En födelsedag att minnas.

    
 Idag, den 5/5, skulle min pappa, Allan Mann  och döttrarnas morfar ha fyllt 93 år. Så min vana trogen, både idag och många andra dagar, så blev det en tur till Solna kyrkogård. Lite minnenas kavalkad som passerade revy.
Lite nya blommor planterades och de fick tränga ihop sig med de som Helen planterade i påskas, så det blev nästan trångt. Tyvärr hittade jag vare sig liljekonvaljer eller gullvivor, hans favoritblommor, men en röd ros får visa den kärlek jag känner för honom. Och idag får han dela den med min mamma som också är begravd här.
Solna kyrkogård är jättestor och det är vackert och väldigt rofyllt att sitta på en bänk eller strosa runt och låta tankar och minnen fladdra. Ingenting kommer ju tillbaka men mina föräldrar är en stor del av min historia. Och den vill jag minnas.
 
(Jag är uppvuxen i Solna och bodde där mellan 1959 -1970, i Huvudsta, och är även konfirmerad i Solna kyrka. Så mina ungdomsår har jag tillbringat där.)
 
 
Ganska fint väder, dock har inte den riktiga vårvärmen infunnit sig idag men jag tog bussen till Sergels Torg och tänkte sedan gå hem till Söder, inte så långt; 5 km. och en alldeles lagom promenad idag.
På Sergels Torg hade alla riksdagspartierna intagit sina valstugor, mycket med tanke på valet till EU parlamentet som sker den 25 maj. ( Röstning i förtid går bra från den 7/5. )
För egen del stannade jag till en stund hos alla partier utom SD, Miljöpartiet och KD  (såg inte M och KD) Hos V fick jag förutom en trevlig genomgång av deras  europapolitik också ett litet reseetui med plåster. Kan alltid vara bra att ha.
Centerpartiet hade i alla fall en rolig detalj på sin stuga. I övrigt tycker jag inte de är så kul....
 
 
Lite för sig själva fanns S.D. Med polisbevakning! Och inte var det många som stannade där inte...
Helprilligt att  Stockholmarna skall betala för polisbevakning och kanske får även övriga skattebetalare vara med och finansiera detta lilla extra. Finns ju absout vettigare saker att lägga pengarna på.
 
 
 
Efter att ha stått och spanat ett tag på Sergels Torg och valstugorna med sina representanter så gick jag hemåt via Drottninggatan och Gamla Stan. Hittade små rofyllda gränder i Gamla Stan dit ingen turistströnm riktigt hittat och även ett vackert blommande magnoliaträd.
 
 
            
Alldeles nere vid restaurang "Den Gyldene Freden", en av Evert Taubes favoritrestauranger,
på Österlångatan, fanns detta vackra magnoliaträd.
 
                                                                                                   
 
 
                                                                                  
                                                                                               
 
 
 
 
 
                                                                      
 
 
 
Malin

Vad vackert det är vid din pappas och mammas gravsten. Fint ni gjort det! Det kan jag sakna att inte ha en gravsten att besöka och lämna en blomma till farfar, men det var inte så han ville ha det. Vilket vackert magnoliaträd! När jag är i Gamla Stan brukar jag alltid promenera förbi där vid "Den Gyldne Freden", men sist hanns det inte riktigt med och glömdes bort.

Svar: Viktigt är ju att tillmötesgå de som avlider i deras önskemål. Mamma är kremerad enligt sin önskan och pappa är kistbergravd enligt sin önskan och de finns i samma grav. Men egentligen är inte graven så viktig, det är minnena.
Gamla Stan idag var så fin och jag valde medvetet de lugna gränderna och kom ut på Österlånggatan vid Gillene Freden. Och du kan inte hinna allt när du är i stan...Måste ju välja.
Ditte

Ami

Vilken hjälte din far var! Och ett långt och rikt liv fick han trots allt han genomgick. Alltid sorgligt att besöka sina nära och käras gravar, men ändå lite lättare när man vet att de fick ett långt liv :)
Ha en fin kväll!
Kram!

Svar: Ja, ett rikt liv på många sätt och märkt av det. Och tänkvärt är att han var 25 år när andra världskriget kriget var slut. Då hade han upplevt det mesta från koncentrationsläger till att vara med och se till att tyskarna aldrig fick tag på atombomben. "Sprängningen av Rjukan i Norge, som hade det tunga vattnet.)Och för pappas del var det skönt att få somna in för han var så illa åtgången av sin alzheimer. Men ett rikt och annorlunda liv levde han.
Önskar er också en fin kväll.
Kram!
Ditte

A-K

Go kväll Ditte!
Så fint det var vid graven! Jag har inga gravar att besöka! Min fars grav togs bort 2006, då hade han varit död i 50 år. Mor var bara 28 år när hon blev änka. Hon ville inte ner i den graven. Hon ligger i en minneslund enl. önskan.
Jag har ett foto på henne + ett Orrefors ljushjärta framför, och tänder ljuset då och då.
Otroligt att läsa reportaget om Din far! Så mycket han hade upplevt. Har en ingift moster fr Tyskland som for runt i världen som sjuksköterska under krigen. Hon fyllde 94 år på valborgsmässoafton.
Jag provpackat i tankarna för fullt!
Kram/A-K

Svar: Ja. visst är det olika öden vi kommer att gå till mötes. Och jag tror att tankarna och minnena är det viktigaste. Det har ju på olika sätt präglat oss och blivit till vår historia. Spännande med din ingifta moster....Tänk så annorlunda allt var då.
Förstår att du provpackar i tankarna. Du blir ju borta ganska länge.... För vår del blir det nu en vecka, men jag ser verkligen fram emot den.
Och snart ses vi!
Kram!
Ditte

Hamid

Hej,
Trevligt att du har besökt föräldrarnas viloplats och delat lite blommor och haft en liten stund med dem. Själv bor jag i exil och har inte haft möjligheten att besöka hemlandet på 30 år och värst av allt har jag inte haft möjligheten att besöka pappas och mammas gravar men de finns alltid i mina tankar.
Många fina bilder du har idag,väldigt våriga och färgrika.
Hamid

Svar: Exil är alltid svårt. Så svårt att jag bara kan tänka tanken, men jag kan ju aldrig förstå på riktigt. Men tankarna på de sina och minnena är det viktigaste tror jag.Hoppas ni hade fina dagar i Torre och att vi snart ses där.
Ditte

A-K

Ja, vilka öden! Min moster var med mig till Torre 1995, då 75 år och min mor var 67 då. Moster hade inte flugit sen kriget.
Eftersom hon inte var nöjd med styrningen i Tyskland så kom hon hit i början på 50-talet med vita bussarna ( tror jag).

Svar: Ja, många öden finns det och det är de som blir till vår historia. Kram!
Ditte

Marja

Jag har aldrig sett Magnoliablommor i verkligheten. Du har verkligen fångat dem fint.
På kyrkogården ser det verkligen fint, grönt och fridfullt ut. Här är det bara grått och vått.
Bilden med SD:s valstuga innehåller verkligen mycket. Förutom poliserna fastnade mina ögon nere till höger på den tiggande kvinnan...
Ha det bra! Kramar

Svar: Jag tänkte också på den tiggande kvinnan och lite längre bort, kom ej med på bilden, satt ytterligare en tiggande kvinna. De liksom ramade in SD. Symbolik? Magnolian i Gamla stan var verkligen vacker men den kändes lite ensam där. Just nu är Stockholm så vackert. Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilka vackra bilder nu igen!! Så fina!
Jag har ju läst om din far förut och han var ju fantastisk :) Men det är ju du med :-)
Kram P ♥

Svar: Tack du! Och idag var det ju hans dag .... Är glad om jag ärvt lite av hans tankar och sätt att stå upp för orättvisor. Kram!
Ditte

Freedomtravel

Intresssant att läsa om din pappa! Intressant liv! Mycket har hänt i historien, och det är ju inte så långt bort i tiden som man ibland kanske tänker...

Svar: Nej, dagens historia är ju präglad av gårdagens. Och man hoppas ju att inte något mer stöveltramp skall höras. Men ibland blir jag orolig....Många unga vare sig vet eller vill veta om det fasansfulla som skedde under andra världskriget och förnekar det dessutom. Och så långt tillbaka är det ju inte...
Ditte

Abbfrun

Vilka vackra bilder! Det är synd att magnoliasäsongen är så kort här för det är min favoritblomma! Intressant att läsa om din far - han har en fin viloplats. Kram!

Svar: Jag tror pappa är nöjd där han vilar. Blev tufft med hans sjukdom de sista åren. Minns alla vackra magnolior från Peking, men visst blommar de kort tid. Man får skynda på att njuta av dem.
Ha det gott!
Kramar!
Ditte

Mats

Hola Ditte, har inte hunnit läsa om din far, får kolla upp det! Fina bilder som vanligt och som vanligt blir jag sugen att åka ner till Stockholm och vandra runt och uppleva allt det fina.. Ha det så gott, hörs o syns// Mats

Svar: Vi ses och hörs! Kanske blir det en tur åt Stockholmshållet för er del med besök hos "Lillgrodan Signe". Stockholm är så fint!
Ditte

Ama de casa

Oj, vi rör oss verkligen i samma trakter nu (fast jag var inte till Solna igår...). Rätt vad det är så springer vi ihop :-)

Underbart vacker magnolia!

Svar: Jag håller utkik! Önskar er en trevlig dag med enmasa roligheter.Passera gärna Österlånggatan, mitt emot FredEn så ser du magnolian.
Ditte

Veiken

Det är så rofyllt och fint på dom flesta kyrkogårdar. Vi brukar promenera genom en ibland och titta på allt vackert som finns där!
Jag står mycket långt ifrån SD, men trots allt är dom folkvalda och sitter i riksdagen. Om vi helt bortser från ett parti på det vis som vi gör, så urholkar vi demokratin. Det gäller för oss alla att sprida budskapet: Rösta inte på SD och gärna ha bra argument för det! Till slut kanske dom åker ur med dunder och brak - vilket är helt i sin ordning! Så nu fick du igång mig! Kramar

Svar: Håller med dig! De är inröstade i riksdagen....och bra argument till andra partiet finns. Viktigt att rösta! Men jag tycker ändå inte att det känns rätt att polisbevakning skall till framför en valstuga inför EU valet. Och du, bra att du kom igång! Kram!
Ditte

Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Vackra bilder.
Det är verkligen fint och fridfullt på kyrkogårdar.

Svar: Jag tycker också det är fridfullt och lugnande att strosa där ibland.
Ditte

TantGlad

Godkväll kära Ditte.
Trevligt att få läsa vart du är uppvuxen. Här alldrig varit till Solna men tror säkert det är fint där.
Jag är inte berest av mig. Men det gör inget då jag får se så många fina bilder som du visar alltid Ditte. Njuter av dem.

Fint att besöka din pappa som skulle ha fyllt år. En ros blev nog fint tror jag. Mann ?...är det tyskt? Häftigt efternamn. Min gammelmormor hette Tysk som efternamn.

Fina bilder över Stockholm. Älskar denna livliga glada stad.

Ha nu en jätteskön fortsatt kväll fina du.
Få se om jag kan ge dig en ros genom bloggen. Bara för du är du. Testar här...🌹
Kram kram från mig😃

Svar: Tack du snälla och goa Tant Glad. Vad gäller namnet så är det ett gammalt knektnamn från Västergötland. Men det finns också ett tyskt namn, Mann.Ja, visst är Stockholm härligt. Och när jag ser dina bilder får det nog i sommar bli en tur mot Sundsvall. Min dotters svärföräldrar har ett hus i Timrå och ett besök där vore också trevligt.
Nja, rosen kom inte bildligt fram, men tanken. Tusen tack, den behövdes extra idag.
Kramar! Nu vankas det ABBA på tv och soffhäng.
Ditte

Bosse Lidén

Vilka vackra avslutningsfoton på detta personliga blogginlägg. Kram Bosse

Bosse Lidén

Vilka vackra avslutningsfoton på detta personliga blogginlägg. Kram Bosse

Svar: Ja, det blev personligt....Blir det ibland!Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: