"Bästa läget".

    
 Jag promenerar ofta längs Årstaviken här på Söder och jag blir lika förundrad varje gång jag passerar detta hus att det får och kan ligga kvar. Huset ligger ute i vattenet, nedanför Södersjukhuset och är förankrat i ett antal pontoner.
Stockholm, som flera andra stora städer, har akut brist på bostäder och en tanke kunde då vara att mängder av människor utan bostad kan bygga upp hus här och var på vattnen runt Stockholm. En god tanke kanske.
I och för sig så finns det längs stockholms kajer gptt om husbåtsplatser med el, kommunalt vartten och avlopp. Dessa platser hyr man och båtarna som ligger här måste gå att flytta.  Härutöver finns Pampas Marina i Solna där husbåtar som inte är flyttbara kan få hyra en plats.
 
Vad jag förstått genom kontakter med myndigheter kan huset här i Årstaviken inte forslas bort eftersom det inte finns någon direkt ägare. Någon/några bor i huset, helt klart, men om ägaren är okänd så får det ligga kvar.
Vintertid tar man sig ut till huset via isen när den ligger, och övrig tid på året så finns det en eller flera små roddbåtar att ta sig till och från land med.
 
Februari 2013
                                                                                            
September 2013. Bilden är zoomad så det verkliga avståndet mellan hus och brygga syns inte.
(Uppskattningsvis är det ca 25m.)
 
 I övrigt är ju det mesta här i stan väldigt reglerat med vad man får och inte få göra, var man får bygga och var man inte får bygga. I Värmdö m.fl. skärgårdskommuner jagar man med ljus och lykta människor som byggt för nära vattnet på sin egen tomt men just detta hus verkar vara ett undantag från alla gällande regler.
Nu väntar jag med spänning på att få svar från Stockholms fastighetskontor och Stadsbyggnadskontoret för att få veta vad som gäller.
Kanske finns det hopp för alla som inte har bostad i Stockholm att bygga sig en husflotte på vattnet och på så sätt lösa sina bostadsproblem?
Tycker ju inte att den tanken är så god, men intressant att se vilka svar jag får på min fråga.
 
 
 
Veiken

Det var intressant. Ingen ägare - ingen rätt att flytta. Hmm...det borde fler tänka på! ;)

Svar: Ja, det finns ju mängder av människor här i stan som inte har en bostad och gärna skulle vilja ha. Och så mycket vatten som då skulle kunna bli bostäder i form av pontoner som denna. Till saken hör att en segelbåt bara får ankra upp här under kortare tid och att det i viken ligger flera övergivna båtar, vrak, som man inte kunnat flytta för att man inte vet vem som ägen dem. Märkligt.
Ibland är det svårt att förstå logiken.
Kramar!
Ditte

Freedomtravel

Fantastiskt läge - kan bara hålla med! Men mycket underliga omständigheter... Hur kan det komma sig att ägaren inte är känd? Precis som du skriver så brukar ju det mesta vara väldigt reglerat. Ingen som orkat bry sig för att det bara är ett hus? Lite underligt är det ju allt...

Svar: Men att lägga en båt i 10 m klassen här permanent och för ankar går inte fär sig, men ett hus verkar vara ok. Tänk hela Årstaviken med liknande flytetyg och hela norr Mälarstrand och Hornstulls Strand och viken utanför hos er....Puh! Men jag hoppas få några svar av de som vet och bestämmer. Att ägaren inte är känd kan ber på att de som bor i huset säger att de lånat det av en kompis....Märkligt är det.
Ditte

Ami

Oj, det var verkligen bästa läget :) Men då kan väl vem som helst bygga sig en stuga vid en brygga??
Ha en bra lördagskväll!
Kram

Svar: Nja, dessa ligger ett antal meter ut i Årstaviken, Mälaren. Men kanske kan det öppna möjligheter för många utan bostad att ordna en. Tält och husvagnsläger får ju inte finnas. Men detta går bra. Hoppas i alla fall få veta vilka regler som gäller...Och läget är ju helt perfekt. Men till saken hör att jag som privatperson inte får ankra upp en båt här mer än en kortare tid. Men ett hus går bra. Märkligt!
Kramar!
Ditte

Susan

Hola! Ja det här med "okänd" ägare är satte system tyvärr. Staten får onte förverka någon egendom innan man har delgivit den rättmätiga ägaren. För några år sedan i vårt dåvarande bostadsområde stod det helt plötsligt två husvagnar uppställda på en allmän parkering där barnen brukade åka skateboard och leka i skogsdungen bredvid. De som bodde där gjorde sina behov utanför på marken, slängde sina sprutor på trottoar och i buskarna - kort sagt såg det bedrövligt ut. En av våra grannar, tillika förälder, tillika delgivningsman hade uppdraget att avhysa dem. Tog flera månader eftersom de som bodde där såklart inte ägde vagnen. Det här är tydligen mer regel än undantag. Man köper en vagn och byter sedan boende med varandra. Det är såklart fruktansvärt synd om de här medmänniskorna men lösningen är ju inte att de ska få leva laglöst i misär. Jag kan säga att hundbajset på gatorna i Torre var en västanfläkt jmf med hur det såg ut runt de här husvagnarna...

Buenas! //Susan

Svar: Trist att det skall vara så! Men jag hoppas att få svar av de jag skrivit till. Är detta ok så finns ju möjligheter för många utan boende att ordna en flotte att bo på. Vilken affärsidé detta skulle kunna bli. Och det verkar ju ganska lagligt...
Ditte

A-K

God morgon Ditte!
Ja det är ju ett läge som heter duga! Knepiga bestämmelser det finns. Min sambo äger en industrifastighet, där det dumpas bilar. Han får inte frakta bort dem till någon skrot, då inte ägaren inte hittats. Han kom hem glad igår för då hade 2 bilar stulits eller hämtats.
Här är det snö på backen och -3 gr samt strålande sol.
Kram/A-K

Svar: Jag vill bara veta vad som gäller för den här flotten är inte vacker där den ligger i Årstaviken och detta är ju ett skyddat område. Skall vara... Skönt att några bilar blev stulna hos er, kanske kan fler försvinna.
Här är det ingen snö men blåst och nästan nollgradigt.
Kramar!
Ditte

Eva

ja jag kan väl tycka att där kan någon bo som inte har bostad, finns en massa hus som bara står & som kunde blivit till nytta för någon ....ligger ju vackert :) önskar dig en skön söndag kram

Svar: Jodå, bristen på bostäder är ju stor här i stan men jag tycker det vore bättre om det i så fall blev de som var bäst i behov av bostäder som kunde bo här. I övrigt gäller ju allemansrätten om man vill tälta på annans mark och denna mark tillhör Stockholm stad. Husbilar kan inte heller parkera var som helst man vill i stan och inte heller folk som bor bilar eller bussar får ställa upp dem där de vill. I den här flotten finns varken vatten, el eller avlopp och det ställer ju till det för badplatserna i närheten.
Men visst är det en spännande diskussion. Ser fram emot vad som kommer att hända och vilka svar jag får från myndigheterna.
Önskar dig en fin söndag. Här skiner solen men det är nästan nollgradigt och blåser en del.
Kram!
Kramar


Ditte

TantGlad

Kloka tankar om bostäder till hemlösa du har. Det gör ont att se hur många människor som saknar ett tryggt hem att få krypa in i. Är det inte nödvändigt att hjälpa dessa människor. Vi visar ju oss så hjälpsamna då det ska skickas bidrag till det ena och andra som t,ex naturkatastrofer och annat. Varför inte hjälpa dessa? Vad är det för skillnad.
Mycket fint läge här.
Tack för sunda tankar som du har Ditte. Heja på dig!
Ha en sköööön söndag nu, och besöker jag Stockholm går vi tä och träffas.
Kraaaaam.

Svar: Tack för värmande ord. Hoppas verkligen att du kommer till Stockholm. Jag lovar att visa dig mina bästa smultronställen. Stor söndagskram!
Ditte

Ladies Abroad

Vad lustigt att du skrev om detta just nu. Jag gick förbi i dag och tänkte att det är konstigt att "huset" får ligga där. Men nu fick jag ju lite förklaring, så tackar för det.

/Lena

Svar: Vilket sammanträffande! Ja, man kan ju undra och det gjorde ju du också.Och vackert är det ju inte där det ligger i viken. Men jag hoppas snart på att få svar från myndigheterna. Återkommer när jag hört något. Förstår inte hur detta ens är möjligt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: