Tabarca, ö i solen, del 2

    
 Då kommer fortsättningen....Såg just när jag tittade på bilderna att himlen verkligen fått olika nyanser av blått. (De är inte photoshoppade) Men solljuset var väldigt speciellt på hela ön. Förstår varför många konstnärer söker sig hit för att måla och just fånga ljuset.
 
Tabarca har en gammal historia och kallades först Isla de St Pau, aposteln Petrus sägs ha landstigit här. Vem vet? Isla Planta är också ett tidigare namn på ön, "Den platta ön" och Tabarca är platt.
Fram till 1700- talet var ön ett piratnäste och tillhörde rebubliken Genua, men blev i mitten av 1700 talet spanskt då den spanske Kungen Karl III beordrade att Tabarca skulle återtas från Genua.
Namnet Tabarca sägs komma från att fiskare från rebubliken Genua bodde på den tunisiska ön Tabarca blev de första som bosatte sig här på den lilla spanska ön från 1776 och än kallades länge Nueva Tabarca, Nya Tabarca.
 
 
Runt Tabarcaa leder gångstigar och vi började med att ta en promenad längs havet uppe på heden. Förutom kaktusarna och en del annan växtlighet kan just den här delen påminna en aning om alvaret på Öland eller kanske en liten skotsk hed med gräs och barrväxter.
På heden finns tre byggnader; en fyr som är 14 m hög och som fortfarande är i bruk, en stenbyggnad som fram till 1950-talet var ett fängelse och en muromgärdad kyrkogård.
Fram till mitten av 1800-talet hade Spanien också en garnison placerad på Tabarca.
 
 Både det  gamla fängelset och fyren reser sig upp mitte ute på heden och syns vida omkring.      
                                                 
Restauranger finns det gott om, bara att välja en man tycker om. Stort utbud av fisk och skaldjur. Prisnivån? Något högre än på fastlandet...
De flesta restauranger ligger högt erbjuder fin usikt över havet och en del ligger samlade runt de små torgen inne i byn eller i de trånga gränderna.
 
Lite tilltugg och skugga...Och några som gärna vill att ett smakprov skall falla ner.
 
 Att strosa runt bland de vackra husen i gränderna, titta på fina detaljer och sätta sig ner i skuggan under träden vid kyrkan  kändes  det som om jag var förflyttad någon helt annanstans.
 
San Pablokyrkan.
 
Vackra detaljer.
 
 
 
       
 
 
 
 Tiden går och bäst att passa båten med avgång klockan 17.
 
                                                                                
Båten väntar på redden och i bakgrunden syns Alicante.
 
 En tanke!
Under högsäsong juli/augusti kan det komma omkring 3000 personer ut till Tabarca varje dag men det sägs ändå finns plats för alla och de små badvikarna är många.
Trångt på båtarna ut blir det förvisso, men från Santa Pola går båtarna två gånger i timmen under högsäsong så en kortare tur passar bra att ta därifrån.
Vill man ha mer gott om plats så är det kanske mer behagligt att besöka Tabarca när det är lite mer lågsäsong.  Gårdagens besök är minnesvärt och vi kommer absolut att göra om resan en annan gång.
Det är väl det närmaste i skärgårdsväg som kan uppbringas just här i trakterna. Och vi gillar ju både båt och skärgård.
 
                                                              
 
 
 
                                                                                  
 
 
                                                                                                            
                                                                                                            
 
 
 
                                                             
 
 
 
                                                                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                       
 
 
 
 
 
                                             
 
                                                                                 
 
 
 
 
 
                                                                                        
 
 
 
 
 
Preciosa

Hej Ditte!
Ja men det såg ju fint och mysigt ut. Tack för historiebeskrivningen också :-) Undrar om Lex varit där. Tror inte det. Får ta en tripp nån gång :-)
Kram P ♥

Svar: Ja, en tur dit tror jag ni skulle uppskatta. Kram! Och tack för kafferepet!
Ditte

A-C

Hej Ditte!
Tack för den fina beskrivningen och de fina bilderna. Vi har flera gånger pratat om att åka dit men det har aldrig blivit av. Har nog varit lite osäker på om det är värt ett besök. Men nu har jag blivit övertygad om att det är värt ett besök. I slutet av september eller början av oktober tror jag kan bli ett bra tillfälle för oss att åka dit, det ser jag fram emot. Kram /A-C

Svar: DEt blir nog en bra tid att åka dit på. Och vill man inte stanna så länge så passar det ju med bussen till Santa Pola och sedan båt därifrån. FRån Torrevieja går det bara en tur fram och tillbaka varje dag. Men vi hade en trevlig dag på Tabarca trots att vi inte var på stranden. Och är man det så går ju tiden fortare.Kram!
Ditte

Ami

Men vilken mysig ö med alla fina hus och dess detaljer. Ibland är det skönt att komma från folkvimlet ett tag och bara strosa runt på en vacker plats.
Tack för att vi fick se hur fint det är där!
Kram!

Svar: Det var en fin tur och väl värd att göras. Vackert var det, god mat och dryck och härligt, klart vatten runtom ön. Nu har ni något framför er...Kram!
Ditte

Annika

Jag vill också tacka för bilder och fin berättelse. Nu är det midsommar och jag hoppas att du får en toppen fin helg. Kramen.

Svar: Kul att du följde med! Ja, midsommar i morgon...Önskar dig också en jättfin helg!
Kram!
Ditte

Tina

Buenas! Här får man förkovra sig! Så underbara bilder! Vi har bokat lite utflykter med båt o dyk med svenska swemarine i Torre. Då blir det mindre båt, max 6 pers. ombord. Man kan boka lite olika, båttur med mat ombord, fara t Tabarca eller annan ö m snorkelaktivitet mm.
Alltid när vi tar taxi till Alicante-Elche ?? Aeropuerto, de har ju bytt namn, påminner chauffören om Santa Pola o Tabarca.
Jag frågade vår rara Jesica the hair stylist, om hon varit på ön. Nej! svarade hon. Porque no? Det finns ju inget där!! blev svaret 😄

💜💛💚 Kram Tina

Svar: Vi tyckte att det var en perfekt dagsutflykt Och skönt med en större båt eftersom det ofta blåser upp på eftermiddagen. Blåser det 4 m/sek i Torre på morgonen så blåser det ofta mer än det dubbla när man skall tillbaka på eftermiddagen. Och då är inte alltid komforten så stor i en mindre båt som går snabbt. Men vi är vana vid sjön så kanske inga problem.Tabarca är helt klart värt ett besök. Väldigt bra snorklingsmöjligheter och en hel del
att se. Får bli för mig nästa gång eftersom jag nu inte får ha ansiktet i vattnet. Tror
även dykningen är bra i närheten av ön.
Även restaurangutbudet på Tabarca var bra med mycket fisk, skaldjur och goda tapas.
Jag skall kolla utflyktsfirman i smaband med att döttrar och barnbarn kommer i slutet av september. Kan kanske vara roligt med en båttur även med dem. Tyvärr är det ju inte någon skärgård just i området...
Spännande att få läsa om era kommande äventyr här.
Ha det bra!
Ditte

Eva V

Önskar er en skön midsommar!
Kram Eva

Svar: Hej Eva! Önskar er detsamma! Mail kommer imorgon. Kram!
Ditte

Veiken

Jag blev glad av dina bilder. Vissa såg nästan ut att komma från Grekland! Jag förstår att den här utflykten smakade "mera" Kram och jag önskar dig en fin midsommar!

Svar: Visst kändes det lite Grekland! Det tyckte jag också. Här är det inte några fler öar i närheten så bäst att passa på med ett öbesök. Önskar dig också en fin midsommar. Första året på länge som jag inte är i Sverige. Men det hinns med det också . Kram!
Ditte

A-K

Gokväll!
Tack för all info om Tabarca! Som jag skrev tidigare så var vi där en söndag och med små barn. Därav ingen rundvandring för min del.
Kanske det får bli vid ett annat tillfälle. Sonen och sonsöner var där i maj. Vi "tjejer" = jag! sonhustru och lilla Astrid stannade hemma.
Önskar Dig och Bosse en fin Midsommar!
Här är det kallt och det lär i nte bli så mycket bättre i morgon.
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Tack för fin hälsning! Kanske kan vi ta en tur till Tabarca tillsammans. Och från Santa Pola. Här behöver vi inte fundera över vädret. Sol och varmt är det. Lagom! Önskar dig en fin midsommar. Kramar från oss båda.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...vilka fantastiska bilder du tagit o så ljuvligt det ser ut där ...så vackert o mysigt har ni alla fall ...hoppas midsommarafton blir bra o kramen

Svar: God morgon! Trevlig Midsommar önskar vi till dig och din man också!Roligt om det går att förmedla intryck med bilder och vi hade verkligen en toppendag ute på ön. ( I övrigt finns inte några öar här omkring. )
Skall nu till marknaden för inköp av jordgubbar. Hör lisom till midsommar var jag än befinner mig denna dag.
Kramar!
Ditte

Mats

Trevlig ö...dit ska vi åka! Hur lång tid tog båt resan torre-tabarca? Och var ligger Santa Pola i förhållande till torre? Är det flera avgångar som man kan välja på under dagen eller har man en avgång att passa? Några frågor... Glad midsommar på er där nere i värmen, här blåser det kalla vindar :)

Svar: Glad midsommar till er också. Alicantebussen stannar i Santa Pola och den går på förmiddagen ett par gånger. SEdan går man lite drygt en km till båthamnen. Buss går hem på eftermiddagen från Santa Pola till Torre. Bussresan tar ca 40 minuter och båtturen över ca 20. Härifrån går det fler båtturer under dagen.
Från Torre tar båten, som är rejäl, ca 60 minuter och den går klockan 11 och tillbaka
från Tabarca klockan 17. Men om man solar, snorklar, äter lunch och strosar runt går tiden fort. Men jag skall ju inte vara på stranden och fick denna gång inte heller bada, ha ansiktet i vattnet. Men nästa gång så...
Rekommenderar ett besök. Åker ni från Torre så välj en dag då det inte blåser för eftermiddagsbrisen kommer in och det blir mer blåst (och vågor) på em.
Kanske vi ses nästa vecka...
Ha det gott!
Ditte

Ami

Ville bara önska en Glad Midsommar!
Kramar från oss!

Svar: Glad Midsommar till er också! Här har vi i alla fall tur med vädret. Jordgubbar skall inhandlas, potatisen skall tas upp, vi har satt egen, och lite sill och lax plockas fram. Får se hur det år med midommarblomstren. Men det finns ju marknad...
Kramar från Bosse och mig.
Ditte

Ama de casa

Tack för historieperspektivet om Tabarca - det visste jag inte trots att jag varit där ett par gånger.
:-)

Ha nu en riktigt Glad midsommar!
:-)

Svar: Jag har läst på...Och lite historia är spännande. Önskar er också en trevlig midsommar. Här kommer den ju tillbaka om ett par dagar. Bra med extra firande.
Ditte

Christine

Vilka härliga bilder och så otroligt fint och mysigt det ser ut! :)

Svar: Tack! Och vi har det jättebra!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: