Gott, trevligt och roligt

    
Att umgås, laga kinesisk mat och äta tillsammans är ett koncept jag tycker om. (Jodå, jag umgås gärna och lagar och äter annan mat också. )
Jag har ju sådan tur att min kinesiska lärare från Peking sedan några år bor i Stockholm och jag och de mina har förmånen och möjligheten att då och då träffa Sofia och då lagar vi gärna mat. Och visst var både Max och William med.
Vi tycker det är extra roligt att från grunden få vara med och både se och lära oss hur det går till.
I kinesisk matlagning finns inte alls recept på samma sätt som hos oss utan man lär sig tidigt från att se på när mormor/farmor lagar mat. (Oftast är det de som tar hand om barnen när föräldrarna arbetar, även om det idag finns gott om förskolor. )
Och att utbyta erfarenheter och kunskap över matens tillkomst är verkligen inspirerande.
Språktränngen får jag på köpet. Inser att jag glömt många ord och uttryck men har mycket lättare för att förstå mandarin än vad jag har att uttrycka mig muntligt. Trist, men språk måste underhållas precis som andra färskvaror.
 
Gårdagens rätter bestod av; dumplings; små och tunna degknyten som fylls med enbart grönsaker,  fläsk/nötfärs, räkor eller vad man själv tycker. Men fyllningen måste vara fast i konsistensen för att inte rinna ut. Själva degen görsav mjöl, vatten, lite olja (ej olivplja, används inte i det kinesiska köket) och ev ägg som sedan skall kavlas ut tunt till en rund form ca. 5 5cm i diameter och nypas ihop så kanten blir tandad. (se bild nr 3.) Om kavlingen inte blir till belåtenhet så kan man fuska och använda runda pepparkaksmått. Vi stekte först ett tiotal dumplings så de fick lite färg, tillsatte ett par dl vatten och lät det koka in under ca 10 minuter.
 
En annan rätt vi lagade var lätt friterat fläskkött med grönsaker. Fint fläskkött (fläskytterfilét.ex) strimlas och paneras lätt i en smet beståendes av ägg och mjöl. Detta steks sedan i olja och läggs upp för att rinna av.
Ett par vitlöksklyftor hackas och steks lätt i olja, (majs eller rapsolja) sedan blandas bitar av röd och grön paprika i samt ananas skuren i mindre bitar. låt fräsa ett par minuter. Tomatsås, slät, ca 2dl, blandas i och smaka av med lite salt, socker.
 
Strimlad, råstekt potatis, gott och väldigt enkelt. Potatis strimlas tunt och läggs i vatten.
Potatisen steks i lite olja och sedan tillsätts hackad, torkad chilli efter smak, salt och peppar. Potatisen skall fortfarande ha "spänst" kvar.
 
Rätterna blir ju färdiga efter hand och kan hållas varma i ungnen tills det är dags att äta.
 
 
 
Nästa rätt att laga var grönsaker med svamp och ägg. Se bild tre och fyra.
Morötter skärs i tunna slantar, eller fina stavar, en bit purjolök grovhackas, grön paprika delas i ca 3 cm stora bitar, en kinesisk svamp som vi kallar "lammöron" (köps torkad och skall blötläggas och är extra nyttig för blodet) delas i mindre bitar.
En bit färsk ingefära skivas tunt och steks tillsammans med morötterna och lite purjo i olja. Efter ett par minuter läggs den delade svampen i och fräser med. Sedan skall paprika i pannan och det hela skall fräsa ca 8 minuter. Salt, peppar och lite soya tillsätts. Till sist knäcks tre ägg i som försiktigt vänds runt i pannan.  Klart , när äggen stelnat.
 
Stjälkselleri, ingefära och korv med lite smak.
Grovt strimlad selleri ( två -tre stjälkar) fräses med en bit tunt skivad ingefära i ett par minuter och sedan tillsätts den korven som skurits i ett par, tre cm stora bitar och efter ca 5 minuter i pannan är det klart. (Korven kan förstås bytas ut mot kyckling eller annat. Men gav god syra tillsammans med de övriga rätterna)
 
Och som dessert? Något väldigt svenskt;rabarber och jordgubbspaj som Liv och Helen lärde Sofia hur man gjorde. Rabarber skars i tunna skivor och jordgubbarna delades. PÅ med en blandning av mjöl, socker och havregryn och sedan smör som tunt skivades över. In i ugnen i ca 25 minuter på 200 g.  Väldigt gott! Och pajen serverades med en frisk mangosorbet.
 
 
Hoppas att några läsare blivit lite inspirerade att laga lite kinesisk mat hemma. Och att själv prova sig fram vad gäller kryddningen är att rekommendera . Men vitlök, ingefära, salt, peppar och torkad chili är några av baskryddorna  i den här matlagningen.
 
Vad gäller kinesisk mat så finns det hur många olika "kök" som helst. i norra Kina är maten lite mer rustik, i södra mer kryddstark, kan vara mycket kryddstark, och i Peking en blandning av det mesta. Vid kusterna är fisk och skaldjur mer dominerande.
Soppor, där basen ofta består av nudlar, grönsaker och chili är väldigt vanlig och anses särskilt nyttig att äta närhelst på dagen.
I KIna äter man gärna varm mat även till frukost och då är olika soppor vanligt.
Och jag har inte glömt riset! Det är ett tillbehör och absolut även en basföda.
 
 
 

Vatten på olika sätt

    
Tyvärr hade gårdagens soliga väder tagit paus idag. Lite synd för vår och båten del, men inget att göra åt. Vi var glada att det inte regnade. Men, vilken glädje varar länge? Ja, inte uppehållsglädjen hos oss i alla fall.
Idag skulle Maxie sjösattas och det oavsett väder...
Vi var nere vid båten i god tid och hade under gårdagen förberett allt. Alltså allt som vi vi kunde göra något åt.
Trucken kom och flyttade på grannbåten och sedan var det dags för Maxie att lyftas och bli svingad upp i luften.
 
 
 
Viss framåtvikt har hon men det ser ut att gå bra. Några träd i vägen bara. Men vad hände?
 
 
Alldeles framme vid kajen ligger en annan och nyligen sjösatt båt, en rejäl träbåt. Ett smärre problenm har  uppståttr för den läcker och kan inte flyttas och båtens båda länspumpar går för fullt.
Maxie får prova att komma i sjön alldeles bakom och där uppstår en pigg utmaning.
Vattnet är för grunt, lågvatten med andra ord, så när Maxie sätts i står hon på kölen. Upp med henne igen.
 
Träbåten får flyttas och dras med tampar akterut och dags för nytt sjösättningsförsök för Maxie. Och efter ett par försök har tillräckligt vattendjup vid brygga hittats. (Tilläggas bör att det är en liten köl. kanse 1.30 m under vattnet.)
Nu har det dessutom börjat att ösregna, men tror inte vattenläget höjs så där i ett nafs.
Så vid tredje försöket så lyckas sjösättningen och det var för oss (Bosse) att se om vår pigga motor var lika samarbesvillig som vanligt. (För säkerhets skull startade vi den igår och körde i en hink och den både gick och startade helt perfekt. Men det var igår.) Och det var den.
 
 
Träbåten som läcker in vatten är rejäl och tar stor plats där det är djupt.
 
 
Nu kanske det går bättre...
 
Maxie i vattnet och nu skall hon bara köras till sin plats vid en annan brygga.
Och regnet vräker ner.
 
Vi kom på plats i hällande regn och då återstod lite pyssel och omvårdnad av vår ögonsten innan vi dyngsura kunde ta oss till bilen för att köra hemåt.
Slutet gott! Och imorgon väntar bl.a  seglen på att komma på plats.
Frisk luft får man i alla fall! Dessutom sägs det att regnvatten är bra för både hår och hy.
 
 
 
 
 
 
 
                                                                               
                                                                               
 
 
 
 
 

Vad händer?

    
Vad händer? Ja, det är en bra fråga. Nästa? Skämt åsido!
Vi har fattat beslutet att sälja båten och hoppas att det nu är på gång. Inget är klart ännu, men flera intresserade har varit och tittat i veckan och de tycker om henne.
Det gör vi också, verkligen. Blir till att skiljas från en mycket god vän. Men mina hudåkommor ger mig/oss inte något val. Har insett det och även börjat att förstå det även i själen och inte bara med förnuftet.
Att vara till sjöss och segla förstås, är en spännande och naturnära upplevelse som vi verkligen gillat och  det är ju inte alls så att vi bara kan förtränga vare sig seglingen eller Maxie, en Maxi 77, (7,7 m lång och 2,5 m bred) som berett oss mycket nöje under den tid vi haft henne.
Nu kommer andra att få ta hand om henne och jag önskar förstås att de skall göra det på bästa sätt.
 
Foton från sommaren 2013.
 
Vår fina Maxie till vänster. En egen klippa förstås...
 
Nämdöfjärden i Stockholms södra skärgård.
                     
Vid August Strindbergs Kymmendö, där Hemsöborna har sin hemvist.
 
 
 
Och när jag inte är inne på båttankar? Jo, jag gör lite annat än bara tänker och minns....Gårdagens afton tillbringades med 2X Helen, dels dotter Helen och dels väninnan Helene. Vi åt en trevlig och god middag på Vapiano i Skatteskrapan och jag kan lova att det vare sig saknades skratt eller samtalsämnen...En jättetrevlig kväll! Tusen tack!
 
2 X H  njuter av maten, gott och mysigt på Vapiano.
 
(Vapiano finns på flera ställen i Stockholm och även runt om i Europa. Man får ett kort när man kommer och på detta kort bokförs det man äter och dricker. Vid utgången finns en kassa och där betalar man när man går och kortet visar vilken summa. Vapioano är en prisvärd restaurang där maten lagas till inför öppen ridå. Pastarätter, rejäla sallader med varierat innehåll och där man själv bestämmer storleken, pizzor, förrätter och en hel del annat finns på menyn som är "plånboksvänlig".)
 
                                                                               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Röd-grönt!

    
Jodå, jag är helt på det klara med EUvalets resultat i Sverige; röd-grönt.
Värre är det i Europa där nyanserna snarare går i brunt. Hade verkligen önskat att den tiden tog slut 1945. Men de som röstar på det "bruna" var väl inte med på den tiden eller också förnekar man sin historia.
 
Men det röd-gröna idag finns på min balkong. Jag har skördat några tomater. Små, saftiga och väldigt goda. Och de åts med andakt. Jag har räknat alla som finns, både de mer röda., de lite oranga och de gröna. Bara för att vara säker att ingen tomat spårlöst försvinner.
Nya blommor har också dykt upp och även de är bokförda. För säkerhets skull.
 
Kyligare idag, tror inte termometern kommit upp till mer än +14 i skuggan och då har den fått jobbat hårt.
Har "pysslat" lite här hemma, nej då inget kreativt alls, om nu inte diverse utrensningar räknas dit. Man kan förstås vara krativ på olika sätt men min ligger inte på att skapa saker eller ens få till dem med händerna. Tänka ut lösningar är jag bättre på och även att få andra (läs maken) att utföra dem.
Dock har jag delvis gröna fingrar för många växter trivs i min närhet. Undrar om det är för att jag är social och pratar mycket med dem.
 
I kväll blir det också en del prat och många skratt, middag tillsammans med en väldigt kär och god vän och vi skall nog hinna ta en tugga då och då mellan varven.
 
 
Dagens lunch; omelette med ost, lök och skinka och givetvis med de nyskördade tomaterna på hedersplats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                   
 
 
 
 
 
 
 

Vattenhål och oaser

    
Måndag,  och Stockholm fortsätter att erbjuda strålande sol och högsommarvärme.
Inget båtbesök idag  utan det blev en Stockholmsvandring, var ett tag sedan sist, och med extra utkik efter vatten, vattenhål och oaser.
Från Söder drog vi oss ner via Slussen, som är en enda oreda inför ombyggnationerna, till Gamla Stan och Järntorget.
Vid Järntorget möts Öster och Västerlånggatan och här finns många caféer och restauranger bl.a. Stockholms äldsta konditori från 1789 "Sundbergs konditori.". Väl värt ett besök.
  Idag var alla oaser och vattenhål särskilt välbesökta och kanske beroende på de tre jättestora kryssningsfartygen som ankrat upp i Strömmen och vid Stadsgården och givetvis det vackra vädret.
Men här på Järntorget är det alltid många turister.
Just namnet Järntorget har funnits sedan 1489 och har sitt ursprung i att järnmalm skeppades till Stockholm från Mälarens hamnar för vidare export. Tidigare hade torget använts för lagring av säd och hette då Korntorget.
 
Västerlånggatan mynnar ut vi Järntorget och här, i närheten av restaurang "den Gyldene Freden", Österlånggatan 51, finns också en staty av Evert Taube gjord av Karl Göte Bejemark och placerad här 1985. (Ja, det är Evert till vänster...) "Freden är en gammal och anrik Stockholmsrestaurang som slog upp portarna 1722 och har varit och är en "stamrestaurang" bl.a.för många musiker och konstnärer.
Svenska Akademien brukar då och då inta sina luncher här då de sammanträder.
Husmanskost i den övre prisklassen erbjuds och stämningen, miljön och känslan där nere i valven är en speciell upplevelse. Här känns kulturens vingslag.
 
Vi fortsatte längs den lite lugnare Österlånggatan som går från Järntorget till Slottet.  Gatan omtalades redan på 1400 talet och kallades då en tid för Långa Gatan och var väl använd.  Precis som Västerlånggatan gick  Österlånggatan utanför stadens försvarsmurar. Skeppsbron anlades på 1600 talet och blev då stadens östligaste huvudgata.
 
Till  Österlånggatan hittar inte lka många turister som till  Västerlånggatan,
men små och bra restauranger och caféer längs hela gatan.
 
Lite vätska behövs i värmen.
 
Vi följde Österlånggatan fram till slottet och kom fram vid nedre delen Slottsbacken och Slottet.
Stockkholms Slott är ritat av Nicodemus Tessin d.y. men byggandet av slottet drog ut på tiden p. g.a. krig i Europa och så det bygge som påbörjades 1697, strax efter att det gamla Slottet Tre Kronor brunnit ned blev inte inflyttningsklart förrän 1754. Vid den tiden hade Tessin avlidit och arkitekten Carl Hårleman tog över.
Kung Adolf Fredrik med gemål, Lovisa Ulrika var de första som flyttade in i det nya slottet.
(Slottet ägs av staten genom Statens Fastighetsverk.)
 
Stockholms Slott med Strömmen.
 
Stockholms Ström, till vardags "Strömmen" är en del av Saltsjön där Mälarens utlopp gör vattnet strömt.
Till vänster vandrarhemmet "Af Chapman" och i bakgrunden ett par av dagens besökande kryssningsfartyg.
 
Vid Strömmen ligger också det femstjärninga "Grand Hotel".
Ett anrikt hotell från 1874 som ägs av Investor/Wallenberg.
 
Grand Hotell har flera olika barer och matsalar och bl.a. har Mathias Dahlgrens restauranger, Matbaren och Matsalen fått två stjärnor i Guide Michelin. Ett billigare,  alternativ är att äta lunch på Verandan där dagens lunch kostar ca 200 kr och uppåt. Då ingår också utsikt över Strömmen och Sottet. (Dyrt, för en vanlig vardagslunch, skulle nog hellre välja smörgåsbordet, men är man på ett femstjärningt hotell så kostar det...)
 Är man sugen på att äta ett perfekt smörgåsbord där allt ät på topp så rekommenderas Verandans för 485 kr.
Kanske om man har lite pengar över så där...
Idag gick jag bara in och använde hotellets toaletter. Och jag tycker nog att de är de bästa i stan...Gratis dessutom. Ja, jag låtsas att jag bor på hotellet när jag stegar in genom svängdörrarna och blir vänligt hälsad på. Ett tips!
 
Att gå hemåt kändes lite segt, men hem kom jag. Tittade på restaurang "Thaiboat", Östgötagatan 100, nere vid vår kaj och funderade på lite vätsketillförsel. Men de öppnade inte förrän klockan 17. Så det får bli en annan dag. Tycker man om thailändsk mat som smakar nästan som i Thailand är detta ett bra ställe att besöka. Och vill man bara fylla på vätska så är stranden perfekt en solig dag. Jodå, det finns parasoller för mig...
 
 
 
 
                                                                                    
 
 
 
                                                                                 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                               
 
 
 
 

Klara, färdiga, titta

    
Idag, på "mors dag"  den 25 maj, är vi klara med vårt båtprojekt och nu väntar bara sjösättning i veckan.
Vi har också  haft extra förstärkning av Max som bistått oss med glada tillrop både nere i båthamnan och här hemma för vatten är lite av hans element och där ingår även båtar.
 
Max, för dagen iklädd en fotbollsdräkt från den tiden då Zlatan spelade i Milan. Vill minnas att jag köpte den i Peking för några år sedan och att den fortfarande är något stor. Men Max gillar den och det är viktigast.
 
Helen kom ner till båtvarvet och uppvaktade mig på denna "mors dag" med en jättefin och frodig tomatplanta.
Och för att jag verkligen skall få dra ut på det hela i mer än en dag så träffar jag Liv i veckan som kommer.
Tänkte också tillbaka på en vacker majdag, en "mors dag", för 33 år sedan då LIv och Helen döptes i Karlbergs Slottskapell här i Stockholm och kunde bara konstatera att tiden gått fort. Och den kommer ju inte tillbaka.
 
Kvällen kommer att tillbringas på balkongen med lite bubbel, god middag och utsikt över kanalen och allt som händer där. Och det är mycket. Både på kajen och i vattnet.
 
Välbesökt restaurang tvärs över kanalen och extra bra med båtparkering bredvid.
 
Många av stadens sightseeingbåtar passerar här. Kul att titta på.
 
Nedanför oss ligger en husbåt och där finns en katt som gärna tar sig en titt på kajen.
 
Jodå, man ser bra ner till båtarna också. Här är båten i mitten....
 
                                                                                                             
                                                                                              
 
 
 
 
 
 
                                                                                          
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                  
 
 
 

Glatt!

    
Idag var det dags att fira födelsedag hod Helenfamiljen i Nacka. Max kusin Leo fyllde 6 år och han blev ordentligt firad både inne och utomhus. Stockholm bjöd på högsommarväder, inte ett moln på himmlen och termometern passerade på eftermiddagen +27 i skuggan.
En utomhusaktivietet som var väldigt uppskattad av stora och små var vattenkriget. Tänk att vatten kan erbjuda så mycket glädje och på så många olika sätt.
 
Härlig utsikt från balkongen där födelsedagstårtan intogs, Nacka Strand.
Inloppet till Stockholm, Fjäderholmarne (dit man kan ta sig med en turistbåt och gärna äta en bit mat på någon av restaurangerna. Lidingö syns i bakgrunden.
 
 
Kusin Leo, födelsedagsbarnet, inbjuder till tårta, egenhändigt bakad, med lite stöd av mamma Rita.
Max, moster Helen och morfar Jaak trivs i det vackra vädret.
 
Max och Leo vattnar sandlådan och "syster" Sara, nästan en familjemedlem, roar sig kungligt.
 
"Det här är bött och kul"!
 
Även husets labrador, Curre är glad idag. Och av utsikten blev jag ännu gladare. Vilken härlig dag!
 
                                                                   
 
 
 
                                                                                                             
 
 
 
                                                                    
 
 
 
 
 
 
 

Kanske?

    
 Kanske måste/bör vi göra oss av med vår kära segelbåt. Tankarna finns.
Vare sig mitt ansikte eller kropp bör utsättas för så mycket sol och har man en segelbåt vill man vara ute till sjöss och det går inte att undgå solen. Keps med lååång skärm har jag och har alltid haft, hög solskyddsfaktor vad gäller solkräm till ansiktet och täckande kläder. Men det har inte hjälpt mig eftersom mina solskador är gamla synder från barn och tonåren.
Och även om det är mulet blir uvstrålningen till sjöss ändå stark och alltför stark för mitt skinn.
Dessutom är min vänstra överarm inte helt pigg efter operationen så det blir svårt både att sätta segel, dra i tampar och en del annat som seglingslivet innebär.
Och att "bara åka med" är inget alternativ för mig.
Så nu funderar vi så det knakar.
Känns trist, men jag måste ju inse mina begränsningar, även om jag helst inte vill.
 
Nere vid båtvarvet idag stod jag länge vid bryggorna och funderade. Jag trivs ju på vattnet...
 
 Stockholms skärgård sommaren 2013.
 
 
 
 
 
 
 
                                                                        
 
 
 
 
 

Vad händer?

    
 
 
Lodbrok på väg att på väg att köra in i Hammerbyslussen och sedan ta sig in i Mälaren.
Förståligt är att med en höjd på 51 m, bredd 16,5 m och längd på 41 m,
så är det ett precisionsjobb att ens få in kranen i Hammarbyslussen.
 
Mer då? Idag blev det skolk eller kanske snarare paus för min del från båtens vårrustning. Jag hade några uppdrag att göra på stan och sedan träffade jag Max , William och Liv för att följa med på ett uppdrag de hade att utföra. Ett både roligt och spännande sådant...Återkommer till det vid ett annat tillfälle.
Vi var i närheten av Mariatorget, en park, på Söder och här anslöt sig också pojkarnas "moster Helen" till den utlovade glasstunden.
 
Mariatorget vid 14 tiden. Strålande sol och +25. Max och Liv myser i solen.
Alla bänkar i parken var upptagna och även stora delar av gräsytorna.
 
Området runt dagens Mariatorget ingick förr i den Dauerska egendomen där Carl Michael Bellman föddes1740 och också växte upp. Torget byggdes i slutet av 1760 talet och fick då heta Adolf Fredriks torg, efter kungen. Han tillät att torget bar hans namn under förutsättning att man upphörde att använda torget som avrättningsplats.
Ett förslag till namnändring av torget gavs redan 1923 för man ville undvika att platsen förväxlades med Adolt Fredriks kyrka på Norrmalm. Men inte förrän 1959 då tunnelbanestationen Mariatorget kom till blev det ett namnbyte.
Hotell Rival, ligger alldeles vid parken och ägs bl.a av Benny Andersson.
Rival inhyser också en teater och ett par restauranger.
 
Mitt i parken reser sig denna skulptur grupp; "Tors Fisk", av Anders Wissler och rest här 1903. Skulpturen visar det dramatiska ögonblicket då Tor fångar Midgårdsormen och höjer sin hammare, Mjölner, för att förinta ormen.
 
Och visst blev det glass! Åtminstone för Max och oss andra. Men William var lika glad för sina kex.
 
 
Max och "moster" busar!
 
Det är verkligen härligt att få till spontana möten med nära och kära. Dessa stunder betyder så mycket.
Jag strosade så småningom hemåt längs Götgatan och stannade till en stund för att blicka ut över Strömmen, där ett av dagens kryssningsfartyg ankrat upp.Termometern upp på gondolen visade fortfarande på +25 så idag har det verkligen varit sommar. Och värmen och det fina vädret skall fortsätta ett tag till.
 
Känner att jag idag samlat på mig positiv energi och är redo för nästa ansiktsbehandling i kväll. Och bra är det...
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                    
 
 
 
 
 

 
 
                                                                                                        
 
 
 
 
 
 

Båt, sol och vatten

    
 Stockholm bjöd på en härlig försommardag med sol och värme. Perfekt för oss som som skulle utföra en del båtjobb, men nästan i varmaste laget.
Vi börjar närma oss upploppet med slutspurten och nästa fredag är det sjösättning som gäller. Hoppas vi!
Jag vet inte hur många gånger jag idag klättrat upp och nerför båtens badstege med förlängning av en vanlig stege. Och det gäller inte bara att komma uppför stegarna, benen skall också med över "metallräcket", akterpulpiten, så jag är tacksam för att jag har viss spänst kvar i kroppen.
 
Jag skall inte sticka under stolen med att jag har haft viss träningsvärk i kroppen idag, i muskler som jag inte ens visste att jag hade. Men man kan ju anse jobbet med båten vara ren friskvård! Och då är det särskilt nyttigt. För vad vet jag dock inte...
 
Utsidan på Maxie är klar och Bosse har gjort all polering för hand. Jag kan fortfarandede inte använda min vänsterarm fullt ut så vissa sysslor har jag svårt för att utföra.
Men sittbrunnen har jag tvättat, dammsugit och polerat så nu får den anses vara klar.
                
Alla dynor är är på plats, liksom mattor och teaken har fått sig ytterligare en inoljning.
 
Blev lunchrast nere vid bryggorna. Som vanligt alltid mycket att se.
 
Och att se en med vilken lätthet stor motorbåt, här en Storebro, sjösätts är alltid spännande.
 
Nu väntar strax en sen middag på balkongen med själslig och kroppslig vila, termometern visar fortfarande +23 och det är så skönt.
Och tänk, jag tycker det är njutbart att se båtarna passera på Hammarbykanalen nedanför huset. Nejdå, jag har inte fått nog av båtar för idag. Men imorgon har jag båtjobbaruppehåll. Nya tag på fredag med lite småjusteringar.
 
Började igår min behandling av ansiktet, dock lite försiktigt, med pannan. Så nu är jag i gång.
Blir bra att ta pannan nu och när den är klar om fyra veckor, ta en kortare paus och sedan fortsätta med kinderna och hakan. Och under tiden skall jag förstås undvika solen. Kanske vore det på tiden med en semester i England, Skottland eller någon annan regnrik trakt...
 
 
 
                                                                                                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                       
 

Ett gott dagsverke

    
En härlig tisdag med blå himmel och över 20 grader varmt. En härlig dag och gårdagens våtvarma"omslag"runt kroppen kändes långt borta. (Varmt, fuktigt och regnigt)
Började dagen med en promenad upp till Södersjukhuset för viss hudbesiktning och fick ett par anmärkningar men tursamt nog dessa kunde åtgärdas på plats. Och svar kommer om en till två månader...
Blev även en stärkande promenad hem, lagom till frukost. Lite försenad dock!
Dagens planer? Utomhusaktiviteter helt klart och i det fina vädret kändes det nästan inbjudande att ta ett rejält arbetspass med båten.
Förhoppningsvis kan vi sjösätta i nästa vecka.
Under veckan jag var på semester i Spanien hade Bosse varit väldigt flitig och skrapat och målat kölen och rodret och polerat hela skrovet.
Idag var det dags för diverse målningsjobb av relingen och i sittbrunnen och eftersom jag tränat på viss målning i Spanien fick jag sätta på och ta av maskeringstejp och förstärka lite färg på en lucka. I övrigt ägnade jag mig åt att skura däcket, dammsuga inne i ruffen och torka av allt.
Passade också på att olja in allt av trä och kände mig på slutet som ett trasselnystan.
 
Snart dags för sjösättning och vår Maxie kommer att vara i toppform.

Raster är trevliga att ta och ha och jag tog ett par stycken och passade på att sitta en stund nere vid "vår brygga." De flesta motorbåtar är redan sjösatta och jag kunde konstatera att vi på vår babordssida (vänster) fått en ny granne. Däremot är de flesta segelbåtarna fortfarande kvar på land. Lite mer jobb med dem kanske...
I morgon tar vi nya tag och och då blir det sittbrunnen som skall få sig en rejäl genomgång .
 
Vår plats väntar på att få sin hyresgäst på plats.
 
 
 
 
 
 
 

Skjuta upp...

    
Gårdagens fina, nåja halvfina väder, är passé och måndagen började med tunga moln som sedan valde att övergå i regn. Bara att "gilla läget" och det gjorde jag för jag hade bl.a. en trevlig lunch att se fram emot och det som kändes mindre trevligt idag valde jag bort.
Hade tänkt att påbörja min behandling av ansiktet med cytostatika idag, men varför göra något idag som jag kan vänta med tills imorgon? Skjuta upp! Det är i vanliga fall inte så jag gör, men det här känns väldigt jobbigt...
Skall en vända till Södersjukhuset imorgon för inspektion och tänkte att det var en bättre dag att börja behandlingen...
 
Gårdagens sol  (skugga för min del) gjorde att balkongen kändes lockande och i kanalen och på kajen händer mycket. Några packade även upp sin medhavda picknick på kajen och hade bra utsikt därifrån.
(Till höger i bild)
 
Lunch tillsammans med några Pekingvänner på restaurang Nybrogatan 38. Vi åt jättegod mat från dagens lunchmeny; långkokt och tomatbrässerad högrev, serverad med chèvre (getost), gröna bönor, citronkokta morotsslantar och palsternacksmos. Minuset för restaurangen var att när vi beställt kaffe och te efter maten så hann vi knappast dricka upp innan vi blev ombedda att betala. Dessutom var teet så hett att det inte kunde drickas förrän efter 10 minuter. När dett påpekades erbjöd sig den sura servitrisen att fylla på med kallt vatten.
Trist attityd som drar ner betyget även om maten var väldigt god.
Kanske kunde hon i stället sagt att vi inte skulle hinna med att dricka te/kaffe på maten innan vår "sittid" var slut.
 
 
Marita, Lena och Birgitta i väntan på det kaffe och te som knappast hann avslutas.
 
VI hade inte alls pratat färdigt så vi tog en vända till Östermalmshallen för en ny "sittning" och nu blev det ett bakverk till dessutom och på Robertt´s Coffe, alldeles till höger om ingången. Trevligt!
Alltid trevligt att både titta och handla här. Och blir man hungrig av att titta på alla godsaker som finns att tillgå är det bara att slå sig ner på en av flera restauranger. (Dock är priserna i högsta laget...)
Regndropparna ökade takten så det kändes inte helt optimalt att strosa genom stan. Men det gör vi en annan gång.
 
 
Östermalmshallen är alltid mysig att besöka. Så mycket gott att handla...
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                              
 
 
 
 

På väg

    
En vecka går fort och dags för hemresa. Kändes lite vemodigt, för vi har haft en härlig vecka tillsammans. Men det kommer fler veckor...
Det blev "gåsmarsch" till busstationen och för att få med oss tre rullväskor, barnvagn och lite till så fick vi perfekt draghjälp av vännerna Ingrid och A-K.
Max var vägvisare och det visade sig att den solfjäder han köpte på marknaden också kunde förvandlas till en karta. Praktiskt!
 
Vid busstationen träffade vi också på Mats som skulle med samma plan.
Liv och A-K ansvarade för att bagaget kom på bussen och jag för att få sittplatser på bussen.
 
Lördag som resdag innebär oftast mycket folk på resande fot och så också idag på Alicantes flygplats. Vi radade in oss i den långa incheckningskön bara för att få bagagelapp till vagnen. Men tyvärr är många ovana vid att köa och blir sura och otrevliga. Precis som om det skulle gå fortare då. Bagagelappen fick vi, vagnen checkades på specialbagage och vi kom till säkerthetskontrollen och där skulle Williams barnmat granskas och analyseras. Bra att man är noggrann...
En förbättringsåtgärd på Alicantes flygplats vore absolut att det kunde finnas bagagevagnar i avgångshallen. Och varför det inte finns är en gåta. Nog den enda flygplats jag varit på, och jag har varit på många, där dessa vagnar saknas.
Vi hade tänkt hinna äta, men lagom tills Liv kom tillbaka med vår påse med mat blev det boarding. Maten fick tas med ombord.
Tänkte att eftersom det var 17de maj, så skulle Norwegian bjuda på lite bubbel och andra trevligheter för att fira dagen. Men icke! Planet, den nya Dreamlinern, var i alla fall väldigt fräscht och hade samma goda komfort som på nervägen.  Men festligheterna fick vi ordna själva. Förutom den medköpta maten, som hunnit kallna innan vi hann äta den blev det lite dryck och en sallad som inhandlades. Men man kan fira nationaldagar i efterskott också. Åtminstone om man är till hälften norsk. Så idag blir det lite extra här hemma.
 
Redo för avgång och William är fastspänd och på plats.
Max är mer intresserad av att titta på "skärmen"
vad som händer när planet lyfter än att titta på mig med en kamera i handen. Förståligt!
                                                                                        
 Strax efter midnatt landade vi och Bosse mötte oss. Först en tur till Uppsala med Livfamiljen och sedan vidare mot Stockholm, och strax före klockan tre i morse/natt klev jag in genom dörren här hemma. En lång dag blev det. Och ännu längre måtte den ha känts för Max och William.
Fantastiska pojkar och en fantastisk mamma!
 
Utsikt från vår balkong i morse klockan 4 och solen är på väg upp.
 
Hammarbyslussen, Hammarbykanalen och Skanstullsbron
 
Kanalen och Hammarby Sjöstad.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Stänkare och blänkare

    
 Sista dagen i Torrevieja och jag örjar med "blänkare"; fredagsmarknaden. En långsträckt historia som sträcker sig över tio gator.
Är man här hör det nog till med ett besök och det behöver inte bli långvarigt.
Vanligtvis handlar jag veckans frukt och grönsaker  men med en dag kvar av vistelsen, för denna gång, kunde det momentet hoppas över.
Vi gick en snabb sväng bland stånden och inköpet blev en solfjäder som Max ville ha och ett par fina Spiderman skor, modell "springskor" i tyg.
Och som sig bör, alltid vara försiktig med sin tillhörigheter. Där det är många människor i omlopp skall man nog helst ha sina pengar i fickan och inte i några väskor om man inte har rejäla lås och helst en råttfälla inmonterad. Ficktjuvar kan sitt jobb, både  hemma, här och runt om i världen. Att stjäla är ju deras huvudsakliga sysselsättning.
(Hörde om flera i går som blivit av med sina plånböcker på marknaden.)
 
Fredagsmarknaden och många människor i omlopp=stöldrisk.
 
I går var havet i sin bästa stänkform. Vågorna gick höga när vi kom ner på eftermiddagen och vattnet sprutade upp. Lätt att få sig en extra dusch.
Men Max och Liv hade tänkt sig att bada och då blev det "lagunerna" vid Cura som gällde.  Men även där gick vågorna höga.
 
Playa de la Cura fredag eftermiddag.
 
Max hoppar i vågorna och trivs verkligen men det är bra att ha egen livräddare med sig, mamma Liv. Tryggt!
 
Roligt att sitta och titta ut över det upprörda havet och även de som kämpar med sina surfingbrädor.
(Syns som små prickar i mitten av bilden.)
 
 
Middag, en tidig sådan, blev det på den italienska restaurangen Alinghi, vid "vattenfallen" en av våra favoriter. En trerätters meny för åtta euro med mängder av olika rätter att välja på erbjuds och vill man äta á la carte går det också bra. Bra val med barn.
Kvällen var vacker och vi fortsatte mot Keeper´s bar för att slå oss ner och titta på folk och vad som hände på Paseon och där finns alltid mycket att se. Svårt att hinna med bara.
 
I Torrevieja och på flera andra platser i landet är det nu i veckoslutet "Feria del Mayo". Många aktiviteter erbjuds där bl.a. parader, musikkonserter, dansuppvisningar och tävlingar bl.a i sevillanas ingår.  Tyvärr för vår del började festligheterna vid 21 tiden och med två små barn som badat, lekt och promenerat en hel dag så valde vi att avstå. Men nästa år så vore det roligt att vara med. Som publik, alltså.
 
Damer i vackra klänningar.
 
En mysig stund vid Paseon.
Tyvärr var drinkarna inte alls så goda som de ser ut, en mojito (min favorit9 och en margarita.
Nästa gång får det bli en öl här eller kanske ett glas vin. Svårt att misslyckas med.
Tyckte inte heller att personalen var särskilt uppmärksam, men de är kanske överarbetade...
Sofforna var bekväma och utsikten mot Paseon perfekt och solen sken..så vi var ändå nöjda när vi gick hemåt.
 
 
 
 
                                                            
 
 
 
 
 
                                                                       
 
 
                                                                        
 
 
                                                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                   
 
                                                                                                 
 
 
 

Vågor, hav och vänner...

    
 Redan tordsdag! Och inte blev det La Mata idag heller. Men Playa de los Locos fick besök av oss. Trevligt det också.
Stora vågor sköljde in mot stranden och Max tyckte det var jätteroligt att hoppa och springa i havet och då och då bli överspolad.
  För egen del var jag var åskådare och fotograf, men "mamma Liv hängde" på där ute bland vågorna.
Det blev ett långt bad så jag och William satte oss vid en "oas" alldeles avanför stranden och var badvakter. Kanske inte så aktiva...
     
 
 
Idag rullade verkligen de stora vågorna in och Max var lycklig över det.
 
 Verkligen härligt med en kille som är helt orädd för vatten och som tillhör "familjen fisk". Ärftligt kanske, för både hans mamma och moster är/var blötdjur. Jag också, när jag var liten, men den tiden är väl både glömd och gömd.
 
Hemma var det dags för minstingen i familjen att ta sig ett bad i lugnare vatten och utan vågskvalp.
 
William gillar också vatten.
 
Och mormor satte igång med att göra ett par jordgubbspajer.
För dagen dagen till ära skulle vi få vi sällskap av Irene, Ingrid och Ignacio till eftermiddagsfikat. Jättetrevligt!

William bekantar sig med Ignacio och "hålla handen" känns bra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                       
 
 
 
                                                                                                               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                           
 
 

Mellandag...

    
 En mellandag har vi haft. Tre fartfyllda dagar, plus resdagen som var mer än fartfylld, så det passade med en mellandag. En dag som var och förblev helt oplanerad. Men lite utsvävningar blev det.
(Vi hade tänkt ta bussen till La Mata idag, men det var halvmulet och blåste, så det besöket får bli en annan dag.)
Jag ville passa på ta en titt på passionsblomman i närheten och kunde kostatera att det nu fanns betydligt fler blommor än förra gången. Skillnaden idag var att ett gäng hundar inne på gården hörde mig och började skälla och ägaren kom farande mitt i fotograferandet. Tursamt nog utan hundar...
I övrigt blev det promenad till butken för lite matinköp och Max tyckte nog att när han nu hade en plastpool så kunde en vattenpistol vara nödvändig och just idag fanns det en väldigt passande i vår leksaksbutik. Tänk så behändigt!
 
 
Underbara passionsblommor.
 
Det blev en sen lunch hemma och sedan ett besök hos väninnan A-K med prat för oss vuxna och lek för Max för A-K hade nämligen en låda fylld med leksaker...
          
Klara, färdiga , gå...Pojkarna är i alla fall klara för avgång.
 
Mysigt på A-Ks balkong och Max är utrustad med både walkie talkie och pistol. Så vi får se upp...
Och William låter sig underhållas av strorbrors lek.
                           
Så var det middagen? Men var det nu en mellandag så kunde det kanske passa bra med hämta -hem-mat.
Valet av restaurang blev enkelt. Vi har nämligen en, "vad jag hört och läst...", bra kinesisk restaurang alldeles i närheten. Och vi är väldigt förtjusta i just kinesisk mat så jag satte mig på cykeln och trampade dit.
När jag såg menyn med alla goda rätter blev det svårt att välja, men dumplings, wokade nudlar med grönsaker, kyckling med bambuskott och svamp, samt kokt ris blev resultatet.
Under tiden jag väntade passade jag på att titta runt i lokalen och den var väldigt kinesisk. Extra roligt var att jag också kunde utbyta några fraser på mandarin med ägarna.
Hemma igen mottogs all mat med stor förtjusning och rikliga portioner gör att det finns lunch till morgondagen.
Priset? Mellan 2 och 4 euro för mindre rätter och mellan 3 och 6 euro för de större...
 
Restaurang Fu ligger i övre delen av Avenida de las Baleares och kan verkligen rekommenderas.
Säkert är maten lika god på plats som den jag tog med hem.Hit kommer vi tillbaka.
(Har även fått bra recensioner hos Tripadviser.)
 
Typisk kinesiskt stuk på inredningen. Dessa klädda stolar är mycket vanliga på lite finare kinseiska restauranger och banden som knyts runt kan ha olika färger beroende på vilken tillställning/festlighet det är.
Även det typiska kinesiska snurrbordet fanns. För i Kina beställer man in maten gemensamt och rätterna kommer in i den takt de är färdiga. Maten ställs på rullskivan i mitten av bordet och sedan snurar man för att själv ta. DE som äter tillsammans delar alltså på rätterna och beställer in mer om något tar slut. (Rullskivan är väldigt praktisk eftersom man inte behöver skicka maten till den som vill ha, man rullar bara på skivan så dyker maten upp.) Tilläggas bör, att på en riktig kinesisk restaurang beställer man inte in rätterna var för sig och en del européer har svårt att tänka sig dela mat..Man är inte van vid det.
 
                                                                                           
 
 
 
 
 
 
 

Europaparken

    
Eftersom vi är en internationell skara så passade det bra att mingla med lite andra nationer så Europaparken var ett givet mål.
 Parken heter Jardin de las Naciones, Nationernas Park och är tillägnad Europa som i parken visas som en ö i en jätttestor vattendamm på 6000m2 där ankor, gäss och svanar glatt simmar omkring.
Dammen innehåller också ca 3000 färgglada karpfiskar som då och då tittar upp mot ytan.
I parken finns flera lekplatser,boulebanor, gott om bänkar att slå sig ner på och vila trötta fötter. En kiosk. finns , men just när vi var där hade den inte öppet.
Vill man se tillfälliga utställningar av konst och konsthantverk kan man titta in i ett utstälningshus "Los Aljibes".
Som sig bör finns också en "finka", Cascario, som nu blivit ett kapell tillägnat helgonet San Emigdio, som alltid vaktat och skyddat staden från jordbävmingar och andra naturkatastrofer.
 
 
Max i Europas mitt...
 
 
 
                                     
 
 
 
Och visst blev det en promenad ner till havet innan vi styrde kosan hemåt. Lite drygt fem kilometers promenad idag också. Många steg för Max som studsar fram i tillvaron och trivs med att vara här. Precis som vi andra...
 
Glada och lyckliga barn och mormor med förstås...
                                                                                            
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                
 
 
 
 
                                                                                                          
 
 
 
 
 
                                                                 
 
 
 

Vi har det bra...

    
 Dagarna går så fort. Tänk, här också! Full fart framåt är det. Och väldigt roligt tillsammans med Max, William och Liv. 
Gårdagen tog slut nästan innan den hunnit börja tycker jag.
Morgonen ägnade jag åt att lokalisera det kvarglömda sufflettpaketet. Tur, väldig tur att jag är en sådan envis typ.
Efter ett par samtal till Alicantes flygplats kunde konstatera att paketet inte var där. Stor hjälp lämnades av personalen där. Tack för det! På deras inrådan ringde jag till Arlandas hittegodsavdelning, "Bagport" och när jag efter ett antal telefonsamtal lyckades komma fram så var turen med oss. Paketet med suffletten fanns där. Skönt! Så nu gällde det att få tag på något bra myggskydd här i Torre till vagnen. Och efter ett tips i en butik hittade vi en bra lösning på ett apotek, en "manick" som ser ut som en nyckelknippa med en "tablett" i med stark citronlukt och som skall hålla insekter från vagnen.
Efter att ha provat i går kväll så är vi nöjda. "Tabletten" håller i 30 dagar och sedan får man fylla på med en ny.
 
"Manicken" Goibi, effektiv mot mygg, tror vi....
 
 
 Bad hemma i en liten pool, inköpt till William, men även storebror tyckte också det var skönt att plaska i vattnet.
Lite lunch däremellan smakade bra, "Livs pastasallad"; delad stekt kyckligfilé, pasta, svarta oliver, majs och cocktailtomater. Lite fetaost på toppen skulle det ha varit, men den glömde vi i affären. Att köpa alltså.
 
 
 Eftermiddagen och tidiga kvällen ägnades åt promenad längs Paseon, glassätning, vila fötterna och sightseeingtur med "gröna tåget".
Räknade ut att dagens promenadsträcka för oss blev 5 km och det är väldigt bra jobbat för en fyraåring med mamma och mormor i släptåg.
 
 
 Glasspaus på Paseon och vidare med "gröna tåget". Ett glatt gäng!
                                                                                                                                                                                            
 
 
 
 
 
 
 
                                                                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                             
 
 
 
 
 
 

På plats

    
 På plats! Igår kväll  lite över en timme försenade landade vi i Alicante och skönt att då ha en taxi som stod och väntade. Chauffören fick av diverse anledningar vänta ännu längre...
 
På Arlanda var det många hugade resenärer och köerna till en del incheckningsdiskar var långa. Skönt att det finns automater att använda! Men nu reste vi med barnvagn och för att få en extra, stor och stark påse utlämnad fick man stå i kö. Nåja....Vagnen kom iväg i alla fall, väl inpackad. Och till Alicante kom den också.
Vi hade en bekväm resa ner med Norwegians nya Dreamlinerplan, ett  stort, (över 300 pasagerare)  väldigt fräscht och bekvämt plan.
Väldigt bra sittkomforten och benutrymme och att varje säte hade också en individuell tv skärm med filmer, musik, spel, nyheter och en kamera från flightdäck som visade hela resan. Perfekt!
 
Max redo för avresa och det var många andra också...
                                                              
Glada gossar ombord. William klarade sin första flygresa galant, glad hela tiden
och Max är ju en rutinerad flygresenär.
 
När vi väl kommit av med handbagage och barn och hämtat ut barnvagnen från bagagenabdet så kom jag på att jag glömt den till Buggaboovagnen nyinköpta kombinerade suffletten och myggnätet kvar i bagagelockern ovanför vår plats.  (Pris 800 kr...)
Jag gör ett ryck och forserar diverse avspärrningar för att liksom bakvägen ta mig tillbaka till planet. Jag var på god väg men fastnade i en spärr och blev instängd mellan två glasdörrar samtidigt som en sirén började tjuta. Tursamt nog räddades jag därifrån av en grupp spanjorer som skulle ut.
Puh! Tillbaka! Helt genomsvetting, för varmt var det även utan någon kroppsansträngning.
Lyckades få tag på ett bagageförlustkontor där en vänlig dam tre gånger ringer till planet och ber besättningen leta efter paketet. Icke! De hade särskilt bråttom eftersom vi var försenade och planet skulle tillbaka till Arlanda. igår kväll.
Så min envishet räckte inte den här gången.
Även idag har jag ringt, men inget paket. Så i morgon, blir det jag som kommer att vara på hugget för att leka detektiv. Klart att sufletten måste finnas.
Tyvärr väldigt trist att inte en endaste av besättningsmedlemmarna kunde ta sig tid för att gå och hämta den. Ett jobb för dem på högst 30 sek. Men, idag blev det en ny dag.
 
Dotter Helen hade skickat med glasspengar till både Max, William, Liv och mig. En härlig omtanke!
 
Bad för både stora och små men den äldsta avstod. Kallt i vattnet tyckte hon...
 
 
                                                                                          
 
 
 
                                                                                      
 
 
 
 
 
 
                                                                                                           
 
 
 

"Go fredag......"

    
 Var uppe tidigt i morse, redan före åtta, vilket är tidigt för min del. Hade satt klockan på ringning men helt i onödan. Just idag i alla fall...
(Skulle vara uppe vid vårdcentralen på Ringen strax efter klockan 8 för diverse provtagningar.)
En mulen morgon, lite halvkylig men ändå med en aning vårkänsla i luften. Kanske var det mest de vackra, utslagna, gröna, träden som gav mig vårkänslan.
Jag bor mitt i stan men ändå är det gröna och vackra omgivningar nästan överallt.
Strosade genom Tullgårdsparken och kom upp till Ringvägen.
 
Några barn på väg till skolan mötte jag i Tullgårdsåarken. Men längs Ringvägens caféer som i vanliga fall är välfyllda gapade utemöblerna tomma. Frukostätarna hade placerat sig inomhus, kanske vädret avskräckte.
 
Inte ens i korsningen Götgatan och Ringvägen var det trångt. Efter besöket på vårdcentralen passade jag på att ta en extra avstickare ner mot Årstaviken och gick genom Eriksdals koloniområde. Just längs Årstaviken bot mot Tanto ligger många olika koloniområden och de är verkligen ompysslade. 
 
Kontraster; korsningen Götgatan/Ringvägen med en del gröna träd som hänger med i avgaserna.
Och hundra meter västerut ner mot Eriksdalshallen är det vacker grönska.
Ganska folktomt så här på morgonen...
 
 
Lite som på landet, men ändå mitt på Söder.
Till och med en kanin fann mat för dagen i en av koloniträdgårdarna.
                                                       Dessutom ville den gärna vara med på bild.
 
Nere vid Årstaviken hade en hel del båtar trotsat både regn och kyla och blivit sjösatta. Men en del platser gapar tomma och väntar på att fyllas.
Och i Hammarbyslussen kom en tapper segelbåt på väg ut från Mälaren. Kanske blir det bra seglingsväder?
 
 
Kallt och ruggigt!
 
 Hemma på kajen igen. Restaurang "Thaiboat" med sin sandstrand kändes inte heller inbjudande idag. Men soliga dagar får man stå i kö här redan vid 15 tiden ocm man vill ha en strandplats. För här sitter folk sedan hela kvällarna tlls solen går ner. Blir man hungrig så erbjuder Thaiboat också jättegod thaimat. Ett klart tips att gå hit en fin sommareftermiddag/kväll om man är i Stockholm.
 
 
 
 
 
Imorgon eftermiddag byter jag ut den just nu avstannade svenska våren mot lite somrigare trakter, Spanien och Torrevieja.
Extra roligt den här gången då Liv (dotter) och barnbarnen Max och William skall följa med. Första besöket i Spanien för pojkarna och även Williams första utlandsresa. Max är ju en van flygresenär och får "instruera" lillebror i flygandets konst.
 
 
                                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                   
 
 
                                                                                        
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                          
 

Jag vill...

    
 Jag vill så mycket, men jag vill inte skynda på. Det så mycket jag har ogjort. Bäst att greppa dagen. Och det har jag gjort idag. (Försöker nog oftast göra det, men ibland slöar jag till...)
Mötte Liv och barnbarnen vid Skanstull strax efter 9. William och Liv skulle vidare för lite fotouppdrag och Max med mormor i handen gick hem till Bosse.
För egen del vände jag i dörren och gick mot dagens läkarbesök. Inga oangenäma upplevelser, däremot lite trevliga besked och bra förklaringar. Tänk en doktor som har tid med sådant! Gott om tid!
Hemma stekte Max och Bosse pannkakor, gjorde pappersflygplan och en sjörövarhatt. Fullt sysselsatta.
 
En glad William som även har ljuvliga leenden kvar efter sitt fotouppdrag.
Och Max, en stolt och glad storebror som alltid ger oss så mycket glädje .
Lycka! Ja visst!
 
På Max önskemål tog vi oss förstås bort till Spårvägsmuseet. LIka trevligt som vanligt och jag vet inte vilken gång i ordningen han är här. Men det spelar mindre roll för vi har lika roligt här som han har.
Idag blev det en tur med det lilla minitunnelbanetåget som går mellan Slussen och Hökarängen, (i de södra förorterna) den första tunnelbanelinjen i Stockholm och den invigdes 1950. Men redan 1933 gick en tunnel under Södermalm som trafikerades med spårvagn.
 
På Spårvägsmuseet.
 

Näst punkt på dagordningen var träff med väninnan Ninni. Men först buss till Slussen och vidare med tunnelbanan till Centralen i sällskap med Liv och pojkarna som skulle vidare med sitt tåg till Uppsala. Rutinerade resenärer är vi...
Ninni kom per cykel, min gamla Crescent.  Minns så väl när jag fick den i 25 års present av min pappa. Cykeln måtte nästan har antikvärde nu, 40 år gammal och "still going strong.".
Har själv kvar min cykel som är inköpt i Peking och trivs bra med den. Och i Torrevieja har jag också en cykel och ännu en är utlånad till dotter Helen.  ( Fick den i present då jag jobbat 25 år i Upplands Väsby kommun. Var inte så mycket för klockor och kristallvaser...) Nejdå, jag är inte i cykelbranschen....
 
    
Jag hann med ett besök inne i Östermalms Saluhall. Alltid så roligt att titta in där, lite "extra" vad gäller både utbud och atmosfär. Och gillar man kändisspotting så kan man absolut titta in här. Och det gjorde ett gäng gymnasieungdomar idag från Götelaborg. De var inte direkt så diskreta när de hittade kända ansikten...
 
Ninni och jag gick ner till Humlegården och valde efetr bara lite vånda att ta en sen lunch på Vapiano, Humlegårdsgatan. vi hade mycket att välja på; Sturehof, Riche, någon av restaurangerna på Biblioteksgatan men Vapiano är ett klart både bra och prisvärt alternativ en eftermiddag. Maten lagas varefter man beställer och portionerna går att fås i liten eller större storlek. Bra initiativ! Och vill man ha ett glas vin koster det allt mellan 60 och 100 kr.
(Annars kan jag reta mig på att ett litet glas vin på ett mediokert ställe här i stan, ibland kan kosta 100 kr och då kan det dessutom vara surt.)
 
 
Jag beställde en ceasarsallad med räkor och Ninni valde linguini (tunn spagetti) med olika fräscha grönsaker.
Båda rätterna var väldigt goda och serverades med bröd. Färska kryddor kan man plocka från krukor som är utplacerade på lite olika ställen i lokalen och det tillför det "lilla extra"; helt klart.
Trevlig personal också, värt att tilläggas...
 
Ordspråket på väggen vid entrén tycker jag särskilt om. Ett italienskt ordspråk som säger; "Den som ser lätt och avslappnat på livet lever hälsosammare och längre."
 
"One who takes life easy and relaxed, lives healthier andlonger".
                                             
 
 
                                 
 
 
 
                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                     
 
                                                                                 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                         
 
 

Djupa andetag och dofter

    
 Morgonen börjad med sol, men den blev tröttare och tröttare allteftersom. Precis som jag blev.
Började morgonen med ett läkarbesök; idag var det en öron-näs och halsläkare som skulle gå igenom mig. Tror inte jag besökt någon sådan sedan barnsben. Och minnena därifrån, otevliga sådana, dök upp när jag såg redskapen som doktorn tänkte använda för undersökningen.
Jag fick tala lugnande till mig själv och försökte samtidigt ta djupa andtag för att inte fly fältet. Lyckades sådär...Men satt kvar. Jag som inte annars är vare sig rädd för smärta eller läkare. Men dessa minnen som förföljer en då och då...
Näsbedövningen bestod av en sorts vätska som sprayades in och så småningom blev det dags för de långa "slangarna" att föras in genom näsborrarna för att undersöka polyper och en del annat. (Skall inte ta detaljerna...)
Kom ut från besöket i hyfsat skick och lite klokare. Bra så!
När jag kom hem var Bosses Bageri i gång. Läckra dofter mötte mig i hallen och det var väldans gott att få nybakat bröd till frukost.(En sen sådan)
Sedan blev det vila för mig i ett par timmar.
 
Inga fel på jäsningsprocessen och bröden blev jättegoda.
 
En eftermiddgspromenad blev det på Söder och idag stannade vi till i Björns Trädgård mitt emot Medborgarplatsen. Tidigare har denna trädgård varit ett "tillhåll" för en del A-lagare men de har numer fått andra "jaktmarker". 
"Haglunds Pinne", eller Söder Torn är en del av det nya Söder som byggts på den gamla sjön Fatburen. Namnet "Haglunds Pinne" har kommit till efter förre stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Sune Hagund, som var drivande i byggnadsfrågan.
(Pinnen har 23 våningar med fem lägenheter på varje våningsplan och var färdigbyggt 1997.)
 
Söder Torn syns fint från Björns Trädgård. Och skulle man vilka prova på lite mer våghalsiga övningar går det också för sig. Men jag avstod just idag.
 
Vackra träd i blomning. Även här kändes det bra med några djupa andtag för att ta in vårens dofter.
 
 
 
 
                                                                                        
 
 
 
                                                                           
 
 
 

En födelsedag att minnas.

    
 Idag, den 5/5, skulle min pappa, Allan Mann  och döttrarnas morfar ha fyllt 93 år. Så min vana trogen, både idag och många andra dagar, så blev det en tur till Solna kyrkogård. Lite minnenas kavalkad som passerade revy.
Lite nya blommor planterades och de fick tränga ihop sig med de som Helen planterade i påskas, så det blev nästan trångt. Tyvärr hittade jag vare sig liljekonvaljer eller gullvivor, hans favoritblommor, men en röd ros får visa den kärlek jag känner för honom. Och idag får han dela den med min mamma som också är begravd här.
Solna kyrkogård är jättestor och det är vackert och väldigt rofyllt att sitta på en bänk eller strosa runt och låta tankar och minnen fladdra. Ingenting kommer ju tillbaka men mina föräldrar är en stor del av min historia. Och den vill jag minnas.
 
(Jag är uppvuxen i Solna och bodde där mellan 1959 -1970, i Huvudsta, och är även konfirmerad i Solna kyrka. Så mina ungdomsår har jag tillbringat där.)
 
 
Ganska fint väder, dock har inte den riktiga vårvärmen infunnit sig idag men jag tog bussen till Sergels Torg och tänkte sedan gå hem till Söder, inte så långt; 5 km. och en alldeles lagom promenad idag.
På Sergels Torg hade alla riksdagspartierna intagit sina valstugor, mycket med tanke på valet till EU parlamentet som sker den 25 maj. ( Röstning i förtid går bra från den 7/5. )
För egen del stannade jag till en stund hos alla partier utom SD, Miljöpartiet och KD  (såg inte M och KD) Hos V fick jag förutom en trevlig genomgång av deras  europapolitik också ett litet reseetui med plåster. Kan alltid vara bra att ha.
Centerpartiet hade i alla fall en rolig detalj på sin stuga. I övrigt tycker jag inte de är så kul....
 
 
Lite för sig själva fanns S.D. Med polisbevakning! Och inte var det många som stannade där inte...
Helprilligt att  Stockholmarna skall betala för polisbevakning och kanske får även övriga skattebetalare vara med och finansiera detta lilla extra. Finns ju absout vettigare saker att lägga pengarna på.
 
 
 
Efter att ha stått och spanat ett tag på Sergels Torg och valstugorna med sina representanter så gick jag hemåt via Drottninggatan och Gamla Stan. Hittade små rofyllda gränder i Gamla Stan dit ingen turistströnm riktigt hittat och även ett vackert blommande magnoliaträd.
 
 
            
Alldeles nere vid restaurang "Den Gyldene Freden", en av Evert Taubes favoritrestauranger,
på Österlångatan, fanns detta vackra magnoliaträd.
 
                                                                                                   
 
 
                                                                                  
                                                                                               
 
 
 
 
 
                                                                      
 
 
 

Segelsäsongen närmar sig

    
Stundtals sol, stundtals regn och snö, blåst och en termometer som inte lyckades pressa sig över +9. Men här trotsar jag vädergudarna till förmån för att få båten i ordning. Ja, Bosse är arbetsledare och jag är mer assistent. Men nu är i princip alla trädetalejer inomhus inoljade med teakolja och även jag känner mig som en hal ål. Bosse har haft focus på målningen av köl och botten och vi har med gemensamma krafter fått av vinterklädseln, en vit pressenning, och plockat ner stativet, "huset" som hållt det hela på plats.
Inte var det många som var på plats idag för båtjobb, men jag kände mig desto mer nyttig. Och dessutom friskvårdad in i minsta muskel.
Tyvärr lider jag av att inte kunna använda min vänstra arm som jag är van vid (melanomoperationen) och det känns jättejobbigt. Krafterna finns inte kvar i musklerna och jag har svårt att tillstå det för mig själv.
 
Ett visst trixande är det att först klättra ombord med hjälp av en fristående stege och sedan använda båtens badstege för att komma på plats. Men jag var ju bra i höjdhopp en gång i världen och det har underlättat.
Och för att komma upp i båten får man liksom klättra en fyra meter upp
och sedan svinga sig över ett metallräcke.
 
Här är Maxie avklädd och om ett par veckor är hon redo att möta vår och sommar i vattnet.
 
Snart dags för premiärturen. Är spänd på hur det skall fungera för min arm. Men vi får väl se... Jag kan nog använda armen att peka med.
 
På hugget! Det här gillar jag....Segling i Stockholms skärgård.
 
 
Lite bilder från en härlig sommardag vid Kymmendö i Stockholms södra skärgård. Här kan man verkligen ha Strindbergs "Hemsöborna" med Madam Flod i åtanke. ( Handlingen ägde rum just här på Kymmendö)                                                                                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                              
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                            
 
 
 
 

Händelselöst! Nästan i alla fall...

    
Tänk, att en dag passerar utan att jag egentligen gör ett smack. Ganska ovanligt, men idag fick det bli en ovanlig dag.
Lite träningsvärk sedan gårdagen. Mätte på nytt och jag gick 13 km och tänkte inte gå alls idag.  Men, det blev en sväng upp till "Skrapan" på Götgatan, den gamla Skatteskrapan, som idag är en riktigt trevlig galleria med ett ganska stort och varierat ubud av butiker, restauranger och caféer. Allra högst upp ligger en bar med magnifik utsikt över Stockholm.
Dessutom vill jag ge "Skrapan" en extra eloge för att det finns fräscha och kostnadsfria toaletter. Nästan en raritet i Stockholm.
(Många varuhus och gallerior har toaletter, men man brukar få betala mellan 5 och 10 kr/besök. )
I Skrapan inhandlades en ny hårddisk till min gamla "kinadator".
Datorn, en Asus, inköptes i december 2006 och är fortfarande i hyfsat gott skick, lite seg kanske...
Dock behövde den piggas upp med att installera ett nytt operativsystem och ny hårddisk och nu är det klart.
Vi fick verklig proffshjälp av Bosses son och nu är datorn och snabbheten i skick  som ny. Det är bara det kruxet att främst Bosse, men även jag, (har min Mac) skall lära oss det nya. Tack och lov så har vi ju tid...
(Tilläggas bör att sonen är ingenjör i teknisk fysik och detta med datorer är ett av hans specialområden. Det tog ändå tog ca fyra timmar att kopiera, spara, och installera om allt...Och den gamla hårddisken finns sparad med all info den hade. Om utifall att...)
Imorgon blir det mer fart. Då skall det igen bli "ålning med hasning". Båten skall pysslas om. För veckan kommer att gå fort.
Och snart åker jag till varmare trakter igen.
 
 
En av favoritbilderna från Spanien och Torrevieja. (Det finns många...)
 
Och visst tänker jag bra där jag sitter vid havet......
 
En annan favoritbild; från Kinesiska muren en mycket tidig morgon.
 
 
 
 
 
 
 
 

Stockholmsfredag

    
 Det blev en tidig morgon för mig idag. Dotter Helen, med fina labradorhunden Curre, ringde på dörren redan klockan 8. Frukost tillsammans, länge sedan det hände, och mycket prat. En alldeles utmärkt början på dagen som sedan fortsatte i "trevlighetens tecken".
Helen åkte hem till Nacka och vi bestämde att senare under dagen ses på stan.
En hel dag, helt oplanerad för min del. Sol, några moln på himlen men ut ville jag förstås.
Bestämde mig för att gå bort längs kajen till Barnängsbryggan för att ta båten över till Djurgården.
 
Fina Curre, nybliven tvååring, på besök hos "mattemor". (Mattes mor...) En jättefin hund!
 
M/S Emelie trafikerar Hammaby Sjöstad via Barnängsbryggan, Henriksdalsbryggan, Kvarnholmen, Djurgården (Gröna Lund) och har slutstopp Nybroviken.
Här gäller inte SL biljetter utan man köper biljetter ombord, 35 kr enkel resa för pensionärer, 50kr för vuxen, ungdomar 13-18 år 35 kr och barn under 13 år åker gratis tillsammans med vuxna.
Verkligen mysigt att ta båten in till stan. Stockholm är ju en stad på vattnet.
 
På vägen till Barnängsbryggan såg jag till min glädje att parken nu fått namnet Anna Lindhs Park. (Tidigare hette parken Vintertullsparken.) Förslaget om en namnändring har funnits sedan hennes tragiska död, men först nu har en namnändring skett. (Anna Lindh  bodde här i området och varvade detta med boendet i Nyköping.)
 


Vattenvägen in till stan är fin. Och redan har kryssningsfartygen börjat att anlöpa Stockholm. Trevligt!
 Kanske ännu trevligare är det att möta en segelbåt med vindfyllda segel och blicka in över Gamla Stan. 
 

Jag klev färjan av vid Almänna Gränd, Djurgården, och bestämde mig för att gå mot Rosendals Trädgårdar. DEt hör ju liksom våren till med ett besök där. Jodå, jag är även där i början på hösten och kanske några gånger däremellan...
 
Gröna Lund har just öppnats för säsongen och köerna för att komma in där var jättelånga. Mängder av barn och föräldrar var hågade... Vid Rosendal var det lite lugnare. Men bara lite. Turister och Stockholmslediga familjer var det gott om.
 
Jag bestämde mig för att det var lämpligt med en rast och tog en kopp kaffe med en god mjuk kaka; choklad med chiliinslag. Gott! Hittade en ledig bänk...
Dett är så vackert här med alla blommor och att strosa i växthusen och fundera över vad som skulle passa hemma på balkongen är alltid trevligt.
 

 
Från Rosendal gick jag SRandvägen tillbaka mot City och mötte upp dotter Helen och hennes bästa vän sedan barnsben, Sara. De inmundigade lunch på restaurang Pong på Drottninggatan. För egen del blev det ett glas vin, min lunch bestod ju av ett bakverk...
Restaurang Pong är en asiatisk, kanske med  tonvikt på det thailändska köket och finns på flera ställen i Stockholm. ( Två restauranger på Drottninggatan, en mot slottet och en längre norrut, en Pongrestaurang finns på Söder i "Skattehuset"; numer shoppingcenter och en i Hammarby Sjöstad, Henriksdalsbryggan)
De serverar en bra och prisvärd lunchbuffé och har en stor och varierad middagsbuffé.  Absolut värd ett besök!
Jag vandrade vidare mot Gamla Stan och som vanligt var det många turister. Och idag var det trevligt att just vara turist.
PÅ Järntorget, i närheten av restaurang "Den Gyldene Freden" står Evert Taube staty. Statyn är gjord av konstnären Karl Göte Bejemark 1985 och skall föreställa Evert som väntar på en taxi. Men, enligt de som kände honom har evert aldrig väntat på en taxi. Det var alltid taxin som väntade på Evert.
 
Längs Västerlånggatan strosade många turister även idag. Och Evert finns på plats vid Järntorget i Gamla Stan.
 
Jag vandrade vidare upp mot Slussen, fortsattte Götgatan fram och var sedan hemma igen på kajen, fem timmar senare. En rejäl promenad med många trevliga inslag.
Tror nog detta kan kallas friskvård...Vad nu detta är. För egen del sätter jag = med friskvård och välbefinnande.
Eller...(Blev drygt en mil idag.)
 
 
                                                                                            
 
 
                                                                                                                      
 

 
 
 
 
                                                                                           
 
                                                                                      
 
              
 
 
                                       
 
 
                                                                    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                           
 

"Sköna maj välkommen..."

    
Ny månad! Och jag vill verkligen önska maj välkommen. En härlig tid....
En försmak av sommaren, som kanske ännu ett tag håller oss på "halster".  Man måste ju vänja in sig...
För säkethets skull så fuskar jag, men bara lite, och tar om en vecka, en genväg och ännu en vända till Spanien.  Bra att värma upp inför sommaren här hemma och lite kvalitetsti för att umgås med ena dotten och barnbarnen. Perfekt! Så skönt att fritt kunna disponera sin tid. En av de saker som jag verkligen uppskattar med att vara pensionär.
 
Välkommen maj månad!, med vackra blommor planterade på vår innergård.
 
Milt sagt varierande väder denna första maj, men mest sol här på Söder. Och vädret, det hindrar inte båtägarna från att ge sig ut. Full fart hela dagen i Hammarbyslussen. Många vill ta sig ut från "Grodhavet= Mälaren, till Östersjön.
 
Mycket att titta på från balkongen, Hammabybslussen i bakgrunden och Skanstullsbron.
 
Dagens klo! Det där extra idag; Blev lunchen då våra kära "Pekingvänner" Anna och Marjo kom. Jätteroligt att ses igen. Anna jobbar numer i Berlin och Marjo i Handen, men vi har delat så mycket i Peking så vår vänskap är stark och består. Extra tankar skickade vi till alla våra vänner från Pekingtiden som nu är utspridda i världen. Tiden i Peking påverkade oss på många sätt och har även blivit en del av vår historia. Och livet går vidare...
 
Marjo, Anna och jag. Tack för att ni finns!
 
Tittade just ut och såg att kustbevakningens fartyg passerade här i kanalen. Kunde inte låt abli att tänka på mitt liv som en båt. 
"Det blåser upp ibland,stormar, blir oroligt och rädslan kryper fram. Vad skall hända? Vad kan jag göra? Kan jag påverka? Det är ett äventyr.
Nya kunskaper och erfarenheter förvärvas. Vem är jag som kan förvalta dem? Ja, det återstår att se....