Kött och grönt




- 1 gul lök; hacka och fräses i olja och här blandas i lite hackad ingefära, 2 msk curry, lite chilipulver och när det puttrat ett tag tillsätt 2 tsk spiskummin och 3 tsk garam masala
- blanda i 500g krossade tomater och låt puttra 15 min på svag värme
- skala under tiden och dela 3 potatisar och 3 morötter i mindre bitar och koka i ca 10 minuter i egen gryta
- 1 grön paprika, 1 aubergine, 1 squash delas i mindre bitar och och läggs ner i tomat/lökblandningen när den kokat 15 minuter
- tillsätt en påse fryst, blandad, grönsaksblandning (jag var bekväm här) och låt koka med 5 minuter
- blanda ner de halvkokta potatis och morotsbitarna och puttra på
- när allt är nästan klart så tillsätt ett par nävar frysta sockerärtor
Intressant med oxfilén. Jag skall se vad det står på förpackningarna i den butik där jag brukar handla. Kanske kommer det mer moderna ordet stutfilé att börja användas och då har nog många inte en aning om vad de köper. Annat än att det blir dyrt.
Din indiska curry verkade jättegod så den skall jag prova.
Kram!
Hej Ditte
Här i grannbyn finns en gård som har sina djur ute året runt. De är av någon köttras och har möjligheter till liggplatser i skydd året runt. De har stora marker att ströva på och korna går före bilarna på småvägarna i området. De ser ok ut. Så det är möjligt i Skåne!
Hoppas allt är bra/ Elisabeth o Pontus
God morgon Ditte!
När det gäller kött kan jag inte uttala mig. Jag är ju sambo med en jägare, så det handlas inte kött.
Fläskfilé och kyckling brukar vi köpa ibland.
Din gryta verkar jättegod! Snygg bytta var med på bild också.
Kl 13 avgår bussen mot Stockholm. Tack och lov ingen blåst idag.
Hälsa Bosse och kram/A-K
God morgon på dig ..vet inte så mkt om det med köttet, äter inte heller så ofta kött men visst kan man undra! man hör så mycket om kött även på restauranger så inte konstigt att man blir skeptisk ibland.....önskar dig en fin dag kram
Jag har faktiskt inte uppmärksammat deb ettiketten på det svenska köttet, även om jag brukar hålla ett öga på det.
Och igår var det inte speciellt skönt ute, men med tanke på hur mycket du i vanliga fall går om dagarna så gör det ju inte så mycket att det blir en paus så där ibland.
Och din gryta verkade riktigt smaskigt! Tror jag får prova framöver
Oj, oj så gott! Det är roligt och gott med mat från andra länder. I går bjöds det på Ungersk Gulasch här hemma. Jag fick improvisera lite, men det blev toppengott!
Kramar
Intressant reflektion om köttet. Jag har inte tänkt på det, och vet inte. Rent språkmässigt borde ju inte oxfilé vara kvigor, fast jag vet inte...? Vi köper nästan bara lamm om vi ska köpa finare kött. Fast jag vet inte riktigt vad som står på det heller?
Hola! Jag köper bara KRAV-kött. Då vet man att köttkvaliteten är schysst och att djuren har haft ett bra liv. Gårdarna blir certifierade och det är hård kontroll. Är man van att äta KRAV-kött känner man direkt när det inte är det. Torrt, smaklöst och lite "unket". Kycklingen t.ex. som jag fick på restaurangen när vi hade bloggträff var nästan oätlig - men jag sa inget för jag ville inte förstöra vår goda stämning. ;)
När jag hade restaurang hade vi Fällmans som leverantör - de brukar ofta "kallas in" till morgonsoffor när man ska prata köttkvalitet. ;) Har bra info på sin hemsida! http://www.fallmanskott.se/djurkunskap-for-hemmakocken/fakta-om-kott
Ang nötkött så är det oftast kon man äter - men även kastrerade tjurar, fast det är inte lika gott.
Buenas! //Susan