Bland blommor, stad och språk

    
 Det vackra vårvädret fortsätter och tankar tas fram och dammas av. Känns bra att även damma av en del av det mentala.
På förmiddagen blev det en tur ner till Centralen för att vinka av svägerska och svåger som efter en övernattning hos oss skulle vidare hem till Åland. Och även på Centralen mötte oss våren. "Plantagen", hade en pop-up butik mitt i stora hallen  och givetvis kände jag mig inspirerad att köpa ett par nya orkidéer.
Utbudet av växter och träd var stort och jag funderade ett kort tag på att ta hem ett citronträd, men här fick miytt förnuft råda. Ett cirtonträd passar nog trots allt bättre i den spanska sommarstugan.
 
Mina ögon hamnade direkt på der vackra citronträdet och fortsatte till den praktfulla orkidéen.
Både skulle absolut göra sig hemma hos oss. Tänk citonträdet på balkongen!
Men troligen skulle det inte bli så långlivat. Även den praktfulla orkidéen fick stanna i butiken.
Med hem kom i alla fall två små brudorkidéer.
 
 En promenad hem genom stan, med orkidéerna tryggt förvarande i en påse, kändes alldeles lagom.
Över Vasabron genom Gamla Stan, över Slussen och Mosebacke och sedan Östgötagatan ner till oss på kajen.
            
Stadshuset och Gamla Stan med Storkyrkan.
 
Gamla Stan. Tyska kyrkans torn reser sig högt och Storkyrkan skymtar i bakgrunden.
 
Slussen, Katarinahissen och Gondolen.
 
Mosebacke torg. Och tänk att det faktiskt finns en telefon, modell Ä, i den gamla telefonkiosken.
Dessutom fungerar den att ringa med...
 
Fram på eftermiddagen blev det trevlig samvaro med Sofia, min kinesiska lärare från Peking, som sedan några år bor och arbetar i Sverige. Har tyvärr glömt en hel del kinesiska med när vi pratar så kommer orden tillbaka och vi konstaterade båda att jag fortfarande förstår en hel del. Men om man inte är aktiv med ett språk så glömmer man lätt. Och nu har ju spanskan trängt sig in....Men jag vill ju så gärna komma ihåg den kinesiska (mandarin) som jag en gång kämpat mig till.
Sofia pratar bra svenska, men hon vill ju också att jag skall bibehålla en del av kinesiskan så vi blandar språken.
Går bra det också...
Studier, fika, prat och middag. Timmarna försvann fort, trevligt hade vi och mina kinesiska fraser hann stundtals återkomma till mig.  Och glad var jag för det....
                                                                                                      
 
                                                                                       
 
 
 
 
                                                                                                                   
 
 
 
 
                                                                                                  
 
 
                                                           
 
 
Ami

Stockholm är en vacker stad, bara att konstatera :)
Och orkidéer är jag väldigt förtjust i och jag tror att de klarar sig bättre i Sverige än citronträdet.
Väldigt imponerande att du kan kinesiska, det är för mig helt obegripligt :)
Ha det så bra!
Kram

Svar: Stockholm är verkligen en av mina favoritstäder, särskilt nu under våren och på sommaren. Ja, citronträden får jag titta på mer i Spanien, mer deras hemmiljö. och orkidéerna klarar sig ju bra inomhus och de duschas och sänks ner i vattenbad en gång i veckan. Jag kämpar på med det....Och du, jag kan inte kinesiska. Men jag klarade mig hyfsat i det mer vardagliga livet under åren i Peking. Kunde ta mig fram, handla, prata och förstå lite. Men man glömmer snabbt om man inte har språket levande och nu i sommar är det fyra år sedan vi flyttade hem igen.
Men jag vill gärna försöka hålla lite vid liv och då är det toppen med Sofia och sådan tur att hon nu också en tid bor i Sverige.
Önskar er en fin måndag!
Kramar!
Ditte

Abbfrun

Jag skulle också vilja ha en kinesisk lärare i Sverige! Undrar om det finns såna på landet... :)

Svar: Du är ju fullfjädrad nu! Jag har glömt så mycket av det jag en gång kunde och det var ju lite om man jämför med dig. Men det är ändå roligt att försöka....Och Sofia är tålmodig och en toppenlärare. Verkligen!Du får kanske ta en videokurs med henne.....Skämt åsido, kanske fortsätter du med ännu fler poäng på universitetet. Jag kom ju bara upp i 15 där....
Ha det bra och hoppas vi kan ses när ni kommer hem.
Önskar er en härlig resa till Kambodja.
Kramar!
Ditte

Malin

Vilken prakt med många orkideer i samma kruka.
Stockholm är verkligen vackert och du har verkligen lyckats fånga det i din bilder.

Svar: Tack! Visst är Stockholm vackert! En av mona absoluta favoritstäder och särskilt vår och sommartid. Finns få städer som riktigt kan mäta sig här.
Ditte

Eva

God morgon Ditte! låter mysigt & alltid kul att ses om man haft kontakt förr och då som din lärare :) ja språk glöms lätt dock inte engelskan :) skönt är det ju ..åh citon trädet gillar jag :) så det är ett sommarhus ni har i Spanien? köpt eller hyr? ha en skön dag kram

Svar: God morgon! Att träffa Sofia är alltid en riktig vitminkick. Och att försöka sig på mandrin igen är roligt, men man glömmer så fort. här hör jag det ju inte alls dagligen som under tiden i Peking. Visst är det så att engelskan sitter, men det hör man ju dagligen och har läst i så många år. Kram!
Ditte

Mats

Hola Ditte.. Fina bilder och vilket språkgeni du är!..jag har fullt sjå med engelskan och tror mig ska kunna få in lite spanska på det? Pust :) blir vad det blir...ha det så gott

Svar: Jag har glömt så mycket mandarin eftersom det nästan inte går att ha det språket i fas när man inte längre hör det omkring sig. Men jag försöker. Jag försöker ju tappert även att få plats med spanskan. Vill absolut lära mig och det får bli privatlektioner för att komma i gång. Men jag kämpar på med 10 ord i snitt /dag. Och en del har fastnat. Kul att du också kommit i gång med spanskan. Språk är ju så roligt och ger så mycket. Särskilt om man vistas i ett land tycker jag att man bör lära in en del ord och fraser. Roligt är det också att göra sig förstådd och förstå.Ha det fortsatt bra!
Ditte

lenaiwales

Vackra bilder, igen!!! Här i Wales har våren kommit lite längre och i helgen var det underbart väder, så mycket tid i trädgården! MIn orkidè är inte heller så dum!

Svar: Tack! Jag förstår att våren kommit mycket längre i Wales och härligt att tillbringa tid ute i trädgården och se allt som börjar spira. Roligt att du också tycker om orkidéer!
Ditte

A-K

God morgon Ditte!
Underbara bilder som vanligt från Gamla stan.
Jag gillar också orkidéer. Vem ser efter dem åt er när ni reser?
Får tyvärr ingen bukt med min yrsel. Lite jobbigt!
Kram/A-K

Svar: Tack! Ja, orkidéer är verkligen mina favoriter och de behöver ju inte så mycket omvårdnad. Men lite ompysslade blir de av barnen då vi är borta.Trist att din yrsel inte ger med sig och jättejobbigt. Kanske dags för en
magnetröntgen?
Tänker på dig i alla avseenden. Kramar från oss båda.
Ditte

Ama de casa

Helt otroligt att du kan kinesiska! Det enda jag kan i den vägen är att äta mandarin ;-)

Stockholm är en sååå vacker stad!

Svar: Visst är Stockholm en vacker stad, en av de vackraste i världen, tycker jag. För egen del är det nog mest så att jag numer också är bäst på att äta mandarin. Under åren i Peking kämpade jag på med privatlektioner av Sofia och försökte använda det jag lärt mig. Till sist klarade jag mig hjälpligt i vardagen; handla, restaurangbesök, transporter och enklare samtal. Jag kämpade....Läste också lite på distans via universitetet i Umeå. Men jag jobbade full tid och hann inte så mycket som jag hade önskat.Nu är det roligt att få försöka igen, men ringrostig är jag.
Nu vill jag ju också ha plats för lite spanska i huvudet...Så det blir nog trångt där.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tack för alla fina bilder och så långt du går :-)
Kram P ♥

Svar: Tack! MIna tankar är hos er! Och kan tränar på, i långsam takt.Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Ni förståndiga kvinnor. Jag fick nej till att köpa ett citronträd som jag såg i lördags. Vad bra att hon bor i Stockholm så du kan hålla igång språket. Det är häftigt när man kan skifta mellan språken, helst när man kör fast. Vilka fina bilder du bjuder på. Kram Bosse

Svar: Tack! Tyvärr glömmer jag mycket av vad jag lärt mig men alltid roligt att fräscha upp det som ligger vikande. Och visst har jag tur som har Sofia både som vän och jättebra lärare. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: