tänker tillbaka till märkligheter och härligheter som hänt genom åren.Och i Europa ligger bl.a. Greklands övärld mig varmt om hjärtat.
Stor kram till dig också!
Ditte
Svar:
Tack! Ja, det är roligt att försöka sig på kinesisk matlagning under sakkunnig ledning och dessutom få lite språkträning. Skulle behöva mycket av den varan. Jodå, Sofia stannar här ett tag...
Soliga kramar från Söder.
Ditte
Svar:
Bra med någon som hackar och sanerar. Här brukar Bosse ta hand om det, plus disk.Skönt att ha en "hjälpreda".
Skall absolut titta i på apoteket där vid Folkungagatan, ligger nära oss, och fråga efter stegmätaren. Den verkar bra även om den inte pratar...Kan vara bra med lite lugn och ro.
Ditte
Svar:
Förstår er! Ni har väldans mycket framför er och skulle kanske behöva någon som handlar och lagar mat tiller under den här perioden. Och att laga kineiska mat från grunden tar tid för det är ju flera rätter som skall lagas. Tänker på er och önskar er lycka till.
Ditte
Svar:
Jodå, potatis både finns och används även om ris är en större basvara. Och en trevlig eftermiddag och kväll blev det.Ha det gott! vi hörs och ses!
Ditte
Svar:
Kram tillbaka! Visst kan man alltid längta tillbaka till Peking och 4krs. Alltid gott och vi gillar ju den kinesiska maten. Vad gäller den tyska vet jag inte....Kramar!
Ditte
Svar:
Visst är det praktiskt inrättat att ha det inbyggt? Utmärkt koncept!Här skiner solen och det känns bra efter några regndagar.
Önskar er också en trevlig och vacker dag.
Kram!
Ditte
Svar:
Jag försöker hålla liv i kinesiskan, men det är svårt för det är inte ett språk man hör på tv eller radio var dag precis, eller runt sig bland människor i det dagliga livet.Men jag har inte gett upp....
Hur som helst är det alltid roligt och givande att träffa Sofia och att laga mat med henne är verkligen en upplevelse. Och gott blir det.
Kramar!
Ditte
Svar:
DEt vore toppen om du samlade lite recept innan det bär av hemåt. Degen till dumplings är lite klurig att få till men kanske kan ayi visa dig. Jag har provat och med lite skilda resultat. Måste träna mer och absolut på kavlingen och att få dem snygga.Ät gärna ett par jiaozi för mig också.
Kram!
Ditte