Galgbacken

    
  Historisk mark idag.
Galgbacken uppe på Söders höjder, på Stigberget. Detta var en av  Stockholms avrättningsplatser under 15 och1600 talet och då hette det Galgberget. Galgen uppe på Stigberget syntes vida omkring över Stockholm och det var meningen att galgen skulle verka avskräckande för alla som kunde se den.
Galgberget var ett illa omtyckt område under tiden som "galgen" fanns här. Gatorna i närheten hade namn som påminde om den verksamhet som bedrevs här. Galgebergsgatan är ett av de äldsta kända namnen på den gata som idag heter Fjällgatan och det namnet har man sett till 1674.
Mäster Mikaels gata var ett annat namn som inte bådade gott. Mäster Mikael uförde bödelsysslan mellan åren 1635 och 1650, men då dömdes han för mord och blev själv avrättad.
Galgbacken här på Stigberget flyttades  i slutet av 1600 talet söder om Skanstull, till Hammabybhöjden
 
En del av Stigbergsgatan idag.
 
Mäktig utsikt från Galgberget ner mot Gamla Stan och City. De två kyrktornen till höger tillhör Tyska Kyrkan och Storkyrkan. Till vänster synd Stadshustornet och Klara Norra Kyrka i City.
 
 
Sista Styverns trappor, en lång trätrappa som leder ner till Fjällgatan och sedan kan man fortsätta trappan vidare ner till Stadsgården. Där låg förr i världen krogen "Sista Styvern".
 
Försjunken i historietankar i det vackra vårvädret
och beundrar utsikten över Skeppsbron, City och Skeppsholmen .
 
  
 
                                                                                                     
Bara att slå sig ner i parken här uppe på Stigberget och njuta av utsiktenoch kanske emellanåt läsa en bok
 
 
                                                                             
 
 
 
                                                                                      
 
 
                                                                                        
 
 
 
                                                                                   
 
 
 
 
 
 
                                                                                                 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bosse Lidén

Vilken härlig tripp du tog mig med på, trots att den började en aning otäckt. I min barndomsstad och i boken som du kanske kommer att sitta och läsa på en bänk där, finns också ett Galgberget. Vad fint det ser ut på bilderna du lagt in. Det fanns en tid i mitt liv då jag gick in för att lära känna så mycket av Stockholm som möjligt. Där finns så många smultronställen. Stigberget i rätt väder är ett av dem. Kram Bosse

Svar: Jag skall nog ta med boken en dag när solen lyser så där extra fint och sätta mig här uppe och läsa ett par kapitel. Stockholm är ju spännande på många sätt och jag är rätt bra på att hitta det orörda också. Jobbade i min ungdom, som nybakad student, som guide i Stockholm och gick på kurs i några månader så då lärde jag mig mycket. Och en del sitter kvar...Kunskapen är inte tung att bära.Kram!
Ditte

Freedomtravel

Många säger att det är våldsamt idag och att det var lugnare förr, men vissa saker verkar ha varit ganska brutala förr...

Svar: Visst var det illa förr. Men jag tror att man kanske gick säkrare på stadens gator....Och att våldet inte riktades mot gamla helt oprovocerat. Men inte var det bättre förr...
Ditte

Malin

Åå vad vackert! Och jag känner igen mig från ett besök på exakt samma plats i somras. Och tack för den historiska biten som jag sedan i somras funderat över!!


Svar: Var så god! Kul att du också varit här. Visst är detta härliga trakter här på Söder och som man gärna återvänder till.
Ditte

Eva

Åh vad fina bilder & då har du njutit i fina vädret :) här har vi varit ute halva dagen oxå tagit foto :) och haft det gott ...hoppas du får en skön kväll kramen

Svar: Vi har verkligen gått och gått idag i Stockholm och vädret har varit toppen. Bäst att passa på....Och i kväll har det blivit soffhäng.Skönt det också. Imorgon blir det nya äventyr och med vänner.
Kram!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Vilka fina bilder. Stockholm är så otroligt vacker och variationsrik. Vilken tur att det finns så mycket gammalt bevarat.
Kram

Svar: Visst är Stockholm både omväxlande och spännande. Här finns något för alla och det oavsett årstid och väderlek.Och jag gillar ju det gamla Stockholm såväl som det lite nyare.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tänkte nog att du guidat där i Estocolmo :) Känner igen mig gör jag också. Gått där. Men tornen skulle jag nog inte veta vilka det är :-)
Kram P ♥

Svar: Ja, du vet ungdomens lyckliga dar...Fast det är bra nu även på ålderns höst, eller snarare vår. Vi får ta en tur i sommar.Kram!
Ditte

Susan

Hola! Det är fint där! Vi disponerade lusthuset i Anna Lindhagens täppa under vårt första år här på söder. Så mysigt! Ser fram emot imorgon! Ska lägga mig tidigt idag - är helt slut i rutan efter 3 dagar på nya jobbet och teaterrepetition ikväll. Drygt två veckor till premiär... ;)

Buenas! //Susan

Svar: Ser också fram emot morgondagen. Jättetrevligt!Förstår verkligen att du är slut i rutan, mycket på G. Tur att du är ung och pigg.
Vill gärna se föreställningen och bör hinna innan vi tar oss en ny tur till sommarstugan.
Natti! Laddar inför morgondagen.
Ditte

Ami

Vilka fina bilder! Stockholm är en vacker stad :-) och det ser allt lite vårlikt ut!
Önskar dig en fin dag!
Kram

Svar: Tack! Ja, det är så mysigt att gå runt och njuta i vårvärmen. Bäst att passa på de dagar som är så här fina.Även idag skiner solen och vi skall ha en liten Torreträff här i stan. Jättetrevligt!
Antar att ni också njuter av både sol, värme, hav och andra trevligheter.
Kram!
Ditte

A-K

God morgon Ditte!
Åh så vackra bilder från Söders höjder.
Vandrade omkring där för några år sedan med en god vän som hade varit kvaterspolis där i unga år.
Där kan jag tänka mig att strosa omkring igen.
Vi syns om några timmar! Ser verkligen fram emot det!
Kram/A-K

Svar: Tack! Jag , det finns många fina områden här att ströva runt i. Kul att du också har gått här.Välkommen till Stockholm! Detskall bli jätteroligt att ses!
Kram!
Ditte

lenaiwales

Vilken härlig rundvandring och fin guidning bakåt i tiden! Mycket intressant!

Svar: Tack! Ja, det är trevligt att gå runt i Stockholm och ofta hittar man något spännande att se och uppleva.
Ditte

mats

Oj Oj.. vilka fina bilder och återigen blir jag avis på dina strövområden.. jag gillar verkligen stockholm och framförallt söder med alla fina gamla historiska miljöer.. får bli en resa ner dit i sommar och vandra runt i din hemmiljö..Ha det så gott

Svar: Tack! Vore trevligt om det blev en tur för er till Stockholm i sommar. Kanske kunde vi ses för ett gemensamt strövtåg.Ha de´!
Ditte

Ama de casa

Så fina bilder där från Söders höjder :-)

Bödeln dömdes för mord... Var det möjligen på alla dom som han avrättat? ;-)

Svar: Tack! Ja, Söder har mycket att erbjuda.Nej då! bödeln dömdes för ett annat mord, men man skulle ju kunna hoppats på att det var för alla mord han begått.
Ditte

Britt P

Härliga bilder -- hade en faster som bodde på Mäster Mikaels gata innan det blev "kulturbostäder" - bakom ett plank och med utedass på gården. Var där mycket som liten. Jag tyckte det var charmigt då - vet inte om hon tyckte detsamma - hon flyttade till modernare senare..

Svar: Idag kan det vara charmigt att promenera här, men just att bo här som din faster gjorde var nog inte alls så glanmoröst. Söder var ju förr verkligen en arbetarstadsdel och mycket kan man lära sig genom att läsa Fogelströms böcker.
Ditte

Veiken

Det var baske mig inte bättre förr, även om det är både intressant och lärorikt om vår historia. Det är tur att riv och byggraseriet inte jämnade allt med marken. Underbara bilder! Kramar

Svar: Tack! Nä inte var det bättre förr inte...Kram!
Ditte

Ama de casa

sv: Memmingen har den fördelen att det går direktflyg med Ryan dit från Alicante (och tillbaka! ;-) )
Stan är ganska liten, men pittoresk. Sen kan man ta tåg till München, Innsbruck eller varför inte byta till smalspårsjärnvägen - Zillerbahn och åka till Zell am Ziller?
:-)

Svar: Bra tips! Kanske kan man även ta sig från Stockholm med Ryan till Memmingen. Absolut värt att kollas upp inför nästa vinter. Och att sedan kunna fortsätta med tåg är ju toppen. Dessutom gillar jag att åka tåg...
Ditte

Ruth i Virginia

Jättetrevligt att få lite historia och vackra Söderd höjder. Det är en underbar del av Stockholm. Njuter av dina bilder. Tack!

Svar: Tack! Och särskilt trevligt att du som befinner dig på andra sidan Atlanten kan glädjas av lite bilder och historia från Stockholm.(Den blomma/träd jag tänkte på som var så vacker i blomning var Magnolia. Har den börjat blomma ännu?)
Ditte

Ruth i Virginia

Nej, inte än. Allting är nästan en månad senare än vanligt här på grund av en kall, snöig, hård vinter. Växlande temperaturer hindrar också. Ex. igår var det ca 20 plusgrader; i morse kl.7 var det -6C. Likanande mönster har det varit mest hela vintern. Förutom magnoliorna har vi de skira "dog wood" träden. "Red bud" är ännu ett annat av våra många underbara blommande träd.

Svar: Oj, vilka temperaturskillnader! Har förstått att vintern varit ovanligt kylig hos er. Vad gäller blommor och träd så har du mycket vackert att se fram emot nu i vår. En härlig tid!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: