Kött och grönt

    
 I natt har det snöat och tidigt på morgonen kom snöskraporna så när jag vaknade så fanns det bara lite snö kvar. Våren har fortfarande rast och utetemperaturen har idag inte kommit upp till mer än +3. Inga minusgrader i alla fall.
Dessutom blåste det kallt så jag hade ingen lust med någon längre promenad. Jo, en kortare blev det. Upp till ICA på Ringen för att handla och hem igen. En sträcka på lite dryga kilometern.
Får gå i kapp en anna dag. (Brukar gå mellan 4 och 7 km/dag)
 
Utanför hos oss idag på eftermiddagen.
 
  Jag skulle enbart handla grönsaker för att laga en indisk curry;  grönsaksgryta med mängder av kryddor.
Och när jag plockat ihop alla grönsakerna så fastnade jag en stund vid köttdisken. Tog en närmare titt på ett paket med oxfilé med följande text.
"Naturbetsedjur"; Jaha dessa djur har alltså fått vistas utomhus. Men hur vet man det? Vidare; "Från ungkor, kvigor och stutar( kastrerade tjurar) som  fått gå ute och betat i öppna landskap som med en unik flora ger ett smakrikt kött."
Var ligger detta öppna landskap?. Vilken flora är unik och var finns den? Ingen tydlg info!
Ursäkta, men oxfilé kan väl inte komma från kvigor eller ungkor? Och stutfilé har jag inte sett ännu på en köttförpackning. (Det sägs att den skall vara bättre och mer marmorerad än ox och nötfilé. )
 
Och man undrar vidare om dessa djur som omnäms på förpackningen går ute året runt. 
På vintern brukar inte djur i Sverige gå ute och slakten är vanligtvis på hösten.
Flera funderingar alltså om dessa djur.
 
 Liknande etiketter som den nedan har jag sett på köttförpackningar tidigare och då har det handlat om kött från Argentina och Brasiien. Och där kan djuren gå ute hela året...
 
Är det fler än jag som reagerat på detta?
 
 
Många ingerdienser ingick i min indiska curry, men den gick snabbt att laga och blev smakrik utan att vara alltför stark. Vill man ha mer hetta så öka mängden chilipeppar.
Indiskt naanbröd, (köpt på ICA) turkisk youghurt och basmatiris smakade perfekt till.
 
 
 
Om någon vill prova att göra denna indiska curry behövs följande till 4 personer. (Vill man inte ha enbart en vegetarisk curry så tillsätt gärna stekta kycklinfilébitar mot slutet.)
  • 1 gul lök; hacka och fräses i olja och här blandas i lite hackad ingefära, 2 msk curry, lite chilipulver och när det puttrat ett tag tillsätt  2 tsk spiskummin och 3 tsk garam masala
  • blanda i 500g krossade tomater och låt puttra 15 min på svag värme
  • skala under tiden och dela 3 potatisar och 3 morötter i mindre bitar och koka i ca 10 minuter i egen gryta
  • 1 grön paprika, 1 aubergine, 1 squash delas i mindre bitar och och läggs ner i tomat/lökblandningen när den kokat 15 minuter
  • tillsätt en påse fryst, blandad, grönsaksblandning (jag var bekväm här) och låt koka med 5 minuter
  • blanda ner de halvkokta potatis och morotsbitarna och puttra på
  • när allt är nästan klart så tillsätt ett par nävar frysta sockerärtor
Jag hade även köpt färdig "Tikka Masalasås" (Santa Maria) som jag blandade i mot slutet. Tog halva burken.
Total tid för curryn och riset att bli klart var 25 minuter. Och det smakade väldigt bra.
 
 
 
 
                                                                                                     
 
 
 
Katarina

Intressant med oxfilén. Jag skall se vad det står på förpackningarna i den butik där jag brukar handla. Kanske kommer det mer moderna ordet stutfilé att börja användas och då har nog många inte en aning om vad de köper. Annat än att det blir dyrt.
Din indiska curry verkade jättegod så den skall jag prova.
Kram!

Svar: Börjar man titta runt i affärernas hyllor kan man nog hitta en hel del man inte förstår. Och frågar man personalen så vet många gånger inte de heller. Curryn rekommenderas, den blev smakrik och god .
Ditte

Elisabeth

Hej Ditte
Här i grannbyn finns en gård som har sina djur ute året runt. De är av någon köttras och har möjligheter till liggplatser i skydd året runt. De har stora marker att ströva på och korna går före bilarna på småvägarna i området. De ser ok ut. Så det är möjligt i Skåne!
Hoppas allt är bra/ Elisabeth o Pontus

Svar: Ja, hos er är det nog stor skillnad mot hos oss i Stockholmstrakten och längre norrut. Ni har ju tillgång till mer närproducerat. Vi handlar ibland på Åland, gårdskött, och vet då vad vi får. I övrigt är det bara bra. Tänker på er då och då och kanske vi ses nästa gång ni kommer till Stockholm.
Extra hälsning till Pontus från mig.
Kramar
Ditte

A-K

God morgon Ditte!
När det gäller kött kan jag inte uttala mig. Jag är ju sambo med en jägare, så det handlas inte kött.
Fläskfilé och kyckling brukar vi köpa ibland.
Din gryta verkar jättegod! Snygg bytta var med på bild också.
Kl 13 avgår bussen mot Stockholm. Tack och lov ingen blåst idag.
Hälsa Bosse och kram/A-K

Svar: Bra att ha en "jägarman", då vet man vad man får. Och grytan är verkligen en gammal "goding" som jag ärvt efter min mamma, en järngryta med emalj inuti. Jag gillar den verkligen.
Hoppas ni får det bra på resan och det skall inte blåsa mer än 4-5m/sek. Och det är en stor båt och ni går ju inomskärs till stor del och via Mariehamn och sedan över "havet". Men inte ens om det blåser 10m /sek märks det i denna stora båt.
Njut nu och ha det bara bra.
Kram!
Ditte

Eva

God morgon på dig ..vet inte så mkt om det med köttet, äter inte heller så ofta kött men visst kan man undra! man hör så mycket om kött även på restauranger så inte konstigt att man blir skeptisk ibland.....önskar dig en fin dag kram

Svar: Köttinfon här hemma är ju överlag ganska dålig och missledande. Men jag tror inte att man i allmänhet tittar så noga....Igår tittade jag lite extra bland köttpaketen när jag ändå köpte grönsaker... Idag är det ingen snö här. men fortfarande kallt. Våren har fortfarande rast...
Hoppas du får en trevlig dag!
Kram!
Ditte

Malin

Jag har faktiskt inte uppmärksammat deb ettiketten på det svenska köttet, även om jag brukar hålla ett öga på det.
Och igår var det inte speciellt skönt ute, men med tanke på hur mycket du i vanliga fall går om dagarna så gör det ju inte så mycket att det blir en paus så där ibland.
Och din gryta verkade riktigt smaskigt! Tror jag får prova framöver

Svar: DEt där med köttinfon är nog så lurig. Såg tvprogrammet Plus och där visade de hur mycktet vatten man bar hem vid köp av all fryst kyckling. Så även om den frysta verkade billigare så blev den inte det i slutändan. Tänk att man här åste spruta in vatten i köttet? Puh!Grytan kan verkligen reommenderas om man vill ha en eller flera köttfria dagar.
Ditte

Veiken

Oj, oj så gott! Det är roligt och gott med mat från andra länder. I går bjöds det på Ungersk Gulasch här hemma. Jag fick improvisera lite, men det blev toppengott!
Kramar

Svar: Visst är det roligt att själv improvisera matlagningen men ändå ha en bas. Tyvärr lyckas jag inte så bra att få till vare sig smaken eller känslan när jag försöker laga thaimat. Saknar den verkligen. Kram!
Ditte

Freedomtravel

Intressant reflektion om köttet. Jag har inte tänkt på det, och vet inte. Rent språkmässigt borde ju inte oxfilé vara kvigor, fast jag vet inte...? Vi köper nästan bara lamm om vi ska köpa finare kött. Fast jag vet inte riktigt vad som står på det heller?

Svar: Ja, att titta på både kött, grönsaks och fruktförpackningar kan var givande. För vad ligger bakom det hela. Och hur vet man att infon stämmer? Vad är dessutom ekologiskt? Hur räknar man? Frågorna är många och svaren få.Till saken hör att vi sällan köper kött i Sverige utan föredrar gårdsköttet från Åland. Och i Spanien är det alltid bra varor.
Ditte

Susan

Hola! Jag köper bara KRAV-kött. Då vet man att köttkvaliteten är schysst och att djuren har haft ett bra liv. Gårdarna blir certifierade och det är hård kontroll. Är man van att äta KRAV-kött känner man direkt när det inte är det. Torrt, smaklöst och lite "unket". Kycklingen t.ex. som jag fick på restaurangen när vi hade bloggträff var nästan oätlig - men jag sa inget för jag ville inte förstöra vår goda stämning. ;)

När jag hade restaurang hade vi Fällmans som leverantör - de brukar ofta "kallas in" till morgonsoffor när man ska prata köttkvalitet. ;) Har bra info på sin hemsida! http://www.fallmanskott.se/djurkunskap-for-hemmakocken/fakta-om-kott
Ang nötkött så är det oftast kon man äter - men även kastrerade tjurar, fast det är inte lika gott.

Buenas! //Susan

Svar: Kravkött köper vi också, om vi köper kött här. Men helst vill jag köpa köttet, kravmärkt från grådar på Åland där vi vet hur djuren har det. Jag skulle ju gärna helst besöka även någon kravmärkt gård här för att själv se hur djuren har det. Jag förstod att kyckligen du åt när vi var ute inte var bra. Sällan den är det...Skall kolla upp Fällmans, kan var roligt att veta mer. Men om jag äter oxfilé så vill jag ju ha det och inget annat. Nu anses av "kännare" att stutarna, de kastrerade tjurarna, skall ha mer marmorerat kött och därför vara bättre. Har inte provat. Men så mycket vet jag att infon på förpackningarna inte alltid är tillförlitlig. Får nog bli Åländskt gårdskött i fortsättningen. Då vet jag vad jag får.
Och en kviga kan ju inte leverera delen oxfilé. Däremot kan jag gå med på nötfilé. Trots allt är det inte många svenska djur som får gå ute hela året fast man skriver det. Bristen på bete är ju påtaglig och slakten är ju på hösten...
Klurigt det här med bra mat...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: