Var är alla?

    
 Söndag kväll! Lugnet har lag sig över en i övrigt mycket lugn och stilla stad.
I natt och på förmiddagen regnade det rejält men som genom ett trollslag skingrades molnen och en klarblå himmel tog över.
Jag har tillbringar dagen med dels en långpromenad och dels med ett besök på ett äldreboendet där min svärmor som är 92 år bor.
Jag vet ju att Mariehamn är en liten stad, ca 11 000 invånare, men tänk att jag under min promenad på dryga två timmar bara såg ett par människor ute. Undrar vad de gör?
Tillbringa tid på restaurang eller café är uteslutet. De är stängda en söndag och särskilt mitt på dagen. Nu är det i och för sig lågsäsong, men ändå.
Ett annat alternativ kan vara att en del Mariehamnsbor åkt till Sverige över dagen. Men de andra då?
 
Jag var ensam på bryggorna nere i Västra Hamnen. Och idag var det gott om lediga båtplatser.
Men se det är det inte mellan juni och augusti.
 
 Tomt längs kajen där segelfartyget Pommern, som seglat på Australien ligger. Pommern är idag ett museum, men inte är det öppet så här i mars. Längs Torggatan, Mariehamns "stora gata", var jag också ensam idag.
Men å andra sidan var inga butiker eller restauranger öppna...Inte en endaste korvkiosk heller.
                                                                                           
Tomt i parkerna också. Inte ens en hundägare såg jag till.
 
Åland är ju ganska litet med totalt ca 29000 invånare, har 16 kommuner och en stad, Mariehamn. Åland hör till Finland, men med självstyre och  det officiella  språket är svenska.
På finska heter Åland i all fall Ahvenanmaa.
Skattesystemet är desamma som i Finland men kommunal beskattning sker under åländsk behörighet.
Åland har sin egen flagga, egna frimärken, egen polis och egna registreringsskyltar på bilar,
 är med i EU och använder euro som valuta. Och avståndet till Sverige är kortar än till Finland.
Men Åland har en särskild status inom EU som gör att taxfreeförsäljning är tillåtet på resor till och från Åland. ( Detta innebär att alla färjor som går mellan Sverige och Finland lägger till på Åland. Taxfreeförsäljningen anses ju som viktig....)
 
Så enligt råd från Nationernas förbund 1921 föreslås Åland höra till Finland. Men...
 

Dagen övergick i skymning och en vacker solnedgång blev det. Jag satt nere vid viken och njöt en bra stund och tankarna fladdrade åt olika håll . Skönt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iris

Tomt eller inte riktigt så öde som där var det här också i slutet av januari, men nu har turisterna återtagit solstolarna nere vid Medelhavet. Många av restaurangerna har öppnat igen efter att ha haft semesterstängt. Allt blir som vanligt:) Kram till dig och till min GT-kompis!!!

Svar: Skönt med lite mer liv och rörelse. Mer som vanligt ! Din GT kompis hälsar så mycket. Just nu ser vi filmen om Cornelis Wreesvijk. Väldigt bra! Kram!
Ditte

Eva

Först ser jag västra hamnen åh tänkte va har du varit här? sen läste jag vidare :) inte bra att var så här trött alls, du har ju haft det mysigt ....hoppas kvällen blir bra kram nu blir det sängen snart :)

Svar: Ja, det var en bild från västra hamnen, men här i Mariehamn. Så visst hade du rätt. Förstår att du är trött efter en så lång dag på jobbet.
Njut av ledigheten idag!
Kramar!
Ditte

Anonym

Hola Ditte, ja men va lugnt o skönt.. Inte en massa stress o tjo o tjim.. 16 kommuner med ca 1800 innevånare, dom måste känna varje kotte i kommunen :) ha det så bra

Svar: Lugnt var det, absolut. Och jag tror att många, framförallt äldre personer, känner de som bott här länge. Likadant ute på öarna här i skärgården. Men skönt att inte behöva trängas....
Ditte

Mats

D va jag som blev anonym :)

Ruth i Virginia

"Det är vackrast, när det skymmer...!
Lagerkvists ljuvliga poem.
Det är den tid på dygnet då man är närmast
evigheten (eller nåt liknande), i synnerhet när man nått en viss ålder.
Tjusiga foton - Tack!


Svar: Tack! Oh, Per Lagerkvists dikt "Det är vackrast när det skymmer..." tillhör mina favoritdikter och jag minns fortfarande de två första verserna. Att att vara nära evigheten är en känsla jag gärna vill ta till mig och kanske kom den på besök just vif gårdagens vackra solnedgång.
Ditte

Malin

Pommern har jag besökt och även museet.
Trevlig upplevelse! Jag kan ibland slås av hur obehagligt jag tycker det är när jag kommer till platser som är så öde på folk eller har stängda butiker. Sen slås jag snabbt av att det kan vara storstadsstressen som pratar. För tycker det är bra att butiker etc har en stängd dag. Var med om något liknande när jag var i Västerås för ett par år sedan och butikerna öppnade inte förens kl 12, tji fick jag för jag var morgonpigg och var ute redan kl 10.

Svar: Visst är det bra att butiketna har en stängd dag. För här tror jag inte alls man handlar på söndagarna. En del större matbutiker har öppet och ett nytt köpcentrum, en bit utanför stan med mat och klädbutiker, (de stora firmorna) har öppet. Säkert ett stotstadsfemomen att man vill ha folk runt sig...
Ditte

Eva

God morgon Ditte ....hoppas du har en skön morgon & dagen blir likaså :) kram

Svar: Strålande sol och utsikt över viken gav en bra start på dagen. Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Vilka underbara bilder. Tycker det är skönt när det inte är packat med folk, men det behöver inte vara folktomt.
Kram

Svar: Ja, det blev både vädermässigt och i övrigt en fin dag. men det hade varit roligt att se fler njuta av det fina vädret. Men trångt var det ju inte.Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilka vackra bilder och roligt att se i Mariehamn. Har varit där nån gång med jobbet men då såg man ingenting :( Jo jag var nykter men inte de flesta andra hahaha...
Kram P ♥

Svar: Tack! Ja, det är en fin sommarstad. Kanske kan det bli en tur över tillsammans i sommar. om det är fint förstås....Kram!
Ditte

Veiken

Underbara bilder, som visar att det kan vara fantastiskt att uppleva en stad, även om den är liten, helt på egen hand. En ynnest helt enkelt!
Sååå vackert! Kramar

Svar: Tack! Visst är det så. Jag kan njuta av att strosa omkring utan att möta någon och har jag sedan havet nära så är det ännu bättre.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj! Du har lika proppfullt med folk på dina turer som jag brukar ha på mina märker jag...
;-)

Såg underbart härligt och vackert ut!

Svar: Ja, denna gång var det verkligen folktomt. Annat blir det i sommar. Men vackert är det alltid och jag gillar ju havet.
Ditte

Ami

Fina bilder på en mysig plats...Har aldrig varit där, men det ser verkligen fint ut!
Ha det bra!
Kram

Svar: Tack! Ja, här är särskilt mysigt på somrarna. Men nu är det lugnt...Mycket lugnt!Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Märkligt ändå att du inte mötte fler personer. Sorgligt att det inte kan leva upp även utanför den korta högsäsongen. Trist att det inte är öppet på något fik eller restaurang.
Ibland är det skönt att låta tankarna fladdra, andra gånger jobbigt. Jag gissar på det förstnämnda med tanke på de två sista bilderna. Kram Bosse

Svar: Ja, visst är det märkligt. men turisterna är ju få så här års och Mariehamnborna har npg sett allt. De flesta turister som kommer med båtarna på dagsturer åker tillbaka med vändande båt. Framåt eftermiddagen öppnar ett par reasturanger på söndagar, lördagar är det mer som är öppet. Och skönt att vistas nära havet tycker jag ju. Ger en frihetskänsla...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: