"Sofia"

    
Sofia, så heter både församlingen och det distrikt där jag bor på Söder.Enligt pressen så anses det att vara "trendigt" att bo här numer. Annat var det förr, då var detta en riktigt fattig stadsdel. Och än idag är lägenhetshusen stora och lägenheterna förhållandevis små. Detta var verkligen ett barnrikrområde och de mer hypade bostadsrättslägenheterna fanns inte alls.
Men tiderna har ändrats.
Många barnfamiljer tycker om Sofia området och har valt att bo kvar här även om de  bor ganska litet. Trivseln och mysfaktorn är stor.
Som lite kuriosa kan nämnas att Katarina Bangata här i området är den gata i Stockholm som har flest invånare.
Följ gärna med på dagens promenad.

Trakterna kring Nytorget idag på eftermiddagen. Här njuts det av sol, fika och umgänge.
 
                              
Nytorget och de gamla husen här är mysigt.
Blickar jag uppåt från Malmgårdsvägen syns Sofia Kyrka uppe på kullen.
 
Vitabergsparken, kändes tom och öde idag.
Men om några månader drar Parkteatern i gång sina föreställningar och då fylls bänkarna. Här visar ofta parkteaten gratis föreställningar och då vet man att det är sommar.
Längtar efter att gå dit med en picknickkorg och låta mig bjudas på god underhållning.
 
Sofia skola, invigd i början av 1900 talet, och rymmer idag 700 elever från förskoleklass till skolår 9.
(Hälften av eleverna går i skolår 7-9)
 
Jag har gått igenom Barnängsområdet och kommit ner till kajen. Nästan hemma alltså. Ser färjan som går mellan Barnängsbryggan och Hammarby Sjöstad komma och tänker att det nog får bli en tur över dit i veckan.
(Var länge sedan jag var där och det är mysigt att promenera längs vattnet även där.)
 
 
        
 
 
 
 
                                                                                    
 
 
 
                                                                                      
 
 
 
 
 
                                                                                         
 
 
 
 
Ama de casa

Härliga bilder i minnenas allé. Jag jobbade på söder på 80-talet. Ofta köpte vi med oss mat och satt där vid Sofia kyrka och käkade :-)

Svar: Vad trevligt med Söder som gemensam nämnare. Jag tycker verkligen om att promenera här och söder är ju speciellt. En skön stadsdel!
Ditte

Ama de casa

sv: Jo. Det är en sorts router vi har, den som jag kan använda i bilen, säger Anders.

Det bästa med den är att den har ett fastpris på 3,50 euro om dan. Jag blir så nervös annars. Att det ska tugga en massa pengar. Nu har mi max 250 "enheter" om dan, och när dessa har tagit slut så "dör" den inte, men det går bra mycket långsammare. Men det kostar inga mer pengar. Detta var perfekt när jag låg på sjukhuset. Kunde blogga och kolla nyheter - men inte på tv. För då tar dom där "enheterna" slut väldans snabbt :-)

Svar: Tack för bra info.Låter helt perfekt! Vill gärna veta mer om den. Kommer ju ner i början av april och kanske ni är tillbaka då. Annars får det bli ett mail.
Ditte

Ami

Vilka fina bilder, det blev ju en guidad tur för oss läsare :-)
Härligt när sommaren sen kommer och allt blir grönt.
Ha en bra dag!
Kram

Svar: Här finns många orörda pärlor på nära håll. En härlig blandning av det nya i Hammarby Sjöstad och det äldre på Söder.Här har det kommit snö i natt, tursamt nog håller den på att smälta bort. Så våren kanske tar nya tag i morgon.
Önskar er en fin dag!
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Söder är så fint. Trevligt att få följa med på promenad utan att behöva anstränga sig. På Parkteatern i Vitabergsparken har jag aldrig varit. Svårt att få plats där har jag hört. Det gäller att vara ute i god tid. Ibland hamnar sista delen av din text och bilder på höger sida och jag kan inte läsa det. Beror det på mig Inte i dag dock.
Kram

Svar: He Annika! Om du läser i mobilen så kan det bli så har jag sett, vet inte varför. Kanske är det bloggportalen som flyttar texten. Men på en dator eller läsplatta borde det inte bli så. VItabergsparken är jättetrevlig och kommer ni i sommar så kanske vi kan gå på någon föreställning tillsammans och ta med picknick. Är man där 90 minuter innan det börjar brukar det gå att få bra platser.Och idag är det snö....Hoppas den smälter bort.
Kram!
Ibland använder jag bilder som inte är riktigt av standardformat
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Man känner igen sig :) Kända platser. Syrran bodde ju på Götgatan på 60-talet så man var där ofta. Men senare också så klart...
Fina bilder :)
Kram P ♥

Svar: Roligt att du också känner igen dig här i trakterna. Mysigt att strosa här. Kram!
Ditte

Marja

Det här var ju bekanta trakter för mig. :) I fönstret på det gamla huset vid Nytorget finns/fanns en härlig rad med olika snapsglas. Jag har en bild på det nämligen. :) Det ser så vårskönt ut i Stockholm. Vi har minusgrader och lite snö som föll i helgen. Men vi väntar... :)
Kramar

Svar: Marja! Jag kan berätta att igår stod det en liten tulpan i varje snapsglas. Jag provade att fota, men solen låg på, det blänkte och blev inte så bra. Men jag såg glasen. Och visst är detta dina trakter. Hade nästan hoppats att stöta på dig. En annan gång kanske?Kram!
Ditte

Malin

Trevligt promenadtips! Ett promenadstråk och område jag nog inte utforskat ännu på Söder. Men lägger genast till det på min lista att göra nästa gång jag är i Stockholm. Och fina bilder!!

Svar: Tack! Och Nytorgstrakterna med Vitabergen och Sofiaberget är jättefint. Men ännu mysigare när det blir varmare ute. Och ta gärna båten över till Hammarby Sjöstad från Barnängsbryggan. Fina promenadstråk längs vattnet.
Ditte

A-K

Hej Ditte!
Tack för promenaden på Söder! Jag tar tåget upp i sommar och strosar gärna med Dig då. Jag har faktiskt promenerat utefter vattnet vid Hammarby sjöstad. Jättefint även där. Men Söder är nog trevligare med sin gamla miljö.
Usch i morgon ska jag ut och åka båt i blåsten!
Kram/A-K

Svar: Ut och åka? Hoppas det lugnar ner sig med blåsandet. I natt kom det en del snö här , men den är borta nu. Skönt! Trevligt om du kommer i sommar och strosar här på Söder med mig.Kram!
Ditte

Veiken

Det är så fint att jag kan lära känna Stockholm mer genom dina fina bilder och promenader. Det är nästan så jag inte behöver åka upp och kolla själv! :) Kram

Svar: Tack! Men det vore väldans trevligt om du kom på besök hit. Finns mycket kvar att utforska. Välkommen!Kram!
Och du, jag är tacksam för allt jag får se från Götelaborg och dina Västkusttrakter.
Ditte

Bosse Lidén

En promenad på Söder är riktig nostalgi för mig. Saknar att jag aldrig varit på något uppträdande i Vitabergsparken. Kuriosa är härligt. Visste inte att Katarina Bangata har flest invånare. Den vajande majskolven är den person som jag förknippar med gatan. Tänk att han slutade sina dagar där också. Nacka Skoglund. Fina bilder som varje gång. Jag gillar namnet Sofia. Kyrkan ser fin ut på utsidan. Läste att det rörde sig om Rhenländsk övergångsromantik. Jag blev nyfiken för den liknande en annan kyrka. Kram Bosse

Svar: Vitabergsparken finns kvar och ett besök här är verkligen trevligt. Vi brukar passa på att gå dit så ofta vi kan under sommaren. Tänker lite på både Söderkåkar och Carl Anton (vissångaren) när jag går här i området.Jodå, en fin staty finns här efter Nacka en och ett mål också på Katarina Bangata. Det blev ju ett tragiskt slut för honom.
Roligt att du tycker om mina bilder och jag försöker förmedla lite av mina tankar i dem.
Måndagskramar!
Ditte

Eva

Mannen min säger det är ett fint område han har ju bott i saten över 20år :) men är lycklig att han bor hos mig nu :) fina bilder önskar dig en skön kväll kram

Svar: Tack! Ja, maken borde ju veta efter många år i stan. Klart han är lycklig över att bo hos dig nu. Önskar er också en trevlig kväll.
Kram
Ditte

Ama de casa

Det är både en router och ett abonnemang som vi har. Routern är köpt i Sverige och abonnemanget är spanskt. Om ni är intresserade av själva routern så kan det ju vara bäst att köpa den innan ni åker ner. Maila till mig om ni undrar - så kan jag nog få ett svar av Anders ;-)


Svar: Tackar! Det gör jag gärna!
Ditte

Ama de casa

PS: och hotell Sol Y Nieve finns nog kvar uppe i Pradellano - fast vi bor nere i Granada :-)

Svar: Kul att veta att det finns kvar. Och det är säkert smart att bo i Granada. Lite mer varierat.
Ditte

Susan

Hola! Kul att se hemmakvarteren förevigade! Vi har trivts superbra från första dagen vi flyttade hit i december 2008. Vill aldrig flytta härifrån!
Buenas! //Susan

Svar: Det förstår jag så väl. Här är det lätt att känna sig hemma och blandningen av butiker och miljöer bidrar förstås .
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: